Hoe doe je dat eigenlijk - een boek uitgeven

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer geeft Ellen mij tips voor het zelf uitgeven van mijn boek.

Brief 76 – 9 februari 2021

Hey Sandy,

Natuurlijk ben ik super enthousiast dat jij je eigen boek gaat uitgeven. Een heel spannende en vooral leuke stap. Ik begrijp als geen ander dat je niets liever wilt dan behoren tot het ieniemienie clubje dat geselecteerd wordt uit de zogenaamde ‘slushpile’. Ik heb de hoop daarop ook nog steeds niet opgegeven, haha. Al zijn er natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, moet je maar denken. Er zijn gewoon veel kapers op de kust en het moet nu lukken dat dé uitgever het in jou zit zitten.

EEN KWESTIE VAN BEGINNEN

Je vraagt mij om tips. Mmm, goede vraag. De belangrijkste tip die ik je kan geven is: BEGIN! Klinkt cliché en misschien te gemakkelijk, maar zo simpel is het wel. Je hebt een droom, een idee en nu wil je dat werkelijkheid laten worden. Als je alleen maar blijft dromen, gebeurt er helemaal niets en zal het nooit gaan gebeuren. Dus de eerste stap is meteen de belangrijkste: begin gewoon en kijk maar waar het je brengen zal.

Zo is het ons boek ‘Duistere Geheimen’ ook gegaan. Ik had een idee, heb daarover contact gezocht met Kathleen en we zijn aan de slag gegaan. Niet meer, niet minder. Zo simpel kan het dus zijn. Dan ben je er nog niet, maar dat had je vast wel gedacht, hihi! ?

WELKE STAPPEN MOET JE ALLEMAAL ZETTEN WANNEER JE JE BOEK GAAT UITGEVEN?

Het eerste is weten wat je wilt. Wil je het boek zelf laten drukken? Of ga je, net als wij, gebruik maken van een platform als Brave New Books? Het is een afweging die je voor jezelf moet maken. Kijk, bij BNB (Brave New Books) is alles al voor je geregeld en hoef je ‘alleen’ maar je boek in een template te zetten.

Van Lianne heb je de supertip gekregen om voor jezelf een deadline te stellen. Jij hebt dit al gedaan. In november van dit jaar wil jij je eigen boek in handen hebben. Nou, dat klinkt als een goed plan! Je hebt nu meer dan voldoende tijd om alles uit te zoeken en in te plannen. Jou kennende ben je daarmee al een heel eind gekomen. Ik zie het al helemaal voor me dat je een strak tijdschema klaar hebt, waarop alle stappen duidelijk en overzichtelijk uitgewerkt zijn.

WAT DAN?

Je verhaal goed op orde hebben, is belangrijk. Je hebt al een aantal proeflezers en dat is een prima uitgangspunt. Je wilt natuurlijk ook weten of je verhaal goed in elkaar zit en of het grammaticaal en spelling technisch klopt. Je kunt daarvoor natuurlijk een redacteur of corrector in de arm nemen, al hangt daar ook een prijskaartje aan. Misschien heb je voor jezelf al een begroting gemaakt met geplande kosten. Aangezien Kathleen en ik het gewoon eens wilden proberen, hebben we de kosten minimaal (zeg maar bijna voor niets) gehouden.

WELKE DIENSTEN HEB JE NODIG?

Behalve een redacteur of corrector heb je, als je het helemaal in eigen hand wilt houden, ook een drukker nodig, een grafisch vormgever (als je de cover professioneel wilt aanpakken) en wellicht ook iemand die promotie kan doen (een marketeer of virtual assistent). Het is dus niet zomaar wat. Je moet over veel dingen nadenken en veel keuzes maken. Je kunt kiezen voor een paperback, een hardcover of een E-book. Of misschien wil je een E-book en een paperback of hardcover. Wij hebben gekozen voor een pocketboek en een E-book. Als je wilt dat je boek in online bookshops verkrijgbaar is, moet je een ISBN aanschaffen. Gelukkig is dat allemaal niet zo heel spannend en vlug geregeld. Ik moet wel eerlijk bekennen dat Kathleen dit stukje geregeld heeft.

VOORAL GENIETEN VAN HET PROCES VAN JE EIGEN BOEK UITGEVEN

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven is: GENIET van het proces, ook al gebeuren er misschien dingen die je niet had voorzien of krijg je teleurstellingen of tegenslagen te verwerken. Dat hoort allemaal bij de reis en brengt je uiteindelijk naar waar je zo graag wilt zijn: het uitbrengen van je eigen boek. Daar doe je het voor en het resultaat is fantastisch.

Je hebt net als ik meegedaan aan het programma van Cynthia en daar hebben we geleerd dat we dankbaar moeten zijn voor alles wat op ons pad komt en alle kansen moeten zien en pakken. Wie weet wat er voor moois gebeurt, terwijl je bezig bent met alle activiteiten rondom je boek.
Je hebt nu in ieder geval uitgezonden dat je een boek gaat uitbrengen en dan gaat het universum voor je aan het werk om dat voor elkaar te krijgen. Misschien gebeurt het niet op de manier zoals je verwacht had, maar wordt het nog veel gaver dan je van te voren bedacht had.

Laat het op je af komen en leer van iedere stap die je zet.

MIJN ERVARINGEN

Ik weet één ding heel zeker: ik ben super blij dat ik het avontuur met Kathleen ben aangegaan en dat we samen zo’n mooi boek hebben uitgegeven. Het is dan misschien niet de bestseller geworden waarop we gehoopt hadden, maar het is voor mij een succes. Ik denk dat ik dat voor Kathleen ook mag en kan zeggen. We hebben heel erg genoten van onze samenwerking en alle berichtjes die we gekregen hebben van lezers.

Of ik nog een keer een boek bij BNB zou uitgeven, weet ik eerlijk gezegd niet. Alhoewel er veel voordelen aan zitten, zijn er ook nadelen te noemen. Zo verdien je echt heel weinig met een boek, tenzij je via je website een verkoopknop toevoegt en mensen via deze knop je boek rechtstreeks bij de webshop van BNB kopen. Je moet alles wat betreft publiciteit en promotie helemaal zelf doen. Je weet dat het tegenwoordig niet meevalt om op te vallen op social media, omdat er zoveel mensen hun product aan de man proberen te krijgen.

CONCLUSIE

Mijn conclusie is dat het vooral een heel erg leuk en spannend avontuur is, je er veel van leert en je het moet doen omdat je heel graag je eigen boek wilt hebben. Ik denk dat het te ambitieus en misschien een beetje naïef is om te denken dat het meteen een wereldwijde bestseller wordt, al hopen we er natuurlijk stiekem wel op. Maar ook: de aanhouder wint, vertrouw op en geloof in jezelf, geef niet op en geniet van het proces.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt!

Heel veel liefs,
Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.