boek en de wet van aantrekking

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik hoe het gaat met het uitgeven van mijn boek en wat de wet van aantrekking daarmee te maken heeft.

Brief 77 – 16 februari 2021

Hoi Ellen,

Dank je wel voor je leuke brief weer vorige week. Ik heb hem met veel plezier gelezen. Natuurlijk vind ik het onderwerp ook erg leuk; je boek uitgeven in eigen beheer. Vandaag wil ik je vertellen over wat ik op dat gebied gedaan heb de afgelopen twee weken. En jij begon vorige week over het programma van Cynthia over de wet van aantrekking en daar wil ik ook graag nog even op ingaan.

Wat heb ik gedaan in mijn proces van “uitgeven in eigen beheer”?

Ik weet niet of je het leuk vindt, maar het leek mij wel leuk om elke keer even kort iets te vertellen over mijn proces tot nu toe. Tenzij je zegt: nee, doe niet, saai. Dan moet je het eerlijk zeggen, maar jou een beetje inschattende denk ik dat je het wel leuk vindt om te horen wat ik allemaal doe.

De afgelopen twee weken ben ik vooral druk bezig geweest met het herschrijven van mijn manuscript. Ik heb hem helemaal van begin tot einde doorgelopen en hier en daar wat aanpassingen gedaan. Toch merkte ik weer dat ik zelf even niet meer weet wat ik nog moet verbeteren. Een goed teken, hoop ik ?… Nu ben ik de laatste puntjes op de “i” aan het zetten en dan kan hij naar de proeflezers toe.

Een overzicht van het manuscript

Ook gebruik ik deze laatste ronde om voor mijzelf een overzicht te maken van de hoofdpersonen, locaties en hoofdstukken. Iets wat andere schrijvers waarschijnlijk vooraf doen, haha. Ik doe dit nu vooral om te checken of mijn details van de hoofdpersonen kloppen – dat de blauwe ogen niet opeens bruin worden bijvoorbeeld. En ik vind het overzicht van de hoofdstukken handig, omdat ik dan sneller iets terug kan vinden en ik beter kan zien of de spanning een beetje goed wordt opgebouwd. Ik denk namelijk van wel, maar ik hoop dat dit het gaat bevestigen.

Klinkt misschien een beetje suf of onlogisch, maar mijn perfectionistische aardje vindt het een fijn idee, hihi.

Nieuwe Facebookgroep voor self-pubbers

Ik heb mij vorige week aangemeld voor een nieuwe Facebookgroep: Hangplek voor Nederlandstalige Self-pubbers. Ik kwam deze tegen in een andere groep, voor beginnende schrijvers. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik weet niet of jij hem al kent, maar misschien is het ook wel wat voor jou. Aangezien ik een nieuw lid ben, werd mij gevraagd mij even voor te stellen. Dit heb ik natuurlijk gedaan en daarbij heb ik gelijk mijn verhaal verteld en om tips gevraagd op het gebied van redacteurs, illustratoren, vormgevers e.d. Het leek mij wel een slim plan. En dat klopte, want ik kreeg al gelijk diverse reacties van andere self-pubbers, zoals dat blijkbaar heet ?.

Redacteur gezocht

Naast mijn eigen werk en het meelezen van proeflezers, heb ik als eerste een redacteur nodig die meekijkt naar mijn verhaal. Een van de reacties op mijn bericht in de Facebookgroep was van iemand die ik al vaker tegen ben gekomen in schrijversgroepen. Ze gaf een paar goede tips en vertelde dat zij zelf boeken redigeert. In haar reactie vertelde ze dat ze mij wel moest waarschuwen dat ze één van de meest strenge redacteuren is. Je moet wel tegen kritiek kunnen, zei ze. En eerlijk gezegd, werd ik daar alleen maar enthousiaster van.

Een goede vriendin vertelde mij al dat je in schrijversland een dikke huid moet kweken en tegen een beetje kritiek moet kunnen. Ik durf inmiddels te zeggen dat ik daar zeker tegen kan, zolang het niet alleen maar bot gebracht wordt – hé, ik ben ook maar een mens, met gevoelens enzo. Ik weet dondersgoed dat kritiek alleen maar ten goede van mijn boek zal komen. Daarom wil ik ook dat proeflezers eerlijk zijn en niet alleen maar liefjes zeggen dat het verhaal leuk is. Daar wordt het niet beter van. Alhoewel het natuurlijk wel leuk is om te horen. Die kritiek zal helpen het verhaal zo goed mogelijk te maken en dat is wat ik wil.

Redacteur gevonden

We hebben wat heen en weer gechat en van alles besproken. Het is fijn als er iemand met je meedenkt die ervaring heeft met datgene wat je zoekt. Mijn gevoel zei dat ik ervoor moest gaan. En daarom kan ik nu zeggen: ik heb mijn redacteur (of eigenlijk redactrice ?) gevonden. Het balletje is gaan rollen en dat maakt dat ik alleen nog maar meer zin krijg in deze weg naar mijn eigen boek. Leuk!

De wet van aantrekking en mijn eigen boek

In onze vorige brieven hebben we het al eerder gehad over de cursus van Cynthia over de wet van aantrekking. Vorige week is hij opnieuw begonnen en wij hebben allebei de mazzel dat we gewoon nog een keertje mee mogen doen. Daar ben ik erg blij mee. Mijn nieuwe doel voor deze keer heeft dan ook, uiteraard, te maken met het uitgeven van mijn boek.

Het is de kunst om niet alleen te weten wat je wilt, maar ook om te geloven dat je het kunt krijgen. Dat zegt de wet van aantrekking. Wat betreft mijn boek weet ik heel goed wat ik wil. Ten eerste wil ik dat ik mijn eigen deadline van 1 november ga halen en ten tweede wil ik natuurlijk dat het een succes gaat worden. Nu nog het stukje; geloven dat je het kunt krijgen of liever gezegd “voelen alsof je het al hebt”. Ik ben al goed op weg, dat weet ik.

Gaat het mij lukken?

Ik voel namelijk echt dat het mij gewoon gaat lukken om op 1 november mijn boek uit te brengen. En ook het stukje dat het een succes gaat zijn, kan ik ook al geloven. Nu nog de mate waarin het een succes gaat worden, haha. Ik vind waarschijnlijk elk boek wat verkocht wordt al een succes. Gelukkig heb ik nog een paar maanden om dit gróte succes “mijn waarheid” te laten worden.

Ik voel in ieder geval wel al dat ik het vinden van mijn redacteur gemanifesteerd heb, zoals ze dat noemen. Ik was op dit moment nog helemaal niet zo expliciet hiermee bezig. Wel heb ik een bepaald idee/gevoel het universum in geslingerd ? en gevoelsmatig is het vinden van mijn redacteur het eerste antwoord terug. Nu weet ik dat veel mensen dit maar zweverig vinden, maar dat geeft niet. Jij snapt wat ik bedoel…

Tot zover weer mijn verhaal voor deze keer! Ik kijk nu alweer uit naar jouw reactie.

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.