Schrijven doe je niet alleen

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. In deze nieuwe brief vertelt Ellen: schrijven doe je niet alleen…

Brief 196 – 21 mei 2024

Hey Sandy,

Het voelde alsof het al een hele tijd geleden was dat we elkaar een brief hadden geschreven. En dat was ook een beetje het geval, haha. Zoals altijd heb ik weer genoten van jouw brief.

De partners

We schrijven inmiddels al jaren brieven naar elkaar, maar toch hebben we het inderdaad nooit eerder over onze partners gehad. Ik was blij dat je wel een tipje van de sluier wilde oplichten. 😉
Het kan natuurlijk best zijn dat de ander helemaal geen behoefte heeft om hierover informatie te delen. Super interessant om te lezen dat jouw man ook zoveel van lezen en boeken houdt. De mijne helemaal niet. Hij leest voor zijn werk al bijna de hele dag en vindt lezen dus totaal niet ontspannend. Zo is iedereen anders.

Een rol in het schrijfproces

Leuk dat jouw man actief meedenkt met de verhaallijn of het plot. Hoe anders dan bij ons het geval is. Bart wil het verhaal wel lezen op spelling of grammatica maar kan weer niks met het verhaalidee. Alleen als het om een misdaadverhaal/thriller gaat, wil hij nog wel eens een opmerking maken. En dat komt mij goed uit, want of dingen juridisch bijvoorbeeld kloppen, weet ik dan weer niet. Zo vult het elkaar mooi aan. Win-win situatie.

Schrijven doe je niet alleen

Dan kom ik toch tot de conclusie dat schrijven een proces is dat je niet alleen doorloopt. Natuurlijk kun je het ook heel professioneel aanpakken met een redacteur of een schrijfcoach, maar dat gaat mij een brug te ver. Ik wil het graag zelf doen, met een beetje hulp van deze of gene. Misschien ligt het ook wel daaraan, dat ik niet de successen bereikt heb waar ik over fantaseer. Ik ga wellicht niet all-in! 😊 Maar dat is oké, ik heb het inmiddels geaccepteerd en ben blij met alle mooie dingen die ik helemaal zelf bereikt heb en nog hoop te bereiken.

Vakantie

Heerlijk zo’n periode waarin niets moet en alles mag. Ik was blij om te lezen dat je in deze afgelopen weken helemaal tot rust bent gekomen. Het is, vooral nu de laatste drukke periode op school aanbreekt, belangrijk om goed uitgerust te zijn en genoeg energie te hebben voor de eindspurt. Ik hoop dat je het goed kunt volhouden. En hopelijk helpt die happy juice daar ook bij.

Feelgoodverhalen en “Verhaal van de maand”

Ik geniet zeker van jouw verhaal van de maand. Super leuk hoe jij het aanpakt. De spanning aan het einde van een scene, het meedenken, het vervolg en checken of “jouw” tip verwerkt is in het verhaal en natuurlijk het einde. Op deze manier ben je als lezer erg betrokken en is het extra leuk. Ik vind het een briljante manier van schrijven. Zou je meer mee moeten doen 😉. Feelgoodverhalen zijn gewoon heerlijk. Je kunt lekker wegdromen, je hoeft niet heel erg gefocust te zijn, en je wordt er vrolijk van. Wat wil een mens nog meer?

Oefenen

Zoals je zelf al schreef, veel oefenen dan kom je er vanzelf achter wat voor jou het beste werkt. Ik kan me voorstellen dat het niet meevalt om een stuk verhaal te schrijven dat precies lang genoeg is om alle informatie in te verwerken die je kwijt wil. Dat je daarom de delen wat langer maakt, vind ik dan ook heel slim. Zelf houd ik wel van langere stukken tekst, dus mij doe je er in ieder geval een plezier mee, hihi. 😊

Actie ondernemen

Ik wist wel dat je dit zou herkennen. Het stukje waarin je zegt naar je onderbuikgevoel te luisteren, is iets wat ik ook probeer. Dat lukt niet altijd, omdat mijn hoofd soms de baas is. Als je altijd met je verstand hebt gehandeld, is het lastig om opeens naar je gevoel te luisteren. Al denk ik dat ieder mens dat van nature ook prima kan en doet. Zonder te veel na te denken, impulsief (of juist intuïtief ) een beslissing te nemen. Ik hoef ook niet bij iedere keuze lang na te denken. Soms gaat het als vanzelf, soms duurt het wat langer.

Je Happy Juice avontuur

Inmiddels ben je al een tijdje bezig met het drinken van happy juice. Wat fijn dat je al enig verschil bemerkt, al is het nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken. En helemaal fijn dat de mist in je brein lijkt op te trekken. Dat lijkt mij zo vervelend en frustrerend. Geweldig dat zo’n drankje dit effect kan hebben. Laten we hopen dat het nog veel meer positieve uitwerkingen op je lichaam en geest heeft. Fingers crossed.

Vertraging

Wat betreft mijn avonturen. Het uitkomen van mijn herschreven autobiografie laat wat langer op zich wachten. Jammer, maar het is niet anders. Ik moet wel bekennen dat ik dan ook wat passiever word, omdat ik in the heat of the moment meer acties onderneem. Zo zijn er inmiddels een aantal interviews geweest en is er een online artikel verschenen. De berichten voor het weekblad en het Eindhovens Dagblad staan “on hold”, totdat duidelijk is wanneer het boek precies uitkomt. Ik hoop dat dit snel gebeurt. Even afwachten dus. Het is wel echt heel mooi geworden. Misschien heb je wel gezien op Facebook dat het lezen van de proefdruk de nodige emoties teweegbracht. Dat is niet erg, hoort allemaal bij het proces. Het mag er zijn. Toch verrast het me wel dat ik nog altijd zo geraakt kan worden door de ervaringen van al die jaren geleden. Het blijft een gevoelige plek.

Zo, dat is het weer voor vandaag. Anders wordt mijn brief te lang, haha. Ik kijk uit naar jouw brief. Een fijne week en tot de volgende keer.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De start van de briefwisseling vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook en Instagram?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

Bol AlgemeenBol Algemeen

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.