Een boek via een uitgever? Het kan!

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik onder andere over mijn zoektocht naar een uitgever. Lees je mee?

Brief 125 – 19 april 2022

Hoi Ellen,

En dan is het opeens alweer dinsdag, hihi. Na een heerlijk paasweekend waande ik mij even in de maandagmodus, maar niks is minder waar. Het is alweer dinsdag en dus tijd voor een nieuwe brief.

Verrassing – Op zoek naar een uitgever

Vorige keer heb ik jou mooi verrast met mijn plannen om toch een uitgever te gaan zoeken. Ik snap dat ook heel goed, omdat ik natuurlijk al tijden van plan was om dit boek zelf uit te gaan geven en daar al vaak over verteld had. Maar het is net alsof er een soort sluier van dat plan afging en ik dacht: waarom zou ik het niet eerst op de ‘ouderwetse’ manier proberen? Het is eigenlijk best gek dat ik daar bij dit boek helemaal niet over nagedacht had, als je erover nadenkt.

Zonde om eerst een redacteur te gebruiken?

Misschien denk je nou wel: is het niet zonde dat je eerst een redacteur in de hand hebt genomen? Dat doet een uitgever toch ook? Mijn antwoord is “nee”. Ik vind het helemaal niet zonde. Sterker nog, het vergroot waarschijnlijk alleen maar mijn kansen. Mijn verhaal is veel beter geworden door de redactie. Iets wat een uitgeverij daar hopelijk ook in terugziet. Misschien zelfs wel iets om in mijn begeleidende brief erbij te zetten, of niet… Iets om over na te denken, haha.

Herschrijven – hoe gaat het nu?

Zoals ik al in een eerdere brief schreef, heb ik het manuscript uitgeprint. Daar ben ik al een eerste keer doorheen gegaan en heb daarbij de verhaallijn in de gaten gehouden, om te zien of het na het schrappen van delen van het verhaal en het wisselen van hoofdstukken nog klopte. Hierbij heb ik al een paar fouten ontdekt en eruit gehaald.

En nu ben ik er nog een keer doorheen aan het gaan. Veel meer op detailniveau en dan vooral met het oog op het aanvullen. Door het schrappen was het op veel plekken wat kort door de bocht geworden, dus dit moest meer aangevuld worden. Verder ben ik nu aan het kijken of ik mijn personages nog beter neer kan zetten. Het verhaal moet nog wat meer body krijgen.

Verrassend leuk om te doen

Normaal doe ik deze herschrijffase op de laptop zelf. Nu ben ik hier bewust mee bezig op papier en ik ben ervan aan het genieten. Wie had dat ooit gedacht? Ik vind herschrijven namelijk het minst leuke onderdeel van het schrijfproces, maar nu geniet ik ervan. Bizarre gewaarwording kan ik je wel vertellen. Mijn theorie: ik denk dat ik het nu zo leuk vind, omdat ik diep van binnen gewoon weet dat mijn verhaal hier zoveel beter van wordt en ik geniet van het groeiproces. Het komt nóg meer tot leven!

Ondertussen zit ik op deze manier alweer op een derde deel van mijn verhaal en heb ik bij elk hoofdstuk hele zinnen of scènes erbij geschreven. Ik kan niet wachten tot ik het hele verhaal af heb en het op de laptop kan gaan verwerken. Het opsturen naar uitgeverijen komt dan namelijk echt in zicht.

Oriënteren op uitgeverijen

Met oog op mijn plannen, ben ik mij ook al een beetje aan het oriënteren op de verschillende uitgeverijen in kinderboekenland. De keuze is reuze… De kunst is om als eerste die uitgeverijen eruit te filteren die het beste bij mijn verhaal passen. Leuk om te doen!

Gelukkig heb ik dit al eerder gedaan voor mijn vorige zoektocht. De volgende stap is dat van het schrijven van een goede brief en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik weet namelijk heel goed, net als jij waarschijnlijk, dat de brief al zoveel invloed heeft. Als die niet goed is, is er zelfs een kans dat ze niet eens beginnen met lezen. No pressure! Maar goed, nu eerst maar eens dat manuscript afronden…

De Selflove Mastery

In onze vorige brieven hebben we het allebei al eerder gehad over de Selflove Mastery die wij beiden aan het volgen zijn. Heel interessant allemaal! Ik heb in ieder geval al veel geleerd…

In mijn brief had ik al wat belemmerende overtuigen met jou gedeeld en jij vertelde ook die van jou. Ze gingen vooral over het schrijverschap en waren heel herkenbaar. Ik moest wel gniffelen om jouw eerste overtuiging: dat er geen droog brood te verdienen valt met schrijven. Het algemeen heersende beeld. Die zit ook heel erg in mijn hoofd. En ik weet niet of dat bij jou zo is, maar inderdaad juist het idee dat “iedereen” dat altijd maar zo zegt en denkt, maakt het voor mij heel moeilijk om dat te shiften. Je hoort het namelijk zo vaak en je ziet het ook om je heen gebeuren.

Een boek via een uitgever? Het kan!

Toch denk ik dat het goed is om verder te kijken dan dit algemeen heersende beeld. Ik kan namelijk, en ik weet dat jij dit ook kunt, genoeg schrijvers opnoemen die wel kunnen leven van het schrijven van boeken. En ja, het zijn er misschien niet veel, maar ze bewijzen wel dat het kan. En als zij dit kunnen, dan kunnen wij dit toch ook? Zij zijn ook ooit onbekend geweest en ergens begonnen. Het kan!

En met dit positieve idee wil ik mijn brief afronden. Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie en verhaal in de volgende brief.

Tot dan!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.