Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die hetzelfde pad bewandelt. Het is dan erg mooi dat je samen op ontdekkingsreis (door schrijversland) kunt gaan. Op deze pagina kun je lezen over de start van het schrijfavontuur dat ik met Ellen Kusters van Ellens Schrijfavonturen beleef. We vertellen alles in een soort briefwisseling naar elkaar. Heb je net als ons schrijven als passie of ben je gewoon nieuwsgierig naar onze verhalen? Lees dan snel verder! De eerste 75 (!!!) brieven kun je hieronder vinden... De allereerste brief staat helemaal onderaan… Mocht je ook nieuwsgierig zijn naar de rest, raad ik je aan om op de “blog”-pagina rond te kijken. Er zijn inmiddels al véél meer brieven bijgekomen!

Brief 75 – 2 februari 2021

Hoi Ellen,

Wat leuk dat je zo enthousiast bent over mijn plan om dit jaar zelf mijn boek uit te gaan geven! Jij bent mij al voor gegaan, dus wellicht kom ik af en toe wel bij jou als ik vragen heb. Op dit moment ben ik druk bezig met de vraag: Hoe geef je je eigen boek uit?

Oké, de beslissing om zelf mijn eigen boek uit te gaan geven, was best even spannend. Ik had al langer in mijn hoofd dat ik dit misschien gewoon zelf moest gaan doen. Natuurlijk hoop je dat jouw manuscript degene is die uit de gevreesde slushpile gehaald wordt – de grote stapel ongevraagd toegezonden manuscripten die elke uitgeverij heeft en waarschijnlijk vreest. Uitgeverijen kunnen echter maar een beperkt aantal boeken per jaar uitgeven. Daar zitten voor het overgrote merendeel de manuscripten bij van de auteurs die allang in hun fonds zitten. En dan blijft er nog een klein aantal over. Lees verder…

Zelf je boek uitgeven - Hoe doe je dat?

Brief 74 – 26 januari 2021

Hey Sandy,

Wat een super goed nieuws zeg. Gefeliciteerd. Ik had het natuurlijk wel verwacht, hihi. Je eigen boek uitgeven. Heel stoer en dapper. Er komt natuurlijk heel veel bij kijken en het is een heleboel werk. Wat fijn dat je die coaching sessie met Lianne had gewonnen, zodat je haar het hemd van het lijf kon vragen tijdens het gesprek. Ik weet zeker dat je daar een hoop wijzer door bent geworden.

Tja, je vraagt hoe het mij is vergaan gedurende de cursus afgelopen week? Goeie vraag, haha. Nee, serieus, het was een super interessante cursus waar ik weer een heleboel van geleerd heb. Gek hè, dat je door een andere benadering toch weer dingen leert, terwijl ik een lange, intensieve opleiding heb gevolgd aan de Schrijversacademie. Lees verder…

How to write a book in five days

Brief 73 – 19 januari 2021

Hoi Ellen,

Het was erg leuk om te lezen over jouw plannen voor het nieuwe jaar. Hopelijk gaat het allemaal lukken met deze mooie plannen en kunnen we tegen het einde van 2021 allebei terugkijken op een geslaagd schrijfjaar.

Jij vertelde in jouw vorige brief dat je in die week mee ging doen met een nieuwe uitdaging in de vorm van een vijfdaagse cursus, waarin je ging leren hoe je de structuur van je boek opzet. Ik had die cursus ook langs zien komen op Instagram en ik snap heel goed dat je hieraan meegedaan hebt. Het leek mij ook erg interessant en ik had ook graag meegedaan. Maar ik moet nu goed op mijn energie letten en het leek mij niet verstandig om dit er nu bij te doen. Lees verder…

Plannen voor een boek in 2021

Brief 72 – 12 januari 2021

Hey Sandy,

Terugblikken is iets wat ik ook graag doe. Het is altijd leuk om te kijken hoeveel doelen je bereikt hebt in een jaar. Ik zie echt wel het nut in van doelen stellen. Soms zijn die doelen misschien erg ambitieus of heb je er veel te veel gesteld. Dat is niet erg. Ik denk dat je beter kunt streven naar teveel dingen dan dat je geen flauw idee hebt hoe je je jaar kunt invullen. Verveling ligt dan op de loer. Bovendien denk ik dat stilstand achteruitgang is en dat wil je waarschijnlijk niet. Jezelf uitdagen (met nieuwe plannen) is een mooie manier om je doelen te bereiken. Lees verder…

Weer een heleboel plannen

Brief 71 – 5 januari 2021

Hoi Ellen,

Aan mij de eer om de eerste brief van het nieuwe jaar te schrijven ?… Het mooie van een nieuw jaar is dat het een beetje als een nieuw begin kan voelen. Veel mensen hebben dan allerlei goede voornemens. Ik wil in deze brief wat vertellen over mijn terugblik op het vorige jaar en wat over mijn plannen voor het komende jaar.

Ik ga deze week op mijn website nog een groot terugblik op 2020 plaatsen, maar ook in deze brief wil ik even terugkijken. Jij schreef in jouw vorige brief dat je je even rot gevoeld had, omdat je niet al jouw doelen van de afgelopen tijd gehaald hebt. Gelukkig heb je dit gevoel kunnen shiften. Lees verder…

2021 - Een nieuw schrijfjaar

Brief 70 – 29 december 2020

Hey Sandy,

Inderdaad, er is in de laatste weken nogal wat gebeurd. Helaas niet allemaal leuke dingen… ☹
Gelukkig gaat het met jou weer een stuk beter. In deze periode is het erg vervelend om ziek te worden (altijd natuurlijk, maar rond de feestdagen helemaal). Tja, je hoopt dat het jou bespaard blijft, maar de kans is reëel dat het ook bij jou terechtkomt.

Je schrijft dat jullie een behoorlijke tijd in quarantaine moesten en zeker voor de kinderen lijkt me dit een behoorlijke uitdaging. Heel jammer dat ze daardoor niet naar school mochten en konden genieten van de speciale gebeurtenissen. Hopelijk kunnen ze de schade volgend jaar inhalen. Wat zullen ze blij zijn geweest, toen ze zich weer vrij konden bewegen. Lees verder…

Hoe alles snel anders kan zijn

Brief 69 – 22 december 2020

Hoi Ellen,

Het is inmiddels alweer drie weken geleden dat ik mijn laatste brief aan jou schreef. En wat is er toch een hoop gebeurd in die tijd en toch ook weer niet. Ik ga je erover vertellen.

Dit was de dag dat ik mijn vorige brief aan jou schreef, vol met alle dingen die ik in die periode ervoor gedaan en bereikt had. Ik was nog vol enthousiasme, omdat ik net NaNoWriMo had ‘gewonnen’. Een prestatie waar ik nog steeds erg trots op ben. Toen ik die brief schreef voelde ik mij al niet zo lekker, maar maakte mij nog geen zorgen. Lees verder…

En toen was daar Corona

Brief 68 – 15 december 2020

Hey Sandy,

Wat heb jij een drukke tijd achter de rug en wat heb je jezelf uitgedaagd, super knap. Ik heb daar respect voor. Alle dingen die jij naast je werk als juf doet en van plan bent. Een echte bezige bij.

In deze brief wil ik vast een beetje terugblikken op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar een nieuw jaar, waarin hopelijk weer een heleboel leuke dingen gaan gebeuren.

Heel veel mensen maken aan het begin van een nieuw jaar een planning voor het nieuwe jaar. Ze stellen zichzelf doelen en door dat te doen, hopen ze dingen voor elkaar te krijgen. Het is namelijk vaak zo dat als je alleen maar droomt en niet in actie komt er ook niets van de grond komt. Lees verder…

Alweer een jaar voorbij

Brief 67 – 1 december 2020

Hoi Ellen,

Wauw! Het is alweer mijn tijd om een brief te schrijven. Ik heb echt het idee dat de tijd momenteel voorbij vliegt. Misschien komt dat door alle dingen waar ik druk mee bezig ben. Gelukkig zijn dat wel allemaal leuke dingen, haha.

Laat ik beginnen met een nieuwtje. Het is mij gelukt: ik heb NaNoWriMo gewonnen! Heerlijk om dat te kunnen zeggen. Zondag, dus 1 dag voordat het eigenlijk af moest zijn, heb ik mijn laatste woorden van de 50.000 getypt. Ik ben zelfs geëindigd op het mooie aantal van 50.558. Ruim gehaald zelfs ?… Het klinkt misschien stom, maar ik was echt zo blij als een klein kind. Nu mag ik van mijzelf een leuk nieuw boek uitkiezen. Dat had ik mijzelf als cadeautje beloofd als ik het ging redden. Niet dat ik mijzelf nou persé moet belonen, maar elk excuus om een nieuw boek uit te kunnen kopen is mooi meegenomen, toch? Hihi… Nu moet ik alleen nog gaan kiezen. Tips zijn welkom! Lees verder…

Samenvatting van de laatste tijd

Brief 66 – 24 november 2020

Hey Sandy,

Wat heerlijk om over jouw plannen te lezen. Ik kijk ernaar uit om met je mee te reizen en te kijken waartoe het leidt. Ik weet zeker dat er mooie dingen gaan gebeuren. Het is nog leuker om dingen samen te doen. Zo doen we allebei mee aan de LOA cursus, met de NaNoWriMo en de 365 online zichtbaar challenge.

Vandaag heb ik weer een leuk interview voor jou. Ik denk dat je er, net als ik, weer een heleboel tips uit kunt halen. Ik heb tenminste erg genoten van de antwoorden. Ik weet eigenlijk niet of jij Lianne ook al volgt/kent? Ze heeft pas haar debuutroman Kwetsbaar Verliefd uitgegeven. Echt een super leuk boek. Een aanrader. Op haar Instagram account deelt ze open en eerlijk haar belevenissen en ontwikkelingen op schrijfgebied en op persoonlijk vlak. Erg inspirerend. Ik vind het heel fijn en gezellig om me te omringen met gelijkgestemden. Lees verder…

foto Lianne Reijntjes 3

Brief 65 – 17 november 2020

Hoi Ellen,

Ik heb vorige week weer genoten van jouw brief. We zijn momenteel allebei erg druk bezig met van alles op schrijfgebied. Het blijft leuk om elkaar op die manier te stimuleren en op de hoogte te houden van allerlei interessante dingen.

Inmiddels ben ik alweer zo’n twee weken bezig met mijn “Verhaal van de maand” project en ik ben dus al halverwege het eerste verhaal. En ik kan je vertellen dat ik tot nu toe erg blij word van alle reacties die ik erop krijg en niet alleen van bekenden, maar ook van onbekenden. Dat is super motiverend om lekker verder te schrijven. Lees verder…

Schrijven - soms doe je gewoon van alles en nog wat

Brief 64 – 10 november 2020

Hey Sandy,

Ik was super benieuwd naar jouw brief afgelopen week, omdat ik op Facebook natuurlijk al het een en ander voorbij had zien komen. Over al jouw ideeën en plannen wilde ik graag meer weten en gelukkig heb je me in jouw brief helemaal op de hoogte gebracht van al jouw plannen.

In jouw brief schreef je dat je in de eerste helft van oktober een structuur voor jouw nieuwe verhaal hebt opgezet. Dat vind ik echt erg knap. Toen je me meer uitleg gaf over welke typen schrijvers er zijn, herkende ik jou inderdaad in de plantser (tussen planner en pantser in). Lees verder…

Een drukke periode komt eraan

Brief 63 – 3 november 2020

Hoi Ellen,

We zijn inmiddels alweer twee weken verder sinds mijn vorige brief en er zijn alweer zoveel dingen die ik je wil vertellen.

In mijn vorige brief vertelde ik dat ik Preptober gebruikte om mij voor te bereiden op NaNoWriMo. En dat heb ik ook gedaan. Alhoewel ik eerlijkheidshalve wel moet bekennen dat ik dit in de eerste helft van de maand meer heb gedaan dan in de tweede helft. Dit komt mede door het feit dat ik normaal gesproken vooral een ‘plantser’ ben, om even in NaNoWriMo-termen te blijven.

Voor degene die nu denken: waar heb je het over? Er zijn drie type schrijvers: de pantser (ik start gewoon blanco en ik zie wel waar het verhaal mij mee naartoe neemt), de planner (ik heb alles van tevoren helemaal uitgedacht – het moet alleen nog op papier) en dus de plantser (ik heb van tevoren over dingen nagedacht, maar ik laat mij tijdens het schrijven nog graag verrassen door mijn eigen creativiteit). Lees verder…

NaNoWriMo en andere leuke challenges!

Brief 62 – 27 oktober 2020

Hey Sandy,

Goed om te lezen dat je zo’n heerlijke, ontspannen vakantie hebt gehad in het mooie Limburg. Een leuk idee om er ieder jaar terug te komen, trouwens. Er is genoeg moois te zien en te beleven. Ik heb altijd het gevoel dat ik in het buitenland ben als ik in Zuid Limburg kom.

In je brief las ik je plannen wat betreft de NaNoWriMo en Preptober. Jij bent goed georganiseerd en hebt een gedegen plan. Knap! Zelf ben ik niet zo goed in het voorbereiden en organiseren, haha. In deze brief zal ik je wat meer ins- and outs geven over mijn plannen in november 2020.

Ik vind het zo knap dat je de hele maand oktober gebruikt om jezelf goed voor te bereiden. Natuurlijk heb je de ervaring van vorig jaar en weet je dus ook wat er niet zo goed is gegaan. Je had vorig jaar het aantal woorden niet gehaald en wist dat dat kwam doordat je je niet goed had voorbereid. Lees verder…

Ellens plannen rond nanowrimo 2020

Brief 61 – 20 oktober 2020

Hoi Ellen,

Wat leuk om jouw schrijfplannen te lezen in jouw vorige brief! Ook jij bent een heleboel van plan de komende tijd. Leuk om te lezen, zeker ook omdat de energie ervan af spat. Dat is alvast een goed teken.

Deze brief is een weekje later, omdat ik herfstvakantie had. Normaal gesproken zou ik dan wel gewoon brieven schrijven, maar ik was voor het eerst sinds lange tijd eens een weekje weg buiten de zomervakantie om. Heerlijk trouwens! Als het aan mijn jongens ligt, gaan we elke herfstvakantie een weekje naar Limburg, haha. Wie weet… Lees verder…

preptober - hoe gaat het ermee?

Brief 60 – 6 oktober 2020

Hey Sandy,

Wat een leuke brief weer. Ik word erg vrolijk en enthousiast van al jouw mooie plannen. In deze brief ga ik mijn plannen met je delen.
Super fijn trouwens dat je even de tijd hebt genomen om te relaxen en ongegeneerd een nieuwe Netflixserie hebt gebingewatcht. Dat herken ik helemaal, haha.

Hoe fijn het ook is om een project, of in jouw geval een schrijfcursus, af te ronden, meestal duurt zo’n gevoel van rust niet lang en begint er weer iets te kriebelen. Ik herken dat wel hoor. Vaak denk ik: hè, hè, effe niks, maar meestal ontstaat er gauw genoeg een nieuw idee of project in mijn hoofd. Lees verder…

Schrijfplannen voor dit en aankomend jaar

Brief 59 – 29 september 2020

Hoi Ellen

IK heb jouw brief weer met veel plezier gelezen. Je hebt mij wel nieuwsgierig gemaakt naar de ideeën die in jouw hoofd zijn ontstaan na je gesprek met Nikki Pommer. Als de tijd rijp is, zul je daar vast meer over gaan vertellen. Ik wacht rustig af.

Je vroeg aan het einde van jouw brief of ik alweer nieuwe plannen heb gemaakt. Goede vraag ? … Ik kan je zeggen dat ik in de eerste instantie even heb genoten van het ‘niks moeten doen’. Vorige week heb ik op mijn vrije dagen een nieuwe serie ontdekt op Netflix. En ik vond dat ik mijzelf wel een beetje mocht verliezen in het fenomeen ‘bingewatchen’, haha! Een beloning voor het afronden van een cursus van drie jaar. Lees verder…

Nieuwe schrijfplannen

Brief 58 – 22 september 2020

Ha Sandy

Zoals altijd heb ik weer genoten van jouw brief. En wat is het toch fijn dat we zoveel herkennen in elkaars verhalen. Omdat we met dezelfde dingen bezig zijn en dezelfde passie delen. Ik ben super blij voor jou dat jij je schrijfcursus hebt afgerond en ik proef uit je vorige brief, dat jij ook niet uitgeleerd bent.

Ik heb smakelijk moeten lachen om de vergelijking met het verplicht moeten lezen van een aantal boeken op het voortgezet onderwijs. Ook ik heb in die tijd een hekel gekregen aan lezen. Gelukkig is dat later weer helemaal goed gekomen, haha. Maar ik kan me voorstellen dat je na 48 verhalen een klein beetje klaar was met deze manier van schrijven. Gelukkig is dat voor jou een afgesloten hoofdstuk. Lees verder…

Nooit klaar met leren

Brief 57 – 15 september 2020

Hoi Ellen,

Het voelt zeker weer vertrouwd om elkaar elke week te vertellen over onze (schrijf)avonturen! Ik geniet elke keer weer van onze briefwisseling. Vandaag is het weer mijn beurt, hihi.

De afgelopen weken hebben we het hier uitgebreid over gehad. Jij zit midden in het proces. Of eigenlijk – je hebt het inmiddels al afgerond. En ik ga deze uitdaging in de toekomst misschien nog wel eens aan. Nu mijn schrijfcursus bijna afgerond is, komt het herschrijven van mijn manuscript weer dichtbij. En dan dus ook mijn hernieuwde zoektocht naar die welbekende traditionele uitgever… Lees verder…

Schrijven kun je leren

Brief 56 – 8 september 2020

Hey Sandy,

Wat voelt het weer vertrouwd en fijn om elkaar wekelijks op de hoogte te houden over onze (schrijf)avonturen, hè? Tenminste, als ik voor mezelf spreek en afgaande op jouw brief vorige week heb jij hetzelfde gevoel.

En je geeft in je brief aan dat je graag nog wat dieper op het onderwerp uitgeven in eigen beheer wilt ingaan. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zit nu middenin het proces van ons eigen boek uitgeven en heb dus genoeg inspiratie om over dit onderwerp te delen.

Jij bent ook al een hele tijd op zoek naar een uitgever voor je manuscript van je kinderboek. Ik begrijp heel goed dat je het liefst bij een traditionele (en liefst ‘grote’) uitgever terechtkomt, zodat al het werk je uit handen genomen wordt en alles op de goede manier gebeurt. Helaas heb, ook jij, deze uitgever nog niet gevonden. Ik zeg expres nóg niet, want wie weet gaat het alsnog gebeuren. Je moet altijd geloof en hoop hebben en houden. Lees verder…

uitgeven in eigen beheer

Brief 55 – 1 september 2020

Hoi Ellen,

Wat leuk om weer een brief te ontvangen! Ik heb hem met veel plezier gelezen. Ook vond ik het leuk dat je een verrassing had in de vorm van een interview met Sanne Hillemans. En het thema wat in dit interview naar boven kwam, is ook erg interessant: uitgeven in eigen beheer. Op dit onderwerp wil ik graag nog even door gaan.

n mijn zoektocht naar een uitgever heb ik al verschillende dingen langs zien komen.
– Je hebt natuurlijk de ouderwetse, en nog steeds erg gewilde, traditionele uitgever. Die neemt (haast) al het werk uit handen. Maar als je niet al een bekende in schrijversland bent, kom je hier vrijwel onmogelijk binnen.
– Daarnaast heb je ook een heel aantal nieuwe uitgeverijen, die soms als paddenstoelen uit de grond schieten. Hiervan is het alleen wel moeilijk om in te schatten hoe betrouwbaar ze zijn. Dit schijnt nog wel eens te verschillen.
– Verder heb je nog de uitgeverijen die alleen het laatste stukje voor hun rekening nemen en die we eigenlijk beter drukkerijen kunnen noemen, alhoewel ze dat zelf anders zien. Lees verder…

Uitgeven in eigen beheer

Brief 54 – 25 augustus 2020

Hey Sandy,

Jeetje, dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden, haha. Maar aan de andere kant voelt het ook meteen vertrouwd. Ik ben zo vrij om de eerste brief te schrijven. Ik heb namelijk een leuke verrassing. Ik wil iets een onderwerp met je bespreken, waar we het nog niet eerder over hebben gehad. Bovendien is het een voor ons beiden een interessant thema.

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een auteur (die ik via Instagram en Facebook ‘ken’) een brutale vraag gesteld. Sanne (check hier haar te gekke website) heeft in de afgelopen jaren maar liefst zes boeken in eigen beheer uitgegeven en dat vind ik super stoer. Ze heeft o.a. de boeken Circus Cesaria , Ave Cesaria en De actrice in mij geschreven. Lees verder…

Ellen Kusters - Interview met Sanne Hillemans

Brief 53 – 1 juli 2020

Hey Sandy,

Ik heb wederom genoten van jouw brief en het is inderdaad een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Vooral omdat we hierin nog een lange weg hebben te gaan. Zoals je schrijft, we zijn nog echte beginnelingen (al denk ik zelf vaak van niet, haha!).

Ik moest lachen om je voorbeeld van de Luizenmoeder. Dat is nog eens een staaltje gebruik maken van onrealistische personages. Hoewel er echt een heleboel waarheden in gebruikt worden. Je schrijft dat wij waarschijnlijk met onze ervaring een nieuw seizoen kunnen schrijven. Ik zal het je nog sterker vertellen: ik heb serieus een jaar of twee geleden een mail gestuurd met daarin precies dat idee. Dat het me ontzettend leuk leek om mee te mogen schrijven aan een nieuw seizoen, omdat ik zelf bijna twintig jaar in het onderwijs heb gewerkt en daarin het nodige heb meegemaakt. Helaas, helaas, ik heb er nooit een reactie op gekregen. Een anticlimax dus. Lees verder…

Wanneer is iets goed genoeg als je schrijft?

Brief 52 – 23 juni 2020

Hoi Ellen,

Wat een heerlijk nieuw onderwerp hè, die onrealistische personages? Het leek mij wel leuk om daar nog even op door te gaan ? .

In onze vorige brieven hebben we al eerder geschreven over onrealistische personages en hoe leuk die zijn. Maar ook over het feit dat we ze zelf eigenlijk (nog) niet in onze verhalen gebruiken. En dat we daar best verandering in willen brengen. Maar waar halen we hiervoor dan de inspiraties vandaan? Is het heel erg om dan te zeggen: uit de mensen om ons heen…? Lees verder…

Inspiratie voor onrealistische personages

Brief 51 – 16 juni 2020

Hey Sandy,

Inderdaad, de tijd gaat snel. Een paar weken geleden vond ik de tijd juist lijken stil te staan, maar nu we ook hierin een nieuw ritme hebben gevonden, ‘vliegen’ de weken voorbij.
Ik was blij verrast met het nieuwe onderwerp. Goed dat je mijn geratel over multipotential gestopt heb, want als ik eenmaal bezig ben dan vind ik het wel eens lastig om ermee op te houden (maar dat had je vast wel in de gaten ? ).

Je sneed een nieuw onderwerp aan: onrealistische personages en daarmee triggerde je ook meteen iets bij mij. Ik moet bekennen dat ik daar nooit echt bij stilgestaan had. En jij ook niet, volgens mij. In je brief vuurde je een heleboel vragen op me af en in mijn brief ga ik hierop antwoorden. Uit je vragen kon ik opmaken dat je nieuwsgierig bent naar mijn visie hierop. Hou je vast: komt ie dan… Lees verder…

onrealistische personages

Brief 50 – 9 juni 2020

Hoi Ellen,

Alweer een week voorbij! En dit keer is het mijn beurt om te schrijven. Afgelopen weken hebben we het gehad over de term multipotential, maar dit keer wil ik het weer eens over iets heel anders hebben.

Terwijl ik op inspiratie wacht om over te schrijven, kom ik een kreet tegen op internet: schrijf eens een onrealistisch personage! Innerlijk moet ik gelijk heel hard lachen, omdat ik op de achtergrond een film aan heb staan: Pirates of the Caribbean. En er even van uitgaand dat je deze vast wel eens gezien heb, snap je misschien wel mijn binnenpretje. Als er één personage is dat onrealistisch is, dan is het wel de beroemde piraat Jack Sparrow. Lees verder…

onrealistische personages

Brief 49 – 2 juni 2020

Hey Sandy,

Het plan om elkaar in real life te ontmoeten, gaat er zeker van komen, alleen moet het nog even wachten. Maar, wat in het vat zit, verzuurt niet zullen we maar zeggen. Komt goed.

Ik had eerder ook nog nooit van de term multipotential gehoord, maar de blog triggerde blijkbaar iets in mij waardoor ik ‘m ben gaan lezen. Net als jij, herkende ik mezelf enorm hierin. Het steeds opnieuw vinden van een nieuwe passie. Blijkbaar ook in veel dingen goed zijn (al klinkt dat misschien arrogant). Lees verder…

multipotential en nu

Brief 48 – 26 mei 2020

Hoi Ellen,

Het is inderdaad bijzonder om te realiseren dat we alweer een jaar geleden dit gezamenlijke schrijfavontuur begonnen zijn. Het plan om elkaar eindelijk eens in het echt te gaan zien, is door de hele Corona-toestand even in de koelkast geparkeerd. Maar als het aan mij ligt, komt dat er gewoon weer uit als het weer kan ? .

In jouw vorige brief heb je een nieuwe term gedeeld. En ik zeg nieuw, omdat ik er tot vorig week nog niet van had gehoord. Je wekte gelijk mijn nieuwsgierigheid en ik heb uiteraard meteen de blog van Nikki Pommer erover gelezen. Lees verder…

Ben ik een multipotential?

Brief 47 – 19 mei 2020

Hey Sandy,

Wat vliegt de tijd. Het is gewoon een jaar geleden dat we begonnen zijn aan ons gezamenlijke schrijfavontuur. Ik heb het idee dat we elkaar in dat jaar een stuk beter hebben leren kennen en dat terwijl we elkaar nog nooit in het ‘echt’ hebben gezien. Gek, hè?

Het leuke van het maken en uitdenken van plannen is ze ook echt uitvoeren. En dat is ook meteen de valkuil: het ondernemen van actie, oftewel het zetten van die eerste stap.
Ik heb gemerkt en ook na het lezen van heel veel verhalen van anderen dat je gewoon moet beginnen. Het klinkt zo simpel en vaak is het dat ook. Alleen wanneer en hoe zet je nou die eerste stap? Lees verder…

multipotential

Brief 46 – 12 mei 2020

Hoi Ellen,

Het was leuk om vorige week jouw brief te lezen met jouw nieuwe plannen. Deze week is het weer mijn beurt om een brief te schrijven.

In mijn vorige brief schreef ik over de plannen die ik had voor in de vakantie. Eén van de doelen in de vakantie was mijzelf tijd gunnen om aan mijn manuscript te werken. Nu de vakantie officieel voorbij is, kan ik mooi kijken of ik dat doel bereikt heb. En heel eerlijk gezegd: niet echt of eigenlijk echt niet, hihi. Aan de ene kant vind ik dat heel jammer, want dat wilde ik wel heel graag. Maar het komt onder andere doordat ik wel mijn andere doel voor in de vakantie bereikt heb, namelijk; lekker lezen. Lees verder…

Creatieve ingevingen

Brief 45 – 5 mei 2020

Hey Sandy,

Op dinsdag kijk ik altijd uit naar een mail van jou, waarin jouw nieuwe brief zit bijgesloten. Dat wil zeggen om de week. De andere week is het namelijk mijn beurt, haha!

Ik ben blij om te lezen dat je weer zin en ruimte hebt om het schrijven (aan je manuscript) op te pakken. Een goed teken.
Nu je twee weken vakantie hebt, gaat dit zeker lukken. Al heb je ook nog een aantal andere plannen las ik in je brief. Het boek dat je van je schrijfvriendin hebt gekregen, lijkt me ook een erg spannend verhaal. Lees verder…

nieuwe projecten en plannen

Brief 44 – 28 april 2020

Hoi Ellen,

Ik heb jouw brief weer met veel plezier gelezen. En met een glimlach van herkenning soms. Nu is het weer mijn beurt.

Zoals jij in jouw brief al zei, is er in mijn hoofd weer meer ruimte voor andere dingen en is de zin om te schrijven weer terug. Ik vertelde jou de vorige keer dat ik mijn schrijftijd echt even heb ingepland. De eerste week ging dat goed, maar die week erna even niet. Dat was de laatste week voor de meivakantie en zo’n laatste week heb ik altijd echt last van die laatste loodjes waar iedereen het altijd over heeft. Aan het einde van een schoolperiode ben ik altijd een beetje op en meestal echt aan vakantie toe en ik kan je zeggen dat deze keer zeker geen uitzondering was. De afgelopen zes weken zijn behoorlijk zwaar geweest. Ik heb, nu het vakantie is, nog meer zin om te gaan schrijven. Lees verder…

schrijftijd en andere plannen

Brief 43 – 21 april 2020

Hey Sandy,

Je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen dat je brief ‘te laat’ was. Al hebben we elkaar nog nooit gezien, ik heb door ons briefavontuur het gevoel je wel een beetje te kennen. Je bent iemand die zich graag houdt aan gemaakte afspraken. Al bijna een jaar schrijven we elkaar, bijna wekelijks, brieven over onze schrijfavonturen. Dit doen we allebei met veel enthousiasme en passie. Schrijven verbindt ons en bezig zijn met het vinden van een geschikte uitgever ook.

De afgelopen weken veranderde de inhoud van ons briefverkeer een beetje. Logisch, natuurlijk. We leven nu eenmaal in een onzekere, moeilijke tijd, waarin alles er anders uitziet dan normaal. Het is dan ook bijna onmogelijk om niet over de crisis te schrijven. Lees verder…

Hoe alles opeens anders kan zijn

Brief 42 – 14 april 2020

Hoi Ellen,

Daar ben ik weer met een nieuwe brief. Een weekje later dan de bedoeling, maar ik ben er weer. Hoe het komt dat ik iets later ben dan gepland, lees je in mijn nieuwe brief.

De afgelopen brieven hebben we allebei geschreven over deze tijd waarin we nu leven en welke invloed dat heeft op ons schrijfritme. Alles is opeens anders en daar hebben we echt aan moeten wennen. En als ik eerlijk ben, moet ik er nog steeds aan wennen. Ook vertelden we over wat er in deze periode voor ons het meest belangrijkste is; de gezondheid van onze dierbaren. Lees verder…

En dan staat de wereld opeens even stil

Brief 41 – 7 april 2020

Ha Sandy,

Bedankt voor jouw leuke brief. Het is effe wat anders dan filosoferen en brainstormen over alles wat met schrijven te maken heeft. Nou ja, in meer of mindere mate dan.
Ik heb pas over het vinden van een nieuw ritme een blog op mijn site geschreven.

In jouw vorige brief schreef je over al jouw schrijfdromen en plannen. Ik werd er helemaal vrolijk en enthousiast van. Het is ook zo leuk om te dromen over het uitkomen van je eigen boek. En over alle nieuwe dingen die daarbij horen. We zagen onszelf al in de boekwinkels zitten achter een tafel waarop grote stapels met onze boeken lagen. Boekpresentaties, lezingen en signeersessies en wat al niet. Heerlijk dat vooruitzicht. Lees verder…

een nieuw schrijfritme

Brief 40 – 24 maart 2020

Hoi Ellen,

Het is alweer mijn beurt om te schrijven. Wat is er veel gebeurd sinds mijn vorige brief! En dan heb ik het niet over op schrijfgebied, maar in de wereld. Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat ik het dan over het coronavirus heb.

In mijn vorige brief schreef ik nog uitgebreid over mijn dromen, maar ik kan nu zeggen dat die momenteel niet bovenaan mijn prioriteitenlijstje staan. En dat klinkt misschien een beetje gek, of nou ja, waarschijnlijk niet. Mijn grootste prioriteit is dat iedereen die mij dierbaar is deze onzekere tijd ongeschonden doorkomt. Daarna is er nog genoeg tijd voor dromen… Lees verder…

schrijven in crisistijd

Brief 39 – 17 maart 2020

Ha Sandy,

Wat een leuke brief vol dromen. Ik heb, net als altijd, weer genoten van jouw brief. Met een glimlach om mijn mond las ik over jouw dromen en ambities. Ik herkende mezelf in je brief.

Zo’n opdracht, waarin je gevraagd wordt om je dromen voor de toekomst op te schrijven, is erg leuk. Als je dingen opschrijft, worden ze namelijk concreet. Concrete plannen zijn ‘makkelijker’ te realiseren. Het wil zeker niet zeggen dat alles wat je opschrijft uitkomt, maar het kan wel de eerste stap er naartoe zijn. Lees verder…

grootse dromen als schrijfster

Brief 38 – 10 maart 2020

Hoi Ellen,

Ik heb vorige week weer met veel plezier jouw brief gelezen. Elke keer kijk ik er weer echt naar uit. Dit keer wil ik jou vertellen over mijn droom als schrijfster. Ik denk niet dat het als een echte verrassing komt ?

Ik heb je wel eens verteld over mijn schrijfcursus. Al ruim twee jaar probeer ik deze af te ronden en heel langzaam komt het einde in zicht. Meestal moet ik een verhaal schrijven voor mijn docent, maar heel af en toe is het een andere opdracht. Niet zo lang geleden kreeg ik weer zo’n opdracht. Ik mocht mijn plannen en wensen voor de toekomst opschrijven. Leuk! Lees verder…

Mijn droom als schrijfster

Brief 37 – 3 maart 2020

Ha Sandy,

Het is zeker leuk om te schrijven over schrijven, want daarom zijn we ook begonnen met onze briefwisseling. Al vind ik het net zo leuk om ook over andere dingen te schrijven, hoor. Omdat we elkaar nu al bijna een jaar ‘kennen’ is het fijn om ook andere dingen van elkaar te weten. Het helpt om elkaar te steunen en helpen tijdens het schrijfproces.

Ik had al verwacht, dat jij moest lachen om het ‘en toen, en toen’-verhaal. Het is voor leerkrachten erg herkenbaar. Zoals je schrijft; kinderen weten natuurlijk helemaal niet hoe ze een verhaal moeten opbouwen. Dat is een vaardigheid die ze moeten leren, net als rekenen en lezen. Lees verder…

schrijven is de kunst van het schrappen

Brief 36 – 25 februari 2020

Hoi Ellen,

Ik heb jouw brief weer met veel plezier gelezen. Het is leuk om weer eens echt te schrijven over het ‘schrijven’. Als je snapt wat ik bedoel. Ik brainstorm hierover in mijn brief naar jou gewoon nog even verder.

Jij schrijft in jouw brief dat er regels zijn voor het schrijven. Met daarachter de mooie kanttekening dat je je daar niet altijd aan hoeft te houden. Ik denk dat het inderdaad zo is, dat je de regels niet altijd braaf van A tot Z hoeft te volgen. Wel geeft het structuur, zoals je zelf ook zegt. Lees verder…

schrijven boeken met schrijftips

Brief 35 – 18 februari 2020

Ha Sandy,

Leuk om weer te brainstormen over een nieuw onderwerp. Een onderwerp waar vele (beginnende) schrijvers mee worstelen en bezig zijn. Het is immers de basis van je verhaal.
Fijn trouwens, dat mijn onderwerpen om over te bloggen bij jou voor nieuwe inspiratie hebben gezorgd. Ik ben intussen al een paar blogs verder en heb deze onderwerpen hierin meegenomen. Toch prettig om input vanuit de lezer te krijgen, haha. Lees verder…

hoe doe je dat: een boek opbouwen

Brief 34 – 11 februari 2020

Hoi Ellen,

Wat was het weer leuk om jouw brief te lezen! En wat een bruikbare onderwerpen heb je hierin genoemd. De ideeën begonnen bij mij al gelijk te borrelen, hihi. Voor vandaag wilde ik eigenlijk weer eens een nieuw onderwerp aanboren: de opbouw van een boek.

Als je een boek of verhaal gaat schrijven zijn er natuurlijk een heel aantal dingen waar je van tevoren goed over na moet denken. Eén van die dingen is: de opbouw. Dat is iets waar ik in het begin niet zo bij stil stond, maar wat natuurlijk erg logisch is. Hoeveel boeken had ik al gelezen voordat ik zelf begon te schrijven? Véél! Uit eigen leeservaring weet ik dat elk verhaal anders in elkaar zit. Lees verder…

de opbouw van een boek

Brief 33 – 4 februari 2020

Hey Sandy,

Ik heb weer genoten van jouw brief en inderdaad, netjes op tijd, haha. Ik heb mezelf aangeleerd om meteen een antwoord terug te schrijven, omdat ik het anders wellicht vergeet.
Ik herken het wel, hoor. Ik ben ook vaak van het laatste nippertje. Het maakt niets uit, want het lange wachten wordt dan altijd beloond.

We hebben de blogchallenge er alweer opzitten. Je schreef dat er veel informatie werd gedeeld en iedere dag werd afgesloten met een concrete opdracht. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen, dat ik in het begin wat enthousiaster was dan de laatste dagen. Misschien lag dat ook aan de onderwerpen, dat kan ook. Ik heb nog genoeg te verbeteren en aan te passen. Lees verder…

de wondere wereld van ideeën om over te bloggen

Brief 32 – 28 januari 2020

Hoi Ellen,

Wat grappig om te lezen dat je zo ongeduldig wordt als je op mijn brief wacht en dat bedoel ik niet gemeen hoor. Ik weet echter dat jij erg veel geduld moet hebben, omdat ik mijn brief altijd op tijd, maar op het laatste nippertje opstuur. Toen ik jouw vorige brief las, had ik mij voorgenomen om je deze keer niet zo lang te laten wachten. Is alleen niet echt gelukt, sorry! Iets met de eigenschap van ‘dingen op het laatste moment doen’…

Zoals jij in jouw brief al vertelde, zijn we allebei bezig (geweest – het is nu afgelopen) met een blog challenge. Het leek mij een goede manier om mijn blog de boost te geven die deze challenge beloofde. De afgelopen twee weken hebben we elke dag een artikel gekregen met daarin een heleboel informatie. Lees verder…

ideeën om over te bloggen

Brief 31 – 21 januari 2020

Let’s do this and create something magical

Hey Sandy,

Zoals iedere keer werd ik ook dit keer erg enthousiast van jouw brief. Als het mijn beurt is om een brief te ontvangen, word ik een beetje ongeduldig en kijk ik regelmatig in mijn inbox om te zien of jouw brief er al is.
Dat geeft precies aan hoe ik geniet van ons schrijfavontuur en uit jouw antwoord leid ik af, dat jij er hetzelfde over denkt. Lees verder…

brainstormen over een schrijfhandleiding

Brief 30 – 14 januari 2020

Hoi Ellen,

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Wat leuk om te lezen in jouw vorige brief dat je het afgelopen jaar veel geleerd hebt van mijn manier en kijk op dingen. Zo heb ik op mijn beurt ook zoveel van jou geleerd! En daar gaan we gewoon mee door het komende jaar.

We hebben natuurlijk niet stil gezeten de eerste twee weken van het jaar, haha. Achter de schermen zijn we druk bezig met plannen voor een schrijfhandleiding. Je schreef er in jouw vorige brief al over. Echt leuk! En sterker nog, de eerste stappen zijn al gezet. Jij hebt zelfs al een opzet gemaakt via een website waarbij je dit heel goed kunt doen. Toen ik het opende kreeg ik al gelijk veel zin en inspiratie. Lees verder…

schrijfhandleiding

Brief 29 – 7 januari 2020

Hey Sandy,

Wat leuk om jouw brief te ontvangen. Inderdaad, de laatste brief van 2019. Op moment van schrijven is het 2 januari 2020 en zijn we beland in een nieuw jaar, waarin alles nog openligt.
Jouw idee om in je brief op een rijtje te zetten wat we allemaal besproken en beschreven hebben, vond ik erg leuk. Zeker als je de hele lijst ziet en kunt terugkijken op een mooi gezamenlijk schrijfavontuur.

Zo mooi als we het jaar hebben afgesloten met een heleboel gave dingen, zo mooi gaan we het nieuwe jaar beginnen. Een nieuw jaar, dus nieuwe kansen en volop ruimte voor het uitwerken van allerlei ideeën. Lees verder…

nieuwe schrijfdoelen

Brief 28 – 31 december 2019

Hoi Ellen,

Ik heb gewoon de eer om de laatste brief van onze briefwisseling te mogen schrijven in 2019. Een jaar waarna we allebei terug kunnen kijken op een heleboel leuke schrijfavonturen, samen en alleen. En ik kan het niet laten om in deze brief even terug te kijken naar de afgelopen maanden.

We deden allebei mee aan dezelfde online challenge en dat was de eerste keer dat we elkaar tegen kwamen. Jij hebt toen de stoute schoenen aangetrokken en mij een berichtje gestuurd. Ik was daardoor erg verrast, leuk verrast. Eerst hebben we een hele tijd gewoon heen en weer gemaild, maar op een gegeven moment zijn we met onze briefwisseling online begonnen. Iedereen mocht vanaf dat moment met ons meelezen. De gecensureerde versie natuurlijk ?… Lees verder…

jaaroverzicht 2019 samen op schrijfavontuur

Brief 27 – 24 december 2019

Hey Sandy,

Inderdaad, we hebben alweer een heleboel leuke, interessante en inspirerende brieven van elkaar mogen ontvangen. Net als jij ben ik ook iedere week blij verrast met de inhoud van deze brieven. Ik hoop dan ook dat we deze briefwisseling nog heel lang mogen volhouden. Daar gaan we voor!

Je schrijft dat je steeds op zoek bent naar een nieuw, nog niet aangesneden onderwerp. Helemaal super. Ik vind jouw invalshoeken altijd heel creatief en geniet van de tips die je me geeft. Ik hoop dat dat andersom ook geldt, haha. Lees verder…

iets nieuws bedenken voor 2020

Brief 26 – 17 december 2019

Hoi Ellen,

Inmiddels hebben we alweer een heleboel leuke en leerzame brieven naar elkaar geschreven en daar geniet ik elke week weer van. Als het mijn beurt is, probeer ik altijd te bedenken waar we het over kunnen hebben. Dit keer heb ik weer een nieuw onderwerp bedacht. Ik denk dat je het wel leuk zal vinden…

Ik heb een droom; een mooie droom. Misschien klinkt hij jou ook wel bekend in de oren… Ik zou graag geld verdienen met mijn grootste hobby, je raadt het vast al, met schrijven. Wat is nou leuker dan van je hobby je ‘beroep’ te kunnen maken? Niet dat ik het juf-zijn gedag wil zeggen hoor… Maar het zou toch gaaf zijn dat mensen je betalen voor je teksten; de woorden die je zorgvuldig hebt gekozen, omdat jij vindt dat ze samen een mooi verhaal vormen. Een mooier compliment kun je denk ik niet krijgen, toch? Lees verder…

Schrijven voor geld

Brief 25 – 10 december 2019

Hey Sandy,

Wat was het weer leuk om jouw brief te lezen. Ik ben iedere keer benieuwd naar jouw verhalen.
In jouw brief schreef je dat je jouw doel van de NaNoWriMo niet behaald hebt, maar dat je van de 50.000 woorden er toch zo’n 35.000 op papier kreeg.

Wat een goed lijstje met aandachtspunten voor de volgende NaNoWriMo. Jij hebt het heel wat professioneler aangepakt dan ik. Zo heb ik de cursus gevolgd die ik je als tip had gegeven, maar omdat ik mijn eigen verhaal ging herschrijven, hoefde ik me niet in mijn personages te verdiepen of andere voorbereidingen te doen. Lees verder…

Ellens plannen voor het nieuwe jaar

Brief 24 – 3 december 2019

Hé Ellen,

Wat was het weer leuk om jouw antwoord op mijn vorige brief te lezen. En ook om te lezen dat dingen zo herkenbaar zijn en dat we soms nog meer op elkaar lijken dan we al dachten, haha. Lees: uitstelgedrag ? …  Jij vertelde al een beetje over jouw plannen na NaNoWriMo. In deze brief zal ik wat vertellen over die van mij.

Voordat ik aan NaNoWriMo begon, had ik er al veel over gelezen en veel tips gezien. Vlak voordat het echt van start ging, heb ik nog die voorbereidende cursus gedaan die ik van jou als tip had gekregen. Die was erg interessant. Toch wist ik dat ik er niet zo goed voorbereid in ben gegaan, als ik echt had gekund. Ik heb bijvoorbeeld niet meegedaan aan Preptober. Dat is een manier om in de maand oktober je zo goed mogelijk voor te bereiden op NaNoWriMo. Lees verder…

resultaat NaNoWriMo

Brief 23 – 26 november 2019

Hey Sandy,

Wat leuk dat we elkaar al een half jaar ‘kennen’ ?
En dat terwijl we elkaar nog nooit in levende lijve hebben gezien. Wordt tijd dat we elkaar eens in het echt gaan ontmoeten. Dat lijkt me wel een mooie manier om ons jubileum te vieren, haha.

Ik had je blog inderdaad gelezen en gezien dat je momenteel wat achterstand hebt opgelopen. Dapper dat je ondanks deze tegenslag toch stug doorschrijft. Een planning is mooi, maar je moet er ook vanaf kunnen wijken. Het kan een handig hulpmiddel zijn om je aan het schrijven te houden. Je weet in ieder geval dat je de komende weken iets te doen hebt. Lees verder…

wat te doen na nanowrimo - brief Ellen

Brief 22 – 19 november 2019

Hoi Ellen,

Het is weer tijd voor een brief van mij. En weet je waar ik net toevallig achter kwam? We zijn inmiddels alweer een half jaar bezig met onze inspirerende briefwisseling. Wel een mini-jubileumpje, toch? ? En dan te bedenken dat we elkaar nog steeds niet in ‘real life’ hebben gezien. Best een unieke situatie, haha.

Jij vroeg hoe het met mijn verhaal voor NaNoWriMo gaat en of ik nog een beetje op schema lig. Nou, misschien heb je inmiddels mijn blog daarover gelezen en is dit een beetje dubbelop, maar goed. Lees verder…

Het doel om 50.000 woorden te schrijven

Brief 21 – 13 november 2019

Hey Sandy,

Ja, de drukste tijd van het jaar in schrijversland. Ook ik ben de uitdaging aangegaan om mee te doen aan de NaNoWriMo, maar dan wel op mijn eigen manier.
Natuurlijk kwam het ‘moordverhaal’ er tussendoor en heb ik daar ook veel tijd aan gespendeerd. Het verhaal bedraagt uiteindelijk 10.000 woorden, dus een deel heb ik er al opzitten.

Je schrijft dat ik goed moet onthouden dat je een beginnend schrijfster bent en dat jouw manier niet dé manier is. Ik weet dat jij en ik allebei nog maar net komen kijken op schrijfgebied, maar ik vind dat dat niet uitmaakt. Lees verder…

herschrijven tijdens NaNoWriMo

Brief 20 – 5 november 2019

Hoi Ellen,

Dit keer schrijf ik je een brief in één van de drukste schrijfmaanden van het jaar. We zijn allebei begonnen met de NaNoWriMo en dat naast alle andere schrijfprojecten die we hebben lopen. We hoeven ons in ieder geval niet te vervelen. Dat is duidelijk!

Vorige keren schreven we over de feedback van onze proeflezers en jij vroeg aan mij hoe ik het herschrijven van mijn manuscript aanpak. Ik ga proberen jouw vragen aan mij te beantwoorden. Onthoud alsjeblieft wel goed dat ik maar een beginner ben en dat mijn manier zeker niet dé manier zal zijn. Maar dat weet je wel, haha. Lees verder…

herschrijven van je manuscript

Brief 19 – 29 oktober 2019

Ha Sandy

Op de eerste plaats: bedankt voor je felicitatie! Ik ben heel trots op het feit dat ik mag meewerken aan het maken van lesmateriaal voor VWO4 studenten.
Het gaat een hele uitdaging worden, dat kan ik je vast verklappen.

Fijn dat je het een goed idee vond om het eens te hebben over het ‘gebruiken’ van proeflezers. Dankzij de tips in jouw brief heb ik een heel goed beeld gekregen van jouw werkwijze. Erg leuk en inspirerend om te lezen hoe jij te werk bent gegaan. Lees verder…

feedback proeflezers

Brief 18 – 22 oktober 2019

Hoi Ellen,

Om te beginnen wil ik je feliciteren met het winnen van een schrijfwedstrijd. Hoe gaaf is dat?! Je mag een verhaal schrijven dat ook echt gebruikt gaat worden als lesmateriaal voor studenten. Een mooier compliment is er haast niet. En in jouw geval, met jouw verleden, vind ik het ook wel wat moois hebben – van lesgeven naar lesmateriaal schrijven.

In jouw vorige brief gaf je aan dat we misschien wel eens het begrip proeflezers kunnen bespreken. Dat vind ik eigenlijk wel heel erg leuk, want een schrijver kan in mijn ogen niet zonder proeflezers. Zelf kun je namelijk vinden dat iets helemaal geweldig is, maar na zoveel tijd aan je manuscript gewerkt te hebben, ben je zelf niet echt objectief meer. Niet dat je ooit objectief over je werk kunt zijn natuurlijk. Maar ik denk dat je op een gegeven veel last hebt van blinde vlekken. Lees verder…

proeflezers doen of niet doen

Brief 17 – 16 oktober 2019

Hey Sandy,

Wat leuk om te lezen dat je zo blij werd van mijn complimenten. Ze zijn echt gemeend. Ik waardeer je tips heel erg en houd ze zeker in mijn achterhoofd bij het schrijven van een nieuw verhaal.
Het kan namelijk verhelderend werken, wanneer iemand met een frisse blik dingen beschrijft of uitlegt. Vaak zit je zelf in een soort cirkeltje en doe je dingen omdat je het altijd zo doet. Wat niet perse wil zeggen dat dat goed is. Integendeel. Een andere kijk op dingen zorgt dan voor een welkome afwisseling en houd je scherp. Lees verder…

Logo Ellen - schrijfkilometers maken

Brief 16 – 8 oktober 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk om te lezen dat je vindt dat ik goede tips gaf in mijn laatste brief! Ik voel mij altijd nog zo’n beginner op schrijfgebied en dan is het leuk dat er iemand is die vertrouwen heeft in wat ik doe. Dat soort lieve opmerkingen zijn goed voor het zelfvertrouwen, haha…

Ik vertelde in mijn vorige brief dat ik tijdens het schrijven van mijn tweede manuscript een andere aanpak had. Jij vroeg je af of dat misschien kwam doordat ik er meer vertrouwen in had, dat het goed zou komen. Dat is echt een heel goede vraag! Ik durf het je niet te zeggen. Dat verhaal heb ik geschreven voor een schrijfwedstrijd. Ik kwam die tegen op internet en had met mijzelf afgesproken dat ik het zou proberen als ik een goed idee zou krijgen. Ik had namelijk met een deadline te maken, die iets meer dan drie maanden verderop lag. Het was óf ik krijg een idee dat ik kan uitwerken óf ik sla deze uitdaging over. Lees verder…

herfst bospad uitdaging

Brief 15 – 1 oktober 2019

Hey Sandy,

Ik heb heel erg genoten van jouw brief, waarin een heleboel nuttige tips stonden. Zo herkende ik een aantal dingen die je beschreef. Grappig om te lezen dat sommige dingen hetzelfde zijn. Ik kreeg in de auto tijdens onze zomervakantie, net als jij, een idee voor een verhaal. Ook ik maakte snel een notitie in mijn telefoon, bang om het te vergeten. Al denk je dat je het wel kunt onthouden, toch werkt het in de praktijk meestal net anders. Het is me dus wel eens gebeurd, dat ik een geweldig idee had, maar een aantal uren later was ik het alweer compleet vergeten en baalde ik als een stekker dat ik het niet genoteerd had. Het is dus erg belangrijk om bij die briljante ingevingen meteen een notitie te maken; in je telefoon of in een notitieboekje. Wat je het makkelijkst of fijnst vindt. Lees verder…

een schrijfhandleiding

Brief 14 – 24 september 2019

Hoi Ellen,

Wat is het weer leuk om jouw brief te lezen! Een brief met weer genoeg leuke dingen om over te brainstormen en schrijven.

Je stelt in jouw brief hele goede vragen en ik vind het heerlijk om daar over na te denken. Zo vraag jij je bijvoorbeeld af hoe ik een idee uitwerk tot een plan. Het idee dat ik nu voor mijn nieuwe boek heb, is vooral nog een idee dat ik in mijn hoofd aan het uitwerken ben. Ik heb er nog niet zoveel over op ‘papier’ staan, alleen een beetje in een notitie in mijn telefoon. Het idee kwam in mijn hoofd terwijl ik in de auto zat. Veel te bang dat ik het zou vergeten, ben ik het in korte opmerkingen gaan noteren. Lang leven de smartphone, haha. Lees verder…

werken met een schrijfplan

Brief 13 – 17 september 2019

Ha die Sandy,

Wat heerlijk om weer zo’n leuke brief van je te ontvangen. Ik merk dat ik dit echt gemist heb in de zomervakantie. Natuurlijk heb ik heel veel leuks gedaan en ook weinig tijd gehad om te denken aan onze brieven, maar nu ik jouw brief in mijn mailbox ontvangen had, werd ik erg blij.

Fijn dat je tijdens je vakantie zo lekker hebt genoten van de rust en de vrijheid om leuke dingen te doen met je gezin. Die zes weken zijn dan vast voorbij gevlogen. Je schrijft dat je alweer helemaal in je (schoolse) ritme zit. Dat is hier precies hetzelfde. Lees verder…

brief 13 een plan uitwerken

Brief 12 – 10 september 2019

Hoi Ellen,

De zomervakantie lijkt inderdaad alweer lang geleden. Ik heb deze vakantie altijd wel even nodig om bij te komen van alle drukte die bij (het einde van) een schooljaar komt kijken. Gelukkig kan ik terugkijken op een heerlijk jaar met een hele leuke groep. Inmiddels zit ik alweer helemaal in het schoolse ritme, zowel voor de kinderen als voor mijzelf.

Met de start van het schooljaar is niet alleen het schoolse ritme weer begonnen, maar ook het schrijfritme. Ik heb gemerkt dat ik in de zomervakantie in mijn hoofd wel veel met schrijven bezig ben geweest, met hier en daar de nodige aantekeningen maken, maar dat ik niet zoveel aan het daadwerkelijke schrijven ben toegekomen. In een vakantie geniet ik altijd heerlijk van mijn kinderen en het feit dat ik even een keertje niets hoef te doen. Zo ook deze vakantie. Lees verder…

terug in het schrijfritme

Brief 11 – 3 september 2019

Hey Sandy,

Het lijkt alweer zo lang geleden, vind je niet?
De vakantie, die zo eindeloos voor ons uitgestrekt lag, is helaas alweer ten einde en het alledaagse leventje weer begonnen.

Ik hoop dat je de vakantie ten volle benut hebt om heerlijk uit te rusten, bij te komen van een stressvolle laatste periode op school, van je kids te genieten en vooral veel tijd hebt gehad om lekker te schrijven. Lees verder…

Schrijfplannen

Brief 10 – 16 juli 2019

Ha Sandy,

Ik ben het helemaal met je eens; een feestje om brieven te schrijven én te lezen. Bovendien vind ik jouw inbreng altijd erg leuk en waardevol. Je snijdt fijne onderwerpen aan, waar we allebei uren over kunnen brainstormen en schrijven. Net als jij ben ik altijd benieuwd naar jouw mening. Erg mooi om te ervaren dat we vaak op dezelfde manier naar dingen kijken.

Het antwoord op die vraag lijkt me duidelijk: nee. Niemand is perfect en geen enkel leven verloopt vlekkeloos. Man, wat zou dat saai zijn, zeg. Natuurlijk vindt niemand het prettig om met tegenslag te moeten omgaan en hebben we liever dat alles op rolletjes loopt, maar dat is niet de realiteit. Dat weten we allemaal.
Het is iets anders wat we naar de buitenwereld communiceren. Kijk maar naar Facebook en Instagram stories. Alle plaatjes die je daarop ziet, zijn gelikt en prachtig. Lang leve de vele filters en fotoshop! Lees verder…

Samen op schrijfavontuur - het perfecte plaatje om over te schrijven

Brief 9 – 9 juli 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk dat het weer mijn beurt is om te schrijven! Ik vind het zo leuk om nieuwe onderwerpen aan te snijden waar we over we van gedachten kunnen wisselen. En ik ben ook altijd weer erg nieuwsgierig hoe jij erover denkt. Een feestje om te schrijven en net zo’n feestje om je antwoord weer te lezen…

Ik vind zo goed dat jij je verhaal hebt durven vertellen. Het échte leven, zoals jij het beschrijft. Je ziet tegenwoordig op alle social media de perfecte levens van iedereen. Die levens die natuurlijk helemaal niet allemaal zo perfect zijn, bij veel mensen waarschijnlijk zelfs verre van. Wat zou het toch zijn dat de meeste mensen het idee hebben dat je alleen maar het perfecte plaatje mag laten zien? Of misschien gebeurt het vanzelf, omdat men anderen niet wil lastig vallen met de nare dingen, waardoor alleen de goede dingen overblijven om te delen… Lees verder…

De perfectionistische schrijfster

Brief 8 – 2 juli 2019

Ha Sandy,

Heel erg leuk om jouw brief te lezen. Iedere keer een genietmomentje. En iedere keer ben ik benieuwd welk onderwerp je aansnijdt. Heel waardevol om op deze manier met elkaar van gedachten te kunnen wisselen. Bovendien geeft het mij inzichten over mijn eigen schrijfavonturen. Ik hoop dat dat voor jou ook zo werkt.

Je schrijft dat het niets voor jou is om een biografie te schrijven, omdat je het idee hebt dat mensen niet op jouw verhaal zitten te wachten. Of omdat je niet wilt schrijven over dingen die je meemaakt in je werk. Ik vind dat redelijk bescheiden van jezelf. Natuurlijk zitten er mensen op jouw verhaal te wachten. Iedereen heeft namelijk een uniek verhaal. Het is de kunst om er een boeiend en leesbaar verhaal van te maken. Lees verder…

Brainstormen over schrijven - schrijfavontuur

Brief 7 – 25 juni 2019

Hoi Ellen,

Tijd voor weer een nieuwe brief. Het was weer erg leuk om die van jou te lezen!

Wat stoer dat jij je eigen autobiografie wilt schrijven. Eigenlijk heb je dat natuurlijk al gedaan met je eerste boek. Die specialisatie autobiografisch schrijven lijkt mij heel leerzaam en in jouw geval ook nog erg nuttig. Zeker bij het herschrijven van ‘Er was eens… een juf.’ Lees verder…

Zandvlakte - inspiratie om te schrijven

Brief 6 – 18 juni 2019

Ha Sandy,

Net zoals jij geniet van mijn brieven, geniet ik van de jouwe en kijk ik er iedere week naar uit.
Waar gaan we het dit keer over hebben? En kunnen we elkaar hierin wellicht steunen.

Tja, het waren misschien niet veel tips, maar ik denk wel de allerbelangrijkste. Tenminste, voor mij werken ze in ieder geval. Ik wéét dat ik geduld moet hebben, dat er afwijzingen zullen komen, kritiek en dat ik daarmee moet leren omgaan.

Geloof hebben in jezelf is waarschijnlijk de allerbelangrijkste. Als jij het niet doet, hoe kan iemand anders er dan in geloven? Lees verder…

Een genre om in te schrijven

Brief 5 – 11 juni 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk weer om jouw brief te ontvangen!
Vorige keren hebben we het uitgebreid gehad over onze zoektocht naar een uitgever. Wat spannend dat jij van die ene uitgever een voorstel hebt gehad om een soort 2.0 versie van je boek te gaan maken. Ik ben benieuwd of je het uiteindelijk gaat doen en hoe het dan uitpakt. Maar daar lees ik vast meer over in één van de volgende brieven.

Ook gaf je mij nog een paar tips…
Blijf volhouden! Geloof in jezelf! Dat vind ik mooie tips. Het sluit mooi aan bij mijn idee van ‘de aanhouder wint’. Zelfs al is mijn zoektocht naar een uitgever een doodlopende weg, dan nog komt mijn boek er wel. Daar moet ik gewoon in geloven. Het is dan alleen de kunst om een andere manier te vinden – een plan B. En mocht ook dit niks worden, dan ga ik gewoon voor plan C – zelf uitgeven o.i.d. In deze moderne tijd, met al zijn digitale mogelijkheden, is er maar weinig écht onmogelijk. Lees verder…

Favoriete genre om in te schrijven

Brief 4 – 4 juni 2019

Ha Sandy,

Echt genieten geblazen, wanneer jouw brief komt. Ik ben zo benieuwd wat voor leuks je weer te vertellen hebt. Het is gewoon heel bijzonder om dezelfde reis te maken en hierover met elkaar te kunnen ‘praten’ (digitaal weliswaar, maar toch!). Ja, ik denk zeker dat onze ‘ontmoeting’ niet toevallig is geweest. Het heeft zo moeten zijn om met elkaar in contact te komen. Wie weet waar het ons nog brengen zal in de toekomst…

Je schreef in je vorige brief dat je op internet ging zoeken naar een schrijfcursus en door de bomen het bos niet meer zag. Dat geloof ik meteen. Lees verder…

ideeën voor het vinden van een uitgever

Brief 3 – 28 mei 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk om jouw brief te lezen! En zo leuk om te lezen hoe de start van jouw schrijfavontuur was. Inderdaad heel toevallig, of niet natuurlijk, dat we elkaar via een online challenge hebben ontmoet. Het contact met jou is trouwens één van de weinige dingen die ik aan die challenge heb overgehouden. Dat was totaal niet het doel, maar wel ontzettend leuk!

Als jong meisje heb ik natuurlijk op school leren schrijven. Toch heb je schrijven én je hebt schrijven. Iedereen kan letters achter elkaar zetten om woorden te vormen, en woorden achter elkaar om een zin te maken. Zelf iedereen kan zinnen aan elkaar vast maken tot een langere tekst. Maar dan heb ik het nog niet over het schrijven waar wij mee bezig zijn. Door middel van oefening, door het gewoon te doen, zijn we er al een stuk handiger in geworden. Dat durf ik inmiddels best van mijzelf te zeggen en ook in jouw teksten zie ik dat terug. Maar ik heb nog een hoop te leren. Zoals jij in jouw vorige brief al schreef; schrijven is een vak. En om een vak uit te oefenen zul je het eerst moeten leren. Nu ben ik niet met een echte schrijfopleiding bezig. Ik probeer mij deze kunst meer eigen te maken door middel van een schrijfcursus. Lees verder…

Uitgever gezocht - samen op schrijfavontuur

Brief 2 – 21 mei 2019

Hoi Sandy,

Wat een leuke brief! Ja, ik ben blij dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en je een bericht heb gestuurd. Heel toevallig dat we allebei aan dezelfde online challenge meededen en nagenoeg hetzelfde doen (en gedaan hebben). Dit was vast voorbestemd. Ik ben er namelijk achter (na veertig jaar, haha!) dat toeval niet bestaat. Het heeft zo gewoon moeten zijn.

Om mezelf ook even kort voor te stellen. Ik ben Ellen Kusters, getrouwd met Bart en moeder van drie prachtige kinderen; Nynke (15 jaar), Kjell (14 jaar) en Yfke (10 jaar). Ik heb bijna twintig jaar in het basisonderwijs gewerkt en heb, helaas, ruim drie-en-een-half jaar geleden alweer een burn-out gekregen, waar ik nu (nagenoeg) van hersteld ben. Een zware periode volgde en in juni 2017 heb ik voorgoed afscheid genomen van het onderwijs. Deze beslissing heeft me uiteindelijk gebracht waar ik nu sta. Lees verder…

Naar elkaar schrijven - samen op schrijfavontuur

Brief 1 – 14 mei 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk dat ik laatst een berichtje van je kreeg! Het is altijd leuk om iemand te ‘ontmoeten’, die je helemaal niet kent, zelfs nog nooit gezien hebt, maar waar je toch zoveel overeenkomsten mee kunt hebben. Zodat je een echte klik hebt met elkaar. Net als jij zit ik ook midden in een schrijfavontuur. Ik noem het: mijn ontdekkingsreis door schrijversland. En ik vind het leuk dat we dit avontuur samen aan gaan en onze ontdekkingen en ervaringen met elkaar kunnen delen.

Ik zal mij eerst even voorstellen, zodat je een beetje weet met wie je aan het schrijven bent. Mijn naam is Sandy Stokkel en ik ben moeder van twee hele lieve zoontjes, Leon (8) en Dylan (4). Daarnaast ben ik leerkracht van een groep 8 op een basisschool bij mij in de buurt. En natuurlijk heb ik een grote passie en dat is: SCHRIJVEN! En dat is natuurlijk ook de reden waarom we met elkaar in contact zijn gekomen. Lees verder…

Sandy aan het schrijven - samen op schrijfavontuur