Samen op schrijfavontuur

Delen is lief!

Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die hetzelfde pad bewandelt. Het is dan erg mooi dat je samen op ontdekkingsreis (door schrijversland) kunt gaan. Op deze pagina kun je lezen over het schrijfavontuur dat ik met Ellen Kusters van Ellens Schrijfavonturen beleef. We vertellen alles in een soort briefwisseling naar elkaar. Heb je net als ons schrijven als passie of ben je gewoon nieuwsgierig naar onze verhalen? Lees dan hieronder verder! De nieuwste brief kun je steeds als eerste lezen...

Brief 26 – 17 december 2019

Hoi Ellen,

Inmiddels hebben we alweer een heleboel leuke en leerzame brieven naar elkaar geschreven en daar geniet ik elke week weer van. Als het mijn beurt is, probeer ik altijd te bedenken waar we het over kunnen hebben. Dit keer heb ik weer een nieuw onderwerp bedacht. Ik denk dat je het wel leuk zal vinden…

Ik heb een droom; een mooie droom. Misschien klinkt hij jou ook wel bekend in de oren… Ik zou graag geld verdienen met mijn grootste hobby, je raadt het vast al, met schrijven. Wat is nou leuker dan van je hobby je ‘beroep’ te kunnen maken? Niet dat ik het juf-zijn gedag wil zeggen hoor… Maar het zou toch gaaf zijn dat mensen je betalen voor je teksten; de woorden die je zorgvuldig hebt gekozen, omdat jij vindt dat ze samen een mooi verhaal vormen. Een mooier compliment kun je denk ik niet krijgen, toch?

Nu heb ik dan dus die droom: geld verdienen met schrijven. Maar dan kom je gelijk bij een grote hindernis; hoe doe je dat? Alles wat ik momenteel schrijf is vooral voor mij, voor mijn lezers, omdat ik het leuk vind om te doen. Natuurlijk heb ik de hoop dat die ene uitgever (vul maar in…) in mijn manuscript, het manuscript-van-het-jaar ziet, en dat dit een manier is om een zakcentje te verdienen. Maar zover ben ik nu nog niet. Welke mogelijkheden zijn er dan nog meer?

Ik ben eens op internet gedoken, omdat ik nieuwsgierig was hoe andere mensen dit doen. Ik kwam erachter dat er best veel manieren zijn om te schrijven voor geld. Hieronder zal ik er een aantal op een rijtje zetten.

1. Schrijven op een blog

Hé, dat is mooi, want dat doen we allebei al. Maar hoe kun je daar nu geld mee verdienen? Ik doe daar een poging mee door bepaalde links in mijn blogs te verwerken; affiliate links noem je dat. Als ik bijvoorbeeld een recensie van een boek schrijf, dan plaats ik zo’n link naar een bekende website (je weet wel, die met dat vrolijke, bolle mannetje in zijn blauwe pak). Op die website kun je dan gelijk zien welk boek het is. En mocht je door mijn recensie nieuwsgierig zijn geworden naar het boek en je besluit het te kopen, dan ontvang ik een klein beetje geld. In theorie dan, want in de praktijk heeft mij dit nog niks opgeleverd, haha.

2. Gesponsorde blogs schrijven

Het betekent eigenlijk dat je niet zomaar een blog schrijft, maar dat je een blog schrijft over bijvoorbeeld een product en dat het bedrijf je daarvoor betaald. Zoiets heb ik nog niet gedaan. Wel heb ik dit jaar de Purpuz Planner mogen uitproberen en om dat te kunnen doen, heb ik er eentje van Purpuz gekregen. Komend jaar mag dit trouwens weer. Hoe leuk is dat! Maar goed, echt betaalde blogs, met geld dus, heb ik nog niet geschreven.

3. E-book schrijven en verkopen

Ik kwam in mijn zoektocht op internet deze optie tegen. Op internet zijn genoeg e-books te koop. Het klinkt natuurlijk best makkelijk, maar ik denk dat dit in de praktijk nog niet zo makkelijk is. Door een e-book te maken, heb je natuurlijk niet met een uitgeverij of drukker te maken en kun je alles zelf doen. Maar zonder uitgever heb je natuurlijk ook niemand die even met je meekijkt of alles er goed uitziet. Je mist dan een stukje redactie en dat is toch echt heel belangrijk als je iets schrijft voor een boek, ook al is het een e-book. Of zullen wij samen de stoute schoenen aantrekken en een e-book schrijven over onze schrijfavonturen?

4. Schrijven voor geld als freelancer

Er zijn genoeg mensen die werken als freelancer. Die zijn dan niet bij een bedrijf in dienst, maar die schrijven teksten in opdracht van bedrijven. En dit kunnen natuurlijk allerlei soorten teksten zijn. Op internet zijn diverse platformen te vinden waarop freelancers gezocht worden of waar je je diensten als freelancer aan kunt bieden. Ik heb hier zelf ook wel eens naar gekeken, maar ik weet niet of dit bij mij past. Zelf vind ik het heerlijk om echte verhalen te kunnen schrijven en op de één of andere manier denk ik niet dat dit is wat de bedrijven zoeken.

5. Schrijven als freelancer voor een tijdschrift

Hierboven heb ik natuurlijk al wat geschreven over het schrijven als freelancer, maar deze optie wilde ik er toch even uitpikken. Waarom? Misschien omdat ik hier de laatste tijd wel eens vaker over nagedacht heb. Ik heb je al een eerder over mijn schrijfvriendin verteld en zij doet dit ook regelmatig. Naast het schrijven van gewone boeken, kiest zij er af en toe ook voor om een artikel te schrijven in een tijdschrift. Het is een goede manier om even snel een extra zakcentje te verdienen. Haar voordeel is natuurlijk dat ze al bekend is bij het tijdschrift waarvoor ze schrijft. Zelf zouden wij op zoek moeten gaan naar een tijdschrift dat onze artikelen zou willen plaatsen; als we dit echt zouden willen doen natuurlijk, haha.

6. Artikelen schrijven voor een schrijfsite

Ik heb de afgelopen tijd wel eens vaker gegoogeld, maar deze optie was ik nog niet eerder tegen gekomen. Tot nu. Er zijn bepaalde websites waarop je artikelen kunt plaatsen, over zo’n beetje elk onderwerp wat je maar kunt bedenken. Deze websites gebruiken hun eigen manier van geld verdienen uit reclames en op het moment dat er via jouw artikel geld verdiend wordt, krijg jij daar een percentage van. Wie weet is dat nog eens wat? Mocht je een voorbeeld van zo’n website willen, kijk dan bij www.infonu.nl en nee, dit is geen reclame 😉

7. Meedoen aan schrijfwedstrijden

Als laatste optie heb ik er eentje gekozen die we allebei leuk vinden: meedoen met schrijfwedstrijden. Behalve dat het natuurlijk gewoon heel leuk is en een goede schrijfuitdaging kan zijn, is het ook een manier om geld te verdienen. Dan moet je natuurlijk wel meedoen met de wedstrijden waarbij dat als prijs genoemd wordt. Meestal zijn er andere prijzen te verdienen; zoals je verhaal in een verhalenbundel, publicatie op een website of een boekenpakket. Maar soms wordt er ook een geldbedrag als prijs beloofd.

Natuurlijk zijn dit maar een paar voorbeelden van manieren om te schrijven voor geld. Het leek mij leuk om ze even op een rijtje te zetten. Er zijn daarnaast nog veel en veel meer andere manieren.

Hoe zit dat met jou? Heb jij hier wel eens over nagedacht? Welke manier zou jou wel wat lijken? Ik ben stiekem wel een beetje nieuwsgierig. Zoals altijd, haha…

Tot snel maar weer!

Liefs, Sandy

Schrijven voor geld

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 25 – 10 december 2019

Hey Sandy,

Wat was het weer leuk om jouw brief te lezen. Ik ben iedere keer benieuwd naar jouw verhalen.
In jouw brief schreef je dat je jouw doel van de NaNoWriMo niet behaald hebt, maar dat je van de 50.000 woorden er toch zo’n 35.000 op papier kreeg.

Wat een goed lijstje met aandachtspunten voor de volgende NaNoWriMo. Jij hebt het heel wat professioneler aangepakt dan ik. Zo heb ik de cursus gevolgd die ik je als tip had gegeven, maar omdat ik mijn eigen verhaal ging herschrijven, hoefde ik me niet in mijn personages te verdiepen of andere voorbereidingen te doen.

Volgend jaar, in 2020, wil ik opnieuw meedoen aan deze schrijfuitdaging en kijken of ik het dan haal. Dan hoeft mijn manuscript niet nóg een keer te worden herschreven, tenminste daar ga ik vanuit. Ik kan dan een compleet nieuwe start maken met een, nu nog onbekend, nieuw verhaal. Nieuwe plannen dus.

Wat ik meeneem als lessen voor 2020:

 • Meedoen met de preptober om mezelf optimaal voor te bereiden. Goede tip 🙂
 • Een planning maken en me eraan houden. Dat zal niet meevallen, vrees ik.
 • Gebruik maken van free writing. Jij benoemt het als schrijfsprints. Om in een bepaalde tijdspanne zoveel mogelijk te schrijven wat in je opkomt.
 • Een vaste schrijfplek heb ik en hopelijk in het najaar van 2020 een geheel nieuwe schrijfplek. Het is afwachten of de verbouwing doorgaat, maar als dat zo is, krijg ik een geweldige eigen schrijfplek, waar ik me kan afsluiten van alles en iedereen 😉

Het lijkt me inderdaad verstandig om niet meteen door te werken aan het verhaal dat je nu voor je hebt liggen. Hoor mij, ik kan het meestal niet eens opbrengen om mijn verhaal een dag te laten bezinken, haha.

Ik weet goed dat het slim is om wat tijd te laten tussen de eerste opzet en het perfectioneren van je verhaal, zodat je meer afstand creëert en daardoor beter ziet wat er verbeterd kan worden. Vaak ben ik zelf zo enthousiast dat ik niet zie wat er anders kan. Na een paar dagen of soms zelfs weken lukt dat wel.

Natuurlijk duim ik met je mee. Ik vind het super spannend en hoop van harte dat de door jou met zorg uitgekozen uitgever, net zo enthousiast wordt van je verhaal. Wat zou dat fantastisch zijn. Je bent al een hele tijd bezig om een uitgever voor je manuscript te vinden. Een mooiere afsluiting van dit jaar (als je het voor 2020 opstuurt natuurlijk) kun je niet wensen.

In één van onze vorige brieven schreef ik al dat je een lange adem moet hebben. Ik hou me altijd vast aan de gedachte dat J.K. Rowling maar liefst twaalf afwijzingen kreeg, voordat een uitgever het aandurfde haar manuscript uit te geven. Dat geeft de burger moed, toch?

Voor 2019 heb ik een aantal mooie (schrijf)doelen bereikt, waar ik erg trots op ben:
* Publicatie in een tweetal verhalenbundels (in één daarvan staat ook jouw verhaal).
* Het winnen van een schrijfwedstrijd: ik mocht het moordverhaal voor de universiteit van Wageningen schrijven, dat ze volgend schooljaar gaan inzetten voor de module NLT (een bètavak dat 4e jaars VWO studenten kunnen volgen).
* Het afronden van een tweetal specialisaties van mijn opleiding aan de Schrijversacademie
* Het herschrijven van mijn manuscript ‘Er was eens…een juf’.
* Het bouwen van mijn eigen website en starten met bloggen over mijn schrijfavonturen.
* Een leuk schrijfavontuur beginnen met een collega ontdekkingsschrijver.
* Meedoen aan verschillende schrijfwedstrijden: de uitslag van één van deze wedstrijden zal op 7 maart 2020 bekend gemaakt worden. Ik sta op de longlist. Fingers crossed dat mijn verhaal bij de beste 25 hoort.
* En nog veel meer…

Net als jij, heb ook ik mijn eigen website gebouwd. Ik schreef er pas een blog over 😉
Je vraagt hoe ik het heb aangepakt. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb besloten om het bouwen van een website niet uit te besteden, maar in eigen hand te houden. Ik wil er zelf dingen op kunnen zetten of afhalen, wanneer mij dat het beste uitkomt. Als je dit door een webdesigner moet laten doen, ben je veel tijd én veel geld kwijt.

Ik ben bovendien erg van het zelluf-doen principe. Iets met de controle houden, of zo? Haha, dat herken je waarschijnlijk wel. We lijken inderdaad meer op elkaar dan we denken.
Iedere week ben ik wel een tijd bezig met het up to date houden van mijn site en zorg ik ervoor dat er nieuw materiaal te lezen is. Heel belangrijk; niet alleen voor Google (om beter vindbaar te zijn), maar ook voor je volgers/lezers.

Ik heb een programma gekocht bij Rosanne Raubun (Design Your Dream) en kan in een besloten Facebookgroep vragen stellen. Dat is erg handig en ik maak er regelmatig gebruik van. Fijn om niet altijd zelf het wiel uit te vinden.
Het was de investering meer dan waard, wat mij betreft.

Je bent nooit uitgeleerd en moet blijvend investeren om je website zo optimaal mogelijk te houden. Gelukkig vind ik het leuk om ermee bezig te zijn en het resultaat te zien.
Het kost tijd om iets moois op te bouwen en om vindbaar te worden bij je ideale doelgroep. Ook hiervoor geldt dat je een lange adem moet hebben.

In het nieuwe jaar wil ik graag een en ander veranderen aan mijn website. Nieuwe plannen. Hoe dat precies wordt, vertel ik je in een andere brief.

Voor nu wil ik je feliciteren met je behaalde doel en het schrijven van een nieuw raamwerk voor een kinderboek. Daar mag je trots op zijn.

In het nieuwe jaar gaan we ervoor dat onze schrijfdromen uitkomen. Let’s do it!

Liefs,
Ellen

Ellens plannen voor het nieuwe jaar

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 24 – 3 december 2019

Hé Ellen,

Wat was het weer leuk om jouw antwoord op mijn vorige brief te lezen. En ook om te lezen dat dingen zo herkenbaar zijn en dat we soms nog meer op elkaar lijken dan we al dachten, haha. Lees: uitstelgedrag ? …  Jij vertelde al een beetje over jouw plannen na NaNoWriMo. In deze brief zal ik wat vertellen over die van mij.

Voordat ik aan NaNoWriMo begon, had ik er al veel over gelezen en veel tips gezien. Vlak voordat het echt van start ging, heb ik nog die voorbereidende cursus gedaan die ik van jou als tip had gekregen. Die was erg interessant. Toch wist ik dat ik er niet zo goed voorbereid in ben gegaan, als ik echt had gekund. Ik heb bijvoorbeeld niet meegedaan aan Preptober. Dat is een manier om in de maand oktober je zo goed mogelijk voor te bereiden op NaNoWriMo. Sommige dingen leken mij wel erg enthousiast om allemaal van tevoren al te bedenken, maar gaandeweg de maand november heb ik met enige regelmaat teruggedacht aan al die Preptober-berichten die ik op Instagram langs zag komen. Misschien hadden die mensen het toch iets beter voor elkaar…

Ik heb dus geleerd dat het goed is, en vooral makkelijk tijdens NaNoWriMo, om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Bij die goede voorbereiding zit bijvoorbeeld ook het maken van een schema met daarop dagen wanneer je wel en niet van plan bent te gaan schrijven en waar je alvast wat bufferdagen in kan meenemen.

Er zijn een heel aantal dingen die ik volgende keer anders zal doen. Sommige dingen wist ik eigenlijk wel, maar deed ik gewoon (nog) niet en andere dingen heb ik gaandeweg geleerd. Hieronder zal ik een lijstje maken.

Ik ga…

– Ik ga meedoen met Preptober. Dan heb je namelijk al heel veel uitgedacht over de personages en de omgeving en vooral het laatste heeft mij af en toe veel tijd gekost.

– Ik ga een planning maken voor mijzelf waarin ik aangeef wanneer ik kan schrijven. Zo heb ik een beter beeld van de dagen die ik vol kan gebruiken en vooral ook een overzicht van welke dagen ik waarschijnlijk de wordcount niet ga halen. Daar kan ik dan beter op anticiperen. Ik vermoed dat het prettiger is om vooruit te lopen en niet steeds achter de feiten aan, zoals ik deze maand heb gedaan.

– Ik ga mijzelf tijdens het schrijven opsluiten in een kamer. Op mijn vrije dagen was het geen probleem, maar ik merkte in de avonden en weekenden dat het toch niet fijn is om te schrijven op mijn favoriete schrijfplek, namelijk de heerlijke hoek van mijn hoekbank. En dat wist ik ook wel van tevoren, maar daar zit ik gewoon graag en ik vind dat ook gezelliger. Maar laat dat laatste nou net niet zo handig zijn tijdens NaNoWriMo, haha.

– Ik ga vanaf het begin gelijk gebruik maken van zogenaamde schrijfsprints. Dan ga je in een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 20 minuten, alles opschrijven wat in je opkomt over het onderwerp waarover je wilt schrijven. Dat heeft twee voordelen. Het helpt je goed om je wordcount omhoog te krijgen en het helpt om inzicht te krijgen in datgene waarover je wilt schrijven. Jammer genoeg ben ik er pas op 2/3 van de maand mee begonnen. Het heeft mij namelijk met heel veel dingen geholpen als ik weer eens even niet wist hoe ik verder moest of hoe ik mijn personages iets kon laten oplossen/doen/vinden enz.

Als ik deze dingen ga doen, heb ik het vermoeden dat ik een stuk verder moet komen, dan dat ik nu gekomen ben. Hoever is dat? Ik heb nu iets meer dan 35.000 van de in totaal 50.000 woorden geschreven. Daar ben ik totaal niet ontevreden mee, maar voor het oorspronkelijke doel is het niet genoeg.

Ondanks dat ik het doel van 50.000 woorden niet heb gehaald, heb ik wel een ander doel van mijzelf gehaald. Namelijk; de eerste versie schrijven van een nieuw kinderboek. Hoe gaaf is dat? Ik kan in ieder geval zeggen dat ik een heel verhaal op het digitale papier heb gezet. Het liefst zou ik daar gelijk verder mee gaan, maar ik wacht er nog even mee. Dat heeft twee redenen.

Ten eerste is het goed dat ik het verhaal even laat rusten voordat ik er over een paar weken weer naar ga kijken. Dan zie ik namelijk gelijk al dingen die anders en beter kunnen. Nu zit ik er nog te dicht bovenop, het is nog te vers.

Ten tweede heb ik het plan om een ander manuscript dit jaar uitgever-klaar te maken, namelijk het verhaal waar mijn NaNoWriMo-verhaal een vervolg op is. Dit eerste verhaal is daar al bijna klaar voor, dus dat zou ik heel leuk vinden. En dan begint daarmee weer die spannende zoektocht naar een uitgever. Ik heb een hele leuke op het oog, waar het volgens mij perfect bij past, dus ik hoop dat zij net zo enthousiast zullen zijn als dat ik ben. Duim je met mij mee?

Grappig trouwens dat we wederom zo’n zelfde doel hebben. Allebei willen we nog dit jaar ons manuscript opsturen naar een uitgever. Nog een flinke klus te gaan en dan afwachten. Wacht maar af, Ellen, 2020 gaat ons jaar worden!

Ik ben de eerste dagen van december bezig geweest met mijn website. Niet dat je daar aan de voorkant veel van ziet, maar ik ben daar weer eens echt ingedoken. Nu ben ik bijvoorbeeld erg aan het stoeien met het vinden van de goede plug-ins om mijn verouderde plug-ins mee te kunnen vervangen. Inmiddels ben ik al een jaar verder met mijn website, maar ik heb nog steeds het idee dat ik ontzettend veel moet leren. Hoe doe jij dat? Heeft iemand jou geholpen met het opzetten van je website of heb je dat net als ik helemaal zelf gedaan? Af en toe zou het fijn zijn als er iemand met verstand van websites bouwen met mij zou kijken. Ken je dat gevoel? Ondertussen stoei ik vrolijk verder ?

Tot zover weer een brief van mij! Ik ben nu al benieuwd naar jouw reactie.

Tot snel!

Liefs, Sandy

resultaat NaNoWriMo

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 23 – 26 november 2019

Hey Sandy,

Wat leuk dat we elkaar al een half jaar ‘kennen’ 😉
En dat terwijl we elkaar nog nooit in levende lijve hebben gezien. Wordt tijd dat we elkaar eens in het echt gaan ontmoeten. Dat lijkt me wel een mooie manier om ons jubileum te vieren, haha.

Ik had je blog inderdaad gelezen en gezien dat je momenteel wat achterstand hebt opgelopen. Dapper dat je ondanks deze tegenslag toch stug doorschrijft. Een planning is mooi, maar je moet er ook vanaf kunnen wijken. Het kan een handig hulpmiddel zijn om je aan het schrijven te houden. Je weet in ieder geval dat je de komende weken iets te doen hebt.

Wat je geschreven hebt, klinkt super leuk en spannend. Je verhaal over de avontuurlijke drieling in de Middeleeuwen dat een probleem moet oplossen; doet me meteen aan Kruistocht in Spijkerbroek  van Thea Beckman denken. Ik snap meteen wat je bedoelt; je ideeën en hoe je dit kunt uitvoeren, zodat je verhaal ook klopt. Zeker als je met verschillende tijden werkt, kan dit nogal eens lastig zijn.
Gelukkig ben je creatief genoeg en heb je fantasie genoeg om hiermee aan de slag te gaan en het probleem te tackelen.

Door onvoorziene omstandigheden (een ziek kind) heb je je niet aan het doel van 1667 woorden per dag schrijven kunnen houden. Dat is natuurlijk erg vervelend en niet zoals je dat gepland had. Je blijft er zelf vrij rustig en nuchter onder en doet je best om het op een andere manier alsnog te behalen. 2323 woorden per dag klinkt ook gelijk een stuk pittiger, moet ik zeggen.

Het is misschien begrijpelijk dat je denkt; ach, laat maar zitten, het lukt nu toch niet meer. Gelukkig heb je die instelling helemaal niet. Of het je lukt om aan het eind van november die 50.000 woorden te halen of niet, je hebt in ieder geval heel wat meer geschreven dan voordat je aan de NaNoWriMo begon.
Bijstellen kan altijd nog en zorgt wellicht voor een mindere focus. Nu je die 50.000 woorden voor ogen hebt, blijf je geconcentreerder toewerken naar je doel.

Ik heb zitten grinniken toen ik las dat je last had en hebt van uitstelgedrag. Voor mij helemáál niet herkenbaar 😉
Ik heb hier ook regelmatig last van. Vroeger op de middelbare school was het te gek voor woorden, maar ook nu nog betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik aan het uitstellen ben. Daarentegen kan ik prima vooruit met een deadline. Dat was vroeger al zo. Als ik weet dat iets voor een bepaalde datum klaar moet zijn, dan lukt het me heel goed.

Dit kan komen doordat hetgeen ik wil gaan doen een behoorlijke klus is. Of omdat ik niet precies weet hoe ik het karwei aan moet pakken. Als ik uit mijn comfortzone stap, blijkt uitstelgedrag de kop op te steken, maar waarschijnlijk herken je dat.
Ook bij mij is het uiteindelijk goed gekomen, maar helemaal verdwenen is het uitstellen niet.

Wat goed dat je jezelf een aantal andere dingen had voorgenomen. Dingen waarvan je wist dat je ze makkelijker kon bereiken. Ik denk dat je aan het eind van de NaNoWriMo een mooie eerste opzet hebt voor een nieuw kinderverhaal. Een kinderboek telt meestal minder bladzijden dan een roman of thriller voor volwassenen, dus dat komt in die zin goed uit.

Ik vind het mooi dat je zo bewust nadenkt over bepaalde dingen die je graag wilt bereiken en daarvoor ook hard werkt.
Het gaat je zeker lukken om een heleboel van de door jouw gestelde doelen te behalen.
Hopelijk ook die 50.000 woorden, maar mocht dat niet zo zijn, is er nog niets aan de hand. Je hebt sowieso een goed conceptverhaal klaar, een aantal lessen van je schrijfcursus en een heleboel woorden in 30 dagen geschreven.

Ik heb mijn woorden niet ingevoerd in een systeem en zo mijn vorderingen bijgehouden. Komt doordat ik een beetje eigenwijs ben.
Ik wil het graag op mijn manier doen en deze uitdaging (NaNoWriMo) was voor mij dé ideale stok achter de deur om mijn manuscript te herschrijven.

Op dit moment zit ik over de helft van mijn oorspronkelijke manuscript en de maand is ook halverwege. Als ik op deze manier doorga, krijg ik het waarschijnlijk klaar voor 30 november. Het eerste gedeelte was meteen het meest lastige stuk om te herschrijven. Dat komt omdat ik in mijn originele manuscript heel veel overbodige informatie had staan. Dingen die echt specifiek over mijn werk op school gingen en die alleen mensen, die me kennen, herkennen en begrijpen. Voor een groter publiek was deze tekst niet perse nodig om mijn proces te snappen.

Ik denk dat ik de NaNoWriMo vooral gebruikt heb om mezelf te ‘dwingen’ aan het herschrijven te gaan en te blijven. Ik wilde voor het einde van 2019 het verbeterde en geredigeerde manuscript opsturen naar Droomvallei uitgeverij.

Ik vrees dat ik na 30 november even in een gat val. Deze hele maand staat namelijk in het teken van schrijfkilometers maken en na 30 dagen is, als het goed is tenminste, deze uitdaging gelukt.
Wat dan? Waarschijnlijk even nagenieten van het harde werken en daarna ga ik het herschrijven weer nakijken. Er blijven altijd foutjes achter. Daar heb ik dan nog een maand de tijd voor, voordat het richting uitgever gaat. En dan ‘fingers crossed’.

Wat ga jij doen na deze uitputtingsslag?
Heb je al andere (schrijf)plannen?

Ik lees het graag in je nieuwe brief. Tot die tijd; blijf volhouden en vooral…doorgaan!

Liefs Ellen

wat te doen na nanowrimo - brief Ellen

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 22 – 19 november 2019

Hoi Ellen,

Het is weer tijd voor een brief van mij. En weet je waar ik net toevallig achter kwam? We zijn inmiddels alweer een half jaar bezig met onze inspirerende briefwisseling. Wel een mini-jubileumpje, toch? ? En dan te bedenken dat we elkaar nog steeds niet in ‘real life’ hebben gezien. Best een unieke situatie, haha.

Jij vroeg hoe het met mijn verhaal voor NaNoWriMo gaat en of ik nog een beetje op schema lig. Nou, misschien heb je inmiddels mijn blog daarover gelezen en is dit een beetje dubbelop, maar goed.

Het gaat goed met mijn verhaal. Mijn avontuurlijke drieling is momenteel in de Middeleeuwen, jaja ze kunnen door de tijd reizen, en moeten daar een probleem oplossen. Ik merk tijdens het schrijven wel dat mijn voorbereiding misschien wat te wensen over heeft gelaten. Misschien omdat ik het gewoon voor het eerst doe of misschien dacht ik dat het genoeg was. Of misschien heb ik het mijzelf iets te lastig gemaakt doordat ik in tegenstelling tot deel 1, waar dit verhaal een vervolg op is, niet zomaar van alles kan verzinnen, omdat ik aan een tijdsbeeld vast zit. Ik weet het; het was mijn eigen idee, maar toch… Toch zeg ik wel dat het goed gaat met mijn verhaal. De jongens zitten goed op schema. In tegenstelling tot mijn persoontje, haha.

Zoals jij zelf ook wel weet, moet je elke dag 1667 woorden schrijven om aan het einde het doel van 50.000 woorden te kunnen halen. Inmiddels heb ik door een kleine kink in de kabel, mijn jongste is de afgelopen week ziek geweest, een heel aantal dagen mijn doel niet kunnen halen. Resultaat: een grote achterstand. Maar ik laat mij koppie nog niet hangen hoor, daarvoor is deze schrijfuitdaging veel te leuk. Wel heb ik uitgerekend dat ik vanaf nu 2323 woorden per dag moet schrijven om alsnog mijn doel te halen. De kans om het te halen is dus wel kleiner geworden, maar ik blijf het gewoon proberen.

Huh? Hoor ik je denken. Hoe zou je nu je doel kunnen halen zonder het doel van 50.000 woorden te halen? Dat kan best hoor. Ik had mijzelf namelijk een aantal doelen gesteld, heel stiekem, en die doelen hadden niet allemaal wat te maken met het aantal woorden.

Ik had mijzelf voorgenomen om:
– een eerste versie te schrijven van een nieuw kinderboek. Gelukkig zijn kinderboeken een heel stuk dunner dan de gemiddelde roman. Als ik dus de 25.000 woorden al zou halen, dan heb ik waarschijnlijk die eerste versie af. En dan zou ik dit eerste doel al hebben behaald.
– een aantal lessen voor mijn schrijfcursus te schrijven. Dit is een doel dat ik nog steeds kan halen.
– de uitdaging van 50.000 woorden aan te gaan. Zolang ik nog steeds (bijna) elke dag mijn uiterste best doe om zoveel mogelijk woorden te schrijven, ben ik nog steeds goed bezig met deze uitdaging.
– de 50.000 woorden te halen. Oké toegegeven, dit doel kan nog best wel eens moeilijk gaan worden. Niet dat ik nu al wil zeggen ‘het is kansloos’, maar de uitdaging is in ieder geval een heel stuk moeilijker dan toen ik eraan begon. Maar wie weet…

Door het achterlopen schoot ook de volgende gedachte door mijn hoofd: Zal ik voor mijzelf een nieuw doel stellen? Zal ik het doel op 25.000 woorden zetten?
Toch wil ik dit niet doen. Ik ken mijzelf namelijk wel een beetje. Ik ben iemand die een deadline nodig heeft. Als voorbeeld: afgelopen week moest ik over alle leerlingen in mijn klas een vragenlijst invullen. Daar had ik een week de tijd voor en wanneer heb ik het gedaan? Vrijdagmiddag na school. Dit is één voorbeeld, maar ik kan er veel meer noemen. Uitstelgedrag heet dat, geloof ik. Tegenwoordig komt het in 95% van de gevallen wel goed en red ik het precies op tijd.
Toen ik nog op de middelbare school zat, heeft deze eigenschap mij echter nog wel eens in de problemen gebracht. Je zou kunnen zeggen dat ik er inmiddels beter in ben geworden, haha.

Doordat ik weet dat ik goed ben in dingen op het laatste nippertje redden, wil ik het doel van 50.000 woorden voor NaNoWriMo nog helemaal niet opgeven. Wel heb ik in mijn achterhoofd een klein stemmetje dat mij er voor waarschuwt dat ik een achterstand van duizenden woorden echt niet even in de laatste dagen van de maand kan goedmaken. Het enige lichtpuntje is dat 30 november op een zaterdag valt. Lieve familie en vrienden, waarschijnlijk sluit ik mijzelf deze dag op en ben ik niet meer bereikbaar. En in het ergste geval smokkel ik de zondag erachteraan onder het kopje 31 dagen is tenslotte ook nog ‘in een maand’. Haha, we gaan het zien.

Tot zover weer mijn brief. En ik kijk gelijk al uit naar jouw reactie.

Spreek je snel weer!

Liefs, Sandy

Het doel om 50.000 woorden te schrijven

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 21 – 13 november 2019

Hey Sandy,

Ja, de drukste tijd van het jaar in schrijversland. Ook ik ben de uitdaging aangegaan om mee te doen aan de NaNoWriMo, maar dan wel op mijn eigen manier.
Natuurlijk kwam het ‘moordverhaal’ er tussendoor en heb ik daar ook veel tijd aan gespendeerd. Het verhaal bedraagt uiteindelijk 10.000 woorden, dus een deel heb ik er al opzitten.

Je schrijft dat ik goed moet onthouden dat je een beginnend schrijfster bent en dat jouw manier niet dé manier is. Ik weet dat jij en ik allebei nog maar net komen kijken op schrijfgebied, maar ik vind dat dat niet uitmaakt.

Bovendien denk ik dat er niet één manier is. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander absoluut niet prettig en uitvoerbaar te zijn. Iedere schrijver zal zijn of haar eigen methode ontwikkelen. Toch denk ik dat het heel waardevol kan zijn om van andere schrijvers te leren. Al pik je er maar één tip uit die voor jou werkt, dan is dat al winst, ja toch?

Ik was in ieder geval erg blij met jouw brief. Ik heb echt dingen gelezen waarvan ik denk: oh, dat is een goede tip. Die ga ik gebruiken. Dank je wel daarvoor.

Ik ben het helemaal met je eens, wanneer je zegt dat je pas ‘op de helft’ bent als je je verhaal ‘af’ hebt. Het herschrijven is een tijdrovend karwei en er kan nog heel veel veranderen aan je manuscript. Zo kun je soms hele hoofdstukken of paragrafen schrappen, omdat ze niet lekker lopen of weinig toevoegen.

Het is ontzettend moeilijk om dingen te schrappen. Je bent tenslotte niet voor niets zo lang bezig geweest met het schrijven. Om het dan alsnog weg te halen, kan soms echt pijn doen. Zoals je zelf al schrijft: Kill your darlings. (NB: een goede tip om geschrapte hoofdstukken of paragrafen te bewaren in een apart document. Misschien kun je er iets nieuws mee maken. Sowieso leuk om het later nog eens te kunnen teruglezen).

Terecht schrijf je dat je niet klaar bent, wanneer je je manuscript herschreven hebt. Hoe vaak je het ook leest, je leest iedere keer opnieuw dingen die je wilt aanpassen. Ik weet nog dat ik mijn manuscript wel 20 keer heb gelezen en iedere keer zag ik foutjes of paste ik dingen aan.

Ik denk dat het zo blijft. Hoe vaker je terugleest, hoe meer dingen je ziet en wilt aanpassen. Of je ziet het juist niet en leest over fouten heen, omdat je het al zo vaak hebt gelezen. Dan ben je er een beetje blind voor geworden.

In je brief vroeg je hoe ik te werk ga?
Eerlijk gezegd heb ik niet echt een manier, geloof ik. Ik doe maar wat, haha. Ik lees het opnieuw door en zie dan vaak dingen die ik beter anders kan doen.
Met korte verhalen is dat niet zo’n probleem, maar met een groot project wel.

Ik ga deze maand een begin maken met het herschrijven van mijn verhaal ‘Er was eens…een juf’. Dat kost tijd, heel veel tijd. Ik moet met een heleboel dingen rekening houden. In mijn hoofd heb ik wel een idee hoe ik wil dat het gaat worden. Nu zal de praktijk uitwijzen of het ook zo zal gaan.

Het begin is gemaakt. Ik heb natuurlijk een fijn document ontvangen waar ik dankbaar gebruik van maak. Bomvol tips, op- en aanmerkingen om mee aan de slag te gaan. Toch zal ik zelf aan de bak moeten. Ik ga mijn verhaal anders opzetten en indelen.

Veel dingen die ik in mijn eerste manuscript heb gebruikt, kunnen eruit. Het zijn voorvallen of situaties, die vooral voor mezelf leuk of interessant zijn, maar voor de lezer waarschijnlijk niet veel meerwaarde hebben. Simpelweg omdat ze mij niet kennen of omdat het niet relevant is voor het uiteindelijke verhaal.

Ik merk dat ik het lastig vind om consequent te blijven schrijven. Ik raak afgeleid en zie leuke, nieuwe dingen voorbij komen, waar ik dan ook mee aan de slag ga.
Het liefst zou ik mezelf een tijdje opsluiten met mijn kladblok en pen en alleen maar schrijven. Natuurlijk is dat een beetje onzin, want dat kan ik nu ook doen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Misschien is het uitstelgedrag, omdat ik het lastig vind wat weg te laten en wat toe te voegen.

Sinds afgelopen maandag (11 november) heb ik een flink begin gemaakt met mijn manuscript. Alles wat ik tot dusver op papier had gezet, heb ik in een document getypt. Nu ga ik verder aan het schaven. Stukjes tekst toevoegen, paragrafen schrappen en de tekst redigeren aan de hand van het document dat ik van Janneke ontvangen heb.

Ik hoop deze en volgende week een heel eind te zijn met het herschrijven.
Wel heb ik gemerkt dat wanneer een en ander een beetje vorm begint te krijgen, ik ook meer lol krijg in het schrijven en schrappen. Dat je al iets van het eindresultaat kunt zien. Het motiveert mij in ieder geval om lekker door te werken.

Het weer speelt ook een rol. Als het buiten donker en somber is, lukt het me veel beter om geconcentreerd aan het werk te zijn én blijven. Dan voel ik me echt in mijn element.
Hoe zit dat bij jou? Is jouw concentratie beter wanneer het slecht weer is? Of maakt het geen verschil wat voor weer het is?

Ik ga snel verder met herschrijven.

Hoe vordert jouw verhaal? Zit je nog op schema? Valt het mee of tegen? Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen…

Geniet van je schrijfavonturen en tot snel.

Liefs Ellen

herschrijven tijdens NaNoWriMo


Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 20 – 5 november 2019

Hoi Ellen,

Dit keer schrijf ik je een brief in één van de drukste schrijfmaanden van het jaar. We zijn allebei begonnen met de NaNoWriMo en dat naast alle andere schrijfprojecten die we hebben lopen. We hoeven ons in ieder geval niet te vervelen. Dat is duidelijk!

Vorige keren schreven we over de feedback van onze proeflezers en jij vroeg aan mij hoe ik het herschrijven van mijn manuscript aanpak. Ik ga proberen jouw vragen aan mij te beantwoorden. Onthoud alsjeblieft wel goed dat ik maar een beginner ben en dat mijn manier zeker niet dé manier zal zijn. Maar dat weet je wel, haha.

Ik moet als eerste zeggen dat ik wat gemengde gevoelens heb wat betreft het herschrijven van mijn manuscripten, maar ik heb inmiddels al geleerd dat ik daar niet de enige in ben. Op het moment dat je je verhaal ‘af’ hebt en je de slotwoorden hebt getypt, weet je dat je nog lang niet klaar bent. Dat klinkt voor mensen die niet schrijven misschien een beetje vreemd, maar ik heb zelfs het idee dat je nog niet eens op de helft bent van je ‘boek’. De ene schrijver zal het herschrijven heel leuk vinden om te doen en de ander vindt dat het ergste onderdeel van het schrijven. Ikzelf zit daar een beetje tussenin. Aan de ene kant vind ik het leuk, omdat ik zie dat het verhaal er echt beter van wordt en wie wil dat nou niet, maar aan de andere kant wil ik ook wel met iets nieuws beginnen; ik was tenslotte ‘klaar’…

Hoeveel tijd gebruik ik voor het herschrijven?

Dat is weer zo’n goede vraag van jou. Ik denk namelijk dat het heel erg verschillend is. Zijn het kleine typfouten die je moet verbeteren of moet je je rode lijn in je verhaal aanpassen? Dat laatste betekent namelijk dat elke verandering die je ergens maakt, wel door het hele verhaal consequent moet worden doorgevoerd. Terwijl de typfouten makkelijk en snel te veranderen zijn, maar dan moet je wel weten dat ze er zijn. Al met al ben ik wel een hele tijd bezig met het herschrijven.

Het eerste wat ik doe, is kijken welke dingen ik aan de rode lijn van mijn verhaal wil veranderen. Is er bijvoorbeeld een karaktereigenschap van een personage die ik pas later in het verhaal heb bedacht? Die moet dan ook in het begin naar voren komen. Is de interne motivatie van mijn personage(s) wel goed genoeg? Zo nee, dan moet ik dat versterken en wellicht later in mijn verhaal nog een paar keer duidelijker naar voren laten komen. Dit ben ik momenteel aan het doorvoeren in mijn manuscript. Ja, ja, ik ben nu ook aan het herschrijven. Dat soort dingen doe ik het eerst.

Daarna ga ik kijken naar de lengte van de hoofdstukken en de scènes. Zijn die niet te lang? Of zijn ze überhaupt wel nodig om het verhaal te kunnen volgen? Daar komt het bekende ‘schrijven is schrappen’ of kill your darlings’om de hoek kijken. Ik heb uit mijn eerdere versies complete scènes verwijderd, omdat het op die plek uiteindelijk helemaal niet paste in het verhaal of ik heb ze ingekort, omdat het veel te langdradig was. Gelukkig zie je dat je manuscript daar flink van opknapt, maar soms doet het wel een beetje pijn. De stukken die ik in dat manuscript niet meer vind passen, bewaar ik in een los document. Zo kan ik ze altijd op een ander moment gebruiken als ik zou willen. In de praktijk gebeurt dit waarschijnlijk niet zo vaak, maar het gaat mij om het idee.

Als ik alles heb gecheckt en veranderd wat hierboven staat, ga ik herschrijven op de details. Dan let ik extra goed op de leestekens en spelling van woorden. Ook de zinsopbouw neem ik dan onder de loep. Dat vergt namelijk een hele andere manier van kijken. Op zo’n moment hoef je die grote lijn helemaal niet meer in de gaten te houden of erop te letten dat je personages wel goed genoeg uit de verf komen. Het is op dat moment het belangrijkste dat alles wat jij letterlijk hebt getypt, wel helemaal correct is. Dit is het laatste wat ik doe tijdens het herschrijven.

Ben je dan klaar?

Dit is niet een vraag van jou, maar eentje die ik erin wil gooien. Wat ik doe als ik klaar ben, is het manuscript even laten liggen (of natuurlijk naar mijn proeflezers sturen). Ik neem er op die manier letterlijk een beetje afstand van. Als je aan het herschrijven bent, zit je er echt met je neus bovenop en dan zie je niet alles meer even goed.

Na een tijdje, en dat zal per schrijver verschillen, pak ik mijn manuscript erbij. Meestal print ik het uit, omdat ik merk dat ik er dan weer hele andere dingen uithaal. En vervolgens lees ik het hele verhaal achter elkaar door. Eventueel schrijf ik verbeteringen in de kantlijn. Deze laatste check is ook fijn om te ervaren of het verhaal wel loopt. Bij het herschrijven ben ik vaak hoofdstuk voor hoofdstuk bezig en nu lees ik het verhaal dan dus achter elkaar door. Voor mij werkt dit heel fijn.

En natuurlijk ben ik ook weer benieuwd hoe jij dit doet. Ik weet dat je tijdens de NaNoWriMo bezig bent met het herschrijven van je boek. Hoe pak je dat aan? Dat is natuurlijk ook weer net een beetje anders, omdat dat verhaal allang gepubliceerd is geweest. Gaat het herschrijven dan ook anders of eigenlijk niet?

Ik hoop weer snel van je te horen! Tot de volgende keer!

Liefs, Sandy

herschrijven van je manuscript

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 19 – 29 oktober 2019

Ha Sandy

Op de eerste plaats: bedankt voor je felicitatie! Ik ben heel trots op het feit dat ik mag meewerken aan het maken van lesmateriaal voor VWO4 studenten.
Het gaat een hele uitdaging worden, dat kan ik je vast verklappen.

Fijn dat je het een goed idee vond om het eens te hebben over het ‘gebruiken’ van proeflezers. Dankzij de tips in jouw brief heb ik een heel goed beeld gekregen van jouw werkwijze. Erg leuk en inspirerend om te lezen hoe jij te werk bent gegaan.

Wat grappig om te lezen dat je aan kinderen uit je klas gevraagd hebt of ze je manuscript wilden lezen en er een eerlijke mening over mochten geven. Dat zal niet makkelijk geweest zijn, althans voor sommige kinderen. Zoals je zelf ook schrijft; kinderen voelen zich ontzettend loyaal naar de leerkracht en zullen dus moeite hebben met het geven van kritiek (mocht dat het geval zijn, natuurlijk).

Je schrijft dat het verstandig is om iemand, die objectief is, naar je manuscript te laten kijken. Dat je, na tientallen keren het verhaal gelezen en herschreven te hebben, op een gegeven moment geen fouten meer kunt ontdekken in je tekst. Dat herken ik. Je kunt inderdaad over de kleinste details lezen. Een spellingfout die je zelf niet meer ziet, maar die een ander er meteen uit haalt.

Ook is het belangrijk dat je de juiste mensen voor het lezen van je verhaal vraagt. Je geeft goede en duidelijke voorbeelden. Het klinkt misschien logisch, maar het is zeker een goed advies dat je zeker moet gebruiken.

Ik vond het een super goed idee om, als je volwassenen of kinderen vraagt, je vraagstelling zo aan te passen, dat ze toch kritisch durven te zijn. Alleen dan op een ander gebied. Het is inderdaad zo dat wanneer je een goede bekende vraagt, hij of zij het lastig zou kunnen vinden om kritiek te leveren op je verhaal. Simpelweg omdat diegene je niet wil kwetsen.

Jouw tip is om een andere vraag te stellen, die over het verhaal gaat en waaruit jij vervolgens informatie haalt die je weer kunt gebruiken voor het verbeteren van je verhaal. Heel goede tip!

Jij hebt het geluk dat je in je vriendenkring een ‘echte’ schrijfster hebt, die weet waar ze het over heeft en die jou dus perfect kan begeleiden in het herschrijven van je manuscript. Daar zou ik ook zeker dankbaar gebruik van maken. Nadeel is misschien dat zij het zelf zo druk heeft met haar eigen schrijfwerk, dat je nog wel eens moet wachten.

Het is uiteraard wel een goede tip om, wil je het echt gedegen aanpakken, hulp in te schakelen van een professional. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat je de middelen daarvoor hebt en je moet je ook afvragen of je het er voor over hebt. Aan die hulp hangt namelijk ook een prijskaartje.

Maar zoals bij veel dingen geldt ook hiervoor; je moet bereid zijn te investeren. Zeker als je daadwerkelijk je verhaal een kans wilt geven.

Je schrijft, terecht denk ik, dat je kritisch moet kijken naar de feedback van je proeflezers. Het kan soms best lastig zijn, wanneer iemand een stuk uit je verhaal bagger vindt en zegt dat het er beter uit kan. Om een voorbeeld te geven. Toch moet je die feedback niet als vernietigende kritiek zien, maar als een advies. Jij zit namelijk zo in je verhaal, dat voor jou alles wat erin staat vanzelfsprekend en logisch is. Dat hoeft het voor die ander helemaal niet te zijn. Sterker nog; misschien is dat éne stukje tekst helemaal niet logisch en kan het er beter uitgehaald worden.

Niet voor niks vinden je proeflezers er iets van. Jij moet daar je voordeel mee doen. Juist dankzij de tips en opmerkingen van je proeflezers kun je aan de weet komen hoe het verhaal op anderen overkomt. Wat er verbeterd kan worden of wat weggelaten kan worden of moet worden toegevoegd.

Een terechte vraag van jou is hoe het met mij zit: heb ik gebruik gemaakt van proeflezers? Wie zijn dat dan? Waar vind ik ze? Ga ik ze in de toekomst weer vragen en meer vragen, waarop je graag een antwoord wil, haha. Heel goed. Ik ben ook altijd erg nieuwsgierig, omdat ik graag dingen leer en het interessant vind hoe dingen bij anderen werken.

Ik heb bij mijn boek ‘Er was eens…een juf’ zeker gebruik gemaakt van proeflezers. In eerste instantie stond ik er eigenlijk niet eens bij stil dat het ‘proeflezers’ waren. Achteraf is het fijn geweest dat ik hun mening heb gehoord. Daar kon ik zeker wat mee doen.

In mijn geval ging het om mensen die dicht bij me stonden. Hun oordeel was dus zeer gekleurd. Al kan ik wel zeggen dat mijn man en mijn broer écht kritisch zijn en ook zeker aanmerkingen hadden.
Mijn broer heeft in dit hele verhaal een grote rol gespeeld en nog steeds. Hij is een fervent boekenlezer en heeft een goed taalgevoel. Bovendien is hij, door het vele lezen, creatief in zijn denken. Dat helpt mij echt vooruit.

Mocht ik een young adult verhaal gaan schrijven, ga ik zeker op zoek naar kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar om mijn verhaal aan te laten lezen. Hun oordeel is dan zeker van belang en kan mij helpen hen beter te begrijpen en waar stukken tekst zitten die aangepast kunnen worden.

Zover is het echter nog niet. Ik ben nog wel een tijdje druk met het herschrijven van mijn eerste manuscript en met het schrijven van het moordverhaal.
Als ik klaar ben met herschrijven, mag ik het nogmaals naar de persoon sturen, die voor de Schrijversacademie mijn manuscript heeft gebruikt om te redigeren. Heel lief van haar!

Nu mijn volgende vraag:
Hoe ga je om met het herschrijven van je manuscript? Welke stappen zet je? Hoeveel tijd trek je daarvoor uit? Wat is jouw plan van aanpak? Of heb je niet echt een gestructureerd plan hiervoor?

Het klinkt allemaal simpel: zo, nu ga ik het verhaal ‘even’ herschrijven. Maar de waarheid is, dat dat misschien een nog wel grotere klus is. Tenminste, dat vind ik.
Hoe denk jij daarover? Is het een idee om het daarover te hebben?

Ik ben, zoals altijd, weer benieuwd naar jouw brief.

Liefs, Ellen

feedback proeflezers

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 18 – 22 oktober 2019

Hoi Ellen,

Om te beginnen wil ik je feliciteren met het winnen van een schrijfwedstrijd. Hoe gaaf is dat?! Je mag een verhaal schrijven dat ook echt gebruikt gaat worden als lesmateriaal voor studenten. Een mooier compliment is er haast niet. En in jouw geval, met jouw verleden, vind ik het ook wel wat moois hebben – van lesgeven naar lesmateriaal schrijven.

In jouw vorige brief gaf je aan dat we misschien wel eens het begrip proeflezers kunnen bespreken. Dat vind ik eigenlijk wel heel erg leuk, want een schrijver kan in mijn ogen niet zonder proeflezers. Zelf kun je namelijk vinden dat iets helemaal geweldig is, maar na zoveel tijd aan je manuscript gewerkt te hebben, ben je zelf niet echt objectief meer. Niet dat je ooit objectief over je werk kunt zijn natuurlijk. Maar ik denk dat je op een gegeven veel last hebt van blinde vlekken. Je ziet dingen gewoonweg niet meer, omdat je er te dicht op zit. En dan heb ik het over zowel inhoud als uitvoering. Zelfs stomme spellingfouten zie ik dan niet meer, terwijl ik best durf te zeggen dat ik aardig kan spellen. Als juf moet ik wel, hihi. Wanneer een proeflezer mij daar dan op wijst, kan ik echt denken: hoe heb ik dat niet gezien?

Jij vraagt je af hoe je proeflezers vindt. Dat is een goede vraag. Ik denk dat het afhangt van het onderwerp waarover je schrijft en de doelgroep. Als je een Young Adult verhaal hebt geschreven, dan moet je niet je tachtigjarige buurvrouw vragen om te gaan proeflezen. Als je een verhaal over draken hebt geschreven, moet je niet je neef vragen die graag waargebeurde verhalen leest. Het kan natuurlijk wel, maar deze mensen zullen je niet goed kunnen helpen met de inhoud, omdat ze hun interesses ergens anders hebben liggen.

In mijn geval schrijf ik voor kinderen. Het is dan heel fijn dat er kinderen zijn die mijn verhaal willen lezen, dat is namelijk mijn doelgroep. Maar dat maakt het ook lastig. Ik heb als juf een klas vol potentiële proeflezers, maar die kennen mij natuurlijk. Zijn het dan wel goede proeflezers?

Verder ken ik ook veel mensen met kinderen. Ook dat zouden proeflezers kunnen zijn. De vraagt blijft natuurlijk of het slim is om die te vragen.

Het vragen van proeflezers heeft een duidelijk doel: je wilt weten of je een goed manuscript geschreven hebt. Het oordeel van je proeflezers is dus heel belangrijk. Maar de vraag is: hoe betrouwbaar is het? En dat ligt er helemaal aan wie je vraagt. Je kunt iemand vragen, waarvan je weet dat hij of zij positief zal zijn en dat is leuk om te horen, maar echt nuttig is het niet. Je kunt dus beter iemand vragen waarvan je weet dat hij/zij ook kritiek durft te geven. Want laten we eerlijk zijn; geen enkel manuscript is gelijk perfect. Zelfs de beste schrijver zal iets hebben aan een kritische proeflezer.

Bij mij gaf dat al gelijk een probleem. Want ja, ik heb een klas vol proeflezers, maar nee, echt heel eerlijk zullen ze niet durven zijn tegen mij. Het moet wel een heel sterke leerling zijn, die zijn juf durft te vertellen dat het verhaal helemaal niks is. Heel betrouwbaar zal hun oordeel niet zijn. Toch heb ik vorig jaar mijn verhaal wel laten proeflezen door een paar leerlingen die dit graag wilden. Ik heb daarbij alleen een ander doel gesteld. Aan hen heb ik bijvoorbeeld gevraagd wanneer ze erachter kwamen wie de dader was in mijn detectiveverhaal (daar kunnen ze namelijk niks onaardigs mee zeggen, maar het was wel heel handig voor mij om te weten). Met dit soort inhoudelijke vragen, konden ze mij ook helpen.

Ik had de mazzel dat ik ook een paar proeflezers had die mij helemaal niet kenden. En die dan dus ook niet het gevoel hadden, dat ze aardig tegen mij moesten zijn. Als het goed is natuurlijk. Van die proeflezers heb ik feedback gekregen waar ik echt wat aan had. Zo mocht het hier en daar best wat spannender. Haha, altijd leuk om te lezen. Ik had namelijk best zitten stoeien met hoe spannend het mag zijn in een kinderboek, maar blijkbaar mag het best enger. Leuk! Alhoewel het er dan wel aan lijkt te liggen waarmee ik het enger maak. Daar waren de meningen over verdeeld.

Gelukkig waren de meningen van mijn proeflezers wel allemaal positief. Misschien heb ik inhoudelijk niet altijd even veel aan de feedback van de kinderen, maar het feit dat ze het een leuk verhaal vonden om te lezen, is natuurlijk al winst. Het is in ieder geval geen bagger, haha.

Dat lijkt mij wel verstandig. Natuurlijk moet je wel kijken of je het eens bent met de feedback. Dingen waarvan jij zelf vindt dat het goed is,  die je met een bepaald doel zo hebt geschreven of waarvan je de mening van de proeflezer niet deelt, die kun je hetzelfde houden. Meningen verschillen nu eenmaal. Wel moet je je afvragen waarom je proeflezers sommige dingen minder goed vinden of anders zouden willen zien. De kans is namelijk groot dat zij niet de enigen zullen zijn die het zo zien en is een verandering misschien wel verstandig.

De kans is echter groter dat je na het horen van de feedback zult denken: daar zit wel wat in. Het is dan wel slim om nog een keertje naar je manuscript te kijken.

Zo heb ik naast mijn jonge proeflezers ook iemand die met mij meeleest en die echt verstand heeft van schrijven. Ze is namelijk zelf ook een schrijfster. En ondanks dat diegene mij goed kent, durft ze ook kritiek te geven en heb ik al heel veel van haar geleerd. Ik kan zeggen dat mijn manuscript er alleen maar beter van is geworden. Mijn tip is dan ook: neem je proeflezers serieus!

Ik ben nu natuurlijk ook nieuwsgierig naar jou en jouw proeflezers. Heb jij ook al gebruik gemaakt van proeflezers? En zijn dat dan bekenden van jou? En wat heb je met hun feedback gedaan? Of misschien heb je nog geen gebruik gemaakt van proeflezers… Waarom dan niet? Allemaal vragen…

Ik ben benieuwd naar jouw brief straks. Tot snel!

Liefs, Sandy

proeflezers doen of niet doen

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 17 – 16 oktober 2019

Hey Sandy,

Wat leuk om te lezen dat je zo blij werd van mijn complimenten. Ze zijn echt gemeend. Ik waardeer je tips heel erg en houd ze zeker in mijn achterhoofd bij het schrijven van een nieuw verhaal.
Het kan namelijk verhelderend werken, wanneer iemand met een frisse blik dingen beschrijft of uitlegt. Vaak zit je zelf in een soort cirkeltje en doe je dingen omdat je het altijd zo doet. Wat niet perse wil zeggen dat dat goed is. Integendeel. Een andere kijk op dingen zorgt dan voor een welkome afwisseling en houd je scherp.

Wat stoer dat je door het meedoen aan een schrijfwedstrijd een heel manuscript op papier hebt weten te zetten. Ik herken wel wat je schrijft. Het is eerst de vraag of je überhaupt een idee krijgt en daarna moet je het idee uitwerken binnen een bepaalde tijd.

Ook het overslaan van een uitdaging, of in dit geval een schrijfwedstrijd, klinkt bekend in de oren. Het liefst zou ik eigenlijk vooraf de uitslag van de wedstrijd willen weten, zodat ik de afweging kan maken of het zin heeft om mee te doen. Zoals bij veel dingen wil ik het liefst winnen. Jammer genoeg, of juist niet, weet je van te voren niet of je een redelijke kans maakt om de wedstrijd te winnen.
Dat is misschien maar goed ook, anders zou ik nooit meedoen, haha!

Ik snap wel dat je het grappig vindt hoe ik heel schools mijn woorden tel. Ik ben ermee begonnen toen ik met mijn opleiding startte. Vanaf dat moment kreeg ik namelijk te maken met een maximum aantal woorden.

Zelf ben ik meer van het maken van schrijfkilometers, kortom; ik moest nu dingen gaan schrappen. Zoals het gezegde: ‘Schrijven is schrappen’. Dat was voor mij in ieder geval een hele uitdaging. Anderen hebben misschien juist moeite om veel woorden op papier te krijgen, ik heb moeite om dingen weg te laten.

Gelukkig mag iedere schrijver op zijn eigen manier invullen hoe hij of zij graag schrijft. Voor de een is dat uitgebreid voorwerk doen en veel dingen uitschrijven en voor een ander ontstaat het tijdens het werken aan een verhaal. Soms misschien een combinatie of een afwisseling hierin. Niets hoeft, alles mag. En dat is nou wat ik zo heerlijk vind aan schrijven. Ik laat me nu eenmaal liever niet teveel voorschrijven. Sommige mensen noemen het eigenwijs ?

Ik was eigenlijk blij verrast met jouw NaNoWriMo uitdaging. Ik had ‘m vorig jaar ook voorbij zien komen, maar wist nog niet wat ik zou willen schrijven. Vandaar dat ik de uitdaging aan me voorbij heb laten gaan.

Tot dit jaar. Jij schreef erover in één van je vorige brieven en het begon meteen te kriebelen bij mij. Dit was waarschijnlijk precies het zetje dat ik nodig had om aan mijn nieuwe versie van ‘Er was eens…een juf’ te beginnen.
Hiermee beantwoord ik meteen je vraag waaraan ik wil schrijven. Gaaf dat jij aan het vervolg op je eerste manuscript wilt werken. Met deze uitdaging gaat het je vast lukken om daarmee een heel eind te komen.

Ik ga je idee zeker niet vervloeken. Ik merk dat ik het prettig vind om een soort deadline te hebben. Die digitale schop onder mijn kont heb ik nodig om tot actie te komen. Ik zal waarschijnlijk niet de enige zijn die dat op z’n tijd kan gebruiken.

We gaan elkaar zeker stimuleren om onze schrijfkilometers te halen in de maand november. Let’s do this!

Ja, een schrijfhandleiding schrijven is toch wel een echte wens, merk ik. Eerst wil ik echter nog zoveel mogelijk informatie tot me nemen om er daarna dan mijn eigen draai aan te kunnen geven.
Inderdaad, het liefst in de vorm van een praktisch én leuk werkboek, waardoor schrijvers in spé meteen uitgedaagd worden om de opdrachten uit te voeren. Ik denk dat je hiermee meer bereikt dan met een heleboel informatie (maar dan spreek ik namens mezelf).

Ik heb de ‘bestseller schrijven voor dummies’ meteen gedownload en ga ‘m zeker eens lezen. Al vind ik het jammer dat ik ‘m niet kan printen, dat leest net wat fijner dan op een beeldscherm.
Het andere boek dat je als tip geeft, ken ik nog niet. Eerst maar eens even de andere boeken lezen en op een later tijdstip kan ik dit boek altijd nog gaan lezen. Super fijne tips, dank je wel daarvoor.

Ik vind het trouwens fijn om te lezen dat jij het ook prettig vindt om boeken over schrijven te lezen. Heeft misschien ook wat te maken met onze juffenachtergrond? Dat je het liefst zoveel mogelijk over het onderwerp weet en je jezelf er als het waren in specialiseert. Zomaar een gedachte, hoor.

Het lijkt mij ook echt te gek om een boek te mogen schrijven als geschenk voor de Kinderboekenweek. Wat je al schrijft; je hebt dan onmiddellijk een enorm bereik. Zo’n boek wordt toch heel vaak gelezen.

Een uitgever vinden en je boek laten uitgeven is ook één van je (schrijf)dromen. Je weet in ieder geval dat het verhaal in de smaak valt, gezien de reacties van je proeflezers. Dat belooft wat…
Hoe gaaf zou het inderdaad zijn om je eigen kinderboek in handen te hebben en te weten dat heel Nederland je verhalen nu kan lezen. Jij en ik weten allebei maar al te goed hoe belangrijk het is voor de jeugd (en ook voor volwassenen trouwens) om te lezen. Als je daar een bijdrage aan kunt leveren, zou dat heel gaaf zijn.

Een vertaling van je verhaal of zelfs het verfilmen van je boek zijn wensen die ik ook met mijn verhaal heb. Grappig om te lezen hoe we allebei groots dromen.
Geloven in onszelf is daarom erg belangrijk én doorzetten, maar dat doen we!

Misschien is het een leuk idee om in een volgende brief eens wat meer over proeflezers te vertellen. Hoe vind je die? Hoe betrouwbaar is hun oordeel? Wat kun je van hun feedback leren? Verandert er na het lezen nog wat aan je manuscript of laat je het zoals het is?
Allemaal vragen waarvan ik erg nieuwsgierig ben naar het antwoord.

Heel graag tot de volgende brief.

En tot die tijd; lekker schrijven.

Liefs,
Ellen

Logo Ellen - schrijfkilometers maken

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 16 – 8 oktober 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk om te lezen dat je vindt dat ik goede tips gaf in mijn laatste brief! Ik voel mij altijd nog zo’n beginner op schrijfgebied en dan is het leuk dat er iemand is die vertrouwen heeft in wat ik doe. Dat soort lieve opmerkingen zijn goed voor het zelfvertrouwen, haha…

Ik vertelde in mijn vorige brief dat ik tijdens het schrijven van mijn tweede manuscript een andere aanpak had. Jij vroeg je af of dat misschien kwam doordat ik er meer vertrouwen in had, dat het goed zou komen. Dat is echt een heel goede vraag! Ik durf het je niet te zeggen. Dat verhaal heb ik geschreven voor een schrijfwedstrijd. Ik kwam die tegen op internet en had met mijzelf afgesproken dat ik het zou proberen als ik een goed idee zou krijgen. Ik had namelijk met een deadline te maken, die iets meer dan drie maanden verderop lag. Het was óf ik krijg een idee dat ik kan uitwerken óf ik sla deze uitdaging over.

Gelukkig kreeg ik binnen een week een idee waar ik wel wat mee kon. Ik had op dat moment mijn personages verzonnen en de locatie waar het zich af ging spelen. Een detective kan niet zonder gevaar, dus had ik ook een vermissing bedacht en een dader. Daar startte ik mee. Welke problemen mijn personages onderweg tegen zouden gaan komen, had ik nog niet verzonnen. De ideeën daarvoor kwamen gaandeweg het schrijfproces in mijn hoofd op. Ik noteerde die dan gelijk, zodat ik daarmee aan de slag kon. Het verhaal kwam dus meer tijdens het schrijven tot leven. Of het de slimste manier van schrijven is, dat weet ik niet. Wel weet ik, dat ik in dit geval ook niet echt de tijd had om alles van tevoren helemaal uit te denken.

Ik heb de schrijfwedstrijd niet gewonnen, maar ik kan wel zeggen dat ik in iets meer dan drie maanden tijd een volledig manuscript geschreven heb. En ook eentje waar ik trots op ben. Naderhand ben ik het verhaal verder gaan bijschaven. En het is het manuscript geworden dat ik naar verschillende uitgeverijen heb opgestuurd.

Jij schrijft dat je het leuk vindt om te lezen hoe ik dingen aanpak, maar dat is geheel wederzijds. Grappig om te lezen dat jij sommige dingen eerst op papier uitschrijft. Wat een werk! Maar heerlijk dat je de dingen gewoon lekker op jouw manier doet; zoals je woorden op papier tellen terwijl de computer dat inderdaad voor je kan doen. Maar volgens mij hoort dit gewoon bij jouw schrijfproces en is dat de manier waarop je het fijn vindt om te doen. Een soort schrijfgewoonte? En helemaal niet dom hoor, zoals je dat zelf zegt. Zeker niet!

Wat leuk dat jij de creatieve uitdaging van NaNoWriMo ook aan wilt gaan. Het is zeker een goed idee om zo’n uitdaging samen te doen. Zo kunnen we elkaar op het goede schrijfpad houden, je weet wel, dat schrijfpad richting die 50.000 woorden… Het wordt denk ik wel pittig en hopelijk ga je mij in de loop van de maand niet vervloeken om mijn idee, haha. Maar hoe geweldig zou het zijn, als we straks kunnen zeggen dat we het hebben gered?

Ik ga dan inderdaad voor de ruwe versie van mijn kinderboek, het vervolg op mijn eerste manuscript. Ook zou het fijn zijn als ik een heel aantal lessen voor mijn cursus kan afronden. En jij? Waar ga jij voor? Ga je voor je 2.0 versie van je boek of ga je een ander verhaal (af)schrijven? Ik ben benieuwd.

Of ga je voor je nieuwe idee; het schrijven van een schrijfhandleiding? Wat leuk om te lezen dat je met dit idee speelt. Ik vind het ook mooi aansluiten om jouw schrijfavontuur (op ieders schrijfavontuur eigenlijk). Net als jij wil ik ook graag weten hoe dingen werken en ben de afgelopen jaren vaak op zoek geweest naar informatie op schrijfgebied. Op internet kun je al veel vinden, maar ik merk dat ik het ook fijn vind om het in een boek te kunnen lezen of opzoeken.

Zelf heb ik al een aantal boeken gelezen die je een schrijfhandleiding zou kunnen noemen:
Een bestseller schrijven voor Dummies. Dit boek is niet meer te koop, maar mocht je dit willen lezen, kan dat. Je kunt hem namelijk gratis downloaden. Ik vind het ‘… voor Dummies’-principe altijd wel wat hebben, dus heb ik hem gelezen. Er staan wel nuttige tips in.
Kinderboeken schrijven, van Wim Daniels. Zeker toen ik wist dat ik kinderboeken wilde schrijven, heb ik dit boek gelezen. Er staan wat algemene tips in, maar ook specifieke tips voor kinderboekenschrijvers. Ik merk dat enkele tips tijdens het schrijven nog door mijn hoofd schieten. Als ik weer eens iets schrijf of wil schrijven, waarvan ik heb geleerd dat je dat beter niet of anders kunt doen. Oh ja, klinkt het dan in mijn gedachten. Ik heb dus wel degelijk iets aan dit boek gehad.

Verder heb ik nog geen schrijfhandleidingen gelezen. Maar geïnspireerd door jouw vorige brief en foto, heb ik een nieuwe aangeschaft. Ik kan niet wachten om daaraan te beginnen.

Ook ben ik nieuwsgierig naar jouw idee. Het klinkt goed. Een schrijfhandleiding met bruikbare tips en ervaringen lijkt mij heel waardevol voor iedere beginnende schrijver. Wij zullen namelijk niet de ene twee zijn die om informatie zitten te springen. Een werkboek klinkt ook interessant. Dan kunnen de lezers gelijk hun nieuwe tips en ideeën uitproberen. Als ik jou was, zou ik dit idee zeker niet loslaten.

Je vraag naar mijn dromen en wensen. Jeetje… Dat zijn er zoveel. Ik las een artikel over de schrijfster van het Kinderboekenweekgeschenk, over droom gesproken, hihi. Zij vertelde wat ze allemaal al bereikt had en ik kon alleen maar denken: Wauw, dat is heel gaaf.

Mijn allereerste schrijfdroom is het uitbrengen van mijn eerste boek. Het zou heel bijzonder zijn als alle kinderen van Nederland mijn boek zouden kunnen lezen. De proeflezers zijn erg enthousiast, dus daar ligt het niet aan. Nu de uitgeverijen nog. Ik ben druk bezig de juiste uitgeverij te vinden.

En verder? Oh, ik heb nog zoveel andere wensen. Dat boek, als het er eenmaal is, laten uitgeven in het buitenland of, welja, laten we er een film van maken. Daar zou het trouwens uiterst geschikt voor zijn, al zeg ik het zelf. En nog veel meer wensen…

Maar genoeg voor nu. Ik heb mijn verhaal alweer veel te lang gemaakt. Volgende keer vertel ik weer verder. Tot snel!

Liefs, Sandy

herfst bospad uitdaging

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 15 – 1 oktober 2019

Hey Sandy,

Ik heb heel erg genoten van jouw brief, waarin een heleboel nuttige tips stonden. Zo herkende ik een aantal dingen die je beschreef. Grappig om te lezen dat sommige dingen hetzelfde zijn. Ik kreeg in de auto tijdens onze zomervakantie, net als jij, een idee voor een verhaal. Ook ik maakte snel een notitie in mijn telefoon, bang om het te vergeten. Al denk je dat je het wel kunt onthouden, toch werkt het in de praktijk meestal net anders. Het is me dus wel eens gebeurd, dat ik een geweldig idee had, maar een aantal uren later was ik het alweer compleet vergeten en baalde ik als een stekker dat ik het niet genoteerd had. Het is dus erg belangrijk om bij die briljante ingevingen meteen een notitie te maken; in je telefoon of in een notitieboekje. Wat je het makkelijkst of fijnst vindt.

Ik merk dat ik het heel prettig vind om te lezen hoe jij de dingen aanpakt. Sowieso ben ik iemand die graag weet hoe dingen in elkaar zitten. Hoe processen werken. Het is toch ook zo dat de weg ergens naartoe vaak net zo mooi (of misschien soms wel mooier) is als het uiteindelijke resultaat. Vandaar dat ik mijn site ook ellens schrijfavonturen noem. Ik vind het echt een avontuur om te schrijven, te creëren en bekendheid te krijgen.

Je geeft me heel veel tips, dingen waar ik niet per se aan dacht, maar die wel heel belangrijk zijn om te vermelden. Zo zeg je dat je voor je eerste manuscript alle hoofdstukken al had ingedeeld met een korte inhoud. En de personages had uitgewerkt met karaktereigenschappen.
Ik ben het trouwens met je eens, dat het handig is om dit in een echt schrift te doen, zodat je kunt aanvullen en uitgummen.

Ik moest stiekem een beetje lachen, toen je schreef dat je voor je tweede manuscript heel anders te werk bent gegaan. Dat je geen schrift hebt gebruikt om dingen in op te schrijven, maar op de computer een document hebt aangemaakt, waarin je de personages uitwerkte en het verhaalplot kort beschreef.

Zou dat zijn omdat je, nu je al één manuscript had, wat meer vertrouwen had dat het goed zou komen? Dat wanneer je dingen in je hoofd helder hebt, dat het met het schrijven wel goedkomt? Dat het als het ware vanzelf gaat ‘stromen’ (al heb ik een hekel aan het woord stromen…).

Ik herken dat wel. Ik doe de dingen nu ook veel gevoelsmatiger. Vaak wanneer er een beperkt aantal woorden mag worden gebruikt, schrijf ik het eerst uit op papier. Dan tel ik tussendoor het aantal woorden dat ik al geschreven heb. Beetje dom natuurlijk, want op de computer kan je dat precies zien. Het is gewoon iets waarbij ik me fijn voel en me het gevoel geeft de regie zelf in handen te hebben en het verhaal te kunnen sturen. Als ik op de computer typ, blijven de woorden komen en let ik niet meer op het aantal.

Ik heb zeker ooit gehoord van deze schrijfuitdaging. Nu jij erover schrijft, denk ik er zelf ook over om mee te doen. Het is inderdaad een goede stok achter de deur om schrijfkilometers te maken en bepaalde verhalen af te krijgen. Voor jou een goede gelegenheid om de opdrachten van je schrijfcursus af te ronden en een ruwe opzet voor je volgende kinderboek te maken.
Al is 50.000 woorden in 30 dagen een pittige klus, denk ik.

Zullen we afspreken dat we deze uitdaging samen aangaan en elkaar hierin stimuleren en motiveren? Als je dit niet alleen doet, is de kans groter dat je erin slaagt om die 50.000 woorden te schrijven.
Hoe mooi zou het zijn als we eind november allebei de klus geklaard hebben?

Steeds vaker heb ik het idee om een soort schrijfhandleiding te schrijven. In mijn enthousiasme heb ik verschillende schrijvers gemaild met de vraag of ze mij van tips konden voorzien. Misschien wel in een persoonlijk gesprek/interview. Helaas heeft geen enkele schrijver zelf gereageerd, maar kreeg ik (als ik al reacties kreeg) een standaard antwoord met een verwijzing naar de website van de betreffende schrijver.

Een tikkeltje gedesillusioneerd besloot ik af te zien van mijn idee om via schrijvers aan tips te komen. Op Internet is immers veel informatie te vinden.
Toch blijft het idee om een soort werkboek of schrijfhandleiding te maken in mijn hoofd rondspoken. Wie weet heeft dit ook met mijn onderwijsachtergrond te maken. Ik blijf het boeiend vinden om mensen iets te leren. Ook omdat ik zelf heel erg geïnteresseerd ben in hoe dingen ontstaan of werken.

Heb jij tips voor goede schrijfhandboeken? Waarin praktische en laagdrempelige tips worden aangereikt? Vaak vind ik deze boeken te langdradig of te vergezocht. Zo heb ik ooit eens gelezen dat schrijvers zich letterlijk een aantal maanden in een kelder of op een zolder opsluiten om vervolgens helemaal één te worden met het personage waarover ze schrijven. Om zo het verhaal te kunnen schrijven. Nou, dat is voor mij dus een complete no-go. Ik zie het niet zitten om mezelf überhaupt op te sluiten en bovendien heb ik een gezin met kinderen. Dat gaat dus never nooit werken.

Het moeten echt realistische en praktische tips zijn, die ook met een druk gezin uitvoerbaar zijn.
Natuurlijk snap ik ook wel dat er geen stappenplan bestaat om een goed verhaal of boek te schrijven en dat het voor iedereen anders werkt. Maar de basisbeginselen en je eigen ervaringen kunnen voor schrijvers in spé heel inspirerend zijn, lijkt me.

Nu ben ik aangekomen bij het laatste gedeelte van mijn brief. Zoals je kunt lezen, ben ik erg gedreven en enthousiast over het idee van een schrijfhandleiding en wil ik het ook echt gaan uitwerken. Of er een soort werkboek van maken met allerlei leuke, creatieve opdrachten.

Maar goed, ik heb ook nog heel veel andere ideeën en dingen die ik wil doen. Ik kom dus weer tijd te kort om alles uit te werken, vrees ik! ?

Ik ben benieuwd of jij ook nog dromen/wensen hebt. Tot de volgende brief.
Liefs, Ellen

een schrijfhandleiding

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 14 – 24 september 2019

Hoi Ellen,

Wat is het weer leuk om jouw brief te lezen! Een brief met weer genoeg leuke dingen om over te brainstormen en schrijven.

Je stelt in jouw brief hele goede vragen en ik vind het heerlijk om daar over na te denken. Zo vraag jij je bijvoorbeeld af hoe ik een idee uitwerk tot een plan. Het idee dat ik nu voor mijn nieuwe boek heb, is vooral nog een idee dat ik in mijn hoofd aan het uitwerken ben. Ik heb er nog niet zoveel over op ‘papier’ staan, alleen een beetje in een notitie in mijn telefoon. Het idee kwam in mijn hoofd terwijl ik in de auto zat. Veel te bang dat ik het zou vergeten, ben ik het in korte opmerkingen gaan noteren. Lang leven de smartphone, haha.

Nu ik het net even teruglees, merk ik dat het goed is dat ik het genoteerd heb, want ik zie nu dingen staan waarvan ik denk: hé, dat is leuk, maar wat ik eigenlijk alweer een beetje vergeten was. Zo werkt dat ook wel een beetje voor mij; als ik het opschrijf, kan ik het ‘loslaten’. Niet dat ik het echt helemaal loslaat, maar zo krijg ik in ieder geval weer wat meer ruimte in mijn hoofd. Anders zou het nog een keer gaan ontploffen van alle ideeën die erin zitten…

Ik denk dat het trouwens wel tijd wordt dat ik mijn idee tot een echt plan ga uitwerken.

Dit idee moet ik natuurlijk nog gaan uitwerken en hoe dat precies wordt, weet ik nog niet. Ik kan je wel vertellen over het schrijfplan bij mijn eerste manuscript. Sommige mensen werken een plan uit op de computer, maar ik ben toch iemand die ervan houdt veel dingen letterlijk op te schrijven.

Ik heb een schrift gepakt en ben gaan schrijven. Allereerst heb ik de personages genoteerd. In het begin hadden ze nog geen naam, maar alleen wat karaktertrekken. Ik heb avonden op internet gezocht naar inspiratie. Mocht het boek er ooit komen, dan zul je zien dat elke naam iets betekent en dat dit precies past bij het personage. Meer ervaren schrijvers zullen waarschijnlijk in een deuk liggen, maar ik had het gevoel dat de namen écht wat moesten betekenen. In het schrift had ik genoeg ruimte overgelaten (dacht ik, hihi) om later nog meer toe te voegen over deze personages.

Het volgende wat ik heb genoteerd is de verhaallijn, in het kort. Ook wel het plot genoemd. Hierachter heb ik ook extra ruimte gelaten voor latere toevoegingen. Daarna heb ik het plot in hoofdstukken ingedeeld en over elk hoofdstuk heb ik in het kort geschreven waar het over moest gaan. Elk hoofdstuk speelt zich ergens anders af en dat maakte het voor het schrijfplan makkelijker. Later heb ik elk hoofdstuk nog verder uitgewerkt. Dit allemaal nog steeds op papier.

Wat ik ook nog noteerde in mijn schrijf, waren de dingen die een rode draad in mijn verhaal vormden. Door het te noteren, kon ik mijn verhaal consistent houden. Door het elke keer op dezelfde manier te gebruiken, zouden er geen grote fouten insluipen. Ik geloof dat dit aardig gelukt is.

Ten slotte heb ik een tijdlijn gemaakt tijdens het schrijven. Aan het einde van het avontuur moest ik weten hoelang mijn personages erover gedaan hadden. Elke overnachting en waar deze plaatsvond heb ik genoteerd. Ik kon toch moeilijk zeggen dat ze er een week over hadden gedaan, als mijn lezers mee kunnen tellen en toch op een paar weken extra uitkomen. Misschien een beginnersdingetje…

Hierboven kun je lezen hoe uitgebreid ik mijn schrijfplan had gemaakt voor mijn eerste manuscript. Nou, ik kan je vertellen dat ik voor mijn tweede manuscript een stuk simpeler aan het werk ben gegaan. Ik had daarvoor een grove verhaallijn in mijn hoofd. Het plot heb ik in korte notities in mijn telefoon gezet en daarna iets uitgebreider uitgewerkt in een document op de computer (geen schrift dit keer). Op diezelfde computer heb ik een document aangemaakt waarop ik alles van de personages kon noteren. En toen ben ik simpelweg gewoon gaan typen.

Kort en krachtig dus. Echt een wereld van verschil in werkwijze en vraag mij niet hoe dit komt. Het is gewoon zo gelopen. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat het tweede verhaal meer een eigen leven ging leiden tijdens het schrijven dan het eerste verhaal. Zonder hele uitgebreide voorbereiding kon ik meer ontdekken waar het verhaal mij mee naartoe zou nemen. Ik hield alleen wel heel goed het plot in de gaten en dan vooral het einde waar ik uiteraard naartoe wilde werken. Het is een detective en ik had natuurlijk een dader in mijn hoofd. Dan kan het niet opeens iemand anders worden, want dan kloppen de aanwijzingen in het verhaal niet meer.

Wat is nou beter? Dat zou je je kunnen afvragen. Ik denk dat het ene niet beter is dan het andere. Het zal per schrijver verschillen welke manier het beste werkt. Zelf heb ik nog geen idee wat mijn manier is. Maar dat was denk ik wel duidelijk, haha. Ik ben mijzelf wat dat betreft als schrijver nog helemaal aan het ontdekken. Met mijn derde manuscript ga ik wel zien welke kant het op zal gaan. Ik denk dat het een tussenweg zal gaan worden. Als ik het weet, zal ik het vertellen.

In mijn vorige brief heb ik verteld dat ik mee wil doen aan de Nanowrimo in november. Het lijkt mij een geweldige ervaring en ik ben vooral benieuwd of het mij gaat lukken om die 50.000 woorden in 30 dagen te gaan schrijven. Nu is 50.000 woorden wel erg veel voor een kinderboek, maar misschien is het ook een mooi moment om die korte verhalen voor mijn schrijfcursus helemaal af te maken. Tenslotte; schrijven is schrijven. Als het mij lukt, heb ik aan het einde van de maand een ruwe versie van een kinderboek en mijn schrijfcursus af. Hoe mooi is dat?

Heb jij wel eens gehoord over Nanowrimo? En lijkt jou dat wat?

Ik merk dat ik een heleboel vragen nog helemaal niet beantwoord heb. Of andere dingen waar ik graag nog over zou willen vertellen naar aanleiding van jou brief. Sorry… Ik ben waarschijnlijk te uitgebreid geweest over je eerste vraag. Maar ik vind het ook gewoon heel leuk om over te vertellen en ik merk dat ik tijdens mijn vele zoektochten op internet helemaal niet zoveel over het daadwerkelijke schrijfproces heb kunnen terugvinden.

De rest houd je dus gewoon nog tegoed. Zoals dat uitstapje naar een ander medium waar jij al over begon. Dat ben ik zeker nog niet vergeten. Wordt vervolgd…

Tot snel!

Liefs, Sandy

werken met een schrijfplan

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 13 – 17 september 2019

Ha die Sandy,

Wat heerlijk om weer zo’n leuke brief van je te ontvangen. Ik merk dat ik dit echt gemist heb in de zomervakantie. Natuurlijk heb ik heel veel leuks gedaan en ook weinig tijd gehad om te denken aan onze brieven, maar nu ik jouw brief in mijn mailbox ontvangen had, werd ik erg blij.

Fijn dat je tijdens je vakantie zo lekker hebt genoten van de rust en de vrijheid om leuke dingen te doen met je gezin. Die zes weken zijn dan vast voorbij gevlogen. Je schrijft dat je alweer helemaal in je (schoolse) ritme zit. Dat is hier precies hetzelfde.

Niet alleen zit je weer in het schoolritme, maar ook in het schrijfritme. Voornamelijk door het gebruik van de purpuzplanner. Ik werd na het lezen van jouw review zo enthousiast, dat ik er ook ééntje voor mezelf heb aangeschaft (al is het jaar voor een groot deel voorbij;-) ). Eerlijk is eerlijk; in de vakantie heb ik er totaal niet naar omgekeken. Ik had ‘m zelfs meegenomen in mijn koffer en toch niet gebruikt.

Op vakantie laat ik dingen meer aan het ‘toeval’ over en wil ik niet vastzitten aan een planning. Heb ik zin om te schrijven, doe ik dat en zo niet; ook goed. Het mag allemaal wat vrijblijvender. Vakantie is tenslotte om te ontspannen en leuke dingen te doen en niet om te móeten. Niet dat schrijven niet leuk is, hoor. Ik wil het liever losjes houden.

Nu na de vakantie heb ik ‘m wel op de tafel naast mijn laptop liggen en plan ik (althans dat probeer ik) de ‘must do’ dingen in. Ik bepaal voor mezelf wat ik zeker gedaan wil hebben in een week. En dan kijk ik waar ik ruimte heb voor eventuele extra dingen.

Ik lees dat jij al een nieuw verhaalidee in je hoofd hebt uitgewerkt. Wat gaaf! En dan ook nog eens een vervolg op jouw eerdere manuscript. Super dat dit tijdens je vakantie ‘zomaar’ ontstaan is. Waarschijnlijk omdat je in je hoofd ruimte hebt door de rust die de vakantie met zich meebrengt.

Ik vraag me af hoe jij ervoor zorgt dat een idee wordt uitgewerkt tot een concreet plan?
Welke stappen zet je dan? Wat doe je eerst en hoe ga je verder? En misschien nog belangrijker: hoe hou je focus?

Ik krijg heel regelmatig de meest geweldige ideeën, vind ik zelf, haha! Zo heb ik verschillende van deze ideeën in een schrift staan met het idee ze ooit te gaan uitwerken. Herken je dat? Dat je in je onderbuik zo’n warm gevoel krijgt en weet dat je iets moois in gedachten hebt. Zodra ik dat gevoel heb, weet ik dat ik er mee aan de slag moet.

Helaas lukt het me niet om al die fantastische ideeën uit te werken en ze in de praktijk te brengen, hoe graag ik dat zou willen. Het ontbreekt me aan tijd en vooral aan focus. Als het aankomt op details ben ik minder makkelijk te motiveren. Ik hou meer van de grote lijnen en alles erom heen dan de dingen helemaal tot in de puntjes uit te werken.
Dan ben ik in mijn hoofd alweer op zoek naar een nieuw, geweldig idee.

Net als ik heb jij een behoorlijk lijstje met dingen die je in 2019 nog gedaan wilt hebben. Een heleboel van die dingen gaan jou zeker lukken. Volgens mij kun jij je namelijk goed aan je gemaakte planning houden. Zeker als je zo’n handige tool hebt als de purpuzplanner.

Ik ben heel benieuwd of je dit jaar een uitgever gaat vinden voor je manuscript. Ik hoop het van harte; het is je heel erg gegund! Wat zou het mooi zijn als je dat kunt afstrepen voor 31 december. Fingers crossed…

Wat ontzettend leuk om te lezen dat het maken van jullie YouTube filmpjes zoveel plezier geeft en ook al heeft geleid tot veel kijkuren. Ik weet zeker dat er animo is voor een kanaal waarop leuke kinderfilmpjes te zien zijn. Ik vind dat jullie er goed in slagen om je in te leven in de belevingswereld van het kind.
Fijn dat het bedenken en opnemen van deze filmpjes een hoop energie oplevert. Het zou zomaar eens een echte hit kunnen worden.

Ik bedacht vanmiddag opeens dat wij misschien ook wel eens een uitstapje kunnen maken naar een ander medium, maar daar zullen we het vast een andere keer over hebben. Niet alles tegelijk.

Ik ben blij dat we ons schrijfavontuur na de zomervakantie opgestart hebben en weer in ons schrijfritme zitten. Nu de herfst in aantocht is en de dagen korter, natter en kouder gaan worden, is het tijd om veel tijd achter onze laptops door te brengen en mooie, spannende verhalen te verzinnen en uit te werken.

Ik kijk er in ieder geval erg naar uit!

Tot snel.

Liefs,
Ellen

brief 13 een plan uitwerken

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 12 – 10 september 2019

Hoi Ellen,

De zomervakantie lijkt inderdaad alweer lang geleden. Ik heb deze vakantie altijd wel even nodig om bij te komen van alle drukte die bij (het einde van) een schooljaar komt kijken. Gelukkig kan ik terugkijken op een heerlijk jaar met een hele leuke groep. Inmiddels zit ik alweer helemaal in het schoolse ritme, zowel voor de kinderen als voor mijzelf.

Met de start van het schooljaar is niet alleen het schoolse ritme weer begonnen, maar ook het schrijfritme. Ik heb gemerkt dat ik in de zomervakantie in mijn hoofd wel veel met schrijven bezig ben geweest, met hier en daar de nodige aantekeningen maken, maar dat ik niet zoveel aan het daadwerkelijke schrijven ben toegekomen. In een vakantie geniet ik altijd heerlijk van mijn kinderen en het feit dat ik even een keertje niets hoef te doen. Zo ook deze vakantie.

Hoe heerlijk dat niets doen en alleen lekker genieten ook is, het is ook heel fijn om weer een ritme te hebben. Zo heb ik inmiddels alweer een paar nieuwe blogs op mijn website gezet en heb ik de eerste les voor mijn schrijfcursus ingeleverd. Ook heb ik mijn mooie Purpuz Planner weer tevoorschijn gehaald, die ook even heeft genoten van 6 weken vakantie… Ik merkte trouwens gelijk dat ik het heel fijn vond om alles weer in te plannen en het weer even een plekje te geven (letterlijk en figuurlijk).

In één van mijn blogs heb ik geschreven over het begrip inspiratie en met name waar ik dat vandaan haal. Eén van de dingen die met stip bovenaan staat is ‘vakantie’. Terwijl ik in de prachtige Swäbische Alb was, in Duitsland, waar ik samen met mijn mannen de meest schitterende plekken en uitzichten heb gezien, klom er opeens een verhaal in mijn hoofd.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurde; de vorige keer heb ik dat idee uitgewerkt tot mijn eerste manuscript. Het mooie is dat dit verhaal het vervolg gaat worden op dat manuscript. Je zou kunnen zeggen dat het toeval is, maar ik zeg altijd ‘toeval bestaat niet’. Je zou dus eerder kunnen zeggen, dat het zo heeft moeten zijn. Welk verhaal er nu in mijn hoofd zit, vertel ik lekker nog niet. Dat moet eerst een plekje krijgen op papier. Maar als het net zo wordt als de vorige, dan ben ik alvast dik tevreden.

Je vertelt in je brief dat het niet is gelukt om tijdens je vakantie te werken aan je manuscript. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het lastig is om aan het project te beginnen. Ik herken dat ook wel een beetje hoor. Zelf merk ik het bijvoorbeeld met mijn schrijfcursus. Ik moet nog zoveel lessen dat het in mijn hoofd soms gewoon ‘zó véél’ nog is. Alsof het echt een hele klus is. Terwijl ik ook heel goed weet, in mijn geval natuurlijk, dat het eigenlijk kleine brokjes/lessen zijn en dat ik met het maken van elke les weer een stukje dichterbij het einddoel ben; het afronden van de schrijfcursus.

Misschien helpt het jou om het ook op te delen in kleine stukjes en die in te plannen in jouw Purpuz Planner (zo leuk dat jij er ook eentje hebt nu…). Fijn dat je in ieder geval al zegt dat het je rust geeft. De kunst is inderdaad het volhouden.

Ik heb voor mijzelf een vast moment bedacht waarop ik mijn weekplanning opschrijf. En probeer mij daar ook goed aan te houden. Wel merkte ik dat ik tegen het einde van het afgelopen schooljaar zoveel had om aan te denken, en 1 dag minder om alles in te doen, dat ik dit moment nog wel eens vergat. Met als gevolg dat ik de planner ook te weinig in keek. In de zomer had ik mijzelf een schrijfvakantie beloofd en heb ik hem bewust even niet ingekeken. Maar nu heb ik het weer opgepakt en ook ik merk die rust weer gelijk. Alles staat genoteerd en het afstrepen is inderdaad heerlijk om te doen. Ook gebruik ik de Purpuz Planner om mijn blogideeën te noteren en dat is ook heel fijn. Ik gebruik hem dus weer met veel plezier!

Jij hebt een hele lijst met plannen. Volgens mij ga jij je de komende periode niet vervelen. Al heb ik het idee, dat jij je sowieso niet zo snel verveelt. En nu vraag je naar mijn plannen… Goede vraag. Ik heb in januari een blogpost gemaakt met daarin mijn doelen voor 2019. Dat was ook best een hele lijst. Inmiddels zijn we natuurlijk alweer in september belandt en hebben we nog iets meer dan 3 maanden de tijd om ze te halen. Goed om weer eens terug te kijken naar mijn plannen en wat ik de komende maanden nog wil doen.

– Ik wil nog een aantal recensies schrijven.
– Ik wil nog een aantal korte verhalen plaatsen.
– Ik wil nog steeds die ene uitgever vinden voor mijn boek.
– Ik wil mijn schrijfcursus afronden.
– Ik wil meer websitebezoekers en meer bereik op de social media.
– Ik wil nog aan een nieuwe schrijfwedstrijd meedoen.
– Ik wil in november meedoen met NaNoWriMo: een jaarlijks terugkerend schrijfevenement waarbij je 50.000 woorden moet schrijven in 30 dagen tijd.

In de loop dat dit jaar heb ik net als jij een nieuw doel ontwikkeld; ons schrijfavontuur voortzetten en inderdaad zoveel mogelijk mensen daarvan mee laten genieten.

Daarnaast noem je al mijn YouTube-avontuur… Die valt onder het kopje; even iets nieuws proberen. Heel in het kort voor de lezers die geen idee hebben waar het over gaat; ik ben samen met een goede vriendin een YouTube-kanaal begonnen. Wij maken speelgoedfilmpjes met verhalen voor jonge kijkers over allerlei onderwerpen en thema’s die bij deze leeftijd passen. Tot nu toe gaat het heel goed. We hebben de grootste lol tijdens het filmen en zitten inmiddels al op heel wat kijkuren. Hopelijk komen er hier nog veel meer kijkuren en abonnees bij. Lief dat je het vroeg…

Dit was het weer voor nu. Ik vind het ook super leuk dat we ons schrijfavontuur weer opgepakt hebben. Ook daarmee zitten we weer in het schrijfritme. Leuk!

Tot snel!

Liefs, Sandy

terug in het schrijfritme

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 11 – 3 september 2019

Hey Sandy,

Het lijkt alweer zo lang geleden, vind je niet?
De vakantie, die zo eindeloos voor ons uitgestrekt lag, is helaas alweer ten einde en het alledaagse leventje weer begonnen.

Ik hoop dat je de vakantie ten volle benut hebt om heerlijk uit te rusten, bij te komen van een stressvolle laatste periode op school, van je kids te genieten en vooral veel tijd hebt gehad om lekker te schrijven.

Voor onze zomerstop (haha!) had ik voor mezelf een heel lijstje gemaakt met dingen waar ik in de vakantie aan wilde werken.
Zo wilde ik blogs gaan schrijven, verhaal ideeën voor schrijfwedstrijden uitwerken en een begin maken aan het herschrijven van mijn boek ‘Er was eens…een juf’.
Nu ben je natuurlijk benieuwd in hoeverre ik hierin geslaagd ben.

Ik kan je vertellen dat ik best een aantal punten van mijn to-do lijstje heb kunnen wegstrepen. Zo heb ik een aantal nieuwe blogs geschreven, heb ik een verhaal voor een wedstrijd uitgewerkt en heb ik mijn manuscript meegenomen op onze vakantie naar Zwitserland en Italië.

Misschien lees je al een beetje tussen de regels dat het me niet gelukt is om aan mijn manuscript te werken tijdens mijn vakantie. Niet in het buitenland, maar ook niet thuis.
Ik had geen tijd is natuurlijk geen goede smoes, hè? Tijd had ik immers in overvloed. Misschien heeft het met focus te maken? Of discipline? Ik weet het niet. Feit is dat het een behoorlijk klus gaat worden en ik me echt moet zetten om eraan te beginnen.

Herken je dat? Dat je wel graag wilt beginnen aan een project, maar dat je jezelf eerst bij elkaar moet rapen, als het ware, om het daadwerkelijk te gaan doen.

Laat ik vooropstellen dat ik ontzettend heb genoten van mijn vakantie. Heerlijk was het om niet naar de klok te hoeven kijken en alles op uur en tijd te moeten doen. Geen sporten, geen clubs of andere hobby’s; kortom lekker niksen. Daar is niks mis mee en gaat me dan ook behoorlijk goed af, moet ik zeggen.

Ook voor de kinderen is het fijn om eens even niet aan school en huiswerk te hoeven denken en laat naar bed te gaan en een gat in de dag te kunnen slapen. Iets dat ze overigens regelmatig gedaan hebben. Dacht ik jaren geleden nog dat mijn kinderen nooit langer dan tot 08.00 uur in bed zouden blijven liggen, nu moet ik ze er ooit uitslepen, haha!

Ik klink vast als een verwende moeder, maar ik kan het echt waarderen dat iedereen weer in zijn eigen ritme zit. Ik kan pas echt meters maken als ik het huis voor mezelf heb en niet word afgeleid door kinderstemmen, de tv die keihard staat of andere geluiden.
Heerlijk, die rust. Nu kan ik alles weer doen, wanneer en hoe het mij het beste uitkomt.
Ook heb ik een nieuwe structuur voor mezelf bedacht. Geïnspireerd door jouw enthousiaste verhalen over de purpuzplanner heb ik ‘m net voor mijn vakantie besteld. Ook al is de helft van het jaar al voorbij, de andere helft kan nog best ingevuld worden…

Ik moet zeggen, nu ik mijn to-do dingen inplan en opschrijf, geeft me dat echt een bepaalde rust. Ik hoop dat ik consequent blijf met plannen en het ook doen natuurlijk. Het is een fijn gevoel om dingen te kunnen afstrepen en om ze niet in je hoofd te hoeven hebben. Lang leve de planners!

Gaat het met jouw planning ook nog steeds goed? Blijf je trouw invullen? Daar ben ik echt benieuwd naar, omdat ik van mezelf weet dat ik snel geneigd ben dingen te laten versloffen.

Nu het nieuwe schooljaar is begonnen, kunnen we weer opstarten en/of verdergaan waar we gebleven waren.
Zelf heb ik een aantal dingen op de planning;

 • Ik wil voor het eind van 2019 mijn manuscript herschreven hebben en opgestuurd hebben naar een redacteur… (zo, nu staat het zwart op wit en kan ik er niet meer onderuit)
 • Ik wil aan zoveel mogelijk schrijfwedstrijden meedoen en liefst winnen!
 • Ik wil nieuwe foto’s maken, die ik weer kan gebruiken om mijn website en social media te verfraaien (oe, dat vind ik me toch LEUK!!)
 • Ik wil mijn korte verhalen bundelen en in één boek onderbrengen
 • Bloggen, bloggen en nog eens bloggen!
 • Ons gezamenlijke schrijfavontuur voortzetten en proberen onder de aandacht te krijgen van zoveel mogelijk belangstellenden
 • Op Instagram veel actiever worden met zowel persoonlijke als ‘zakelijke’ berichten (hiervoor ben ik gestart met de cursus van Joyce Celine)
 • En nog veel meer…

Wat zijn jouw schrijfplannen voor aankomende tijd? En hoe gaat het met je nieuwe avontuur op YouTube?

Zo dat was het weer voor deze keer.

Super leuk om ons gezamenlijke schrijfavontuur weer op te pakken. Ik hoop dat onze brieven door medeschrijvers worden opgepikt en dat ze ons zullen volgen. Wie weet komt daar nog iets moois uit voort, al ben ik heel dankbaar om dit avontuur met jou te mogen en kunnen delen.

Tot de volgende brief,
Liefs Ellen

Schrijfplannen

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 10 – 16 juli 2019

Ha Sandy,

Ik ben het helemaal met je eens; een feestje om brieven te schrijven én te lezen. Bovendien vind ik jouw inbreng altijd erg leuk en waardevol. Je snijdt fijne onderwerpen aan, waar we allebei uren over kunnen brainstormen en schrijven. Net als jij ben ik altijd benieuwd naar jouw mening. Erg mooi om te ervaren dat we vaak op dezelfde manier naar dingen kijken.

Het antwoord op die vraag lijkt me duidelijk: nee. Niemand is perfect en geen enkel leven verloopt vlekkeloos. Man, wat zou dat saai zijn, zeg. Natuurlijk vindt niemand het prettig om met tegenslag te moeten omgaan en hebben we liever dat alles op rolletjes loopt, maar dat is niet de realiteit. Dat weten we allemaal.
Het is iets anders wat we naar de buitenwereld communiceren. Kijk maar naar Facebook en Instagram stories. Alle plaatjes die je daarop ziet, zijn gelikt en prachtig. Lang leve de vele filters en fotoshop!

Gelukkig zeg je zelf ook dat jouw leventje niet perfect is, maar dat je dik tevreden bent met hoe het nu gaat. Nou, dat klinkt mij als muziek in mijn oren. Tevreden zijn is een groot goed. Dat zouden meer mensen mogen zijn. Hoe zou het komen dat iedereen zo bezig is met de buitenkant en wat anderen ervan denken en vinden? Tja, dat vraag ik me ook vaak af. Blijkbaar is het normaal dat we alleen maar het beste van het beste willen en dat we streven naar perfectie. Een beeld dat door media in de wereld is geroepen, denk ik. En hoe veel mensen tegenwoordig hun kind pamperen en voor alle valkuilen en obstakels willen behoeden. Hen een perfect leven willen geven. Maar goed, dat is weer voer voor een andere blog.
Anyway, net als jij ben ik zeer tevreden met hoe mijn leven er momenteel uitziet. Ik geniet er iedere dag van. Nou ja, bijna iedere dag dan…

Magie, daar hou ik van. In mijn verhalen, maar ook daarbuiten. Het opzoeken van bijzondere schrijfplekjes is één van zo’n magische dingen. Misschien blijft het bij dromen en hou ik het gewoon bij mijn laptop en vulpen met notitieboekje. Stiekem hoop ik ergens dat ik op een dag mijn schrijfspullen inpak en op zo’n mooi magisch plekje terechtkom. Het hoeft niet eens een schrijfvakantie te zijn, gewoon een totaal ander plekje als mijn gebruikelijke plek is al geweldig. Misschien niet eens met andere mensen, maar lekker alleen. Helemaal afgezonderd van alle drukte en ergens in de natuur mijn fantasie op de vrije loop laten. Heerlijk lijkt me dat.

Voor jou, als leerkracht, is dat sowieso lastig, omdat je gebonden bent aan de schoolvakanties. Ik ben een stuk flexibeler wat dat betreft. Al vind ik ook lastig omdat ik thuis een druk gezin heb met drie opgroeiende kinderen en het liefst zoveel mogelijk thuis ben om hen hierin te begeleiden. Waarschijnlijk blijft het bij mij voorlopig dus bij fantaseren.

In de brieven die we elkaar schrijven, denk ik je inderdaad steeds beter te hebben leren kennen. Je legt de lat heel hoog en alles wat je doet wil je ook graag heel goed doen. Ik herken dat zó bij mezelf. Ook ik ga pas iets doen als ik zeker weet dat ik het kan. En liefst (bijna) perfect ook. Laatst las ik ergens dat perfectionisten eigenlijk mensen zijn die faalangst hebben. Die daardoor dingen blijven uitstellen, omdat het (in hun ogen) nooit perfect en dus goed genoeg is.
Dat is, in mijn geval althans, de vinger op de zere plek leggen. Het klopt als een bus. Ik begin er vaak niet eens aan, als ik denk dat ik het niet kan of niet goed genoeg kan. Om mezelf en anderen niet teleur te stellen. Is het de makkelijkste weg? Nee, ik denk van niet. Het is vooral voor mezelf heel lastig.

De slogan van Nike is daarom ook zo gewéldig: JUST DO IT!
Zo is het maar net. Gewoon doen en niet teveel nadenken over wat er mis kan gaan of wat anderen ervan zouden kunnen vinden.
Ik probeer het steeds meer toe te passen. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Het kan hooguit mislukken. Nou ja, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd en weet ik wat ik volgende keer anders kan doen.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je erg uitkijkt naar de vakantie. Op de eerste plaats omdat je het keihard nodig hebt om eens flink uit te rusten en bij te komen van de druktes van afgelopen maanden. Ik kan het weten…
En natuurlijk ook omdat je in rust vaak tot de leukste ideeën komt en de energie en tijd hebt om deze vervolgens te gaan uitvoeren. Voor ons gaat het om extra schrijftijd. Om de nieuwe verhaallijnen die in ons hoofd ontstaan of personages die je gaat uitdiepen. Of weet je nu opeens wel hoe je verhaal moet eindigen, terwijl je al maanden vastzit en niet meer weet hoe je het ooit tot een goed einde kan brengen. Al dat soort dingen.

Ik begrijp dat zeker. Vorige zomer heb ik tijdens mijn vakantie in Polen een heel schrift vol blogs geschreven. Was ik meteen klaar voor het eerste halfjaar. Ik heb me voorgenomen om dat nu weer te doen. Het is alleen wel te hopen dat ik nu net zo geïnspireerd ben als toen. Gelukkig weet ik uit ervaring dat wanneer ik ga zitten en mijn vulpen oppak, de mooiste verhalen uit mijn pen vloeien. Dus ik maak me geen zorgen. En als het niet zo is, jammer dan. Komt er vast iets anders op mijn pad.

Rest mij om je deze komende weken heel veel plezier te wensen met schrijven, uitrusten en vooral lekker te genieten van je welverdiende vakantie.
Ik denk dat we nu even een korte pauze inlassen en na de vakantie de draad weer oppikken.
Wat zullen we elkaar dan weer veel te vertellen hebben. Genoeg stof om de komende tijd mee aan de slag te gaan.

Tot heel snel.

Liefs Ellen

Samen op schrijfavontuur - het perfecte plaatje om over te schrijven

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 9 – 9 juli 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk dat het weer mijn beurt is om te schrijven! Ik vind het zo leuk om nieuwe onderwerpen aan te snijden waar we over we van gedachten kunnen wisselen. En ik ben ook altijd weer erg nieuwsgierig hoe jij erover denkt. Een feestje om te schrijven en net zo’n feestje om je antwoord weer te lezen…

Ik vind zo goed dat jij je verhaal hebt durven vertellen. Het échte leven, zoals jij het beschrijft. Je ziet tegenwoordig op alle social media de perfecte levens van iedereen. Die levens die natuurlijk helemaal niet allemaal zo perfect zijn, bij veel mensen waarschijnlijk zelfs verre van. Wat zou het toch zijn dat de meeste mensen het idee hebben dat je alleen maar het perfecte plaatje mag laten zien? Of misschien gebeurt het vanzelf, omdat men anderen niet wil lastig vallen met de nare dingen, waardoor alleen de goede dingen overblijven om te delen…

Niet dat ik zoveel negatieve dingen laat zien, maar ik durf ook te zeggen dat ik niet het perfecte plaatje presenteer. Ik kies er gewoon voor om allerlei dingen te laten zien, gewoon dingen die ik meemaak of tegenkom. En geloof mij, ik leid echt niet het perfecte leventje. Maar ik ben dik tevreden met hoe het gaat en dat is het belangrijkste!
Maar goed, laten we het hebben over schrijven.

Je hebt het in jouw brief over naar een inspirerende plek gaan en de magie zijn werk laten doen. Dat zou echt ‘magisch’ zijn als dat zou kunnen. In de praktijk werkt het natuurlijk anders. Alhoewel er wel degelijk mogelijkheden zijn om ergens anders te gaan schrijven. Regelmatig kom ik online of in mijn schrijftijdschrift reclames tegen van schrijfvakanties. Hoe gaaf zou dat zijn? Dan ga je ergens naartoe op vakantie en kun je als je wilt de hele dag schrijven en daar word je dan ook nog bij begeleid. Vaak ben je in gezelschap van andere schrijvers, die dus allemaal met hetzelfde doel daar naartoe zijn gegaan, namelijk: lekker schrijven.

Ik moet zeggen dat ik er best eens over na heb gedacht om dit te doen en het lijkt mij een hele ervaring. Ik heb alleen de pech dat dit soort schrijfvakanties meestal buiten de schoolvakanties gepland worden en laat ik daar als leerkracht nou net aan vast zitten. Maar wie weet is het nog eens iets voor in de toekomst… Het schijnt namelijk ook gewoon in Nederland te kunnen…

In mijn vorige brief vertelde ik over al mijn schrijfplannen. Jij schrijft daarop heel lief dat ik er wel een beetje op moet letten dat ik niet teveel doe. Daar heb je een punt. Haha, ik geloof dat je mij steeds beter leert kennen. Als ik ergens enthousiast over ben, kan ik soms wel iets teveel willen. De mensen die mij kennen, weten dat ik wat perfectionistisch ben, een klein beetje maar (en nee, nu niet allemaal hard gaan lachen…). Die hoge eisen waar jij het over had, die stel ik inderdaad aan mijzelf. Ik weet dat het misschien best wat minder mag, maar het is erg lastig om zoiets los te laten als het eenmaal in je zit. Ik heb mij er lang geleden al bij neergelegd. En ach, het heeft ook zeker zo zijn voordelen.

Op schrijfgebied komt het goed van pas. De perfectionistische juf in mij filtert bijvoorbeeld al heel wat spel- en taalfouten uit mijn teksten. Iets waar een toekomstige uitgever waarschijnlijk erg blij van wordt. En wat mij ook kan helpen tijdens het vinden van die ene uitgever, omdat een brief of manuscript vol fouten natuurlijk veel sneller aan de kant wordt geschoven. En dat wil ik niet! Ik wil dat ze verder lezen.

Nog een paar dagen en ik kan zeggen dat ik zomervakantie heb. Het enige moment in het jaar dat ik echt even helemaal niet bezig hoef te zijn met school. In theorie natuurlijk, want een juf staat nooit helemaal ‘uit’ en internet is een leuke bron voor allerlei ideeën voor het nieuwe schooljaar. Daarnaast heb ik de afgelopen zomers ontdekt dat de zomer ook een heerlijke tijd is om lekker te schrijven. Zonder alle schooldrukte is er veel meer ruimte in mijn hoofd voor andere dingen. Voor verhalen, personages en de meest leuke locaties waar een verhaal zich af kan spelen. En niet onbelangrijk… ik heb meestal ook veel meer tijd om te schrijven.

Ik kan je vertellen dat ik nu al veel zin heb in deze zomer(schrijf)vakantie!

Dit was het weer voor nu. Ik spreek je snel weer!

Liefs, Sandy

De perfectionistische schrijfster

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 8 – 2 juli 2019

Ha Sandy,

Heel erg leuk om jouw brief te lezen. Iedere keer een genietmomentje. En iedere keer ben ik benieuwd welk onderwerp je aansnijdt. Heel waardevol om op deze manier met elkaar van gedachten te kunnen wisselen. Bovendien geeft het mij inzichten over mijn eigen schrijfavonturen. Ik hoop dat dat voor jou ook zo werkt.

Je schrijft dat het niets voor jou is om een biografie te schrijven, omdat je het idee hebt dat mensen niet op jouw verhaal zitten te wachten. Of omdat je niet wilt schrijven over dingen die je meemaakt in je werk. Ik vind dat redelijk bescheiden van jezelf. Natuurlijk zitten er mensen op jouw verhaal te wachten. Iedereen heeft namelijk een uniek verhaal. Het is de kunst om er een boeiend en leesbaar verhaal van te maken.

Natuurlijk is het eng en spannend om zo open over je leven te schrijven, maar aan de andere kant denk ik dat het juist heel fijn kan zijn om te lezen hoe anderen dingen beleven. Mensen zoeken altijd naar verbinding en connectie. Iemand met wie ze zich kunnen identificeren. Maar dat is mijn mening, hè? Het wil helemaal niet zeggen dat iedereen zijn of haar verhaal met de wereld moet delen. Gelukkig zijn we daarin allemaal vrij.

Voor mij is het in ieder geval bevrijdend geweest om eerlijk mijn verhaal te vertellen en dingen niet mooier te maken dan ze zijn. Gewoon het echte leven, dus. Met ups en downs. Niet maakbaar zoals je ziet op Facebook of Instagram.

Ik vind het heel knap en goed van je dat je je schrijftijd echt inplant. Zelf ben ik meer van het impulsieve schrijven. Al betekent dat niet dat ik geen structuur of regelmaat heb. Ik heb natuurlijk ook geen baan waar ik aan vastzit. Ik ben een stuk flexibeler met mijn tijd, maar aan de andere kant kan het ook in mijn nadeel werken. Als je namelijk veel tijd hebt, kun je dingen ook uitstellen. En iedereen weet dat van uitstel afstel komt. Ik probeer iedere dag een paar uurtjes in te plannen om te schrijven. Waarover? Dat kan per dag verschillend zijn.

Momenteel ben ik natuurlijk nog druk met mijn specialisatie. Op dit moment gaan we de laatste opdracht maken; de zogenaamde ‘Meesterproef’. Het wordt dus nog een behoorlijke uitdaging om daar iets unieks van te maken. Ik heb eigenlijk zoveel ideeën, dat ik niet goed weet wat ik ga gebruiken. Komt vast goed. De ervaring leert dat wanneer ik eenmaal begin, het als vanzelf gaat. Daar hoop ik nu dan ook maar op…
Toch klinkt zo’n planner ook heel goed. Misschien moet ik daar ook maar eens gebruik van gaan maken.

Ik herkende zo erg wat jij schreef over het beeld dat mensen hebben van een schrijver. Dat ze met een schrift en vulpen zichzelf opsluiten op zolder of in een atelier en dan de hele dag als een waanzinnige bladzijde na bladzijde volpennen. Niets is minder waar inderdaad. Al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat het soms wel zo gaat bij mij. Ik sluit me niet op, hoor, haha! Maar als ik in een bepaalde ‘flow’ ben, komen de woorden en zinnen als bij magic tevoorschijn. Net alsof iemand anders de controle heeft over mijn vulpen. Ja, ik schrijf eerst alles uit met een vulpen. Op de een of andere manier werkt dat voor mij het beste.

Zelf had ik dat beeld ook en het lijkt me ook geweldig om eens naar een inspirerende plek te gaan, ver weg van mijn vertrouwde omgeving en de magie zijn werk te laten doen. Ooit komt het ervan. Ooit!

Hét toverwoord voor schrijvers. Waar haal jij je inspiratie vandaan? Het wordt me vaak gevraagd. En eigenlijk heb ik daar geen eenduidig antwoord op. Overal en nergens komt nog het beste in de richting, denk ik. Mijn fantasie is, denk ik tenminste, mijn allergrootste inspiratiebron. Alles wat ik zie, doe en meemaak, sla ik op in mijn hoofd en komt er op een of andere manier weer een keer uit.

Ik vind het een moeilijk te bevatten begrip. Wat voor de een inspirerend werkt, hoeft dat voor een ander natuurlijk helemaal niet te doen. Het is namelijk voor iedereen anders. Dat is tegelijkertijd ook het mooie van inspiratie. Het is altijd aanwezig en overal!

Dat is voor mij de belangrijkste reden om te schrijven. De enorme vrijheid die ik ervaar en de mogelijkheden en kansen die voor het oprapen liggen, maken het voor mij zo fantastisch. Ik weet nu pas hoezeer ik aan mijn vrijheid gehecht ben en hoe hard ik het nodig heb om mijn eigen ding te kunnen doen op de manier waar ik me fijn bij voel.

Voor jou is dat anders, jij werkt in het onderwijs. Daarom is het voor jou ook noodzakelijk om een strakke planning te hanteren. Ik denk dat je ook behoorlijk hoge eisen aan jezelf stelt. Let je ook een beetje op dat je niet teveel doet? (lief bedoeld, hè!).
Ik herken het wel hoor. Heel veel dingen tegelijk willen doen. En hoge verwachtingen hebben over je eigen werk. Niet tevreden zijn met middelmatigheid.
Natuurlijk is het goed om eisen te stellen, maar het moet te doen blijven. En bovenal het moet GEWELDIG zijn en blijven.

Geniet nu vooral van het feit dat je zoveel inspiratie hebt om boeken mee te kunnen vullen. En dat je de vrijheid hebt om dat te doen wat je leuk vindt. Nog geen deadlines hebt of (dwingende) contracten. Da’s toch bijzonder!

Dat was het weer voor deze keer.

Ik wens je veel schrijfplezier toe deze week en kijk uit naar je volgende brief.

Liefs Ellen

Brainstormen over schrijven - schrijfavontuur

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 7 – 25 juni 2019

Hoi Ellen,

Tijd voor weer een nieuwe brief. Het was weer erg leuk om die van jou te lezen!

Wat stoer dat jij je eigen autobiografie wilt schrijven. Eigenlijk heb je dat natuurlijk al gedaan met je eerste boek. Die specialisatie autobiografisch schrijven lijkt mij heel leerzaam en in jouw geval ook nog erg nuttig. Zeker bij het herschrijven van ‘Er was eens… een juf.’

Ik denk niet dat het schrijven van een autobiografie echt iets voor mij zal zijn. Misschien het idee dat alles dan wel heel persoonlijk wordt en veel te dichtbij komt, naast het idee van: wie wil nou mijn verhaal lezen. Ik vind het dus heel stoer dat jij dit wel doet (en al hebt gedaan). Ik blijf wel gewoon fictie schrijven…

Veel mensen hebben een romantisch beeld van een schrijver; iemand die de hele dag de tijd kan nemen om de woorden als vanzelf te laten ontstaan. En komt het niet de ene dag, dan komt het wel een andere dag. Je moet wachten op inspiratie. Nou, dat beeld klopt niet!

Eén van de eerste dingen die je als schrijver ontdekt, is dat schrijven echt werken is. Je hebt helemaal niet te tijd om te wachten tot die ene bestseller zich aandient om geschreven te worden. Je moet gewoon gaan schrijven. En als je dat schrijven doet naast je gewone werk, zoals ik dat doe, dan moet je het zelfs een beetje gaan plannen. Zeker als je thuis ook nog kinderen rond hebt lopen, die ook graag je aandacht willen.

Ik maak gebruik van een planner om verschillende schrijfactiviteiten in te plannen. Het geeft mij overzicht en het helpt. Misschien wil ik wel iets teveel; een kinderboek schrijven, de lessen voor mijn schrijfcursus afmaken en de blog voor mijn website bijhouden. Het is echter allemaal zo leuk! Mijn planner helpt mij om mijn grootste schrijfdoel voor ogen te houden en er te komen; het publiceren van een kinderboek. Niet dat de planner alles kan (daar heb ik toch echt meer uitgeefhulp bij nodig), maar het schrijfstukje kan ik inplannen. Dat lukt aardig goed. Het zou echt gaaf zijn als het mij zou lukken.

Maak jij ook gebruik van een planner als je aan het schrijven bent?

Ik wil graag elke week een blog, een schrijfles en een stukje van mijn manuscript schrijven. Voor alles is wel inspiratie nodig. Gelukkig vind ik genoeg inspiratie om mij heen, maar heel af en toe is het ook wel lastig. Ik maak het mijzelf misschien ook lastiger, omdat ik mijn kinderen en mijn werk niet als inspiratiebron wil gebruiken. Want geloof mij, daar zitten genoeg verhalen. Zo ben ik afgelopen week met groep 8 op kamp geweest en ik zou daar letterlijk een heel boek over kunnen schrijven, maar dat doe ik niet. Wel kan ik gebruik maken van andere inspiratie die het mij opgeleverd heeft; een schitterende zandvlakte, een mooi dorp met luxe huizen waar van alles zou kunnen gebeuren en een gezellig zwembad. Niet te vergeten de locatie waar we sliepen… ook zeer geschikt voor allerlei verhalen. Dus ik heb genoeg inspiratie opgedaan, zonder dat ik de verhalen van de kinderen hoef te gebruiken. Nu alleen nog bepalen waar het z’n plekje gaat krijgen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Schrijven is ook een beetje vrijheid, zeker zolang je nog niet vast zit aan een contract, zoals ik. Laat ik daar voor nu nog maar vooral de voordelen van inzien. Er zijn maar weinig dingen waar je echt rekening mee hoeft te houden. Je kunt bijvoorbeeld helemaal zelf weten waarover je gaat schrijven. Zelf heb ik nu twee manuscripten ‘klaar’ en zit te denken aan de volgende. Dat is een stukje vrijheid; waar ga ik over schrijven? Ga ik voor een vervolg op één van de twee verhalen of ga ik aan de slag met een hele nieuwe? Ik ben er nog niet helemaal uit. Aan de inspiratie ligt het echter niet, ik moet alleen een keuze maken. Is het slim om een vervolg te gaan schrijven van een verhaal dat nog niet eens is uitgegeven? Een goede vraag waar ik mee aan het stoeien ben. Wat zou jij doen?

Tot zover weer een beetje brainstormen van mijn kant, met daar op volgend uiteraard weer een aantal vragen. Ik vind het leuk om te horen wat jouw gedachten zijn over een aantal van deze dingen.

Ik kijk al uit naar je nieuwe brief!

Liefs, Sandy

Zandvlakte - inspiratie om te schrijven

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 6 – 18 juni 2019

Ha Sandy,

Net zoals jij geniet van mijn brieven, geniet ik van de jouwe en kijk ik er iedere week naar uit.
Waar gaan we het dit keer over hebben? En kunnen we elkaar hierin wellicht steunen.

Tja, het waren misschien niet veel tips, maar ik denk wel de allerbelangrijkste. Tenminste, voor mij werken ze in ieder geval. Ik wéét dat ik geduld moet hebben, dat er afwijzingen zullen komen, kritiek en dat ik daarmee moet leren omgaan.

Geloof hebben in jezelf is waarschijnlijk de allerbelangrijkste. Als jij het niet doet, hoe kan iemand anders er dan in geloven?

Het hebben en houden van je eigen stijl, ofwel ‘dare to be different’, is er eentje die helemaal op mij van toepassing is. Ik hou wel van excentriek zijn en opvallen. Ja, het mag allemaal wel wat gek en apart zijn. Niets mis mee, zolang je je er zelf goed bij voelt, natuurlijk. Je moet dingen doen die goed voelen voor jou. En niet omdat iemand anders het zegt.

Ja, ik kijk ook heel erg uit naar mijn boek 2.0. Het gaat er hoe dan ook komen. Zoveel is me duidelijk. Maar de manier waarop is nog een vraagteken. Komt tijd, komt raad, zullen we maar zeggen. Wordt vervolgd.

Voor jou is het al die tijd heel duidelijk geweest; jij wil graag kinderboeken schrijven. Je bent zelf moeder en je werkt ook nog eens met kinderen. Ook lees je graag kinderboeken, schrijf je. Er is dus iets in het genre dat jou heel erg aanspreekt.

Omdat je graag een bijdrage wil leveren aan het leesplezier van anderen? Omdat je je goed kunt inleven in de belevingswereld van kinderen? Waarschijnlijk allebei en dat is de reden waarom je er goed in bent. Het ligt je gewoon. Ik weet zeker dat jij gaat zorgen voor een hoop leesplezier bij de kinderen. Niet alleen kinderen uit je klas, of je eigen kinderen, maar alle kinderen in Nederland. Misschien is het zelfs een droom om internationaal te schrijven?

Je schrijft in je brief dat je graag een uitstapje maakt naar andere genres en dat herken ik heel erg.
Voordat ik met de opleiding aan de Schrijversacademie begon, wist ik zeker dat ik fantasy wilde schrijven. Ik hou zelf enorm van fantasyboeken en films/series en het bezoeken van fantasy festivals. Heerlijk. Je kunt er gewoon jezelf zijn en iedereen accepteert elkaar zoals hij of zij is. Wat een bijzonder gevoel om zo vrij te kunnen zijn.

Ook al heb ik de droom om mijn trilogie over een duistere magiër ooit te verwezenlijken, zo ver is het nog lang niet. Ik ga na mijn tweede specialisatie de specialisatie Young Adult volgen en hoop dan eindelijk weer aan de slag te kunnen met mijn manuscript, dat al enige tijd werkeloos ‘op de plank’ ligt. Ik hoop dat een ander er intussen niet met mijn idee vandoor is gegaan (denk aan: The big magic van Elisabeth Gilbert).

Ik hou er ook ontzettend van om over mijn eigen leven te schrijven. Vandaar dat ik nu de specialisatie autobiografisch schrijven volg. Ik leer ontzettend veel van de oefeningen en opdrachten die daarbij horen. Zo heb ik alweer een aantal ideeën om mijn boek “Er was eens…een juf” te gaan herschrijven en daarbij bepaalde stukken te gebruiken, die ik tijdens deze specialisatie heb geschreven. Ik weet nu al dat het echt een verbetering gaat worden.

Net als jij heb ik sinds een tijdje ook mijn eigen website, waarop ik gestart ben met een blog. Een blog over mijn leven als schrijfster. Ik noem het schrijfavonturen en jij noemt het een ontdekkingsreis. Daarom voelde ik ook meteen een klik met jou toen ik die titel zag. Ik wist; we zijn gelijkgestemden in onze reis door schrijversland.

Bloggen is inderdaad iets heel anders dan verhalen (fictief en non-fictief) schrijven, het komt zoals het komt en hoeft (wat mij betreft in ieder geval) niet te voldoen aan bepaalde criteria. Ja, natuurlijk moet het wel leesbaar zijn, maar het belangrijkste is dat het oprecht is en recht uit je hart komt.
Mensen voelen dat aan en lezen daarom graag de dingen die je opschrijft, omdat ze zich erin herkennen. Of misschien juist helemaal niet en dat kan ook reacties oproepen.

Ik ben eigenlijk pas net gestart met schrijfwedstrijden. Net als jij zie ik vaak thema’s die niet helemaal bij mij passen. Poëzie is bijvoorbeeld iets dat me niet heel erg ligt en waarvan ik vind dat ik er ook (nog) niet goed in ben. Ik probeer weleens wat, maar ik voel me er onzeker over en hou het liever voor mezelf.

Toch heb ik nu de smaak een beetje te pakken. Zoals je in je brief schreef, staan we binnenkort allebei met ons verhaal over magie in een verhalenbundel, die op mijn verjaardag (25 juli) in de winkel zal liggen. Ik vind dat we trots mogen zijn op dit resultaat en wie weet waartoe het leiden zal.
Ook hierbij geldt; de aanhouder wint…

Ik ga zeker een poging wagen met de nieuwe wedstrijd over zonderlingen. Gelukkig hebben we daarvoor nog even de tijd. Kan ik intussen mijn fantasie eens laten lopen.

Laten we elkaar inspireren en stimuleren, dan weet ik zeker dat er mooie verhalen zullen ontstaan waar we trots op mogen zijn.

Ik heb weer ontzettend genoten van het schrijven van deze brief en kijk nu al uit naar jouw antwoord.

Tot gauw.

Liefs Ellen

Een genre om in te schrijven

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 5 – 11 juni 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk weer om jouw brief te ontvangen!
Vorige keren hebben we het uitgebreid gehad over onze zoektocht naar een uitgever. Wat spannend dat jij van die ene uitgever een voorstel hebt gehad om een soort 2.0 versie van je boek te gaan maken. Ik ben benieuwd of je het uiteindelijk gaat doen en hoe het dan uitpakt. Maar daar lees ik vast meer over in één van de volgende brieven.

Ook gaf je mij nog een paar tips…
Blijf volhouden! Geloof in jezelf! Dat vind ik mooie tips. Het sluit mooi aan bij mijn idee van ‘de aanhouder wint’. Zelfs al is mijn zoektocht naar een uitgever een doodlopende weg, dan nog komt mijn boek er wel. Daar moet ik gewoon in geloven. Het is dan alleen de kunst om een andere manier te vinden – een plan B. En mocht ook dit niks worden, dan ga ik gewoon voor plan C – zelf uitgeven o.i.d. In deze moderne tijd, met al zijn digitale mogelijkheden, is er maar weinig écht onmogelijk.

Jouw motto: Dare to be different! Dat vind ik ook een mooie. Zelf ben ik misschien wel wat bescheiden van aard en wil over het algemeen liever niet teveel opvallen. Ik moet dan vaak even een soort drempel over. Gelukkig weet ik inmiddels dat de andere kant van die drempel helemaal niet eng is ofzo. Ook kijkt niemand je er gek voor aan… meestal dan. En zo ja, wat dan nog. Iedereen doet wel eens gekke dingen, want dat kan erg leuk zijn, bevrijdend zelfs. Het is belangrijk dat je gewoon jezelf kunt zijn. En als je hetzelfde bent als alle anderen, waarom zou die uitgever jou uit de grote stapel manuscripten halen? Dus: Dare to be different!

Als je gaat schrijven, zoals wij dat doen, moet je voor jezelf een keuze maken: in welk genre wil je gaan schrijven. Die keuze had ik een paar jaar geleden al snel gemaakt. Als leerkracht en moeder heb ik 24/7 kinderen om mij heen (bij wijze van spreken dan) en lees dan ook regelmatig kinderboeken. Het leek mij echt geweldig om een boek te schrijven dat een kind uit mijn klas, of mijn eigen kind, zou willen lezen. Nog steeds trouwens. Hoe gaaf zou het zijn om aan dat leesplezier bij te kunnen dragen? Onlangs had ik daar al een klein voorproefje op. De kinderen in mijn klas moesten een leuk boek opschrijven die ze dit jaar hadden gelezen. Eén van de jongens vroeg aan mij hoe het boek ook alweer heette dat ik geschreven had. Ik heb namelijk twee exemplaren van mijn manuscript die momenteel rondgaan in mijn klas. Hij wilde het graag opschrijven. Nou, ik kan je zeggen dat deze juf/schrijfster glom van trots.

Ondanks dat ik begonnen ben in het genre kinderboeken zit ik daar gevoelsmatig niet meer helemaal aan vast. Ik vind het leuk om af en toe mee te doen aan een schrijfwedstrijd en dan is er vaak een thema. Veel thema’s passen niet bij mij, maar soms kom ik er toch eentje tegen die mij ook leuk lijkt. Zo heb ik meegedaan aan een wedstrijd rond het thema fantasy. Mijn verhaal over een draak heeft niet gewonnen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb het opgesplitst in twee delen en deze zijn te lezen op mijn website. En nog niet zo lang geleden was er een wedstrijd rond het thema magie. Het verhaal dat ik hiervoor instuurde heeft de verhalenbundel gehaald, net als die van jou. Het begin van een mooi schrijfavontuur, samen in één boek.

Vandaag kwam ik weer een schrijfwedstrijd tegen. Dit keer is het thema: zonderlingen. De lezers van verhalen rond dit thema zijn ouder dan mijn oorspronkelijk doelgroep (kinderen), maar misschien is het leuk om een poging te wagen. Ik ga eens kijken of ik genoeg inspiratie kan opdoen voor een compleet verhaal. Gelukkig heb ik nog even, omdat de deadline pas ergens in november is. Misschien ook een idee voor jou?

Nog een ander genre: schrijven voor mijn eigen website. Een half jaar geleden ben ik begonnen met een blog op mijn eigen website, maar dat wist je natuurlijk al. Ook dit is iets heel anders. Normaal gesproken schrijf ik dus voor kinderen en dat zijn mijn bezoekers uiteraard niet. Ook zijn de teksten heel anders. Ik ben op zo’n moment niet bezig met het schrijven van een verhaal, dus de manier waarop ik schrijf is ook anders. Maar dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen.

Ik vind het leuk om op mijn website te vertellen over mijn ontdekkingsreis door schrijversland. Elke schrijver is ergens begonnen, net als jij en ik. En ik weet zeker dat wij niet de enige schrijvers zijn, die aan het begin staan van een schrijfavontuur. Ik heb al een hoop geleerd, maar moet ook nog een heleboel ontdekken.

Ik geloof dat het weer een heel verhaal geworden is.

Tot snel weer!

Liefs, Sandy

P.s. Wat is eigenlijk jouw favoriete genre om in te schrijven?

Favoriete genre om in te schrijven

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 4 – 4 juni 2019

Ha Sandy,

Echt genieten geblazen, wanneer jouw brief komt. Ik ben zo benieuwd wat voor leuks je weer te vertellen hebt. Het is gewoon heel bijzonder om dezelfde reis te maken en hierover met elkaar te kunnen ‘praten’ (digitaal weliswaar, maar toch!). Ja, ik denk zeker dat onze ‘ontmoeting’ niet toevallig is geweest. Het heeft zo moeten zijn om met elkaar in contact te komen. Wie weet waar het ons nog brengen zal in de toekomst…

Je schreef in je vorige brief dat je op internet ging zoeken naar een schrijfcursus en door de bomen het bos niet meer zag. Dat geloof ik meteen.

Eerlijk gezegd heb ik helemaal niet lang gezocht. Ik heb ook op google gezocht naar schrijfopleidingen en kwam vrij vlot bij de Schrijversacademie uit. Hun site sprak me meteen aan en vervolgens heb ik me verdiept in het lesaanbod, reviews op internet en heb ik een mail gestuurd.
Meteen een leuke reactie met de vraag of ze me mochten bellen om een en ander nader toe te lichten. Natuurlijk, geen probleem, leuk zelfs.
Het was een super leuk en enthousiast gesprek en ik voelde het in mijn buik kriebelen.

Als het in mijn buik gaat kriebelen, weet ik genoeg. Dan zegt mijn gevoel me dat het echt iets voor me is en dat het goed bij me past. Dat wist ik eerder niet, daar ben ik ook pas sinds kort achter. Een beetje laat, maar beter laat dan nooit, toch? Haha!

Ik vind het knap dat je de discipline kunt opbrengen om zelf de hele cursus door te werken, vooral ook omdat het zoveel lessen zijn. Ik kan me best voorstellen dat je op een gegeven moment het bijltje erbij neergooit. Scheelt natuurlijk wel dat je ook feedback krijgt en er iemand ‘over je schouder’ meekijkt, maar toch. Je moet het uiteindelijk wel allemaal doen.
Je weet waar je het voor doet. En ik moet zeggen dat je al heel goed bezig bent.

Super leuk dat je je manuscript al zover klaar hebt en dat er leuke en enthousiaste reacties komen op je verhaal. Het verhaal spreekt jouw doelgroep aan en daar is het je om te doen. Nu weet je dat je op de goede weg bent.
Die tips waar je over schrijft, heb ik zelf ook allemaal toegepast. Man, ik heb dagen, weken rondgestruind op het internet om dé gouden tip te vinden. Helaas, nergens gevonden. Het vergt gewoon veel doorzettingsvermogen en een rotsvast vertrouwen in jezelf en je boek. De aanhouder wint. Uiteindelijk wordt dat al dat harde werken beloond, daarvan ben ik overtuigd.

Ik vind het jammer dat sommige uitgevers niet eens de moeite nemen om een reactie te sturen. Ik bedoel, het is een kleine moeite om, al is het maar een heel kort mailtje, iets van je te laten horen. En wel zo netjes bovendien. Of tenminste, dat vind ik. Ik heb geen idee hoe dat precies werkt in die wereld, maar ik neem aan dat het precies zo werkt als bij alle andere takken van sport.

Je schrijft dat je nog zit te wachten op een reactie van een uitgever. Laten we hopen dat het positief nieuws zal zijn. Hoe gaaf zou het zijn, wanneer je binnenkort kunt melden dat je manuscript wordt uitgegeven? Een droom die uitkomt, toch?

Wat overigens wel erg leuk nieuws is, is dat onze verhalen worden opgenomen in de bundel Magie, die op 25 juli (mijn verjaardag) uitkomt bij uitgeverij Keytree. Worden we in ieder geval een klein beetje bekend!

Zoals je weet is mijn vorige uitgever plotsklaps gestopt en moest ik weer van voor af aan beginnen met het zoeken van een nieuwe uitgever.
Ik heb, naar aanleiding van het krantenartikel en posts op social media, een tweetal reacties gehad. Met één uitgever had ik een heel prettig gesprek over mijn boek, maar we kwamen al snel tot de conclusie dat ik niet tot hun doelgroep behoorde met mijn verhaal. Jammer, maar wel een aantal fijne tips gekregen om te onthouden. O.a. over het uitgeven in eigen beheer en dan via mijn webshop verkopen. Dat is in ieder geval een optie, die ik niet ver weg gooi.

Ook heb ik een heel leuk gesprek gehad met een andere uitgever. Zij zijn zeker geïnteresseerd en willen het boek opnieuw gaan uitgeven, maar dan zal ik het moeten herschrijven. We maken er dan een compleet nieuwe versie van. De 2.0 versie, zeg maar.
Ik sta zeker open voor haar voorstel en ben aan het afwegen hoe ik dat het beste kan aanpakken. Maar dat er een vervolg komt, weet ik zeker…

Je vroeg of ik nog tips had. Ik denk dat de meeste dingen, die je in je vorige brief genoemd hebt ook de tips zijn die ik had.
De allerbelangrijkste tip is in mijn ogen: BLIJF VOLHOUDEN! GELOOF IN JEZELF! De aanhouder wint. Het kan lang duren, maar als je weet dat jouw verhaal kinderen iets te bieden heeft, dat het meerwaarde heeft, dan weet ik zeker dat het ervan gaat komen.

En mijn favoriete motto: DARE TO BE DIFFERENT!
Doe niet net als zovelen, maar ben en blijf gewoon jezelf. Al is het niet zoals gebruikelijk of wenselijk. Juist dat ‘eigenwijze’ zal uitgevers toch aanspreken, lijkt mij dan, hè? Maar of je er iets aan hebt, dat weet ik natuurlijk niet.

Ik zeg dit niet alleen tegen jou, maar ook tegen mezelf, haha!
Omdat ik nu eenmaal van nature geen geduldig mens ben en het lastig vind om te moeten wachten. Ik blijf mezelf ontwikkelen, doe mee aan schrijfwedstrijden, vertel links en rechts mijn verhaal en blijf erin geloven dat het goed komt. Hoe dan ook. Misschien niet op de manier zoals ik verwacht had, maar dat maakt niet uit.

Nou, het is weer een heel verhaal geworden.

Weet je wat nu zo gaaf zou zijn? Als iemand onze briefwisseling oppikt en denkt; hier kan ik iets mee. Of: ik kan die dames wel helpen met hun manuscript.
Zou toch helemaal te gek zijn, of niet?

Ik kijk uit naar je volgende brief.

Liefs Ellen

ideeën voor het vinden van een uitgever

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 3 – 28 mei 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk om jouw brief te lezen! En zo leuk om te lezen hoe de start van jouw schrijfavontuur was. Inderdaad heel toevallig, of niet natuurlijk, dat we elkaar via een online challenge hebben ontmoet. Het contact met jou is trouwens één van de weinige dingen die ik aan die challenge heb overgehouden. Dat was totaal niet het doel, maar wel ontzettend leuk!

Als jong meisje heb ik natuurlijk op school leren schrijven. Toch heb je schrijven én je hebt schrijven. Iedereen kan letters achter elkaar zetten om woorden te vormen, en woorden achter elkaar om een zin te maken. Zelf iedereen kan zinnen aan elkaar vast maken tot een langere tekst. Maar dan heb ik het nog niet over het schrijven waar wij mee bezig zijn. Door middel van oefening, door het gewoon te doen, zijn we er al een stuk handiger in geworden. Dat durf ik inmiddels best van mijzelf te zeggen en ook in jouw teksten zie ik dat terug. Maar ik heb nog een hoop te leren. Zoals jij in jouw vorige brief al schreef; schrijven is een vak. En om een vak uit te oefenen zul je het eerst moeten leren. Nu ben ik niet met een echte schrijfopleiding bezig. Ik probeer mij deze kunst meer eigen te maken door middel van een schrijfcursus.

Toen ik had bedacht dat ik een schrijfcursus wilde doen, kwam gelijk de vraag: welke dan? Mocht je eens op google gaan kijken, dan zul je zien dat je tussen de schrijfcursusbomen het bos bijna niet meer ziet. Mijn interesse ligt vooral bij kinderboeken, dus dat maakte de keuze al een stuk minder groot, maar toch bleef het moeilijk. Ik heb gewoon een paar proeflessen gedaan om te kijken welke het beste bij mij zou kunnen passen. Het is uiteindelijk de cursus ‘kinderverhalen schrijven’ geworden. Het sprak mij aan dat het veel lessen zijn en dat bij elke les (en dus ook elk verhaal dat je schrijft) er iemand met je meekijkt en de nodige tips en trucs geeft. Tot nu toe ben ik blij dat ik voor deze heb gekozen. Alhoewel het aantal, 48 lessen!, mij inmiddels wel wat tegenstaat. Er komt gewoon geen einde aan… Daarom heb ik mijzelf als doel gesteld dat ik uiterlijk 31 december 2019, de cursus af wil hebben. En dat zou nog steeds kunnen lukken…

Nu ik al verder ben met mijn schrijfcursus en ook al twee manuscripten klaar heb liggen, ben ik druk bezig met de volgende stap: mijn ‘boek’ laten uitgeven. Mijn eerste manuscript is inmiddels al door heel wat kinderhanden gegaan en is zelfs al voorgelezen aan een klas (vol met kinderen die mij niet kennen). De reacties zijn positief en enthousiast! Ik heb al meerdere keren te horen gekregen: Ga je ook een vervolg maken? En er zijn zelfs al twee meiden die het verhaal wel voor hun boekbespreking zouden willen gebruiken. Een mooier compliment kun je niet krijgen, toch? Voor dit laatste is er echter één kink in de figuurlijke kabel: het is nog geen écht boek.

Je kunt je dus heel goed voorstellen dat ik nu op zoek ben naar die ene uitgever die net zo enthousiast wordt van mijn verhalen als ik. Maar ja, waar kan ik die vinden?

Ik heb de tips op internet al diverse keren opgezocht:

1. Zorg voor een goed manuscript. Als het niet netjes verzorgd is, zal er namelijk geen uitgever zijn die het echt serieus neemt.
2. Zoek uit welke uitgever geschikt is voor jouw boek. Ik moet mijn kinderverhaal natuurlijk niet opsturen naar een uitgeverij voor thrillers. Of andersom…
3. Neem de tijd om een goede begeleidende brief te schrijven. Zorg ervoor dat gelijk duidelijk is wie je bent en waarom jouw boek in het fonds van de uitgever past. En zorg er zeker voor dat er geen fouten in je brief zitten. Hierdoor zal de uitgever niet zoveel vertrouwen meer hebben in de rest van je werk.
4. Voeg een goede synopsis toe. Zo kan de uitgever al snel beoordelen of het interessant is om verder te lezen. Dat wil je natuurlijk wel!
5. Besef dat je geduld moet hebben voordat er een reactie komt, een paar maanden is geen uitzondering. Gebruik die tijd nuttig en kijk of je niet nog wat verder kan schrappen en verbeteren.

Tips die ik aan alle kanten allang heb opgevolgd.

Het is niet handig om gelijk alle uitgeverijen te benaderen die je kunt bedenken. Mocht je tijdens een afwijzing nog tips krijgen (meestal niet, maar misschien heb je mazzel), dan kun je deze tips eerst verwerken voordat je een nieuwe uitgever benadert. Ik ben begonnen met twee uitgevers te benaderen.
De eerste uitgever had mijn manuscript met belangstelling gelezen, maar moest tot hun spijt mededelen dat mijn verhaal niet geschikt was voor publicatie.
De tweede vond het ook niet geschikt. Kort, maar duidelijk.

Ik liet de moed niet zakken en heb daarna gewoon twee nieuwe uitgevers benaderd.
De derde reactie was van een uitgever die mijn werk heel verzorgd vond en zag dat ik er veel tijd en moeite in had gestoken. Ze hebben erover nagedacht, maar zagen geen kansen bij hun uitgeverij. Jammer genoeg had ik dus nog niet veel resultaat tijdens mijn zoektocht.
Afgelopen week heb ik de reactie mogen ontvangen van de vierde uitgever. Ze vonden mijn werk niet onaardig. Ik beschik volgens hun over een vlotte schrijfstijl. Het begon dus veelbelovend. Helaas kwam er wel achteraan dat ze mijn manuscript echter niet geschikt vonden voor hun fonds. Ik was weer terug bij af.

Tot nu toe heb ik nog geen positief nieuws tijdens mijn zoektocht naar een uitgever. Inmiddels heb ik wel alweer een nieuwe uitgever benaderd. Hierbij heb ik minimale veranderingen gedaan die volgens mij wel voor verbeteringen zorgen. Hopelijk heb ik eerdaags wel positief nieuws te vertellen.

Heb jij al stappen ondernomen in je zoektocht naar een uitgever? Ik ben wel benieuwd. Misschien heb jij nog wel tips voor mij. Tips waar ik zelf niet aan heb gedacht. Alles is welkom!

Ik hoop snel van je te horen!

Liefs, Sandy

Uitgever gezocht - samen op schrijfavontuur

Lees hier het originele blogbericht, waar je op kunt reageren…

Brief 2 – 21 mei 2019

Hoi Sandy,

Wat een leuke brief! Ja, ik ben blij dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en je een bericht heb gestuurd. Heel toevallig dat we allebei aan dezelfde online challenge meededen en nagenoeg hetzelfde doen (en gedaan hebben). Dit was vast voorbestemd. Ik ben er namelijk achter (na veertig jaar, haha!) dat toeval niet bestaat. Het heeft zo gewoon moeten zijn.

Om mezelf ook even kort voor te stellen. Ik ben Ellen Kusters, getrouwd met Bart en moeder van drie prachtige kinderen; Nynke (15 jaar), Kjell (14 jaar) en Yfke (10 jaar). Ik heb bijna twintig jaar in het basisonderwijs gewerkt en heb, helaas, ruim drie-en-een-half jaar geleden alweer een burn-out gekregen, waar ik nu (nagenoeg) van hersteld ben. Een zware periode volgde en in juni 2017 heb ik voorgoed afscheid genomen van het onderwijs. Deze beslissing heeft me uiteindelijk gebracht waar ik nu sta.

Om mijn ervaringen en herinneringen aan het onderwijs een plekje te geven, heb ik alles vastgelegd op papier. Ik begon te schrijven en kon niet meer ophouden. Het moest er gewoon uit. Bijna therapeutisch zelfs. Schrijven is heel persoonlijk, maar tegelijkertijd kun je alles kwijt. Het papier oordeelde niet, zei niets terug en had ook geen (goedbedoelde) adviezen. Het was er gewoon. Voor mij was dat op dat moment genoeg. Ik wilde simpelweg mijn verhaal kwijt.

Toen mensen in mijn naaste omgeving mijn verhaal gelezen hadden en daardoor ontroerd en geraakt waren, wist ik: Hier moet ik iets mee doen. Ik moet van mijn leven als juf een boek maken. Niet alleen voor mezelf en mijn familie en naasten, maar ook voor andere mensen, die wellicht in hetzelfde schuitje zitten of zaten. Ik wilde mensen met mijn verhaal helpen, inspireren en informeren. En in augustus 2017 was het zover; een droom kwam uit. Mijn eerste boek was een feit…
“Er was eens…een juf”. Nu kon iedereen lezen hoe mijn werk als juf een grote rol in mijn leven heeft gespeeld en hoe ik mijn leven rigoureus heb veranderd. Met alle openhartige en soms confronterende ervaringen.

Zo begon mijn schrijfavontuur.
Natuurlijk was dit niet mijn eerste schrijfervaring. Net als jij, schreef ik ook in een dagboek als kind. Ik heb het niet zo lang volgehouden, omdat ik al vrij jong verkering kreeg met Bart en ik mijn hele leven met hem deelde in brieven. Wij hebben jaren brieven naar elkaar geschreven. Ook toen hij ging studeren in Leiden en ik in Helmond naar de pabo ging.

Ik schreef soms gedichten, korte verhalen en maakte in mijn kinderjaren samen met mijn jongere broertje een echte krant compleet met abonnees. Leuk was dat om te doen, zeg. Maar zoals jij al beschreef, op een bepaald moment voel je jezelf te groot en heb je het veel te druk met studeren en andere dingen. Zo ging dat in ieder geval wel bij mij.
Als juf heb ik taal altijd het leukste vak gevonden en vooral stelopdrachten waren bij mij favoriet. Heerlijk, de fantasie van de kinderen. Al was die niet bij iedereen volop aanwezig, haha!

Tja, en na het uitkomen van mijn eerste boek “Er was eens…een juf” had ik de smaak te pakken. Ik wilde veel meer schrijven en had het idee opgepakt om een young adult fantasy boek te schrijven. Alleen voelde ik mezelf niet capabel genoeg als schrijver om zo’n ingewikkeld plot op papier te krijgen. Ik vond bovendien dat ik mezelf de kans moest geven om me het schrijfambacht nog meer eigen te maken. Zoals bij ieder ander vak. Of het een vereiste is, weet ik niet, maar ik zou er in ieder geval niet stommer van worden. Ik wilde de kennis als een spons opzuigen. Hongerig naar meer, zeg maar.

Dus, op 1 december 2017 begon ik mijn opleiding aan de Schrijversacademie in Eindhoven. Dit was de basis. Daarna zou ik nog een viertal specialisaties mogen doen om mezelf steeds meer te verbeteren en ook om te ontdekken wat nu het beste bij me past. Ik dacht in eerste instantie meteen aan fantasy & science fiction, maar nu denk ik daar toch wat anders over.

Ik vind het namelijk ook super leuk om over mezelf en mijn leven te schrijven en daarmee anderen te inspireren en wellicht iets te leren. Of om thriller/roman achtige verhalen te schrijven met een gekke twist (misschien een tikkeltje fantasy meets roman). Zoiets dan. Hoe ik dat precies in een boek kan en ga verwerken, weet ik nog niet helemaal. Ik heb daarvoor nog wat tijd, want ik heb nu 1 specialisatie afgerond en ben met de tweede bezig. Hierna wil ik de specialisatie Young Adult doen. En heel misschien daarna nog column en blogs. Maar dat is nog een vraagteken.

Zoals je kunt lezen, een heel verhaal en ook een avontuur dat nog maar net begonnen is. De eerste kleine stapjes op weg naar iets dat veel beter bij me past en waar ik echt gelukkig van word.

Ik ben benieuwd waar we het in de volgende brief over gaan hebben. Ik kijk er naar uit.

Tot de volgende keer.

Liefs Ellen

Naar elkaar schrijven - samen op schrijfavontuur

Lees hier het originele blogbericht, waarop je kunt reageren…

Brief 1 – 14 mei 2019

Hoi Ellen,

Wat leuk dat ik laatst een berichtje van je kreeg! Het is altijd leuk om iemand te ‘ontmoeten’, die je helemaal niet kent, zelfs nog nooit gezien hebt, maar waar je toch zoveel overeenkomsten mee kunt hebben. Zodat je een echte klik hebt met elkaar. Net als jij zit ik ook midden in een schrijfavontuur. Ik noem het: mijn ontdekkingsreis door schrijversland. En ik vind het leuk dat we dit avontuur samen aan gaan en onze ontdekkingen en ervaringen met elkaar kunnen delen.

Ik zal mij eerst even voorstellen, zodat je een beetje weet met wie je aan het schrijven bent. Mijn naam is Sandy Stokkel en ik ben moeder van twee hele lieve zoontjes, Leon (8) en Dylan (4). Daarnaast ben ik leerkracht van een groep 8 op een basisschool bij mij in de buurt. En natuurlijk heb ik een grote passie en dat is: SCHRIJVEN! En dat is natuurlijk ook de reden waarom we met elkaar in contact zijn gekomen.

Zoals je zelf weet, komt een schrijfavontuur niet zomaar uit de lucht vallen. Ik zal je in het kort vertellen, hoe dat van mij begonnen is.

Net als veel andere schrijvers, heb ik altijd al geschreven, alhoewel het de ene keer meer was dan de andere. Als kind heb ik dagboeken vol geschreven en als tiener, samen met een vriendin, hele verhalen verzonnen rondom avonturen die we zogenaamd beleefden. Dat was erg leuk. Daarna ben ik naar de Ipabo gegaan en ben ik juf geworden. Door deze nieuwe levensfase is het schrijven op de achtergrond geraakt. Gelukkig heeft het zijn weg naar mij weer teruggevonden…

Mijn schrijfavontuur begon die ene zomer, nu bijna vier jaar geleden, toen er een verhaal in mijn hoofd kroop dat er niet meer uit wilde. Nu kropen er wel eens vaker ideeën in mijn hoofd, maar doordat ik er niet veel mee deed, gingen die weer weg. Maar dit idee niet, het bleef. Het idee groeide langzaam tot een heel plot, zoals ze dat zo mooi noemen, en ik besloot het op papier te zetten. Eerst natuurlijk alleen in het kort, maar daarna besloot ik het helemaal uit te schrijven tot een echt manuscript.

Dit manuscript gaf een heerlijk gevoel toen het klaar was. Niet dat het echt klaar was natuurlijk, want – zo leerde ik al snel – een manuscript moet eerst nog een aantal keer herschreven worden. Zeker een manuscript van een beginnende schrijver. Ik besloot hulp te vragen aan een vriendin, een ervaren schrijfster, en zij heeft mij veel goede tips gegeven. Met deze tips in mijn hoofd ben ik aan het herschrijven geslagen en ben inmiddels met de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i bezig.

In de tussentijd heb ik niet stil gezeten en heb nog een hoop andere ontdekkingen in schrijversland gedaan. Maar daar zal ik het nu nog niet verder over hebben. Dat is iets voor een andere keer…

Tot zover mijn verhaal, over hoe mijn schrijfavontuur echt begonnen is. En dan heb ik natuurlijk dezelfde vraag voor jou. Hoe ben jij aan je schrijfavonturen begonnen? En waar wil je naartoe? Ik vind het leuk om te horen wat jou ertoe heeft gebracht om te gaan schrijven en hoe jij deze reis ervaart.

In onze brieven kunnen we elkaar op de hoogte houden van onze schrijfavonturen. Het is leuk om iemand te ontmoeten die zo’n beetje hetzelfde pad volgt. Wie weet kunnen we samen nieuwe dingen ontdekken en elkaar nog wat leren. Dat zou natuurlijk erg leuk zijn!

Ik hoop snel van je te horen!

Liefs, Sandy

Sandy aan het schrijven - samen op schrijfavontuur

Lees hier het originele blogbericht, waarop je ook kunt reageren…

Delen is lief!