Zelf je boek uitgeven - Hoe doe je dat?

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik over de beslissing en het plan voor het zelf uitgeven van mijn boek.

Brief 75 – 2 februari 2021

Hoi Ellen,

Wat leuk dat je zo enthousiast bent over mijn plan om dit jaar zelf mijn boek uit te gaan geven! Jij bent mij al voor gegaan, dus wellicht kom ik af en toe wel bij jou als ik vragen heb. Op dit moment ben ik druk bezig met de vraag: Hoe geef je je eigen boek uit?

Waarom deze beslissing?

Oké, de beslissing om zelf mijn eigen boek uit te gaan geven, was best even spannend. Ik had al langer in mijn hoofd dat ik dit misschien gewoon zelf moest gaan doen. Natuurlijk hoop je dat jouw manuscript degene is die uit de gevreesde slushpile gehaald wordt – de grote stapel ongevraagd toegezonden manuscripten die elke uitgeverij heeft en waarschijnlijk vreest. Uitgeverijen kunnen echter maar een beperkt aantal boeken per jaar uitgeven. Daar zitten voor het overgrote merendeel de manuscripten bij van de auteurs die allang in hun fonds zitten. En dan blijft er nog een klein aantal over.

Na de auteurs die toevallig iemand kennen bij de uitgeverij (bofkonten), de buitenlandse auteurs (succes in het buitenland = hopelijk een succes hier), de bekende Nederlanders (bekende naam = verkoop gegarandeerd), auteurs die via een agentschap aangeraden worden en de noem-maar-op-wat-voor-auteurs… komen de auteurs die met hun verhaal in de slushpile terecht gekomen zijn.

Volgens mij wordt dat een beetje als strafwerk gezien op de uitgeverijen. Ik heb inmiddels begrepen dat deze stapel vaak wordt toevertrouwd aan stagiaires die – laten we eerlijk wezen – nog veel moeten leren. Zijn die altijd in staat de pareltjes eruit te halen? Als auteur heb je een paar pagina’s de kans om voor zo’n pareltje aangezien te worden. Zo niet? Bye bye schrijversdroom!

De beslissing zelf

Niet gek dus dat ik inmiddels naar andere manieren aan het kijken was. Als de kans om bij een bekende uitgeverij binnen te komen net zo groot is als het winnen van de loterij, kun je maar beter zelf het heft in handen gaan nemen, was mijn conclusie. Gelukkig is tegenwoordig het uitgeven in eigen beheer helemaal zo gek nog niet.

Jarenlang heb ik in mijn hoofd gehad dat mijn boek in de winkel moest liggen, zodat kinderen (mijn doelgroep) het zouden zien liggen en dan nieuwsgierig zouden worden. Om vervolgens hun ouders over te halen dat ze het voor hun kroost zouden gaan kopen. Totdat ik afgelopen jaar opeens de brainwave had (ik weet het – dat heeft lang geduurd) – kinderen kiezen niet zo vaak boeken uit in een boekwinkel.

Ik durf te zeggen dat negen van de tien boeken uitgekozen wordt door de ouders (moeders waarschijnlijk)  die een leuk boek voor hun kind zoeken. En die moeders kom je tegenwoordig overal tegen en dan met name online. En laat ik daar nou geen onbekende zijn ?… Ik ben er van overtuigd dat ik mijn boek heel goed zelf kan promoten om die moeders te bereiken.

Het plan

Oké, de beslissing is dus gemaakt. Hoe spannend dat dus ook was, uiteindelijk was dat echt een kwestie van een paar seconden tijd. Natuurlijk heb ik er langer over nagedacht, maar een ‘ja, ik ga ervoor’ is zo gezegd. De rest van het plan is een heel ander verhaal. Nu de beslissing is gemaakt, is het tijd om een plan te maken. Als 1 november 2021 mijn boek uit moet gaan komen, moet er nog een heleboel gebeuren. Zonder plan wordt het waarschijnlijk erg moeilijk om mijn gekozen deadline te halen.

Wat moet ik allemaal doen om mijn boek uit te gaan geven?

In een eerdere brief vertelde ik al over mijn gesprek met Lianne Reijntjes. Ze gaf mij de tip om eerst de datum te kiezen – check – en van daaruit achteruit te gaan werken en deadlines te bedenken voor elke stap. Slim plan! Het enige wat ik daar erg lastig aan vind, en dat is echt doordat ik dit nu voor het eerst doe, is bedenken hoeveel tijd elk los onderdeel gaat kosten.

Ik ben nu wel zover dat ik heb bedacht dat ik twee maanden van tevoren mijn boek klaar wil hebben zodat het naar de drukker kan. Dan heb ik wat speling voor het geval er nog iets tegenzit of het langer duurt om wat voor reden dan ook. Dat betekent dat mijn boek op 1 september 2021 ‘af’ moet zijn.

En dan vind ik het lastiger worden. Ik heb namelijk te maken met mensen die mij moeten gaan helpen met bepaalde onderdelen; een redacteur, een illustrator en een vormgever. Mijn onervarenheid maakt dat ik niet zo goed weet hoeveel tijd die nodig hebben en wat normaal is. Als ik achteruit werk, moet ik eerst een deadline voor de vormgeven hebben (1 augustus 2021?) en dan voor de illustrator (1 juli 2021?). En misschien heb ik wel twee redactierondes nodig – 1 juni 2021 en 1 mei 2021? Wat denk jij? Zit ik een beetje goed te denken? ? Goede vraag, hè?

Herschrijfrondes

Maar voor nu ben ik zelf alvast druk bezig met de laatste herschrijfrondes. Gelukkig heb ik dit verhaal inmiddels al zo vaak gelezen en herschreven dat ik echt durf te zeggen dat het nu de laatste herschrijfrondes zijn. Hiervoor wil ik mijzelf nog één maand geven. Dat moet in ieder geval gaan lukken.

Proeflezers

Eind februari wil ik mijn verhaal aan wat proeflezers geven. Er zijn al een paar kinderen die het hebben gelezen en de reacties waren erg positief. Dat is alvast fijn. Nu wil ik er alleen nog voor zorgen dat ik het verhaal nog wat sterker neerzet. Zelf heb ik ook een proeflezer in huis, mijn oudste zoon Leon – precies de doelgroep en ook nog een boekenwurm – perfect zou je denken. Maar wat denk je? Hij wil het niet lezen, haha. Ik had de werktitel genoemd en die vond hij maar niks. Weer wat geleerd, zullen we maar zeggen. Tijd voor een nieuwe titel!

Goed plan voor het uitgeven van mijn eigen boek?

En wat denk jij? Heb je nog tips? Ik houd mij aanbevolen. Hoe heb jij dit hele proces aangepakt? Ik ben heel benieuwd.

Ik ben ook weer heel benieuwd naar jouw brief volgende week!

Tot snel weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.