terugblik 2019

Aan het begin van dit jaar heb ik een blogpost geschreven waarin ik voor mijzelf een aantal doelen had opgesteld. Ik was een heleboel van plan. Nu is het dan tijd geworden om te kijken wat er van deze doelen terecht is gekomen in een terugblik op 2019.

Terugblik op mijn doelen

Doel 1: elke maand een boekrecensie plaatsen – niet gehaald

Ik ben met dit doel het jaar goed begonnen, met elke maand een recensie plaatsen. Maar op een gegeven moment heb ik dit minder trouw gedaan. De uiteindelijke score is toch nog 8 boekrecensies geworden. Met voor mij als hoogtepunt mijn laatste recensie. Daarin schreef ik over deel 2 van de Gorgels van Jochem Myjer en hierin vroeg ik hem een vraag, namelijk wanneer hij ging beginnen aan deel 3. Het was dan ook heel gaaf om een persoonlijke reactie van hem te lezen op mijn Instagram waarin hij daadwerkelijk antwoord gaf op die vraag. Hoe leuk is dat? Voor de nieuwsgierigen onder ons; hij gaat in 2020 beginnen.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer - Jochem Myjer

Doel 2: elke week een blog posten – gehaald

Ook hiermee ben ik goed begonnen. Het uiteindelijke doel was om 52 blogposts geplaatst te hebben. Hoeveel zijn het er geworden? Met deze blogpost erbij, zijn het er om precies te zijn 56! Dus ik zeg doel gehaald!

Doel 3: elke maand een kort verhaal plaatsen – niet gehaald

Dit was een heel goed doel, maar ik vrees dat ik deze bij lange na niet heb gered. En dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat ik een ander doel niet heb gered, mijn schrijfcursus (maar daar kom ik zo op terug). Hoeveel verhalen ik precies geplaatst heb? Het zijn er 6 geworden. De helft dus maar. Wel kan ik zeggen dat mijn verhaal over het Oude Egypte nog elke week bezoekers naar mijn website trekt. En dat is wel iets waar ik trots op ben.

Piramides van het Oude Egypte

Doel 4: een uitgever vinden voor mijn boek – niet gehaald

Dit doel was natuurlijk wel erg ambitieus. Wel had ik begin dit jaar mijn manuscript naar een aantal uitgeverijen opgestuurd, maar dat heeft niet het resultaat gehad waar ik op had gehoopt. Verder heb ik het verhaal opgestuurd naar de Schrijversacademie en er heeft iemand meegekeken en meegelezen. Van haar heb ik hele goede tips gekregen die ik nog moet verwerken. Wordt vervolgd…

Doel 5: mijn allereerste manuscript afmaken – bijna gehaald

En proeflezer klaarmaken…
Ik heb aan dit eerste manuscript, mijn kindje zoals sommige schrijvers dat noemen, veel gesleuteld. Ook heb ik hem aan mijn eerste proeflezers kunnen sturen. Ze waren erg enthousiast en weer kreeg ik te horen dat ze het verhaal graag voor een boekbespreking op school zouden willen gebruiken. Een mooi compliment!

Ook heb ik inmiddels weer een heleboel tips van mijn schrijfvriendin doorgevoerd waardoor het verhaal nog beter is geworden. Eigenlijk wilde ik hem dit jaar nog opsturen naar een uitgever. En dat zou ik kunnen doen, maar hij is gewoon nog (net) niet klaar. De spreekwoordelijke puntjes moeten nog op de i. En als ik hem opstuur, dan doe ik dat graag gelijk goed en niet om mijn doel van 2019 te halen. Maar, 2020 gaat zeker lukken!

Doel 6: mijn schrijfcursus afronden – niet gehaald

Ik moet tot mijn grote schaamte bekennen, dat ik dit doel niet heb gehaald. En van alle doelen is dit wel degene waarvan ik het meeste baal dat ik hem niet gehaald heb. Ik weet dat ik nog tot oktober 2020 heb om de schrijfcursus af te maken en in mijn hoofd heb ik dus nog zeeën van tijd. Waarschijnlijk de reden dat het niet is gelukt. Dit doel schuift dus door naar 2020 en met de deadline dan in zicht, heb ik er alle vertrouwen in dat ik hem ga halen. Alsnog…

NHA Schrijfcursus kinderverhalen schrijven

Doel 7: maandelijks minimaal 500 unieke bezoekers trekken naar mijn website – niet gehaald

Dit doel heb ik net niet gehaald. Wel zit ik net boven de 450, dus het scheelt niet veel. Ik merk dat het lastig is om dit doel te behalen, omdat je er in principe niet zo heel veel invloed op hebt. Er zijn natuurlijk dingen die je kunt doen en die heb ik volgens mij allemaal gedaan. Nu is het dan vooral dat laatste stukje wat je moet doen, en dat is geduld hebben. En doorgaan met wat ik al doe. Ik ben benieuwd wat 2020 mij op dit gebied gaat brengen.

Doel 8: het aantal volgers op mijn social media’s verdubbelen – gehaald

Het afgelopen jaar heb ik veel gedaan met mijn website en al deze dingen heb ik via social media gedeeld. Ik vond het erg leuk om op deze manier in contact te komen met onder andere mede-bloggers en schrijf/boekenliefhebbers. Of om reacties van schrijvers te krijgen op mijn recensies, zoals die van Jochem Myjer en Marion Pauw. Of likes op mijn berichten zoals die van Jill Mansell (mijn favoriete chicklit-schrijfster) en Lucinda Riley. Erg leuk!

Een overzicht van mijn volgers begin 2019 en nu

Facebookpagina ‘Ontdekkingsreis door schrijversland:
januari 2019: 67 volgers
december 2019: 212 volgers

Instagram:
januari 2019: 59 volgers
december 2019: 460 volgers

Twitter:
januari 2019: 9 volgers
december 2019: 59 volgers

Zoals je kunt zien is dit een doel wat ik ruimschoots heb gehaald. Ook wel leuk na een paar niet gehaalde doelen, haha.

Doel 9: meedoen aan een schrijfwedstrijd – gehaald

Ik heb dit jaar niet alleen meegedaan aan een schrijfwedstrijd… ik ben zelfs met mijn verhaal in een bundel gekomen. Die wedstrijd heb ik dan wel niet gewonnen, maar toch voelde het voor mij als een overwinning. Het was erg leuk om te lezen dat mijn verhaal gekozen was. Het boek, de verhalenbundel, heeft een mooi plekje gekregen in mijn boekenkast. Mocht je nieuwsgierig zijn naar het verhaal, dan kun je het altijd een keertje komen lezen! ?

Doel 10: decembermaand-verhalen – niet gehaald

De afgelopen maand heb ik niet veel tijd gehad voor het schrijven van losse verhalen. Zoals jullie wellicht wel weten, ben ik leerkracht en de decembermaand is er eentje die veel energie vergt.
Ik vind het heel jammer dat ik de verhalen niet heb geschreven, want ik had best ideeën. Voor volgend jaar is het een idee om deze verhalen gewoon al eerder in het jaar te schrijven.

Doel 11: meedoen met NaNoWriMo – gehaald

Gelukkig had ik als doel gesteld dat ik ging meedoen, hihi. Want zoals degenen die mij een beetje volgen wel weten, ik heb de uiteindelijke 50.000 woorden niet gehaald. Wel heb ik een vervolg kunnen schrijven op een manuscript en daar ben ik heel trots op.
Mocht je nieuwsgierig zijn… Lees hier wat NaNoWriMo is en lees hier hoe mijn NaNoWriMo verlopen is.

resultaat NaNoWriMo

Doel 12: gewoon heel veel schrijfplezier hebben – gehaald

Heel ruim gehaald zelfs! Ik heb het afgelopen jaar enorm veel plezier gehad met schrijven. Ik heb weer een hoop geleerd en heel veel geschreven.

Dit was voor mij het belangrijkste doel en ik heb het gehaald. Niet dat ik daar ook maar even aan getwijfeld heb. De ontdekkingsreis door schrijversland is nog steeds één groot avontuur voor mij!

Terugblik op een bijzonder schrijfavontuur

Naast het terugblik op mijn doelen, wil ik ook terugkijken op een heel bijzonder schrijfavontuur. Eentje waarvan ik aan het begin van het jaar nog niet wist dat ik het ging beleven. Dan heb ik het natuurlijk over mijn schrijfavontuur met Ellen Kusters. In een briefwisseling schrijven Ellen en ik elke week van alles over wat we meemaken tijdens onze gezamenlijke ontdekkingsreis door schrijversland: Samen op schrijfavontuur. We hebben al veel van elkaar geleerd en we hebben voor het nieuwe jaar alweer een paar nieuwe ideeën. Ik heb er zin in, om hier in 2020 mee verder te gaan.

Terugblik op het gebruik van mijn Purpuz Planner

Eerder dit jaar heb ik een blogpost geschreven over de Purpuz Planner. Ik heb hem het afgelopen jaar mogen uitproberen. In de zomermaanden heb ik hem niet zo trouw gebruikt als in de rest van het jaar. Dat heeft alles te maken met de zomervakantie. Wel heb ik gemerkt dat het een heel fijn hulpmiddel is om je doel in de gaten te houden. Nu had ik voor mijzelf een lastig doel gekozen voor dit jaar en dit is niet helemaal gelukt, omdat het uiteindelijke resultaat hiervan niet in mijn eigen handen ligt.

Voor komend jaar is het dan ook slimmer op een ander doel te kiezen. Daar ga ik de komende dagen even goed over nadenken. Begin 2020 kom ik terug op de Purpuz Planner en mijn nieuwe doel(en) voor 2020.

Purpuzplanner een planner of agenda dat jou kan helpen je doel te bereiken

Het einde van mijn terugblik op 2019

Al met al een heel verhaal over mijn ontdekkingsreis door schrijversland in 2019. Ik wil je bedanken voor het lezen van mijn terugblik. Hopelijk zie ik je ook snel terug als ik begin 2020 een blogpost plaats over mijn nieuwe doelen.

Liefs, Sandy

P.s. Hoe is jouw terugblik op 2019? Heb jij al je doelen gehaald? Of was je net als ik ook een beetje overenthousiast? Vertel erover in een reactie hieronder. Ik vind het leuk om te lezen.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto’s en van Pixabay

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. Ik vind het heel realistisch dat je ook vrij veel doelen gewoon niet gehaald hebt. Maar ook een heleboel wel natuurlijk, dus hartstikke goed!

    1. Ja, alles halen is natuurlijk erg leuk, maar niet altijd even realistisch. Hihi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.