Terugblik op 2023

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. In deze nieuwe brief beschrijf ik een terugblik op het jaar 2023.

Brief 181 – 19 december 2023

Hoi Ellen,

Ik heb weer genoten van jouw brief vorige week. Altijd een feestje om te lezen wat jou bezig houdt.

Laatste brief van het jaar

Terwijl ik aan het nadenken was over het onderwerp van mijn brief, besefte ik mij dat dit de laatste brief van 2023 zal zijn. De rest van het jaar is het vakantie en ons kennende starten we onze briefwisseling pas weer op aan het begin van het nieuwe jaar. Een gek idee, wat mij natuurlijk aan het denken zette. Conclusie: het onderwerp van deze brief is geboren… Om even in de kerstsfeer te blijven 😉…

Einde van het jaar 2023

Je kent het wel, opeens is het december. En sterker nog, het is niet alleen al december… het is zelfs al half december geweest. Het einde van het jaar komt in rap tempo dichterbij en dat geeft bij mij altijd stof tot nadenken. Wat waren mijn plannen voor 2023 ook alweer en wat is daar allemaal van terecht gekomen?

Welke plannen hadden wij in 2023?

Ik heb voor het gemak even mijn eerste brief van 2023 naar jou opgezocht. Voor de nieuwsgierige lezers: dit was mijn eerste brief… Het was brief 149 om precies te zijn, oftewel 32 brieven geleden, haha. Het was zoals altijd een reactie op jouw brief, waarin jij jouw plannen voor 2023 beschreef.

Allebei hadden we ons voorgenomen om onszelf vrijwel geen (schrijf)doelen te stellen in tegenstelling tot voorgaande jaren. Schrijven is een natuurlijk proces en het is niet stimulerend om daar teveel druk op te leggen.

Mijn doelen van 2023 op een rijtje

Ik vind het zo aan het einde van het jaar leuk om die paar doelen die ik dan nog wel had, even op een rijtje te zetten en te kijken hoe het ermee staat. Kijk je mee?

  • Mijn schrijfplezier behouden: Dat is aardig gelukt. Ik heb vooral naar mijzelf geluisterd en gekeken wanneer ik wel en niet zin had om te schrijven. So far so good!
  • Veel lezen: Ik wilde meer lezen en mijzelf wat minder bezig houden met social media. Dat is in periodes heel goed gelukt, maar niet het hele jaar moet ik bekennen. Ik heb dan ook mijn minimale Hebban-doel (25 boeken lezen) niet gehaald. Dit kwam trouwens ook doordat ik met de boekenserie “De Aardkinderen” ben gestart, waarbij deel 1 al 558 blz’s heeft. Inmiddels ben ik in deel 5 aan het lezen en dat deel heeft zelfs 839 blz’s. Misschien lukt het volgend jaar beter om mijn Hebban-doel te behalen als ik wat dunnere boeken ga lezen, hihi.
  • Mijzelf meer tijd gunnen om creatieve hobby’s te doen: Dat is prima gelukt. Ik ben het afgelopen jaar druk bezig geweest met allerlei creatieve hobby’s en ik heb zelfs een nieuwe opgepakt – digitaal tekenen. Het is allemaal superleuk om te doen en werkt erg ontspannend. Hier zal ik in 2024 dan ook zeker mee doorgaan…
  • Blijven genieten van onze briefwisseling: Dat is ook zeker gelukt! Zoals ik steeds aan de start van mijn brieven schrijf, geniet ik altijd weer enorm van jouw brieven. Het lijkt wat saai te worden om steeds te zeggen, maar het is gewoon zo.
  • Een “Verhaal van de maand” schrijven. Dat doel is niet gelukt. Ik wilde dat weer rondom de decembermaand gaan doen, maar daar kwam Corona en een energietekort tussen. Heel jammer, maar ik heb er vrede mee.
  • Mijn manuscript afmaken en opsturen: Dit is helemaal gelukt. Dit is misschien wel het doel waar ik nog het meest trots op ben! Nu komt er hopelijk een vervolg hierop in 2024… Ik voel een nieuw doel aankomen!

Nieuwe dingen op mijn pad in 2023

In het afgelopen jaar zijn er een paar nieuwe dingen op mijn pad gekomen. Zo ben ik in aanraking gekomen met Human Design. Iets mega-interessants waardoor ik mijzelf weer in een nieuwe, maar o zo waardevolle, cursus heb gestort. Het is trouwens helemaal prima als je mij jouw bodygraph opstuurt. Dan kijk ik wat ik hieraan kan aflezen.

Ik heb het digitale tekenen ontdekt. Net als het waterverven kwam dit in 2023 op mijn pad. Iets waarin ik mijzelf ook nog wil verbeteren en daar wellicht in de toekomst producten mee wil maken.

Tenslotte heb ik dit jaar besloten dat ik iets minder wilde gaan werken. Dit is vooral lichamelijk een goede stap en geeft mij meer rust en vrijheid (en energie, zolang mijn long-Covid niet al te veel in de weg staat). Het bevalt mij tot nu toe prima!

Kerstvakantie

Tot zover mijn terugblik op het jaar 2023. En dan hebben wij nu een heerlijke pauze verdiend! De komende weken zullen er even geen brieven komen, omdat wij allebei met onze gezinnen, familie en vrienden van de verschillende feestdagen aan het genieten zijn. Ik heb er nu al zin in!

Tot in het nieuwe jaar!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De start van de briefwisseling vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto van Pixabay

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.