Nog niet zo lang geleden heb ik een terugblik op 2018 beschreven. Nu het nieuwe jaar is gestart, lijkt het mij een goed plan om doelen op te stellen voor 2019. De zogenaamde ‘goede voornemens’, maar dat durf ik niet zo hard te zeggen, want wie houdt zich daar nu aan. Dus laten we het doelen noemen…

1. Elke maand een boekrecensie plaatsen

Afgelopen jaar heb ik mijn eerste boekrecensie en ook mijn eerste filmrecensie gepost en dat smaakte naar meer. Ik ben ook benaderd door iemand met de vraag of ik als gastblogger een paar boekrecensies wilde schrijven. Nou, dat leek mij wel wat! Als het goed is, komt deze maand de eerste boekrecensie al op haar website en dan uiteraard ook hier. Een goed begin is het halve werk.

2. Elke week een blog posten

Ik ben nog maar net begonnen met bloggen en heb nog een heleboel ideeën om over te schrijven. Het lijkt mij dan ook een goed doel om te zeggen dat ik wekelijks een nieuwe blog zal plaatsen. Misschien dat het mij tijdens de zomervakantie niet zal lukken of in november (zie doel 11), maar die gemiste blogs zal ik zeker inhalen. Eind 2019 heb ik 52 blogs geschreven. Zo, dat doel staat!

Doelen voor 2019

3. Elke maand een kort verhaal plaatsen

Ik krijg nu al af en toe van mensen de vraag; ‘Komt deze ook op de website te staan?’, als ik weer eens enthousiast over een verhaal vertel. Nu staat er welgeteld één verhaal op, maar eind 2019 moeten dat er dus 13 in totaal zijn. Ik heb er al een paar in gedachten…

4. In 2019 een uitgever vinden voor mijn ‘boek’

Dit is echt een droom van mij! Ik heb een verhaal geschreven, zoals ik ze vroeger als kind zelf enorm leuk vond om te lezen. Ik was een grote fan van ‘De Vijf’, alhoewel ik denk dat je ze nu niet meer moet lezen, veel te ouderwets, maar blijkbaar nog steeds te koop. Uit mijn ‘pen’ is ook een detective gerold. In Kinderboekenland moet toch een uitgever zijn die het ziet zitten om mijn verhaal te publiceren. Mocht je toevallig een ingangetje hebben in Uitgeverland, geef dan maar een seintje… Zeg er maar bij dat niet alleen mijn eerste jeugdige proeflezer enthousiast is, maar ook mijn tweede. Twee van de twee is toch een 100% score… Ook willen ze allebei graag het boek gebruiken tijdens hun boekbespreking op school, maar ja, dan moet het wel eerst gedrukt geworden. Wie kan mij helpen?

5. Mijn allereerste manuscript afmaken

Ik heb in eerdere blogs al genoemd dat ik drie jaar geleden begonnen ben met een manuscript. Inmiddels ben ik met de tweede herschrijfronde bezig en ik ben, denk ik, bijna klaar. Dan ga ik er nog een keer kritisch doorheen en dan is hij proeflezer klaar. Ik heb al twee enthousiaste meiden die hem graag willen lezen. Mijn doel is dat dit komend jaar moet kunnen. Waarschijnlijk in de eerste maanden van het jaar al. Mocht je thuis toevallig ook een jonge boekenwurm hebben…? Ik zoek nog meer proeflezers!

Doelen voor 2019

6. In 2019 mijn schrijfcursus afronden

Zoals ik al in een eerdere blog vertelde, ben ik inmiddels bijna op de helft van mijn schrijfcursus. Aangezien er een jaar voor staat, zou het prima te doen moeten zijn om deze in 2019 af te ronden. Ik ga ervoor.

7. Maandelijks minimaal 500 unieke bezoekers trekken naar mijn website

Voor de diehard-bloggers is dit waarschijnlijk een lachertje, maar ik zou het al heel gaaf vinden. In de eerste maand heb ik ‘al’ een bescheiden getal op de teller staan, tegen de 200 aan. Met mijn doel zou ik dit aantal dus ruim verdubbelen. Meer mag uiteraard ook. Zo ben ik dan ook wel weer…

8. Het aantal volgers op mijn social media’s verdubbelen

Ik zit op diverse social media en heb zo mijn volgers of hoe je ze op dat medium ook noemt. Ik mag mijzelf sinds twee weken zelfs een tweep noemen, oftewel iemand die twittert. Eerlijk gezegd moet ik daar nog even aan wennen. Maar voor alles is een eerste keer, zeggen ze dan. Dit jaar wil ik het aantal mensen dat mij volgt, via welk medium dan ook, vergroten. Dus ik dacht, ik maak er een doel van.

Ik start met de volgende aantallen:

Facebookpagina ‘Ontdekkingsreis door schrijversland: 67 volgers

Instagram: 59 volgers

Twitter: 9 volgers

Als ik het dan heb over aantallen verdubbelen en laten we het voor het gemak nog een beetje afronden, kon ik uit op…

Facebookpagina ‘Ontdekkingsreis door schrijversland’: 140 volgers

Instagram: 120 volgers

Twitter: 20 volgers… Oké, laten we hier het doel nog iets voor verhogen en voor de 60 volgers gaan.

Jullie, de lezers van mijn blog, kunnen mij hier natuurlijk bij helpen. Tenzij je natuurlijk één van die 67, 59 of 9 bent. Zo niet, voel je vrij om mij te ‘volgen’ en mij te helpen met het bereiken van dit doel. En wie weet, ga je het nog leuk vinden ook…

Doelen voor 2019

9. Ook in 2019 meedoen met een schrijfwedstrijd

Ik weet nog niet welke of waarover… En misschien is hij nog niet eens verzonnen… Maar ik wil dit jaar weer meedoen met een schrijfwedstrijd. Genoeg redenen om dat te doen namelijk. Er zijn vaak zoveel leuke wedstrijden, dus ik ga ervan uit dat er ook in 2019 weer leuke wedstrijden zullen komen. Ik houd het internet goed in de gaten en mocht ik iets leuks vinden, zal ik daar natuurlijk wel weer over vertellen.

10. Decembermaand-verhalen

En daar bedoel ik mee dat ik graag een Sinterklaasverhaal voor kinderen wil schrijven en een kerstverhaal. Van die laatste weet ik alleen nog niet of ik dat persé voor kinderen wil doen of juist een keer voor volwassenen. Gelukkig heb ik nog een paar maanden om daarover na te denken.

11. Meedoen met NaNoWriMo

Sinds mijn verblijf in Schrijversland heb ik iets nieuws ontdekt. Twee schrijvers die ik via Facebook volg, deden afgelopen november mee met NaNoWriMo. Je zult je wel afvragen wat dit is, net als ik in het begin. Te beginnen bij de afkorting; die staat voor National Novel Writing Month. Het is een inmiddels jaarlijks terugkerend schrijfevenement dat ooit begonnen is in 1999, dat maakt het dit jaar trouwens de 20e editie.

Het idee is dat de deelnemers in 30 dagen tijd 50.000 woorden schrijven, een boek. Het vindt plaats in de maand november. Het doel is zo gesteld dat het moeilijk, maar zeker haalbaar is; het komt neer op iets meer dan 1600 woorden per dag. Verder schijnt het de lengte te zijn van ‘The Great Gatsby’, een zeer bekende roman van de schrijver F. Schott Fitzgerald, wat aangeeft dat je aan het einde van november een compleet manuscript in je handen kan hebben. Of misschien wel twee delen van een serie, als je net als ik graag kinderboeken schrijft.

Doelen voor 2019

12. En last but nog least: gewoon heel veel schrijfplezier hebben

Ik denk dat dit laatste doel duidelijk genoeg is. Tot nu toe heb ik vooral heel veel plezier in het schrijven. Natuurlijk hoop ik er iets mee te bereiken, mijn eigen boek(en) vast te kunnen houden en natuurlijk wil ik graag veel bezoekers naar mijn website trekken die met mij mee willen gaan tijdens mijn ‘Ontdekkingsreis door schrijversland’. Maar bovenal wil ik gewoon lekker blijven schrijven, omdat ik het enorm leuk vind om te doen. En dat maakt dit het belangrijkste doel van 2019!

Zo ben ik aan het einde gekomen van mijn doelen voor 2019. Zo alles op een rijtje zijn het er eigenlijk best veel. Voorlopig hoef ik mij nog niet te vervelen… Ik hoop aan het einde van het jaar te kunnen zeggen dat ik ze allemaal bereikt heb. Hiervoor heb ik een speciale ‘schrijfagenda’ en een nieuw notitieboekje aangeschaft om mij daarbij te helpen.

Nu kan ik alleen nog maar zeggen: Ik ga ervoor!

En nu jullie! Welke doelen heb jij voor 2019?

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: van Pixabay

Miljoenen artikelen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

16 reacties

 1. Ik wil terug meer gaan lezen! Ik heb er heel lang mijn gedachten niet kunnen bijhouden maar nu lukt het terug!

  1. Het is altijd heerlijk om lekker te kunnen lezen.

 2. Mooie doelen, ga ervoor zou ik zeggen, succes!

  1. Dank je wel! Ik ga ervoor en hoop ze allemaal te kunnen halen…

 3. Spannend allemaal. Mooie doelen! Hoop dat je n uitgever zal vinden voor jouw boek, wat gaaf!!

 4. Heel erg leuk om te lezen. Mijn doelen zijn veel blijven lezen, mee doen aan boekenclubs, meer verkeer naar mijn blog genereren, meer verdiepen in social media en fotografie.

  1. Dat klinken ook als goede doelen voor 2019. Succes!

 5. Een post per week vind ik altijd wel zo’n beetje het minimum en lijkt me ook goed te doen. Veel succes gewenst met al je doelen.

  1. Dank je wel!

 6. Ik denk als je de focus houdt op doel nummer 12 dat een groot gedeelte van de andere doelen vanzelf komen. Succes met je doelen! Hoop dat je vooral veel plezier blijft houden in wat je doet!

  1. Dank je wel! Doel 12 is zeker mijn belangrijkste doel! En ik heb er alle vertrouwen in dat dat helemaal goed moet komen.

 7. Mooie doelen om te behalen. Ik wil oprecht ook meer gaan lezen. Zat te denken aan het oprichten van een boekenclubje met mijn oudste dochters. We lezen nu ongeveer allebei dezelfde boeken dus dat wordt vast leuk.

  1. Klinkt als een leuk idee om dat met je dochters te gaan doen. Veel plezier daarmee!

 8. Mooi lijstje met doelen en succes met het halen ervan!!!!

  1. Dank je wel! Ik hoop dat het mij gaat lukken. Ik ga ervoor!

 9. Wat heb je de lat voor jezelf hoog gelegd qua doelen zeg, dat zijn er nog al wat. Hoe staat het er nu voor? Ik ben vooral benieuwd naar je boek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.