jaaroverzicht 2019 samen op schrijfavontuur

Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die hetzelfde pad bewandelt. Het is dan erg mooi dat je samen op avontuur kunt gaan. In dit geval op schrijfavontuur. Op een aparte pagina op deze website kun je lezen over de schrijfavonturen die ik samen met Ellen beleef. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Dit keer beschrijf ik een soort jaaroverzicht van ons schrijfavontuur samen . Het is een reactie op Ellens vorige brief.

Brief 28 – 31 december 2019

Hoi Ellen,

Ik heb gewoon de eer om de laatste brief van onze briefwisseling te mogen schrijven in 2019. Een jaar waarna we allebei terug kunnen kijken op een heleboel leuke schrijfavonturen, samen en alleen. En ik kan het niet laten om in deze brief even terug te kijken naar de afgelopen maanden.

Het begin van ons schrijfavontuur

We deden allebei mee aan dezelfde online challenge en dat was de eerste keer dat we elkaar tegen kwamen. Jij hebt toen de stoute schoenen aangetrokken en mij een berichtje gestuurd. Ik was daardoor erg verrast, leuk verrast. Eerst hebben we een hele tijd gewoon heen en weer gemaild, maar op een gegeven moment zijn we met onze briefwisseling online begonnen. Iedereen mocht vanaf dat moment met ons meelezen. De gecensureerde versie natuurlijk ?…

Waarom dan ons gezamenlijke schrijfavontuur?

Zoals de trouwe lezers natuurlijk allang hebben kunnen lezen, zijn wij nog beginnende schrijfsters. We staan aan het begin van ons schrijfavontuur en hebben nog een hoop te ontdekken. Om nog veel beter te kunnen worden in dat waar we zo blij van worden. We zijn ons gezamenlijke schrijfavontuur aangegaan om samen te leren en om anderen ook wat te kunnen leren. Want, alhoewel wij nog aan het begin van onze schrijfcarrière staan, ook wij hebben anderen iets te bieden met de kennis die we in de tussentijd hebben opgedaan. Daar ben ik van overtuigd!

Welke onderwerpen hebben we tijdens ons schrijfavontuur al besproken?

Nou, dat zijn er een heleboel!

– Het begin van onze eigen schrijfavonturen. We hebben allebei verteld waar onze liefde voor schrijven vandaan komt en wat we allemaal al hebben gedaan.

– De schrijfcursussen en -opleidingen die we hebben gedaan of nog mee bezig zijn. Ik vind het tekenend dat we allebei op onze eigen manier heel bewust bezig zijn met leren – het leren schrijven. Het geeft aan dat we echt graag beter willen worden.

Op zoek naar een uitgever. Jij hebt in het verleden al eerder een boek uitgegeven en bent momenteel druk bezig om die te herschrijven. Ik heb een tweetal manuscripten liggen waar ik graag een uitgever voor vind. We gaan er allebei voor om in 2020 die ene uitgever te vinden. Hoe zei jij dat ook alweer in één van jouw vorige brieven: Just do it!

En ook nog…

Het genre. Allebei hebben we verteld over het genre waarin we graag schrijven en dat we daar ook niet helemaal aan vast zitten. Dat geeft mogelijkheden voor de toekomst…

– Schrijfwedstrijden. We hebben allebei aan diverse schrijfwedstrijden meegedaan. Hoe toevallig was het dat we erachter kwamen dat we meededen aan dezelfde wedstrijd? En nog mooier: hoe leuk was het dat we allebei waren doorgedrongen tot de lijst van verhalen die werden opgenomen in een verhalenbundel? We staan samen in een boek! Dat hadden we allebei aan het begin van 2019 niet durven dromen…

En dit waren alleen nog maar de onderwerpen voor onze zomerstop, hihi…

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Na de zomerstop waren we nog lang niet uitgepraat, gelukkig. We hebben het ook nog gehad over:

– Nieuwe schrijfplannen. Na de zomer was het ook de tijd om allebei te gaan kijken naar onze schrijfplannen. Wat hadden we allemaal al gedaan en nog belangrijker; wat wilden we dit jaar nog gaan doen? En dat was zeker niet stilzitten… Volgens mij kunnen we daar allebei een heel aantal dingen van afstrepen. Super!

– Het uitwerken van een idee. Jij vroeg mij een hele goede vraag: hoe werk jij een idee uit? Dat vond ik een hele leuke om te beantwoorden. Zoals ik toen al in mijn brief schreef, ben ik nog maar een beginner en ik doe het op een manier die voor mij werkt. Ik vond het dan ook super leuk om in jouw reactie daarop te lezen dat je vond dat ik hele nuttige tips gaf.

– Het schrijven van een schrijfhandleiding. Jij vertelde in een brief dat je het idee hebt om een soort werkboek of schrijfhandleiding te schrijven. Zo’n leuk idee! Wij zijn inderdaad niet de enige beginnende schrijfsters die het internet afstruinen naar zoveel mogelijk informatie. Het zou fijn zijn als dat ergens gebundeld staat. En jouw idee om daar dan ook schrijfopdrachten bij te doen is erg goed gevonden. In mijn ogen althans…

– Het herschrijven van ons manuscript. Allebei zijn we in die fase dat we onze manuscripten moeten herschrijven. Dat is nou niet gelijk het leukste klusje van een schrijver. We hebben besproken hoe we hiermee omgaan. Het stukje ‘kill your darlings’ blijft altijd lastig…

En onze onderwerpen tijdens de laatste maanden van het jaar

NaNoWriMo. Ik had als één van mijn doelen dit jaar om in november mee te doen met NaNoWriMo: het schrijven van 50.000 woorden in 30 dagen tijd. Ik vond het heel leuk dat ik jou had aangestoken met mijn idee en dat we deze uitdaging samen zijn aangegaan. Want een uitdaging was het! Maar aan het einde van de maand kon jij zeggen dat je jouw manuscript had herschreven en ik heb een vervolg op die van mij. Missie geslaagd!

Schrijven voor geld. Zo tegen het einde van het jaar ben ik eens op zoek gegaan naar manieren om geld te kunnen verdienen met schrijven. Niet dat ik daar zelf al echt mee bezig ben, maar het is leuk om te weten wat de eventuele mogelijkheden zijn.

-E-book? Uit het vorige onderwerp is wel een nieuw idee gekomen voor het vervolg van ons schrijfavontuur. Misschien is het inderdaad wel leuk om te kijken waar dit idee ons gaat brengen. Wordt vervolgd…

Een heel avontuur

Als je dit allemaal zo op een rijtje ziet – en dan is het nog niet eens écht alles wat dit jaar langs is gekomen – hebben we toch al een heleboel besproken. En dan is dit nog maar het topje van de schrijfijsberg! Er zijn nog genoeg onderwerpen om samen over te praten in onze briefwisseling.

In 2020 gaan we dan ook vrolijk verder met ons schrijfavontuur. Ik ben benieuwd wat we allemaal nog meer van elkaar en met elkaar kunnen leren. Tot nu toe zijn we er in ieder geval al achter gekomen dat we een heleboel met elkaar gemeen hebben. Nog meer dan we eerst dachten. En wie weet waar we nog achter gaan komen. Haha!

Op naar een nieuw jaar! Fijne jaarwisseling en tot in 2020!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.