Tijdens mijn ontdekkingsreis door schrijversland ben ik al een heleboel leuke en interessante dingen tegen gekomen. Via de website van Schrijven Online heb ik niet alleen veel geleerd, maar ook iets leuks ontdekt: schrijfwedstrijden. Het is namelijk een hele goede manier om je werk gezien, of in dit geval gelezen, te krijgen. Waarom je mee moet doen met een schrijfwedstrijd? Hieronder geef ik 5 redenen.

Mijn eigen reis door schrijfwedstrijdenland

Maar voordat ik daarover begin, wil ik je eerst over mijn eigen bescheiden ‘reis’ in de wereld van de schrijfwedstrijden vertellen. Zoals ik al eerder heb verteld, ben ik drie jaar geleden begonnen aan mijn eerste manuscript. Afgelopen maart was ik druk bezig met het herschrijven hiervan, toen mijn oog viel op een leuke schrijfwedstrijd in het overzicht op Schrijven Online. Een bekende uitgeverij in kinderboekenland was op zoek naar iemand die het leuk vond om een detectiveserie te schrijven. Dat wilde ik wel! De deadline was echter al op 1 juli 2018, dus de tijd was wel een uitdaging.

Meedoen aan een schrijfwedstrijd

Ben ik de uitdaging aangegaan?

In mijn hoofd ontstond langzaam een verhaal over een groep vrienden en een vermist meisje. En toen dit idee er eenmaal zat, wilde het er niet meer uit. Ik heb gemerkt dat ik hier wel vaker last van heb. Inmiddels was het eind maart en had ik dus nog een kleine drie maanden om het voor elkaar te krijgen. Ik besloot ervoor te gaan. En het is mij gelukt! Met nog een krappe week te gaan, heb ik mijn verhaal opgestuurd. Dit was mijn eerste inzending ooit. Hé, je moet toch ergens beginnen. Uiteindelijk heb ik jammer genoeg niet gewonnen. Ik had het ook niet echt verwacht, wel stiekem gehoopt natuurlijk, maar het viel altijd te proberen. Het is ook niet voor niks geweest.

Ik heb dit manuscript na nog een laatste herschrijfronde daadwerkelijk opgestuurd naar drie uitgeverijen. Van eentje heb ik inmiddels bericht teruggekregen, maar helaas zonder succes. Bij de andere twee ligt mijn verhaal waarschijnlijk nog gezellig tussen een heleboel andere manuscripten in de bekende ‘slush pile’ te wachten om er een keertje uitgepikt te worden. Ik moet nog even geduld hebben.

Meedoen aan een schrijfwedstrijd

Redenen om mee te doen met een schrijfwedstrijd

Ik heb zelf meegedaan om meerdere redenen. Andere schrijvers die wel eens meegedaan hebben, zullen ze wellicht wel herkennen.

1. Het kan je schrijfcarrière helpen.

Aspirantschrijvers, zoals ik, hebben nog geen naam opgebouwd. Naamsbekendheid is belangrijk in schrijversland. Uitgevers zullen je werk eerder publiceren als je bekend bent en dat is lastig. Je wordt namelijk pas bekend als je iets hebt gepubliceerd en je wordt meestal pas gepubliceerd als je bekend bent. Volgen jullie het nog? Oftewel het bekende kip-ei-verhaal. Meedoen aan een schrijfwedstrijd is een manier om hier iets aan te veranderen. Een goede eerste reden dus.

Meedoen aan een schrijfwedstrijd

2. Het kan je schrijfvaardigheden verbeteren.

Je leert iets het beste door het veel te oefenen, veel te doen. Zo werkt het ook met schrijven. Door veel te schrijven, het liefst elke dag in ieder geval iets, krijg je meer ervaring. En wat is nou een betere manier om veel te schrijven dan meedoen aan een schrijfwedstrijd? Geloof mij maar… Ik heb in drie maanden een compleet verhaal op papier gezet. Het is voor mij een hele goede oefening geweest. Zelfs al heb ik de wedstrijd niet gewonnen, ik heb wel iets anders gewonnen, namelijk; schrijfervaring. Dat neemt niemand mij nog af.

Meedoen aan een schrijfwedstrijd

3. Het kan een mooie uitdaging zijn.

Schrijvers hebben vaak een bepaalde doelgroep waarvoor ze schrijven. In mijn geval is dat voor de jeugd. En misschien heb je als schrijver zelfs een voorkeur voor een genre. Ikzelf heb gelukkig nog niet een echte voorkeur. Mijn eerste verhaal is een echt avontuur, een zoektocht. Dat is iets wat ik zelf leuk vind om te lezen en waarschijnlijk ook waarom ik bij mijn eerste manuscript hiervoor heb gekozen.

Een schrijfwedstrijd is echter meestal vrij specifiek, niet altijd trouwens, maar vaak wel. Ze geven aan voor welke doelgroep het moet zijn of over welk onderwerp het moet gaan. Dat soort specifieke dingen dus. De schrijfwedstrijd die ik gekozen had, was voor een detective en een iets jongere doelgroep. Dit was dus een nieuwe uitdaging voor mij. Weer wat anders dan ik eerst geschreven had.

Ik denk dat het heel goed kan zijn voor sommige mensen om iets anders te doen dan ze gewend zijn. Misschien ook een reden om het te doen. Er zijn namelijk genoeg mensen die wel van een uitdaging houden.

4. Het kan een leuke beloning opleveren.

Dit noem ik als laatste reden, maar er zullen genoeg mensen zijn die dit als hoofdreden hebben. Sommige wedstrijden hebben kleine beloningen; een kleine geldprijs of een publicatie in een bundel. Andere wedstrijden hebben grotere beloningen; grote bedragen of zelfs de publicatie van je eigen boek. Ik kwam ook één keer een overnachting in een hotel tegen. Dat is in ieder geval weer eens wat anders…

In mijn geval had het een eigen boek of zelfs meerdere boeken op kunnen leveren. Als dat niet een goede manier is om bekender te worden in schrijversland, dan weet ik het niet meer. O ja, dat was eigenlijk reden 1…

5. Het is gewoon leuk.

De laatste reden in het rijtje is niet geheel onbelangrijk. Het schrijven van verhalen is gewoon heel leuk. Dat is in ieder geval mijn bescheiden mening en tevens een belangrijke reden dat ik dit doe. Verhalen krijgen veel meer inhoud en uitstraling als ze geschreven zijn door een auteur met plezier in het werk. Of je moet al heel veel ervaring hebben, maar zover ben ik zelf nog lang niet. Misschien jullie wel… In dat geval, mijn complimenten.

Maar als ik eerlijk ben en ik denk dat de meeste kandidaten van schrijfwedstrijden het zullen beamen; uiteindelijk wil gewoon iedereen dat zijn of haar verhaal gelezen wordt door zoveel mogelijk mensen. Toch?

Meedoen aan een schrijfwedstrijd

En? Ben ik nu bezig met een nieuwe schrijfwedstrijd?

Afgelopen maand heb ik wel weer een nieuwe poging gewaagd. Het ging om een sprookje voor in een sprookjesbundel. De mensen die mijn vorige blog gelezen hebben, herinneren zich misschien nog wel het verhaal van Daan. Dit verhaal was mijn inzending voor de wedstrijd. Helaas heb ik ook nu niet gewonnen, maar ik geef de moed nog lang niet op. Ik vond het sprookje leuk genoeg om met jullie te delen. Dat is gelijk ook het leuke van een eigen website; ik heb altijd een manier om mijn verhalen toch de kans te geven om gelezen te worden.

Ik heb bovendien toekomstplannen voor een nieuwe wedstrijd. Hij staat op het overzicht wat ik hierboven ook al een keer noemde. Als ik het ga doen, moet ik niet te lang wachten. De deadline staat op 31 december. Indien ik deze nieuwe uitdaging aanga, en dat is het ook echt – zie reden 3 – dan vertel ik jullie later meer. Wordt vervolgd?

Kunnen jullie raden welke schrijfwedstrijd het is? 

bron

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: van Pixabay

Miljoenen artikelen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.