De Gorgels en het geheim van de gletsjer

Deze boekrecensie gaat over De Gorgels en het geheim van de gletsjer. Dit bijzondere avontuur is een vervolg op De Gorgels. Het is een verhaal waarin Bobba nog dapperder is, dan hoe we hem al kenden. Heb jij hem al gelezen?

Samenvatting

Melle en zijn familie zijn op vakantie in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melles zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia?
Dat is het begin van een superspannend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer, die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met Murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja, die alles weet over de gevaren van de bergen…

Een vervolg op De Gorgels

In een eerdere blog heb ik al eens geschreven over het eerste deel. Hier kun je de boekrecensie over De Gorgels lezen. Een vervolg op een succesvol boek kan twee kanten op gaan. Het is net zo goed, misschien zelfs beter óf het valt erg tegen. Toen ik aan dit deel begon, hoopte ik echt dat het net zo leuk zou zijn en ik kan zeggen dat Jochem Myjer mij niet heeft teleurgesteld. Samen met mijn jongens heb ik genoten van dit nieuwe avontuur van Melle.

Wat is er nieuw?

Als een schrijver een vervolg maakt op een boek, dan is het in mijn ogen belangrijk dat er een nieuw element in zit. Iets waarvan de lezer denkt: goh, leuk verzonnen – dat is nieuw. Als het alleen maar hetzelfde is als het vorige deel, dan gaat het snel vervelen. En dat wil je als schrijver natuurlijk niet, en als lezer ook niet. Ook in dit boek zijn er nieuwe elementen.

Er is een nieuwe Gorgel. In deel één hebben we kennis gemaakt met de Gorgel van Melle: Bobba. Aan het einde van dat boek ontdekten we al dat zijn zusje ook superogen heeft en Gorgels kan zien. De nieuwe Gorgel in dit boek is dan ook de Gorgel van Limoni: Belia. Het is leuk dat Jochem Myjer daarvoor een meisjes-Gorgel heeft bedacht.

Er is een nieuwe Gorgelsoort. In deel één leren we de Gorgels kennen die op het eiland wonen. In dit deel leren we dat dit Eilandgorgels zijn en dat er ook een soort is die in de bergen leeft, namelijk de Berggorgels. Ik vind het leuk gevonden dat deze soort zijn eigen specifieke kenmerken heeft.

Er is een nieuwe vijand. In deel één hebben ze de Brutelaars verslagen en in dit deel krijgen ze te maken met de Kotsbalgers. Vergeleken met deze nieuwe Kotsbalgers, zijn die Brutelaars maar een lief stelletje wezens.

Jochem Myjer

De schrijver van dit leuke boek, Jochem Myjer, is een echte creatieve duizendpoot. Hij is onder andere een cabaretier, musicus en imitator. En daarnaast dus sinds een paar jaar ook kinderboekenschrijver. Wie weet wat hij in de toekomst nog gaat doen? Hopelijk nog veel meer kinderboeken schrijven.

Mijn eigen leeservaring

Ik heb dit boek voorgelezen aan mijn zoons. Dat betekent dat ik elke avond maar een klein stukje kon voorlezen. Ik merkte dat ik dan erg nieuwsgierig was naar hoe het verhaal verder ging. Toch kon ik mij ervan weerhouden om zelf verder te lezen, omdat ik het veel te leuk vind om samen met mijn jongens te ontdekken wat er in het verhaal gebeurt.

In het boek zijn er een paar spannende momenten, waar mijn jongste wel wat sip van kon worden. Op die momenten spiekte ik wel even verder om hem te kunnen vertellen dat alles weer helemaal goed zou komen met zijn geliefde personages in het boek.

Waarschijnlijk hoef ik niet te zeggen dat wij helemaal in het verhaal zaten en hem met veel plezier hebben gelezen.

Conclusie

Het boek De Gorgels en het geheim van de gletsjer is een heel leuk vervolg op De Gorgels. Voor de fans van deel één is het een echte aanrader! Ook voor de andere kinderen hoor, maar die raad ik dan aan om toch echt even snel het eerste deel te gaan lezen.

Verder kunnen wij niet wachten op een nieuw Gorgelverhaal. Dus lieve Jochem, mocht je dit toevallig lezen: Wanneer ga je aan deel drie beginnen? Ik durf te zeggen dat er naast ons nog een heleboel andere fans zijn die niet kunnen wachten op een nieuw Gorgelverhaal.

Mocht je nog meer willen lezen over Gorgels, dan heb je geluk. Er zijn nog twee andere boeken te koop, namelijk: De Gorgels en De wereld van de Gorgels.
En mocht je dan nog niet genoeg hebben gekregen van de Gorgels, dan zijn er ook nog allerlei andere leuke dingen te koop, zoals een kleurboek, een vriendenboek, diverse spelletjes en niet te vergeten die geweldige Bobba-knuffel zoals je kunt zien op de foto hierboven. Genoeg voor de echte Gorgelsfans dus!

De Gorgels en het geheim van de gletsjer

Je kunt hier op de site nog meer recensies lezen.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: eigen foto’s

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

18 reacties

 1. Wat leuk dat Jochem Myjer boeken schrijft! Dat wist ik helemaal niet. En dat hij musicus is wist ik ook niet. Heel tof! Ik heb zelf geen kindjes maar ik kan een paar kinderen van vriendinnen hier misschien wel blij mee maken. Thanks voor de tip Sandy! Fijne feestdagen! xxx

  1. Graag gedaan! Ze zullen het vast leuke boeken vinden. Zelfs bij mij in groep 7 vinden de kinderen het nog leuk om te lezen.
   Ik wens jou ook fijne feestdagen!

 2. Erg leuk boek, en goed dat er op een speelse manier een serieus onderwerp aan de orde komt waar ook kinderen mee te maken krijgen, want als zij volwassen zijn is de helft van het aantal gletsjers gesmolten.

  1. Het is zeker een leuk boek. En inderdaad nog leerzaam ook. Dat vind ik altijd een goede combi!

 3. Ik heb zelf geen kinderen, dus kinderboeken is een ver van mijn bed show 🙂 maar je omschrijft het zo leuk dat ik het bijna zelf wil lezen 😀

  1. Dank je wel voor je compliment! Het betekent in ieder geval dat mijn doel is bereikt; mensen enthousiast maken voor dit leuke boek. 😉

 4. leuk omschreven en Jochem Myjer is al leuk dus zullen ze boeken dat ook wel zijn 😀

  1. De boeken zijn zeker leuk! Jochem Myjer heeft duidelijk genoeg fantasie om zo’n leuk verhaal te bedenken.

 5. Het lijkt me een heel leuk boek. Zeker zo voor Kerstmis. Heerlijk als kinderen verdiept zijn in een mooi boek.

  1. Ik kan er ook echt van genieten als mijn oudste helemaal verdiept is in een boek. Zelf lees ik ook graag en ik vind het leuk dat hij dit heeft overgenomen.

 6. Oh wat een leuk boek. Lijkt mij ideaal voor het kindje van mijn zus.

  1. Het is zeker een leuk boek! Een echte aanrader.

 7. De Gorgels, geweldig! De kids op mijn werk vinden het boek echt prachtig. Ze zijn allemaal zo groot, maar wanneer ik de Gorgels ga voorlezen…. zitten ze allemaal stil 😉 . Een leuk idee om dit boek ook aan te schaffen!

  1. Leuk hè? Het is altijd erg leuk om te zien dat kinderen van een boek kunnen genieten.

 8. Erg leuk! Wij hebben zelf thuis het Gorgels-kwartet. Hilarisch die namen en hoe je ontzettend serieus dat spelletje speelt (wij dan). Wij lezen ’s avonds allebei voor aan ons meisje (inmiddels 7 jaar) al vanaf dat ze een baby is. Grappig is dat Mila een soort van voorkeur heeft ontwikkeld. H. leest boeken voor in de categorie ‘Gorgels’ en ik juist weer in de categorie ‘Thea Stilton’. We gaan vaak naar de bibliotheek en lenen dan de (voorlees)boeken. Zelf leest ze trouwens ook altijd stukken mee. Heel gezellig. En goed!

  1. Het Gorgelkwartet klinkt ook leuk. En wat goed om te horen dat jullie ook elke avond voorlezen! Zelf vind ik het altijd een heerlijk momentje zo aan het einde van de dag. Zelf ben ik momenteel bezig bij de jongste in ‘De Kerstmisaurus’ en bij de oudste lees ik deel 3 van Harry Potter voor. Allebei hun eigen verhaal. Dus eigenlijk 2 geniet-momentjes 😉

 9. Nog de beste wensen voor 2020! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe kinderboeken dus deze voeg ik direct aan mijn voorleeslijst.

  1. Dank je wel. Jij ook nog de beste wensen! Leuk dat je deze op je voorleeslijst zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.