Purpuzplanner een planner of agenda dat jou kan helpen je doel te bereiken

Heb je wel eens van de Purpuz planner gehoord? Enige tijd geleden kwam ik hem tegen op internet en was gelijk nieuwsgierig. Ik kreeg de mogelijkheid deze Purpuz planner uit te proberen en dat wilde ik graag doen. Hieronder lees je over mijn ervaringen en de ‘Purpuz’ die ik heb gekozen tijdens mijn ontdekking van de Purpuz planner.

Wat is de Purpuz planner?

De naam ‘planner’ zegt het al; het is een planner oftewel een agenda. Deze planner heeft niet alleen als doel dat je er makkelijk je afspraken in kunt opschrijven. Het is bedoeld als een meer effectieve agenda. Een agenda die helpt met het plannen van doelen en je ook laat reflecteren. Met als doel: een meer gebalanceerd, gelukkig en succesvol leven. Dit alles is mooi terug te lezen in ‘het verhaal achter Purpuz’, dat je kunt vinden voorin de agenda. Dit verhaal gaat over Clen Verkleij, de bedenker van de Purpuz-methode.

De kaft van de Purpuz planner om je doelen te bereiken

Waarin is de Purpuz planner anders dan andere agenda’s?

In een ‘normale’ agenda kun je in het begin je persoonlijke gegevens invullen, zodat iemand die de agenda vindt, hem weer aan je terug kan geven. Ik vraag mij altijd af wie al deze gegevens ook daadwerkelijk invult. Er verscheen een grote glimlach op mijn gezicht, toen ik ook in deze agenda een pagina zag waarop je kunt invullen aan wie je hem mag teruggeven als je hem vindt. De glimlach kwam niet van de herkenning, want je hoeft niet alle gegevens over jezelf in te vullen, nee de glimlach kwam bij het kopje ‘beloning’. Je kunt hier de beloning invullen voor degene die jou je agenda teruggeeft. Dit is al een eerste teken dat de agenda anders is dan anders. Wat ik hier heb ingevuld, zeg ik niet, dan zou je hem moeten vinden en teruggeven… en dan merkt je het vanzelf.

Wat is het doel van de Purpuz planner?

Zoals ik hierboven al zei, is het doel van de Purpuz een meer gebalanceerd, gelukkig en succesvol leven. Dat zijn ‘hun’ eigen woorden. Dit is dan ook het stukje dat mij erg aantrekt. Als moeder van twee jongens, leerkracht op een basisschool, aspirantschrijver (die zichzelf graag eerdaags debutant zou willen noemen), eigenaar van een relatief nieuwe website en schrijver van deze blog kan ik je zeggen dat ik het af en toe best wel eens druk heb. Ja, ik weet het, het is mijn eigen keuze, maar het is allemaal zo leuk. Deze planner kan mij heel goed helpen met alles meer in balans te krijgen en mij te helpen focussen op mijn belangrijkste doel(en).

Woorden van Clen Verkleij over de planner

Hoe werkt de Purpuz planner?

De Purpuz is een middel om je doel te bereiken. Maar hoe dan, vraag je je af. In de planner staan 8 tools om je te helpen. Deze tools worden duidelijk uitgelegd:
– eerst door een korte samenvatting op 1 pagina: zo kun je altijd even makkelijk terugkijken om te zien hoe het ook alweer werkt.
– daarna met een uitgebreider stappenplan aan de hand van een voorbeeld: zo kun je per tool kijken wat ze nou precies bedoelen met die betreffende stap. Elke tool heeft heel overzichtelijk zijn eigen pagina.
– ten slotte in het werkboek: hierin ga je zelf met de 8 tools aan de slag.

Hoe gebruik je de tools?

Ik ga je niet uitgebreid vertellen welke tools er zijn, want dat is natuurlijk een onderdeel van de Purpuz-formule en die ga ik hier niet verklappen. Waar het in het kort op neerkomt:

– je gaat eerst een beetje brainstormen en bedenken wat je graag wilt in je leven. Niet alleen op werkgebied, maar ook in je persoonlijke leven. Zelf vind ik het heerlijk om af en toe even te kunnen wegdromen, bij ‘wat als…’. Gezien het kiezen van je uiteindelijk doel, is het wel handig om deze dromen een klein beetje realistisch te houden. Je kunt er wel van dromen om de toekomstige koningin van Nederland te worden, maar erg realistisch en haalbaar is dat niet.

– daarna ga je via een mooi systeem in kaart brengen welke dromen je het allerliefst wilt bereiken en waarvan je het meest gelukkig wordt. Zelf heb ik in een eerdere blog al eens mijn doelen voor 2019 benoemd en dat waren er best veel, al zeg ik het zelf. Via het systeem van de Purpuz heb ik voor mijzelf mijn uiteindelijk doel gekozen voor 2019: één van mijn manuscripten uitgeven; oftewel een uitgever vinden voor mijn boek. Hoe mooi zou dat zijn? Ik zit natuurlijk wel met het stukje haalbaarheid. Uiteindelijk ben ik natuurlijk afhankelijk van anderen en dat maakt het moeilijk. Wel kan ik er dit jaar alles aan doen om ‘mijn deel’ in ieder geval ‘af’ te hebben.

– als je je doel hebt gekozen, ga je uitgebreider bekijken hoe je je doel zou kunnen bereiken en wanneer. Hierna komen ook de planningen aan de beurt.

Hoe werk je met verschillende planningen?

De Purpuz planner werkt met maand-, week- en dagplanningen. Deze helpen je om overzicht te houden over je plan om je doel te behalen. Ik moet zeggen dat ik het ook erg prettig vind om mee te werken.

maandplanning: hierin schrijf je op welke doelen je voor die maand hebt bedacht en welke stappen je hiervoor moet nemen. Ook kun je hierin opschrijven hoeveel tijd je denkt hiervoor kwijt te zullen zijn.
weekplanning: hierin schrijf je op wat je voor die week in de planning hebt staan (je weekdoel). Wat ga je doen om je doel voor die week te bereiken? Ook is hier ruimte om wat andere creatieve dingen kwijt te kunnen. Ikzelf schrijf hier bijvoorbeeld op welke ideeën ik heb voor mijn blog of mijn korte verhalen.
dagplanning: er is genoeg ruimte om op te schrijven wat je die dag gaat/moet doen. Je kunt hiervoor zelfs de tijden gebruiken die vermeld staan als je dit fijn vindt.

In de weekplanning is creatieve ruimte

Evalueren met de Purpuz planner

Het is belangrijk dat je in de gaten houdt of je een beetje op schema ligt. Heb je gedaan wat je wilde doen? Na elke maand is er ruimte ingepland voor deze evaluatie, waarin je eerst terug kijkt en daarna vooruit door het beantwoorden van een paar vragen. Zo ben je weer helemaal gefocust op de komende maand.

Zelf heb ik gemerkt dat ik dit wel heel prettig vind. Bedenk maar eens bij jezelf: hoe gaat het met jouw ‘goede voornemens’ van 1 januari? Over het algemeen kunnen veel mensen zeggen dat ze niet eens het einde van de maand hebben gehaald. Misschien kun jij je die van jezelf niet eens meer herinneren.

Dat moet je natuurlijk niet hebben met hét doel in je Purpuz planner. Daarom is het dan ook heel goed om er elke maand weer even extra bij stil te staan.

En niet alleen aan het einde van de maand. Je kunt zelfs elke dag aan het einde reflecteren; daar is ruimte voor in de planner. Zo blijf je gefocust.

Mijn ervaringen met de Purpuz planner

Ik vind het heel leuk dat ik de gelegenheid heb gekregen om de planner uit te mogen proberen. Mijn keuze was gevallen op de roze uitvoering. Toen het pakketje in de brievenbus viel, was het eigenlijk al een cadeautje om open te maken. Je kunt zien dat er aandacht aan is besteed. Hij is gemaakt van mooi materiaal en er zit een wikkel omheen met inspirerende woorden. Ik kreeg al gelijk zin om hem te gaan gebruiken.

Door de hele planner heen, vind je mooie uitspraken. Woorden om even bij stil te staan. Zoals:

‘Er is geen betere investering, dan een investering in jezelf.’
‘Genieten is de basis van geluk.’
‘De belangrijkste afspraak is de afspraak met jezelf.’
‘Geef je natuur de ruimte en je wordt een talent.’

Deze uitspraken zijn leuk om naar uit te kijken. Elke week denk ik: wat zal er deze keer staan? En elke keer is de conclusie weer hoe ‘raak’ hij is. Schitterend! Bij elke uitspraak wordt ook nog een tip gegeven die hier mooi op aansluit. Zie onderstaande foto (de kleuren heb ik zelf toegevoegd).

Mooie uitspraken en quotes in de Purpuz planner

En mijn doel? Ik merk dat ik deze planner heel fijn vind werken. Ik was door alle (nieuwe) dingen even de focus kwijt op wat ik wilde. Mijn manuscript lag alweer een tijdje onaangeraakt en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Ik kan nu in ieder geval weer zeggen dat ik er flink aan heb gewerkt. Zoveel zelfs dat ik bezig ben met mijn laatste puntjes op de i van het herschrijven en dan is hij klaar voor (jeugdige) proeflezers. En zo ben ik weer een stapje verder in mijn planning. Mijn volgende stap is het zoeken van proeflezers.

Conclusie

Vind je het fijn om wat meer balans in je leven terug te krijgen en heb je het idee dat je ‘agenda’ soms wel erg vol zit? Dan is de Purpuz planner is prima middel om je te helpen die balans weer terug te vinden.

Het jaar is natuurlijk alweer een paar maanden oud, maar dat is niet erg. Je kunt op élk moment beginnen met het vaststellen van je doel en het bereiken van een gebalanceerd, gelukkig en succesvol leven. Ben je nieuwsgierig geworden? Op de website van Purpuz kun je nog meer informatie terugvinden en eventueel de planner kopen. Het is ook mogelijk om je Purpuz planner gratis te downloaden. Ook hier is meer informatie over te vinden op de website.
Ten slotte vind je hier een filmpje van Clen Verkleij waarin hij zijn verhaal achter de Purpuz planner verteld.

Tot zover mijn verhaal over het bereiken van mijn doelen. Dan nu een vraagje aan jou:

Hoe houd jij de focus op wat je het liefst wil bereiken?

Vertel het maar hieronder.

Purpuz planner: een planner of agenda dat jou kan helpen je doel te bereiken

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat een product dat ik heb gekregen om te mogen testen.
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: eigen foto’s

Miljoenen artikelen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

17 reacties

 1. Klinkt als een heerlijke manier van plannen en je doelen bereiken. Vaak als we iets willen bereiken dat willen we dit inderdaad te snel. En op het moment dat er niet voldoende resultaat is, dan raken we teleurgesteld en afgeleid van ons doel. Ik heb nu (zonder gebruik van de purpuz planner) geleerd om mijn doelen op te knippen in meer hapklare brokken, zodat ik ook de kleine succesjes kan blijven vieren en er uitdaging blijft zitten in het geen wat ik doe. Toch ga ik de purpuzplanner even inkijken, omdat ik stiekem wel nieuwsgierig ben naar de inhoud hiervan. Thank voor je fijne review. Ik heb er zeker wat aan gehad!

  1. Wat leuk om te horen dat je wat hebt gehad aan mijn review! En fijn dat je voor jezelf al een prettige manier hebt gevonden om je doelen te bereiken. En wie weet is deze Purpuz planner ook wat voor jou.

 2. Klinkt als een heerlijke manier van plannen en je doelen bereiken. Vaak als we iets willen bereiken dat willen we dit inderdaad te snel. En op het moment dat er niet voldoende resultaat is, dan raken we teleurgesteld en afgeleid van ons doel. Ik heb nu (zonder gebruik van de purpuz planner) geleerd om mijn doelen op te knippen in meer hapklare brokken, zodat ik ook de kleine succesjes kan blijven vieren en er uitdaging blijft zitten in het geen wat ik doe. Toch ga ik de purpuz planner even inkijken, omdat ik stiekem wel nieuwsgierig ben naar de inhoud hiervan. Thank voor je fijne review. Ik heb er zeker wat aan gehad!

 3. Fijn dat het zo goed werkt voor jou! Ik heb deze planner zelf nog nooit gehad, maar ik lees er altijd veel positieve verhalen over. Persoonlijk vind ik hem iets teveel ‘voorgekookt’.

  1. Misschien dat dit dan inderdaad niet iets voor jou is. Zelf vind ik het wel fijn dat je elke maand weer even meegenomen wordt, zodat je je focus weer even de goede kant op hebt.

 4. Ik vind het leuk om te lezen dat het voor jou werkt… Ik word persoonlijk enorm “kriebelig” van dit soort zaken: ik heb toch geen agenda nodig om mezelf te belonen?? 🙂

  1. Nee, ik vind ook niet dat je een agenda nodig hebt om jezelf te belonen. Wel vind ik het fijn dat ik via deze planner makkelijker mijn focus om mijn doel kan houden. Hoe fijn is het als de kans van slagen dan groter is.

 5. Lijkt een leuke cadeautip. Ik ken al meteen een paar mensen in mijn omgeving die hier blij mee zullen zijn.

  1. Dit zou inderdaad een mooi cadeau kunnen zijn. Fijn dat je de tip leuk vindt!

 6. Klinkt inderdaad als een heel andere planner dan normaal. Ben wel nieuwsgierig geworden al begin ik vaak heel goed met zulke planners en eindigt het vaak weer in niks

  1. Dat ken ik. Meestal verwatert het een beetje. Het mooie van deze planner is dat je na elke maand weer even een soort van reminder hebt. En als je de weekplanning goed invult, dan heb je elke week een kleine reminder. Zelf vind ik dat wel erg prettig.

 7. Ik had nog nooit van deze planner gehoord. Wel leuke die quotes erin!

  1. Die quotes zijn zeker leuk! Daar hou ik altijd wel van.

 8. Ik ben niet zo’n held met planners. Ik vergeet ze altijd aan te vullen of te lezen, waardoor ze hun doel een beetje voorbij schieten.

  1. Misschien dat deze makkelijker aan te vullen is. Maar je moet er inderdaad wel in kijken, anders werkt het niet. Daar weet ik even geen echte tip voor…

 9. Lijkt me een fijne planner! Maar goed, of het bij je past ervaar je meestal toch pas als je er echt mee werkt…

  1. Dat weet je inderdaad zeker wanneer je hem zou gaan gebruiken. Zelf ben ik altijd wel van het eerst zien, dan geloven. Daarom vond ik het erg leuk dat ik hem mocht uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.