iets nieuws bedenken voor 2020

Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die hetzelfde pad bewandelt. Het is dan erg mooi dat je samen op avontuur kunt gaan. In dit geval op schrijfavontuur. Op een aparte pagina op deze website kun je lezen over de schrijfavonturen die ik samen met Ellen beleef. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Dit keer schrijft Ellen over ‘iets nieuws bedenken voor in 2020’. Het is een reactie op mijn vorige brief.

Brief 27 – 24 december 2019

Hey Sandy,

Inderdaad, we hebben alweer een heleboel leuke, interessante en inspirerende brieven van elkaar mogen ontvangen. Net als jij ben ik ook iedere week blij verrast met de inhoud van deze brieven. Ik hoop dan ook dat we deze briefwisseling nog heel lang mogen volhouden. Daar gaan we voor!

NIEUW ONDERWERP

Je schrijft dat je steeds op zoek bent naar een nieuw, nog niet aangesneden onderwerp. Helemaal super. Ik vind jouw invalshoeken altijd heel creatief en geniet van de tips die je me geeft. Ik hoop dat dat andersom ook geldt, haha.

Het onderwerp dat je dit keer aansnijdt: 7 manieren om geld te verdienen met schrijven, spreekt me uiteraard erg aan. Nieuwsgierig las ik jouw brief. Ik heb hem zelfs meerdere keren moeten lezen, omdat ik te gretig was J en niet alles meteen oppikte.

WELKE MANIEREN SPREKEN MIJ AAN?

In principe ben ik natuurlijk voor alles in, haha. Nee, dat is niet waar. Het één lijkt me leuker en interessanter dan het ander.
Bijvoorbeeld om te werken met affiliate links, dat is iets wat me dan weer niet zo aanspreekt. Jij doet dat wel en ik denk ook echt dat het zeker iets kan zijn, maar het past niet bij mij.

Bloggen daarentegen wel en dat doe ik dus ook. Misschien moet de frequentie zelfs nog omhoog, want zoals ik het begreep, verhoogt dat je zichtbaarheid enorm. Ik weet alleen niet of ik over genoeg gespreksstof beschik om meerdere keren per week te bloggen. Dat is weer een ander verhaal.

ZOEKEN NAAR EEN MANIER DIE GOED BIJ JE PAST

Natuurlijk heb ik zelf ook wel eens op internet gesurft op zoek naar manieren om van mijn hobby mijn werk te maken. Ik las dezelfde manieren als die jij in jouw brief beschrijft. Ik vroeg mezelf bij elke manier af of het iets was, wat ik zelf zou willen doen en wat dus goed bij me paste.

De conclusie was dat er best manieren zijn, maar dat al die manieren gewoon veel tijd en geduld vergen. Net zoals bij het vinden van een geschikte uitgever geldt ook hiervoor: de aanhouder wint. Daarvan ben ik nog altijd overtuigd. Dat én een dosis geluk.

IETS NIEUWS VAN ONS SAMEN OP DE MARKT BRENGEN

Het idee om een E-book te maken en op de markt te brengen, lijkt me super leuk. Een soort van inspiratie/werkboek voor beginnende schrijvers, met daarin onze ervaringen en tips. Zoiets. Of het iets is waar anderen op zitten te wachten, weet ik niet, maar we kunnen het altijd een kans geven, toch?

Je hebt gelijk als je zegt dat zoiets een beetje redactie behoeft, want het is prettig als een professionele redacteur zijn of haar getrainde oog erover laat schijnen, maar het hoeft niet.
We zijn ook gewoon selfmade women, die dat best kunnen. Ook een beetje in de ‘start before you’re ready’ modus. Of zoals Pippi Langkous zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het kan”.

GENOEG MANIEREN DUS WAARMEE JE ALS SCHRIJVER GELD KUNT VERDIENEN

Na het lezen van jouw tips weet ik zeker dat er inderdaad genoeg manieren zijn, waarmee je als schrijver je geld kunt verdienen. Of in ieder geval een leuk extraatje kunt opbouwen. Om echt als schrijver te kunnen rondkomen, moet je toch denken aan een contract bij een uitgever. Of het schrijven van die ene bestseller, die wereldwijd miljoenen keren wordt verkocht en verfilmd.

Tot die tijd blijven we gewoon kei hard werken om onszelf met onze schrijfavonturen en kunsten op de markt te zetten, daarbij in ons achterhoofd houdend dat de aanhouder wint. Bovendien geniet ik veel te veel van het bedenken en schrijven van verhalen.

SUCCES IS IETS WAT JE ZELF CREERT

Al verdien ik nooit geld met mijn verhalen en kan ik dus als schrijver niet rondkomen, toch blijf ik altijd schrijven en dus schrijver.
Het grootste succes dat ik heb, is dat me dit is overkomen en ik nu doe wat ik het liefst doe. Oké, ik vind het natuurlijk super gaaf, wanneer anderen net zoveel van mijn verhalen genieten als ik doe wanneer ik ze schrijf, maar dat is een bijkomstigheid.

Het klinkt misschien erg afgezaagd en cliché, maar ik meen het wel. Natuurlijk heb ik de wens heb om door te breken als schrijfster en echt mijn geld met schrijven te verdienen.
Soms denk ik er iets is wat me tegenhoudt. Dat ik mezelf niet toesta om voor honderd procent te gaan voor mijn droom. Omdat er ergens een blokkade zit, die me dwarsboomt.

WE GAAN ERVOOR

In 2020 kunnen we eens proberen of sommige van deze manieren voor ons werken. Zowel individueel vlak en als schrijversduo. Of hoe we het dan ook noemen…

Je was benieuwd naar mijn gedachten hierover en in mijn brief heb ik je hopelijk antwoord op je vraag gegeven. Natuurlijk zijn er vast nog veel manieren te bedenken, die niet in jouw rijtje staan.
Je kunt niet alles tegelijk en laten we er gewoon eens één of 2 proberen.

“You never knows what happens until you try!”

Misschien kunnen we in de volgende brief eens brainstormen hoe we onze schrijfavonturen aan een breder publiek kunnen tonen. Wat vind jij daarvan?

Voor nu wens ik jou en je gezin heel fijne en gezellige feestdagen en uiteraard een gezond en gelukkig 2020. Dat het een TOP (schrijf)jaar mag worden!

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto van Ellen Kusters

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.