Plannen voor een boek in 2021

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik over mijn plannen voor het uitgeven van een boek in 2021.

Brief 73 – 19 januari 2021

Hoi Ellen,

Het was erg leuk om te lezen over jouw plannen voor het nieuwe jaar. Hopelijk gaat het allemaal lukken met deze mooie plannen en kunnen we tegen het einde van 2021 allebei terugkijken op een geslaagd schrijfjaar.

Cursus “Mijn boek in vijf dagen”

Jij vertelde in jouw vorige brief dat je in die week mee ging doen met een nieuwe uitdaging in de vorm van een vijfdaagse cursus, waarin je ging leren hoe je de structuur van je boek opzet. Ik had die cursus ook langs zien komen op Instagram en ik snap heel goed dat je hieraan meegedaan hebt. Het leek mij ook erg interessant en ik had ook graag meegedaan. Maar ik moet nu goed op mijn energie letten en het leek mij niet verstandig om dit er nu bij te doen.

Wel ben ik erg nieuwsgierig naar hoe het met jou gegaan is. Wat heb je allemaal geleerd? En heb je nog goede tips voor mij? ?

En het leuke van deze cursus is dat je ook nog een uitgeefcontract kunt winnen. Uiteraard duim ik met je mee! Wanneer is de uitslag hiervan bekend? Ik hoop dat je niet te lang geduld moet hebben.

Ga ik dit jaar mijn boek uitgeven in eigen beheer?

In mijn vorige brief schreef ik over het idee om in 2021 mijn boek in eigen beheer uit te gaan geven. In die brief twijfelde ik nog en gaf ik mijzelf nog een paar weken de tijd om de knoop door te hakken. Die weken zijn inmiddels voorbij en ik heb de knoop doorgehakt. Ik ga het doen!

Het enige wat het voor mij nu lastig maakt, is mijn energieniveau. Ik ben nog steeds erg moe en kan niet veel doen, zeker niet op mijn werkdagen – dan gaat al mijn energie zitten in het online lesgeven. Ook merk ik dat mijn hoofd niet zo goed meewerkt. Mijn collega heeft daarvoor een mooie naam… coronabrein. Die houd ik erin, want het dekt de lading perfect. Ik heb last van een coronabrein.

Als ik nog langer last van blijf houden van een laag energieniveau, is de deadline voor het dit jaar uitgeven van mijn boek – 1 november 2021 om precies te zijn – waarschijnlijk lastiger om te halen. Maar daarvoor wil ik mijn doel of liever gezegd mijn droom niet laten varen.

Gaat mijn coronabrein mij in de weg staan?

Natuurlijk maak ik normaal wel vaker fouten in mijn schrijfwerk, wie niet, maar ik ben gewend dat het aantal fouten wel meevalt, omdat ik durf te zeggen dat ik toch wel een aardig taalgevoel heb ?. Toch merk ik nu, dat ik ze veel meer maak en dat ik ze ook niet altijd zie als ik de tekst teruglees. Mocht je toevallig mijn “Verhaal van de maand” meelezen, heb je dit misschien wel ontdekt. Inmiddels ben ik mij hier meer bewust van en lees ik mijn teksten niet één keer door, zoals normaal en dan was het genoeg, maar twee, drie of soms vier keer. Om dan een enkele keer bij het plaatsen online erachter te komen, dat ik toch nog iets over het hoofd gezien heb. Erg frustrerend voor een perfectionist, haha.

Ik ga er vanuit dat dit snel weer beter zal gaan en ook weer helemaal goed komt. Positieve gedachtes! En anders geef ik mijn toekomstige redacteur gewoon wat meer werk ?… Conclusie: mijn coronabrein zal het uitgeven van mijn boek niet in de weg gaan staan.

Mijn “Verhaal van de maand” uitgeven?

Nu ik het besluit heb genomen om mijn boek in eigen beheer uit te geven, is mijn hoofd met meer ideeën van uitgeven en dingen ontwikkelen aan de slag gegaan. Zo heb ik de laatste tijd ook af en toe het idee om nog iets meer te gaan doen met de verhalen die ik heb geschreven (en nog zal gaan schrijven) voor het “Verhaal van de maand”.  Nu kan iedereen ze in stukjes lezen via mijn social media, maar het zou natuurlijk ook gaaf zijn als het bij een nog groter publiek kan komen. Bij mensen die mij (nog) niet volgen of bij de mensen die niet elke dag even het nieuwe stukje komen lezen.

Boekvorm of tijdschrift

De verhalen zijn natuurlijk niet lang, tussen de 7000 en 8000 woorden. Veel te kort voor een echt boek, maar misschien kan ik de verhalen bundelen of kan ik het in een andere vorm uitgeven. Ik kan er natuurlijk ook voor kiezen om ze in een soort ‘tijdschrift’ uit te geven, een soort boekazine. Misschien heb je daar wel eens van gehoord.

Tot nu toe is het vooral een idee dat zich in mijn hoofd genesteld heeft. In de praktijk blijft het daar even zitten tot ik er óf iets mee gaan doen óf besluit niets mee te doen en dan verdwijnt het weer. Ik ben benieuwd wat jij van mijn idee vindt. Is het wat of moet ik er niet aan gaan beginnen? Ik ben dol op feedback.

Ik ben alweer aan het einde gekomen van mijn brief. Hopelijk vond je het weer leuk om te lezen!

Tot snel weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto – bewerkte foto van Pixabay

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.