Een fris jaar

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. In deze nieuwe brief vertelt Ellen over een fris nieuw jaar!

Brief 148 – 10 januari 2023

Hey Sandy,

Jeetje, wat lijkt het al lang geleden dat ik je een brief heb geschreven. De laatste keer was eind vorig jaar 😉. Vanwege het jaarlijkse tripje van Bart en mij hebben we een pauze ingelast, omdat meteen daarna de kerstvakantie voor de deur stond.

EVEN ER TUSSENUIT

Waarschijnlijk heb je via social media onze trip een beetje kunnen volgen. Ieder jaar gaan Bart en ik er even samen tussenuit. De batterij opladen en tijd vrijmaken voor elkaar. Het was magisch, echt geweldig mooi en sprookjesachtig. Je zou er zomaar heel veel ideeën kunnen opdoen voor verhalen, haha.

Jordanie is betoverend mooi. De natuur, de cultuur en de mensen. Van te voren was ik bang dat ik de mentaliteit van de mensen niet fijn zou vinden, maar niets is minder waar. Het zijn behulpzame, vriendelijke mensen die je graag willen helpen. Wij hebben dan ook enorm genoten van onze reis en kunnen er weer (even) tegenaan.

VERHAAL VAN DE MAAND

Natuurlijk heb ik (ook tijdens onze vakantie) jouw verhaal van de maand gelezen. Ik heb ervan gesmuld. Heerlijk, zo’n feelgood verhaal aan het einde van het jaar. Lekker in de kerstsfeer, genieten en meeleven met de hoofdpersonen. Dat doe je goed! 😊

Jou kennende broed je alweer op het volgende verhaal. Gelukkig neem je een break om ook energie en aandacht aan andere dingen te besteden. Bovendien moet het vooral leuk blijven en om meteen door te pakken en met het volgende verhaal te starten, lijkt mij dan niet zo verstandig.

SCHRIJFPLEZIER

Wat ben ik blij dat je je schrijfplezier weer hebt teruggevonden. Ik was het aan het begin van afgelopen jaar ook even helemaal kwijt, zoals je je nog wel zult herinneren. Niets frustrerender dan iets graag willen, maar er de puf niet voor hebben.

Hoe cliché het ook klinkt, toch is het waar dat je op dat moment het beste alles kunt “loslaten”. Misschien krijg je er de kriebels van, nu ik dit zo benoem, maar je snapt wat ik bedoel. Krampachtig blijven volhouden en jezelf pushen om te schrijven, werkt averechts en dat is nog veel erger.

NIEUW JAAR, NIEUWE KANSEN EN MOGELIJKHEDEN

In mijn persoonlijke blog heb ik al gedeeld dat ik mezelf dit jaar geen (of nou ja, bíjna geen 😉) schrijfdoelen stel. Andere jaren deed ik dat wel en raakte ik nogal eens gefrustreerd van het eindresultaat. Liever kijk ik terug op de successen die behaald zijn (ook al zijn het misschien niet de grootse doelen die ik voor ogen had) dan te treuren om niet behaalde doelen.

Sinds ik de Omdenken podcast luister, ben ik helemaal fan van het woord “prutsen”. Dat is zo luchtig en leuk. Natuurlijk is experimenteren precies hetzelfde, maar toch houd ik veel meer van het woord prutsen. Het mag leuk zijn en het hoeft niet allemaal te lukken.

GEEN SALESPRAATJES

Hoewel ik regelmatig blijf nadenken over mijn promotie skills, wil ik het voorlopig even laten voor wat het is. Ik doe gewoon wat ik normaal ook doe. Kijk ik te veel naar andere (collega)schrijvers, word ik daar alleen maar moedeloos van.

Soms vraag ik me af of ik het dan wel genoeg wil. Als ik zie hoe actief anderen in allerlei social media groepen zijn en wat ze allemaal bedenken, dan zakt de moed me in de schoenen. Het voelt dan niet als licht of fijn, maar eerder als een verplicht iets. En daar wringt ‘m de schoen. Dat wil ik niet meer en dat ga ik ook niet meer doen.

LEKKER BEZIG ZIJN

Om deze brief niet negatief te eindigen (hopelijk kun je tegen mijn ‘gezeur’ 😊), wil ik afsluiten met het volgende: Ik ga dit jaar doen waar ik me goed bij voel en ik zie wel waar het me brengen zal. Hoe gaaf is het om niet precies te weten wat je gaat doen.

Mijn verlangen voor dit nieuwe jaar is om nog meer te luisteren naar mijn onderbuikgevoel. Ik betrap mezelf erop dat ik te vaak handel vanuit mijn hoofd. Nu ik zoveel geleerd heb over persoonlijke ontwikkeling vind ik dat ik dat nog veel meer mag toepassen. Niet alleen consumeren, maar ook doen.

Ik hoop dat jij ook heel veel zin hebt om dit jaar te “prutsen”, om dingen uit te proberen en om vooral te genieten van alles wat er op je pad komt. Waarschijnlijk sta jij er hetzelfde in. Laten we samen lekker prutsen en aanmodderen en van de reis genieten!

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.