Een nieuw schrijfjaar zonder doelen.

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. In deze nieuwe brief vertel ik Ellen over een nieuw schrijfjaar…

Brief 149 – 17 januari 2023

Hoi Ellen,

Wat was het weer leuk om vorige week jouw brief te ontvangen. Vakantie is altijd heerlijk, maar het is ook wel lekker om weer in het ritme te komen. Onze briefwisseling hoort daar zeker bij.

Een nieuw schrijfjaar zonder doelen

Ik vond het mooi om te lezen dat jij dit jaar weer fris tegemoet gaat, maar dan eigenlijk (vrijwel) zonder doelen. Ik herken dat zelf ook. Eerdere jaren had ik voor mijzelf altijd veel (schrijf)doelen gesteld en kwam er dan aan het einde van het jaar achter dat ik soms nog niet eens de helft gehaald had. Vorig jaar had ik mijzelf dan ook al veel minder doelen gesteld, maar nog was dit teveel, hihi. Ik heb gemerkt dat ik soms een beetje teleurgesteld was in mijzelf als ik dan een doel los moest laten door wat voor reden dan ook. Dit gevoel is niet fijn. Ik legde de lat steeds heel hoog (hé, perfectionist hier…), maar haalde het dan vaak niet.

Zelfliefde is jezelf geen druk opleggen

Vorig jaar zijn wij allebei gestart met de Selflove Mastery en ondanks dat ik deze nog steeds niet helemaal af heb, heb ik er wel al veel van geleerd. Veel doelen stellen, waarvan ik van een aantal ook wel wist dat ze niet echt haalbaar zouden zijn, schepte hoge verwachtingen voor jezelf. Het geeft een bepaalde druk – zelfopgelegde druk. En zelfliefde draait helemaal om – het woord zegt het al – liefde voor jezelf en lief zijn voor jezelf. Ben ik lief voor mijzelf als ik onhaalbare doelen stel waarmee ik mijzelf vervolgens teleurstel? Nee! Het is dan ook niet verstandig om dat te doen.

Helemaal geen doelen dan?

Stel ik mijzelf dan helemaal geen doelen? O, zeker wel. Want ik geloof ook dat doelen iets geven om voor te leven, om het heel dramatisch te zeggen, haha. Ik wil altijd van alles en dat komt doordat ik zoveel leuk vind. Het is alleen goed om te doseren en wat slimmere doelen voor mijzelf op te stellen.

Welke doelen heb ik voor dit jaar?

  • Ik wil graag het hele jaar mijn schrijfplezier vasthouden. Dat wil ik doen door goed naar mijzelf te luisteren. Wat (en wanneer) vind ik leuk om te schrijven? En mijzelf hierbij zo min mogelijk druk opleggen.
  • Ik wil veel lezen. Lezen is een goede manier om te leren van andere schrijvers en daarnaast een fijne manier om even weg te dromen in een andere wereld. Ik betrap mijzelf erop dat ik regelmatig toch teveel met mijn telefoon en social media bezig ben. Ik ga dit meer doseren zodat ik meer tijd en rust heb om te lezen.
  • Ik wil mijzelf meer tijd geven om andere creatieve hobby’s te doen. Een stukje me-time dat tevens ontspannend werkt.
  • Ik wil blijven genieten van onze briefwisseling. Volgens mij vinden we het allebei nog steeds erg leuk en het blijft gezellig om te sparren met een collega-schrijver.
  • Ik wil nog een “Verhaal van de maand” schrijven, ergens dit jaar. Misschien wel twee…
  • Ik wil tenslotte nog wel een echt, wat groter, schrijfdoel stellen: mijn manuscript afmaken en opsturen naar uitgeverijen. Het jaar duurt nog lang en mijn manuscript is al heel ver ‘af’ (voor zover het je het af kunt noemen als het nog naar uitgeverijen moet). Dit is een haalbaar doel. En dan mag het van mijzelf 😉…

Nog een laatste doel voor 2023

Ik wil nog één doel noemen en dat doe ik bewust los. Mijn doel is om dit jaar – net als jij – lekker te gaan “prutsen”. Ik ga vooral allerlei dingen uitproberen en genieten van wat er op mijn pad komt. Heerlijk om met jou mee te gaan doen hierin. En wie weet welke mooie dingen daar nog uit kunnen komen… We houden elkaar via deze briefwisseling ongetwijfeld op te hoogte van alles.

Creatieve hobby’s

Ik ben dit nieuwe jaar creatief gestart, zoals je misschien wel hebt gezien om de social media. Hoewel ik met mijzelf had afgesproken even geen nieuwe cursus te gaan starten, kwam er een waterverfcursus op mijn pad. Alles in mij riep dat ik ervoor moest gaan, de bekende ‘inspired action’. De cursus was helemaal niet duur en ik had al veel spullen in huis, dus de keuze was snel gemaakt. Ik heb mijzelf de cursus “De Wonderen Wereld van Waterverf” cadeau gedaan. En later toch ook nog wat nieuwe spullen, want wat ik had, bleek niet allemaal even goed te zijn.

Het is echt superleuk om te doen, vind ik😊, en ik ben zelfs al klaar, haha. Ik heb in deze basiscursus wat technieken geleerd en als eindopdracht moest ik een cactus maken. Zo grappig: ik was zo trots als een klein kind toen mijn ‘juf’ mijn resultaat op haar social media deelde en daarbij melde dat mijn cactus zo goed gelukt was. Grappig hoe dat werkt, zelfs als volwassene.

Tot zover mijn brief. Ik kijk er nu al weer naar uit om die van jou te lezen volgende week!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: bewerkte foto van Pixabay

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.