uitgeven in eigen beheer

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer gaat Ellen door op het onderwerp ‘uitgeven in eigen beheer’.

Brief 56 – 8 september 2020

Hey Sandy,

Wat voelt het weer vertrouwd en fijn om elkaar wekelijks op de hoogte te houden over onze (schrijf)avonturen, hè? Tenminste, als ik voor mezelf spreek en afgaande op jouw brief vorige week heb jij hetzelfde gevoel.

En je geeft in je brief aan dat je graag nog wat dieper op het onderwerp uitgeven in eigen beheer wilt ingaan. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zit nu middenin het proces van ons eigen boek uitgeven en heb dus genoeg inspiratie om over dit onderwerp te delen.

ER ZIJN MEER WEGEN DIE NAAR ROME LEIDEN

Jij bent ook al een hele tijd op zoek naar een uitgever voor je manuscript van je kinderboek. Ik begrijp heel goed dat je het liefst bij een traditionele (en liefst ‘grote’) uitgever terechtkomt, zodat al het werk je uit handen genomen wordt en alles op de goede manier gebeurt. Helaas heb, ook jij, deze uitgever nog niet gevonden. Ik zeg expres nóg niet, want wie weet gaat het alsnog gebeuren. Je moet altijd geloof en hoop hebben en houden.

Toch heb je ook al nagedacht over andere manieren, omdat je beseft dat het ook wel eens niet zou kunnen lukken om bij een uitgever binnen te komen. Zoals je zelf al, terecht, aangaf, er zijn maar weinig auteurs die een plekje binnen de uitgevers bemachtigen. De kans is niet zo groot dat een onbekende auteur bij een uitgever terechtkomt.

IK SNAP JE AARZELING

Eerlijk, ik begrijp je heel goed. Ook ik wil en hoop nog steeds bij een uitgever binnen te komen. Dat mijn pitch en synopsis zó goed en onweerstaanbaar is, dat ze niet om mij heen kunnen, haha. Maar in mijn achterhoofd weet ik ook, dat die kans niet zo groot is. Dat er een back up plan moet zijn. Een andere manier. En die heb ik gevonden.

Laat dit nu een mooie gelegenheid zijn om eens te proeven van het zelf een boek uitgeven. Samen met een andere schrijfster. Ik vind het sowieso tof om het hele proces samen te doorlopen. Om van en met elkaar te leren. Samen weet je meer dan in je eentje en je kunt elkaar opbeuren en motiveren. Waar je alleen misschien het bijltje erbij gegooid zou hebben, ga je nu stug door. Dat geeft een goed gevoel. Bovendien is het erg leuk om je boek te ontwerpen en te zien ‘groeien’.

DE KUNST BIJ EEN ANDER AFKIJKEN

Het leuke en waardevolle aan het hebben van contacten met collega-schrijvers is dat je de kunst bij een ander kunt afkijken. En dat bedoel ik positief, haha. Je hoeft tenslotte het wiel niet opnieuw uit te vinden. Tenminste, dat is mijn mening. Waarom zou je al die moeite, tijd en energie erin stoppen, als je ook bij een ander kunt zien hoe een en ander in zijn werk gaat? Ik wil niet zeggen dat je het hele proces met kopiëren, maar je kunt er de dingen uithalen, die voor jou relevant en bruikbaar zijn.

Toevallig ga ik nu dit hele traject doorlopen en kun jij daarvan leren en over mijn schouder meekijken. Dat is leerzaam en hopelijk ook voor jou leuk om vanaf de zijlijn mee te kijken.

MIJN ERVARINGEN

Je vroeg me in je brief of ik je op de hoogte wil houden van ons proces. Natuurlijk wil ik dat en ik ga je zeker alle ins- and outs vertellen. Ik kan je alvast verklappen dat het uitkomen van ons boek een beetje vertraging heeft opgelopen, omdat er een storing was bij bol.com.

Eerder zou ik meteen in de stress geschoten zijn en flink balen, maar nu bekijk ik het van een andere kant en zie ik kansen. Want het betekent ook: meer tijd om meer mensen nieuwsgierig te maken. Meer tijd om over promotie en marketing na te denken en leuk beeldmateriaal (foto’s, filmpjes en zo)/teasers te maken.

VAN PROBEREN KUN JE LEREN

Eén van mijn lievelingsuitspraken toen ik nog juf was. Wat voor kinderen geldt, geldt ook voor volwassenen, al denken we misschien dat we alles in één keer moeten kunnen/kennen. Van het proces leer je en ontwikkel je jezelf. Niets mis mee. Sterker nog; ik denk dat je er altijd beter van wordt als je iets nieuws probeert. In je veilige, vertrouwde omgeving blijven zitten, brengt je niet tot nieuwe inzichten.

Ik zal, hopelijk, de komende weken een heleboel kunnen vertellen over ons boek. Wat goed gaat, wat nog verbeterd kan worden, reacties van anderen (als ze ons boek kopen, natuurlijk), en ga zo maar door. En wie weet word je dan zo enthousiast dat je zelf ook de stap zet om het in eigen beheer te gaan uitgeven. We zullen zien. Wordt vervolgd…

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.