Nieuwe schrijfplannen

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik over mijn nieuwe schrijfplannen.

Brief 59 – 29 september 2020

Hoi Ellen

IK heb jouw brief weer met veel plezier gelezen. Je hebt mij wel nieuwsgierig gemaakt naar de ideeën die in jouw hoofd zijn ontstaan na je gesprek met Nikki Pommer. Als de tijd rijp is, zul je daar vast meer over gaan vertellen. Ik wacht rustig af.

Het leven na een schrijfcursus

Je vroeg aan het einde van jouw brief of ik alweer nieuwe plannen heb gemaakt. Goede vraag ? … Ik kan je zeggen dat ik in de eerste instantie even heb genoten van het ‘niks moeten doen’. Vorige week heb ik op mijn vrije dagen een nieuwe serie ontdekt op Netflix. En ik vond dat ik mijzelf wel een beetje mocht verliezen in het fenomeen ‘bingewatchen’, haha! Een beloning voor het afronden van een cursus van drie jaar.

Mijn hoofd leegmaken voor nieuwe schrijfplannen

Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar bij mij gaat het wel vaker zo. Door het lekker even niks te hoeven doen en ongegeneerd Netflixen, heb ik mijn hoofd even helemaal leeggemaakt, op schrijfniveau. Resultaat? Ik kreeg na een paar dagen al gelijk zin in een heleboel (nieuwe) schrijfideeën en een heleboel schrijfzin. Ik merkte dat er letterlijk ruimte is gekomen en dat geeft een heerlijk gevoel.

Mijn doelen van 2020

Als eerste heb ik mijn lijstje met doelen voor 2020 erbij gepakt. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat 2020 een vreemd jaar is en ik besef mij dan ook zeker dat ik niet al mijn doelen ga halen. Ook merkte ik dat ik ook andere prioriteiten heb ontwikkeld. Dat sommige doelen voor mij nu eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Als ik daar nu aan denk, krijg ik daar geen energie van (iets wat ik heb geleerd van mijn Purpuz Planner). Daar ga ik dan ook nu geen energie insteken. Gelukkig staan er ook nog doelen op waar ik wel energie van krijg, waar ik echt zin in heb. Daar ga ik mij dan ook op focussen de komende maanden.

Schrijfwedstrijd

Het eerste doel op mijn lijstje waar ik nog mee aan de slag wil, is het meedoen aan een schrijfwedstrijd. Nu is het jaar al aardig gevorderd en de meeste schrijfwedstrijden van 2020 zijn al afgelopen, maar er is vast nog wel een leuke voor mij. Daar ga ik de komende tijd voor rondkijken op internet. Mocht jij trouwens nog een goede tip hebben, dan houd ik mij aanbevolen. Ik weet dat jij vaker meedoet namelijk.

Schrijfboeken

Op mijn lijst met doelen staat dat ik dit jaar, in 2020, in totaal 20 boeken wilde lezen. Inmiddels heb ik dat al gered. Yeah! Doel behaald! Toch had ik mijzelf ook voorgenomen om een aantal schrijfboeken te gaan lezen. Ik heb nog 3 leuke boeken liggen die schreeuwen om gelezen te worden. Misschien is dat wel iets voor de komende maanden. Daar is dan toch dat stukje dat ik nog steeds graag meer wil leren, waar we het eerder over hebben gehad. Maar eerst nog even mijn huidige boek uitlezen.

Schrijfverhalen delen

In een eerdere brief heb ik het volgens mij wel eens gehad over het schrijven van korte verhalen voor in tijdschriften bijvoorbeeld. Dit idee kwam vorige week (toen er ruimte ontstond ? ) opeens weer op in mijn hoofd. In mijn geval zouden dit dan kindertijdschriften moeten worden. En opeens word ik op Facebook doodgegooid met advertenties van het paardenblad ‘Penny’. Zou het een teken zijn? Moet ik paardenverhalen gaan schrijven voor in de Penny? Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik niet veel met paarden heb, hihi, maar aan de andere kant vroeger wel zelf ook paardenverhalen verslonden heb als klein meisje. Iets om over na te denken…

NaNoWriMo

Op mijn lijst met doelen voor 2020 staat weer het meedoen met NaNoWriMo. Weet je nog van vorig jaar? Even voor de meelezers die later zijn aangehaakt: NaNoWriMo is de National Novel Writing Month. In november gaan duizenden schrijvers van over de hele wereld – misschien zelfs wel miljoenen – druk aan de slag met het doel om in 30 dagen in totaal 50.000 woorden te schrijven. In onze brieven van vorig jaar hebben we daar uitgebreid over geschreven, omdat we daar allebei aan meededen. Afgelopen keer is het mij niet gelukt om die 50.000 woorden te halen. Dit jaar wil ik een nieuwe poging gaan wagen. En daar heb ik ook echt zin in!

Preptober

Eén van de redenen waarom ik het vorig jaar niet heb gehaald, is het ontbreken van een goede voorbereiding. Denk ik. Ik ben toen gewoon begonnen – niet wetende waar ik daadwerkelijk aan begon. Toch was ik toen al heel tevreden met mijn 35.000 woorden. Dit jaar wil ik het beter gaan aanpakken. Voor de maand november, waarin het allemaal moet gaan gebeuren, heb je de maand oktober. Bij NaNoWriMo-schrijvers beter bekend als ‘Preptober’, de maand waarin je je gaat voorbereiden. In die maand ga je al een aantal dingen bedenken die je tijdens het daadwerkelijke schrijven nodig hebt. Iets wat ik vorig jaar in november heb gedaan en wat mij dus veel kostbare schrijftijd gekost heeft.

Freewriting

Ook wil ik in november straks elke dag een stukje freewriting gaan doen. Iets wat ik vorig jaar pas halverwege de maand ontdekte, maar waar ik toen ook al veel aan heb gehad. Gewoon even verstand op nul en alleen maar schrijven. Zonder je druk te maken over allerlei dingen. Ik merkte dat het mij hielp in de vorm van een stukje brainstormen over de richting waar ik voor mijzelf op wilde met het verhaal.

Dilemma

Het enige dilemma waar ik nu nog mee zit, is welk verhaal ik wil gaan schrijven. Gelukkig heb ik nog twee dagen om te kiezen, hihi. Ik kan namelijk een vervolg gaan schrijven op een ander verhaal van mij – over een groepje kinderen die als een soort detectives mysteries oplost. Of ga ik voor een totaal nieuw verhaal? Het is misschien ook wel leuk om te kijken of er in preptober een nieuw verhaal in mijn hoofd zal kruipen wat erom vraagt om geschreven te worden. Moeilijke keuze! Tips zijn welkom…

Tot zover mijn schrijfplannen!

Zoals je hierboven kunt lezen, heb ik alweer genoeg schrijfplannen. En ik kan niet wachten om ermee te beginnen. Wat mij ook weer erg nieuwsgierig maakt naar jouw schrijfplannen. Maar daar ga ik geduldig op wachten. Ik heb er geen twijfel over dat ze goed en inspirerend zullen zijn.

Tot snel weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.