Terugblik 2020

Rond een jaarwisseling is het voor veel mensen een gewoonte om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ook ik wil graag een terugblik maken op het jaar 2020. Een bijzonder jaar, dat wij als wereld niet snel zullen vergeten.

Niet alles is gegaan zoals gehoopt en verwacht

Als je het over 2020 hebt, kun je niet om het Coronavirus heen. Dit ongrijpbare virus heeft ervoor gezorgd dat iedereen voor onverwachte uitdagingen kwam te staan en dat veel dingen anders liepen dan we normaal gewend zijn. En dat heeft ook invloed gehad op mijn doelen van 2020. Dat kon ook haast niet anders. Hieronder bespreek ik al mijn doelen die ik vorig jaar rond deze tijd heel enthousiast had bedacht en vertel hoe het is afgelopen.

1. Elke maand een boekrecensie plaatsen

Ik ben het jaar heel goed begonnen. In de eerste twee maanden heb ik trouw een boekrecensie geplaatst over twee totaal verschillende boeken: Wat de zee vertelt en Weigevoel. So far so good…

Alleen is het daarbij gebleven. Natuurlijk was het niet de bedoeling. Maar in maart kwam Corona onze landgrens over en ging alles opeens anders. Ik heb wel boeken gelezen, maar mijn prioriteiten lagen even niet bij het schrijven van recensies. Als leerkracht in het basisonderwijs, met twee jonge kinderen en een moeder die in die tijd Corona bleek te hebben, had ik wel wat anders aan mijn hoofd.

2. Elke week twee blogposts plaatsen

Dit doel kwam vooral voort uit het feit dat ik weet dat het goed is om regelmatig, liefst 1 of 2 keer per week, een blogpost te plaatsen online.

Ik moet bekennen dat ook dit doel niet gelukt is. Bij lange na niet. Op de paar weken na waarin Ellen en ik even een pauze in hadden gelast van onze briefwisseling, heb ik wel heel trouw elke week een brief geplaatst. En in januari en februari heb ik daaromheen ook nog een stuk of 6 andere blogposts geschreven. Ook hier was het begin dus heel goed en toen kwam Corona.

3. Zes korte verhalen plaatsen

Ik heb welgeteld 1 kort verhaal geplaatst. Maar daarnaast heb ik wel op mijn social media nog 2 korte verhalen geplaatst, dus die tel ik stiekem ook mee. Hiermee kom ik op de helft van mijn doel…

4. Een uitgever vinden voor één van mijn manuscripten

Mijn meest enthousiaste doel van 2020 en een terugkerende. Ook in 2019 had ik mijzelf dit doel gesteld. En natuurlijk weet ik dat ik dit echt niet zelf in de hand heb en dat de kans dat een onbekende Nederlander een uitgeverij binnenkomt nihil is, maar toch wilde ik het proberen. Of in ieder geval in mijn lijstje zetten. Grote kans dat hij er voor komend jaar ook gewoon weer staat, hihi. Ik neem trouwens aan dat je begrijpt dat het niet gelukt is, maar als je vaker mijn blog leest, dan wist je dat natuurlijk al.

5. Mijn manuscript opsturen naar een uitgever

Dit doel heb ik natuurlijk wel zelf meer in de hand. Maar ik durf het bijna niet te zeggen… het is niet gelukt. Uiteraard had ik best mijn manuscript op kunnen sturen, alleen maar om dit doel te kunnen halen, maar als ik iets doe, dan doe ik het goed. Ik ga niks opsturen wat voor mijn gevoel nog helemaal niet af is. Ik heb wel degelijk aan mijn manuscript gewerkt en durf te zeggen dat het nu veel beter is dan een jaar geleden. Dat is al een hele prestatie op zich, kan ik je zeggen. Mijn collega schrijvers kunnen beamen dat het herschrijven van je verhaal echt een hele klus is. Ik vrees alleen dat ik nog één keer door het hele verhaal heen moet, van mijzelf – perfectionist, hihi – voordat het ‘af’ is. Hier kom ik bij mijn nieuwe doelen nog op terug.

6. Mijn schrijfcursus afronden

Heb je dan echt geen enkel doel gehaald? Hoor ik je zeggen… Jawel hoor! Zeg ik hardop en veeg een denkbeeldige zweetdruppel van mijn gezicht ?…

In september heb ik mijn laatste les ingeleverd en daarmee mijn schrijfcursus afgerond. Ik heb zelfs een certificaat om het te bewijzen, haha. Ik kan je vertellen dat ik na drie jaar hard hieraan te hebben gewerkt, erg blij was. Het heeft geholpen met het maken van een heleboel schrijfkilometers. Fijn!

7. Maandelijks 1000 bezoekers naar mijn website trekken

Nu komen er twee doelen waarvan mijn eigen ‘noodzaak’ totaal verdwenen was in de loop van dit jaar. Door het hele Corona gebeuren besefte ik steeds beter wat echt belangrijk is. En natuurlijk is het verhogen van het aantal maandelijkse bezoekers van mijn website heel fijn, maar het werd geen must om echt die 1000 te halen.

In maart en april kwam er juist een dip in mijn bezoekersaantallen, maar die dip is inmiddels weer weg en het aantal is nu inmiddels meer dan in het begin van 2020. Dus ik heb die 1000 dan misschien niet bereikt, het aantal is wel degelijk omhoog gegaan. Daarvoor jullie dank! Dat was niet gelukt zonder jullie…

8. Het aantal volgers op mijn social media verhogen

Dit doel lijkt een beetje op de vorige. Ik begon heel ambitieus met het hopen op een bepaald aantal, maar ook daarvoor is de prioriteit veranderd. Toch moet ik zeggen dat ik behoorlijk dicht bij mijn doel gekomen ben, maar dat is niet eens hetgene waar ik het meest trots op ben. Ik heb nu veel meer interactie op mijn social media met leuke lezers en dat is mij zoveel meer waard.

Berichtjes van onbekende mensen die mij vertellen dat ze elke dag weer uitkijken naar het nieuwe deel van mijn ‘verhaal van de maand’. Zelfs iemand die vertelde dat ze erg ziek is en dat mijn verhaal elke dag weer voor een beetje afleiding zorgt. Kippenvel kreeg ik daarvan. En voor al die lieve en positieve berichtjes ben ik ontzettend dankbaar. Dat is toch veel belangrijker dan een bepaald aantal volgers?

9. Meedoen aan een schrijfwedstrijd

Dit vind ik een erg leuk doel en ik vermoed dat ik het er voor komend jaar gewoon weer op ga zetten. Ik heb inderdaad meegedaan aan een schrijfwedstrijd. Jammer genoeg heb ik de longlist niet gehaald voor de verhalenbundel, maar dat mag de pret niet drukken. Ik ben tevreden over het verhaal wat ik geschreven heb en ik heb daarmee ook mijzelf uitgedaagd in een nieuw genre. Erg leuk om te doen!

10. Meedoen met NaNoWriMo

Dit jaar heb ik weer meegedaan en niet alleen meegedaan… ik heb NaNoWriMo ook gewonnen. Het is mij gewoon gelukt om die 50.000 woorden in 30 dagen te schrijven. Een prestatie waar ik enorm trots op ben!

11. Twintig boeken lezen voor de Hebban Reading Challenge

Ik vond het een mooi aantal om te gaan lezen; 20 boeken in 2020. En het is gelukt!

12. Meedoen met een leesclub

Het leek mij leuk om mee te doen met een leesclub en dat is het ook. Ik heb dit jaar zelfs met twee verschillende leesclubs meegedaan. Het is leuk om samen een boek te lezen en er daarna over te praten met elkaar. Voor herhaling vatbaar.

13. Een nieuw logo bedenken voor mijn website

Ik ben dit jaar wel heel druk bezig geweest met het ontwerpen van een logo, maar niet voor mijn website. Wordt vervolg…

14. Iets heel nieuws doen of bedenken

Dit was een leuk doel! Ik heb het vorig jaar op mijn lijstje gezet, maar ik wist nog helemaal niet wat het zou gaan worden. Ik kan zeggen dat dit helemaal is gelukt. Het is je vast niet ontgaan dat ik de laatste twee maanden van het jaar bezig ben geweest met een nieuw project: Het verhaal van de maand. Ik plaats elke dag een klein stukje van een kort verhaal op mijn social media. En in een maand tijd vormt dit dan een compleet verhaal. Dit is erg leuk om te doen!

15. Heel veel schrijfplezier hebben

Het belangrijkste doel heb ik voor het laatst bewaard. En natuurlijk heb ik het behaald! Ik heb de afgelopen twaalf maanden heel veel schrijfplezier gehad. En ik ben van plan ook komend jaar weer veel schrijfplezier te zullen hebben.

Samenvatting van mijn doelen voor 2020

En zo ben ik weer aan het einde gekomen van mijn doelen van 2020. Je hebt kunnen lezen dat ik er een heel aantal niet heb gehaald, maar ook een heel aantal wel. Is dit erg? Nee! Zoals je hebt kunnen lezen, zijn mijn prioriteiten op sommige gebieden veranderd. Dan is het niet erg als dingen daardoor anders lopen dan je had gewild in het begin van het jaar. Het is dan ook de kunst om het los te laten.

Natuurlijk ben ik ook alweer bezig met mijn nieuwe doelen of eigenlijk plannen, want op de één of andere manier vind ik dat prettiger klinken. Maar hier vertel ik je een andere keer meer over.

Liefs, Sandy

Terugblik 2020
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.