NaNoWriMo 2020

De afgelopen weken heb je het onderwerp vaker langs kunnen zien komen: NaNoWriMo. Het is namelijk weer november en dat is voor veel schrijvers op de wereld dé schrijfmaand. Net als vorig jaar doe ik hier ook weer aan mee.

Terugblik op vorig jaar

Vorig jaar, in 2019, deed ik voor de eerste keer mee met deze geweldige schrijfuitdaging. Ik had toen voor mijn schrijfcursus al vaker korte verhalen geschreven van ongeveer 1500 woorden en had wel een beetje een idee hoeveel dat is. Met NaNoWriMo moet je gemiddeld 1667 woorden per dag schrijven om aan het einde van de maand het totaal van 50.000 woorden te kunnen halen.

Ik kwam er echter al snel achter dat af en toe een verhaal van rond de 1500 woorden of elke dag 1667 woorden wel even anders was. En als er dan ook dagen tussen zitten, waarop je nu eenmaal minder tijd hebt om te schrijven of waarop het simpelweg even niet lukt, dan wordt het helemaal moeilijk. Daar kwam ik vorig jaar achter. Ik heb toen mijn doel van 50.000 woorden in 30 dagen niet gered. Gelukkig had ik wel mijn andere doel bereikt: een vervolg schrijven op een ander groot verhaal.

Andere aanpak voor NaNoWriMo 2020

Dit jaar besloot ik weer mee te gaan doen, maar nu wel met een andere aanpak. Deze andere aanpak bestaat uit een paar elementen.

1.Een betere voorbereiding

Vorig jaar was ik ook aardig wat tijd kwijt, omdat ik nog dingen wilde uitzoeken voor mijn verhaallijn. En er waren genoeg dingen die ik nog helemaal niet zo goed had uitgedacht van tevoren – resultaat: verloren tijd. Dit jaar besloot ik het beter aan te pakken. Ik heb meegedaan aan Preptober. Dat vindt plaats in de maand voorafgaan aan NaNoWriMo en dat is de maand oktober. Bij de start van dit jaar had ik de hoofdpersonen al uitgedacht, het achtergrondverhaal vanaf waar het echte verhaal gaat beginnen en de grote lijnen van het plot.

2.Beter rekening houden met de mindere schrijfdagen

Vorig jaar was ik altijd blij als ik die 1667 woorden gehaald had en daardoor erg tevreden. En dat is natuurlijk ook helemaal goed en logisch. Er waren echter maar een paar dagen waarop ik echt veel meer schreef dan nodig. Ik miste dus een buffer. En toen ik een paar dagen door omstandigheden te weinig woorden had geschreven, liep ik ook gelijk achter. Dat kon ik goed zien in mijn statistieken. Ook zie je dan hoeveel woorden je vanaf dat moment gemiddeld per dag moet schrijven en dat zijn er natuurlijk alleen nog maar meer. Niet echt motiverend kan ik je zeggen.

Dit jaar ben ik elke week een buffer aan het creëren voor, onder andere, mijn werkdagen. Ik weet gewoon dat ik dan veel minder tijd heb en ’s avonds ook gewoon veel minder energie om zoveel woorden te schrijven. Dat probeer ik dit jaar op te lossen door op mijn vrije dagen rond de 2000 woorden te schrijven, waardoor ik wat speling heb. De eerste twee weken ging dit goed. Nu zitten we in week 3 en ik ben benieuwd of het nu net zo goed gaat, maar ik ben zeer positief hierover. Het gaat mij lukken.

3.Betere invulling van het aantal woorden schrijven.

Vorig jaar ontdekte ik halverwege de maand dat het heel fijn werkt om zogenaamde schrijfsprints te doen. Tijdens zo’n schrijfsprint schrijf je gewoon alles op wat er op dat moment in je hoofd opkomt, zonder er echt over na te denken. Je zet gewoon letterlijk je gedachten op papier, het digitale papier. Meestal zet ik hier even een timer voor of doe ik dit op het moment dat ik toch even niet zoveel tijd heb. Of als ik net een hoofdstuk af heb en wil nadenken over het volgende.

Deze schrijfsprints gebruik ik als een soort brainstorm voor het verhaal wat ik aan het schrijven ben voor NaNoWriMo. Het speelt zich af op een school en tijdens één van mijn schrijfsprints heb ik bedacht hoe het schoolterrein eruit ziet. Tijdens een andere schrijfsprint heb ik een oplossing gevonden voor een belangrijk onderdeel van mijn plot, waar ik tot dat moment nog niet helemaal uit gekomen was. Ik was gewoon verschillende ideeën aan het opschrijven en opeens wist ik het: dit idee is perfect. En zo zijn er nog een aantal voorbeelden te noemen. Ik vind het heerlijk om op die manier allerlei nieuwe dingen te bedenken die ik later op een goede manier in het verhaal kan verwerken. Tijdens zo’n schrijfsprint hoeft het allemaal nog niet zo netjes en daardoor kun je veel makkelijker het tempo erin houden.

Hoe gaat NaNoWriMo 2020 tot nu toe?

En dan vraag je je misschien af hoe het tot nu toe gaat met mijn NaNoWriMo. Zit ik nog een beetje op schema met mijn woorden? Het antwoord op deze vraag is: Ja! Ik zit op dit moment op het totale aantal van 26.585 woorden. En volgens het schema hoef ik er pas 25.005 te hebben. Dit is dus meer dan genoeg. En zoals je misschien kunt zien ben ik nu ook precies halverwege deze uitdaging, omdat ik er nu 15 van de 30 schrijfdagen op heb zitten.

Misschien dat ik nog een keertje tegen het einde van de maand november zal vertellen hoe het er op dat moment voor staat. En anders geef ik uiteraard na afloop van NaNoWriMo 2020 een samenvatting van hoe het gegaan is. Mijn voorspelling van nu is dat ik mijzelf tot winnaar mag uitroepen straks. Iedereen die de 50.000 woorden weet te halen binnen de 30 dagen die november rijk is, is een winnaar. Het zou in ieder geval super zijn als het lukt! Duim je met mij mee?

P.s. Misschien moet ik mijzelf als beloning een leuk boek cadeau doen? Een beetje extra motivatie kan geen kwaad ?. Hihi… Wat vind jij?

Groetjes, Sandy

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.