Weer een heleboel plannen

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertelt Ellen over een heleboel plannen die zij heeft voor het nieuwe jaar.

Brief 72 – 12 januari 2021

Hey Sandy,

Terugblikken is iets wat ik ook graag doe. Het is altijd leuk om te kijken hoeveel doelen je bereikt hebt in een jaar. Ik zie echt wel het nut in van doelen stellen. Soms zijn die doelen misschien erg ambitieus of heb je er veel te veel gesteld. Dat is niet erg. Ik denk dat je beter kunt streven naar teveel dingen dan dat je geen flauw idee hebt hoe je je jaar kunt invullen. Verveling ligt dan op de loer. Bovendien denk ik dat stilstand achteruitgang is en dat wil je waarschijnlijk niet. Jezelf uitdagen (met nieuwe plannen) is een mooie manier om je doelen te bereiken.

NIEUWE DOELEN, NIEUWE PLANNEN

Je schrijft dat je vorig jaar wel een beetje te ambitieus bent geweest en dat een aantal van je gestelde doelen niet bereikt zijn. Gelukkig kun je er achteraf om lachen en voelt het voor jou niet alsof je gefaald hebt. Dat is ook zeker niet het geval. Ik bedoel, er zijn in het afgelopen jaar een heleboel onvoorziene dingen gebeurd.

Je mag super trots zijn op wat je wel bereikt hebt. Jij bent er dit jaar in geslaagd de NaNoWriMo te voltooien en met succes. Je hebt je doel zelfs ruim gehaald. Echt erg knap. Ik had ook ambitieuze plannen, maar ben er (zoals je weet) niet in geslaagd om ze te behalen. En ik voelde zeker wel teleurstelling toen ik mijn doel niet bereikt had, maar gelukkig wist ik het vlug om te draaien. Ik kon beter kijken naar wat ik wel had gedaan. Het was beter dan niks. Ik had in ieder geval bijna 150 bladzijden geredigeerd.

VOLGERS OP SOCIAL MEDIA

Ik las in jouw brief dat jij, net als ik, meer volgers op social media wilde krijgen. Het is lastiger gebleken dan verwacht. Het lijkt wel of ik steeds minder bereik heb op FB en IG. Geen idee hoe die algoritmes werken, maar eigenlijk probeer ik me daar niet meer zo druk om te maken. De mensen die mij en mijn schrijfavonturen interessant vinden, volgen me en mijn berichten en als dit niet het geval is, doen ze het niet. Even goeie vrienden. Ik kan er blijkbaar toch weinig aan doen.

Het lijkt erop dat je pas bereik (en dus meer volgers) krijgt als je investeert en gaat werken met advertenties. Dat gaat me toch te ver. Ik vind het super gaaf om onder de aandacht van een groter publiek te komen, maar wil daar geen hopen geld op inzetten. Misschien niet verstandig, maar zo is het nu wel. Wat niet is, kan altijd veranderen, natuurlijk.

PODCAST

Jij hebt me een paar maanden geleden het zetje gegeven dat ik nodig had om te beginnen met mijn podcast. Ik dacht er al een hele tijd over, maar ondernam geen actie. Dan gebeurt er ook niks. Ik vroeg me teveel af waar ik het over moest hebben en wie er naar zou willen luisteren. Zag dus alleen maar beren op de weg. De beste manier om te ontdekken of het iets voor je is, is om het gewoon te doen. Onderweg kom je vanzelf obstakels tegen die je moet overwinnen om verder te gaan.

Tot nu toe bevalt het me super goed. Ik vind het echt geweldig om te doen. Heb ook al een lijstje met onderwerpen om over te praten. En weet je wat ik ook geregeld heb? Mijn eerste gast! Gaaf, hè? Ik ben echt trots op deze ontwikkeling. Ik wil namelijk graag werken met deskundigen die hun licht laten schijnen op burn-outs en hoe deze te voorkomen/genezen. Zeker omdat het een actueel onderwerp is in deze moeilijke periode, waarin voor veel mensen zoveel onduidelijk is. Ik weet dat er veel mensen onder grote druk moeten presteren of juist thuis zitten en niets kunnen. Dat levert een heleboel stress op en veel mensen zullen nog in een burn-out terechtkomen, vrees ik. Als ik daar met mijn podcast een bijdrage aan kan leveren om mensen te inspireren en informeren, heb ik mijn doel bereikt.

NIEUWE UITDAGING

Zoals je misschien hebt gelezen op FB begin ik deze week met een nieuwe uitdaging. Een vijfdaagse cursus waarin je leert hoe je de structuur van je boek opzet en alles ‘klaar’ is om met het schrijfwerk te beginnen. Een soort raamwerk dus waaraan je je verhaal ophangt. Ik heb natuurlijk mijn opleiding net afgerond, maar heb het gevoel dat ik nog steeds veel te leren heb.

Niet onbelangrijk en een wel heel mooie bijkomstigheid van deze cursus is de winactie die daaraan gekoppeld is, nl. het winnen van een heus uitgeefcontract. Hoe tof is het om dat te winnen? Ik ga ervoor. Ook heb ik al een heel gaaf idee om over te schrijven. Ik kijk er naar uit om zoveel mogelijk handvatten te krijgen om een zo goed mogelijk verhaal te leren schrijven.
Duim je voor me mee dat ik het contract win?

UITGEVEN IN EIGEN BEHEER; WORDT DIT JOUW JAAR?

Wat leuk dat jij die actie en dus het coaching gesprek met Lianne gewonnen hebt. Toeval bestaat niet, zullen we maar zeggen. Dat heb je even mooi gemanifesteerd! Super om te lezen dat je er zoveel uit gehaald hebt en dat je nu serieus aan het denken bent om je eigen boek te gaan uitgeven. Ik ben heel benieuwd wat je uiteindelijke beslissing gaat zijn. Ik hoop dat je je hart volgt en datgene doet waarvan je denkt dat het het juiste is. Jou kennende ga je dat ook zeker doen. Een garantie krijgt niemand, ook niet als je een uitgever vindt. Al snap ik helemaal dat je daar nog steeds op hoopt. Dat doe ik ook, hihi!!

LEUKE NIEUWE MANIER OM INTERACTIE MET JE PUBLIEK OP TE BOUWEN

Jouw verhaal van de maand is een schot in de roos. Dat heb je echt goed verzonnen. Ik geniet in ieder geval dagelijks van jouw verhalen en kijk uit naar de volgende dag. Ik geloof meteen dat je hiermee een hoop interactie met je volgers creëert en ook op deze manier nieuwe volgers aan je bindt. Een win-win situatie dus.

MIJN PLANNEN

Veel en vaak meedoen aan schrijfwedstrijden om ervaring op te doen en schrijfkilometers te maken. Dit wordt het jaar dat mijn herschreven versie van ‘Er was eens…een juf’ uitkomt. Ik wil mijn manuscript van Donovan eindelijk afronden, herschrijven en bij een uitgever onderbrengen. Genoeg plannen dus. Wordt vervolgd.

Tot de volgende keer.
Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.