2021 - Een nieuw schrijfjaar

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik in mijn brief over een nieuw schrijfjaar.

Brief 71 – 5 januari 2021

Hoi Ellen,

Aan mij de eer om de eerste brief van het nieuwe jaar te schrijven ?… Het mooie van een nieuw jaar is dat het een beetje als een nieuw begin kan voelen. Veel mensen hebben dan allerlei goede voornemens. Ik wil in deze brief wat vertellen over mijn terugblik op het vorige jaar en wat over mijn plannen voor het komende jaar.

Een terugblik

Ik ga deze week op mijn website nog een groot terugblik op 2020 plaatsen, maar ook in deze brief wil ik even terugkijken. Jij schreef in jouw vorige brief dat je je even rot gevoeld had, omdat je niet al jouw doelen van de afgelopen tijd gehaald hebt. Gelukkig heb je dit gevoel kunnen shiften.

Nou, ik kan je vertellen dat ik ook echt niet al mijn doelen van 2020 heb gehaald, bij lange na niet. Voor degenen die begin 2020 mijn doelen hebben meegelezen, komt dit misschien ook niet als een grote verrassing, want ik had véél plannen. Tijdens het opstellen hiervan begin 2020, was ik mij er echt wel bewust van dat het veel was en dat ik niet alles zou halen. En halverwege het jaar heb ik sommige doelen ook losgelaten, omdat ik daarvan voelde dat ik de must niet meer had.

Zo had ik bijvoorbeeld als doel dat ik het aantal volgers op mijn social media wilde verhogen naar een bepaald aantal. En natuurlijk is het leuk om meer volgers te hebben, maar het aantal zegt eigenlijk niet zoveel. Ik vind het bijvoorbeeld veel leuker dat ik leuke interactie heb met mijn volgers. En die interactie heb ik de afgelopen maanden veel meer gehad door mijn ‘Verhaal van de maand’. Erg leuk!

Maar er zijn ook een heel aantal doelen die ik wel gehaald heb en waar ik heel trots op ben. Zoals het afronden van mijn schrijfcursus. En natuurlijk het meedoen én halen van NaNoWriMo. En zo kan ik er nog wel meer noemen. Het grappige is trouwens dat ik had bedacht dat ik in 2020 iets heel nieuws wilde doen of bedenken. En terwijl ik dat doel bedacht in januari, had ik zelf echt nog geen idee wat dit zou kunnen worden, maar ook dit doel heb ik zeker gehaald in de vorm van mijn ‘Verhaal van de maand’.

Plannen voor een nieuw schrijfjaar

In deze brief wil ik alvast wat nieuwe schrijfplannen vertellen voor het nieuwe jaar. Zo wil ik net als vorig jaar graag weer een keer meedoen aan een schrijfwedstrijd. Ik houd ervan om mijzelf op die manier uit te dagen en het zou stiekem natuurlijk ook erg leuk zijn om een keertje te winnen, hihi.

Verder wil ik mijn ‘Verhaal van de maand’ blijven schrijven en op die manier aan het einde van 2021 in totaal 12 korte verhalen geschreven hebben. Ik had voor mijzelf ook een manier bedacht om mijn verhalen anders te delen dan via mijn social media; in de vorm van een podcast, zoals jij al weet. De eerste drie delen staan zelfs al op Spotify. Ik vind het trouwens heel leuk dat ik met mijn podcast jou heb geïnspireerd om het ook gewoon te gaan doen. En toen werd ik begin december ziek en heb ik geen nieuwe delen meer opgenomen.

Ook weet ik eigenlijk niet of ik hier wel mee door wil gaan. Ik heb de podcast bedacht, omdat ik een manier wilde verzinnen om mijn verhalen bij meer mensen te krijgen, maar ik kan nog niet echt zeggen dat ik het nou zo leuk vond om het op te nemen. Haha… Misschien moet ik gewoon denken: leuk geprobeerd, maar het is toch niks voor mij. Ja, toch? Wat vind jij? En voor iedereen die meeleest… Mocht je nieuwsgierig zijn: ga naar Spotify en zoek op ‘verhaal van de maand’, kan niet missen. En laat mij graag weten wat je ervan vindt.

Coachingsgesprek gewonnen

In december had ik mij via Instagram ingeschreven voor een adventkalender met schrijftips. Elke dag kreeg ik in mijn mailbox een berichtje met daarin van alles over ‘schrijven’. Natuurlijk mocht het onderwerp ‘uitgeven in eigen beheer’ in zo’n adventkalender niet ontbreken en die dag was er ook een winactie. Ik besloot hieraan mee te doen, omdat dit onderwerp mij inmiddels erg interesseert. Zal ik je wat vertellen? Ik heb gewonnen!

Ik heb dus dit coachingsgesprek gewonnen, met niemand minder dan Lianne Reijntjes. Een paar weken geleden stuurde jij een brief met daarin een interview met haar, dus ik ‘kende’ haar al een beetje. Het was een leuke verrassing om te winnen!

Uitgeven in eigen beheer

Tijdens dit gesprek hebben we het dus over ‘uitgeven in eigen beheer’ gehad. Zelf had ik al een beetje met dit idee gespeeld, anders had ik natuurlijk ook niet meegedaan. En ik kan je zeggen dat ik na het gesprek met Lianne alleen nog maar enthousiaster ben geworden. We hebben het erover gehad dat je als onbekende Nederlander zo moeilijk bij een uitgeverij binnenkomt, maar dat dit heus niet betekent dat je verhaal niet goed is. Waarom zou je het dan niet gewoon zelf gaan doen?

Lianne heeft mij de verschillende stappen verteld en uitgelegd wat je wel en niet zelf kunt doen. Ik wist ook al wat dingen, maar het was heel fijn om alles even goed op een rijtje te krijgen op deze manier. En een belangrijke stap is om deadlines te maken, waarvan de belangrijkste de datum is waarop je boek uitkomt en te koop is. We kwamen tot de conclusie dat begin november wel een goede idee is, omdat dit vlak voor de decembermaand is, de maand waarbij er veel cadeaus gekocht worden. En waarom dan ook niet mijn boek? ?

Schrijfplan 2021 – Mijn eigen boek uitgeven?

Nu moet ik voor mijzelf de knoop doorhakken. Ga ik ervoor of doe ik het niet? Durf ik het aan? En misschien is voor mij nu vooral deze vraag van belang: Is de deadline haalbaar?

Ik ben er namelijk bijna zeker van en ik wil het graag proberen. Misschien zou ik ook nog wel die ene uitgever kunnen vinden die mijn boek uit wil geven, maar de statistieken zijn tegen mij. En waarom zou ik op die ene uitgever wachten? Snap je mijn dilemma? Toch weet ik wel dat ik niet te lang moet wachten met beslissen, omdat de tijd door tikt. Het is natuurlijk nog begin januari, maar voordat je het weet ben je alweer een maand verder en dus een maand dichterbij de deadline die ik in mijn hoofd heb.

Mijn tactiek voor nu

Daarom heb ik mijzelf nog een week of twee-drie bedenktijd gegeven, want ik wil zeker in januari de knoop doorhakken. En die tijd ga ik verder natuurlijk ook slim gebruiken. Ik ga niet stilzitten, maar natuurlijk mijn manuscript verder herschrijven. Misschien helpt dit ook wel met het nemen van een beslissing. Dan kan ik namelijk goed bedenken hoeveel herschrijfwerk het nog is.

Zo ben ik alweer aan het einde van mijn brief gekomen. Eigenlijk wilde ik ook nog reageren op jouw vraag rondom de cursus die wij gevolgd hebben, maar het is, denk ik, slim om dat nog even tot een volgende brief te bewaren ?…

Tot snel weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.