Wat de zee vertelt

Deze boekrecensie gaat over ‘Wat de zee vertelt’. Een bijzonder verhaal over Violet die een versie van zichzelf leert kennen, waarvan ze nooit had dacht dat het in haar zat. Ben jij er klaar voor om kennis met haar te maken?

Flaptekst

De leden van de familie Larkin zijn niet alleen enorme geluksvogels, ze zijn bovenal dóórzetters. Of tenminste, dat is wat de lange, grappige en muzikale Violet en haar briljante, gevoelige broertje Sam altijd verteld werd. Toen het schip de Lyric bij de kust van Maine zond en de passagiers verdronken, was hun betovergrootmoeder Fidelia de enige die het overleefde. Ze zwom naar de kust, werd ter plekke verliefd en stichtte het dorpje Lyric. Rampen lijken de familie echter te achtervolgen. Zo blijft Violet feesten met de verkeerde mensen, en barst de bom als Sam op een mooie zomerdag een zelfmoordpoging doet.

Terwijl Sam behandeld wordt, wordt Violet naar Lyric gestuurd. Wanhopig overweegt ze hoe ze de situatie recht kan zetten, en slechts één oplossing borrelt naar boven: ze moet en zal het scheepswrak vinden waar Sam en zij over fantaseerden toen ze kinderen waren.

De plaatselijke amateurgeschiedkundige Liv Stone schiet haar te hulp bij de jacht naar het wrak. Liv, met haar sprankelende intelligentie en waakzame grijze ogen, ontwaakt iets in Violet wat ze niet eerder heeft gevoeld.

Of ze de Lyric vinden of niet, de reis die Violet maakt en de inzichten die ze onderweg opdoet, zouden zomaar het begin van haar redding kunnen zijn…

Wat de zee vertelt - met schelpen

De hoofdpersoon

De hoofdrol in het boek is weggelegd voor Violet, de ik-persoon. Ze is een complex meisje met een bijzondere geschiedenis. In het begin van het verhaal wordt ze weggestuurd na de zelfmoordpoging van haar broertje. Ze schaamt zich over haar gedrag in het ziekenhuis en neemt een drastisch besluit op de dag dat ze naar Lyric vertrekt; ze scheert haar hoofd kaal. Dit geeft al aan dat er het één en ander aan de hand is.

In de loop van het verhaal maakt ze een groei door die als lezer heel mooi is om te zien. Maar dit gebeurd niet voordat je een kijkje krijgt in het leven van Violet, voordat ze naar Lyric ging. Ze spreekt over zichzelf als Fun; de naam die ze gebruikt als ze vertelt over de oude ‘ik’ die graag van feestvieren houdt. Ook in Lyric steekt Fun – de Wilde-Jaar versie van Violet – een keer de kop op met alle gevolgen van dien.

De broer-zus relatie

Eén van de thema’s die voorbij blijft komen, is de relatie tussen Violet en Sam. Vanaf het allereerste begin probeert ze een brief naar hem te schrijven. Ze hebben altijd een bijzondere band gehad die regelmatig heel close is, maar niet altijd. Dit laatste komt door het feit dat ze allebei heel anders zijn en Violet niet altijd om wil gaan met de eigenaardigheden van Sam. Door de brieven die ze voor hem probeert te schrijven, leer je hun relatie steeds beter kennen. Hoe die tegen het einde van het boek is, ga ik je niet vertellen, daarvoor moet je het zelf gaan lezen.

Schrijfstijl

Julia Drake heeft een heerlijke schrijfstijl. Het boek leest makkelijk. Ze geeft Violet een flinke dosis humor en zelfspot mee en daar houd ik wel van. Mede hierdoor heb ik het idee dat ik door het boek heen gevlogen ben.

Mijn eigen leeservaring

Zoals ik hierboven al vertelde, vond ik het boek erg makkelijk lezen. Ik ben er niet voor niets doorheen gevlogen, zoals ze dat noemen. Dit boek heb ik voor een leesclub gelezen en ik vond het leuk om op Instagram met mijn mede-lezers te discussiëren over diverse vragen over het boek. Zo was één van de vragen bijvoorbeeld of ik ooit om wat voor reden dan ook mijn hoofd kaal zou scheren? Leuk om daarover alle antwoorden mee te lezen.

Ook was er een bookstagram challenge. Op bepaalde dagen moesten we dan een foto plaatsen met het boek dat dan bij de opdracht van de challenge paste. Ik heb ze bijna allemaal gedaan en ze zijn terug te vinden in deze boekrecensie. Ik vind ze goed gelukt!

Wat de zee vertelt - blauw

Conclusie

Ik vind het boek een echte aanrader. Het is een meeslepend verhaal, waarin diverse thema’s aan bod komen. Zeker als je een fan bent van Young-Adult boeken, want dat is dit officieel, dan mag je deze niet missen.

Ben je door deze boekrecensie nieuwsgierig geworden? Dan kun je ‘Wat de zee vertelt’ hier kopen.

Op mijn website kun je nog meer boekrecensies lezen.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto‘s

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.