Schrijven voor geld

Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die hetzelfde pad bewandelt. Het is dan erg mooi dat je samen op avontuur kunt gaan. In dit geval op schrijfavontuur. Op een aparte pagina op deze website kun je lezen over de schrijfavonturen die ik samen met Ellen beleef. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Dit keer schrijf ik over ‘schrijven voor geld’. Het is een reactie op Ellens vorige brief.

Brief 26 – 17 december 2019

Hoi Ellen,

Inmiddels hebben we alweer een heleboel leuke en leerzame brieven naar elkaar geschreven en daar geniet ik elke week weer van. Als het mijn beurt is, probeer ik altijd te bedenken waar we het over kunnen hebben. Dit keer heb ik weer een nieuw onderwerp bedacht. Ik denk dat je het wel leuk zal vinden…

Ik heb een droom

Ik heb een droom; een mooie droom. Misschien klinkt hij jou ook wel bekend in de oren… Ik zou graag geld verdienen met mijn grootste hobby, je raadt het vast al, met schrijven. Wat is nou leuker dan van je hobby je ‘beroep’ te kunnen maken? Niet dat ik het juf-zijn gedag wil zeggen hoor… Maar het zou toch gaaf zijn dat mensen je betalen voor je teksten; de woorden die je zorgvuldig hebt gekozen, omdat jij vindt dat ze samen een mooi verhaal vormen. Een mooier compliment kun je denk ik niet krijgen, toch?

Schrijven voor geld

Nu heb ik dan dus die droom: geld verdienen met schrijven. Maar dan kom je gelijk bij een grote hindernis; hoe doe je dat? Alles wat ik momenteel schrijf is vooral voor mij, voor mijn lezers, omdat ik het leuk vind om te doen. Natuurlijk heb ik de hoop dat die ene uitgever (vul maar in…) in mijn manuscript, het manuscript-van-het-jaar ziet, en dat dit een manier is om een zakcentje te verdienen. Maar zover ben ik nu nog niet. Welke mogelijkheden zijn er dan nog meer?

Manieren om te schrijven voor geld

Ik ben eens op internet gedoken, omdat ik nieuwsgierig was hoe andere mensen dit doen. Ik kwam erachter dat er best veel manieren zijn om te schrijven voor geld. Hieronder zal ik er een aantal op een rijtje zetten.

1. Schrijven op een blog

Hé, dat is mooi, want dat doen we allebei al. Maar hoe kun je daar nu geld mee verdienen? Ik doe daar een poging mee door bepaalde links in mijn blogs te verwerken; affiliate links noem je dat. Als ik bijvoorbeeld een recensie van een boek schrijf, dan plaats ik zo’n link naar een bekende website (je weet wel, die met dat vrolijke, bolle mannetje in zijn blauwe pak). Op die website kun je dan gelijk zien welk boek het is. En mocht je door mijn recensie nieuwsgierig zijn geworden naar het boek en je besluit het te kopen, dan ontvang ik een klein beetje geld. In theorie dan, want in de praktijk heeft mij dit nog niks opgeleverd, haha.

Ik kwam op internet een interessante blogpost tegen die een mooie aanvulling is op dit eerste punt. Hierin vertelt Ilse van Elleswijk over geld verdienen met bloggen. Zeker de moeite waard om ook even bij te kijken.

2. Gesponsorde blogs schrijven

Het betekent eigenlijk dat je niet zomaar een blog schrijft, maar dat je een blog schrijft over bijvoorbeeld een product en dat het bedrijf je daarvoor betaald. Zoiets heb ik nog niet gedaan. Wel heb ik dit jaar de Purpuz Planner mogen uitproberen en om dat te kunnen doen, heb ik er eentje van Purpuz gekregen. Komend jaar mag dit trouwens weer. Hoe leuk is dat! Maar goed, echt betaalde blogs, met geld dus, heb ik nog niet geschreven.

3. E-book schrijven en verkopen

Ik kwam in mijn zoektocht op internet deze optie tegen. Op internet zijn genoeg e-books te koop. Het klinkt natuurlijk best makkelijk, maar ik denk dat dit in de praktijk nog niet zo makkelijk is. Door een e-book te maken, heb je natuurlijk niet met een uitgeverij of drukker te maken en kun je alles zelf doen. Maar zonder uitgever heb je natuurlijk ook niemand die even met je meekijkt of alles er goed uitziet. Je mist dan een stukje redactie en dat is toch echt heel belangrijk als je iets schrijft voor een boek, ook al is het een e-book. Of zullen wij samen de stoute schoenen aantrekken en een e-book schrijven over onze schrijfavonturen?

4. Schrijven voor geld als freelancer

Er zijn genoeg mensen die werken als freelancer. Die zijn dan niet bij een bedrijf in dienst, maar die schrijven teksten in opdracht van bedrijven. En dit kunnen natuurlijk allerlei soorten teksten zijn. Op internet zijn diverse platformen te vinden waarop freelancers gezocht worden of waar je je diensten als freelancer aan kunt bieden. Ik heb hier zelf ook wel eens naar gekeken, maar ik weet niet of dit bij mij past. Zelf vind ik het heerlijk om echte verhalen te kunnen schrijven en op de één of andere manier denk ik niet dat dit is wat de bedrijven zoeken.

5. Schrijven als freelancer voor een tijdschrift

Hierboven heb ik natuurlijk al wat geschreven over het schrijven als freelancer, maar deze optie wilde ik er toch even uitpikken. Waarom? Misschien omdat ik hier de laatste tijd wel eens vaker over nagedacht heb. Ik heb je al een eerder over mijn schrijfvriendin verteld en zij doet dit ook regelmatig. Naast het schrijven van gewone boeken, kiest zij er af en toe ook voor om een artikel te schrijven in een tijdschrift. Het is een goede manier om even snel een extra zakcentje te verdienen. Haar voordeel is natuurlijk dat ze al bekend is bij het tijdschrift waarvoor ze schrijft. Zelf zouden wij op zoek moeten gaan naar een tijdschrift dat onze artikelen zou willen plaatsen; als we dit echt zouden willen doen natuurlijk, haha.

6. Artikelen schrijven voor een schrijfsite

Ik heb de afgelopen tijd wel eens vaker gegoogeld, maar deze optie was ik nog niet eerder tegen gekomen. Tot nu. Er zijn bepaalde websites waarop je artikelen kunt plaatsen, over zo’n beetje elk onderwerp wat je maar kunt bedenken. Deze websites gebruiken hun eigen manier van geld verdienen uit reclames en op het moment dat er via jouw artikel geld verdiend wordt, krijg jij daar een percentage van. Wie weet is dat nog eens wat? Mocht je een voorbeeld van zo’n website willen, kijk dan bij www.infonu.nl en nee, dit is geen reclame ?

7. Meedoen aan schrijfwedstrijden

Als laatste optie heb ik er eentje gekozen die we allebei leuk vinden: meedoen met schrijfwedstrijden. Behalve dat het natuurlijk gewoon heel leuk is en een goede schrijfuitdaging kan zijn, is het ook een manier om geld te verdienen. Dan moet je natuurlijk wel meedoen met de wedstrijden waarbij dat als prijs genoemd wordt. Meestal zijn er andere prijzen te verdienen; zoals je verhaal in een verhalenbundel, publicatie op een website of een boekenpakket. Maar soms wordt er ook een geldbedrag als prijs beloofd.

En alle andere opties

Natuurlijk zijn dit maar een paar voorbeelden van manieren om te schrijven voor geld. Het leek mij leuk om ze even op een rijtje te zetten. Er zijn daarnaast nog veel en veel meer andere manieren.

Hoe zit dat met jou? Heb jij hier wel eens over nagedacht? Welke manier zou jou wel wat lijken? Ik ben stiekem wel een beetje nieuwsgierig. Zoals altijd, haha…

Tot snel maar weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.