schrijven boeken met schrijftips

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik over ‘schrijven’.

Brief 36 – 25 februari 2020

Hoi Ellen,

Ik heb jouw brief weer met veel plezier gelezen. Het is leuk om weer eens echt te schrijven over het ‘schrijven’. Als je snapt wat ik bedoel. Ik brainstorm hierover in mijn brief naar jou gewoon nog even verder.

Regels voor het schrijven van een boek

Jij schrijft in jouw brief dat er regels zijn voor het schrijven. Met daarachter de mooie kanttekening dat je je daar niet altijd aan hoeft te houden. Ik denk dat het inderdaad zo is, dat je de regels niet altijd braaf van A tot Z hoeft te volgen. Wel geeft het structuur, zoals je zelf ook zegt. En bij sommige dingen zit je gewoon vast aan de manier zoals onze Nederlandse taal werkt, maar natuurlijk is er hier en daar ook ruimte voor vrijheid. Ik denk dat deze vrijheid juist zo interessant is voor schrijvers zoals jij en ik.

En toen, en toen…

Ik moest innerlijk hard lachen toen jij het had over de opstellen van kinderen. Die ‘en toen, en toen’ schrijfwijze is zo herkenbaar. Kinderen vinden het heel moeilijk om over iets te schrijven, zoals een vakantie, zonder dat het een opsomming wordt van dingen. En het is ook moeilijk om een verhaal te schrijven. Kinderen moeten de opbouw van een verhaal nog leren. Wij (mijn duo-collega en ik) proberen ze in groep 7 te leren om in ieder geval een verhaal op de delen in een inleiding, kern en een slot. Dit geeft de leerlingen al meer houvast. Het begin in het leren schrijven is gemaakt.

Van ‘en toen’ naar een goede opbouw

Net zoals kinderen moeten leren niet een opsomming van dingen te maken in een verhaal, zo moeten beginnende schrijvers dat ook. Ik schreef jou in mijn vorige brief al dat ik in het manuscript waar ik nu in bezig ben eigenlijk alleen maar in het begin een soort flashback heb. Verder omschrijf ik de gebeurtenissen zoals ze gebeuren.

Nou, ik kan je zeggen dat er inmiddels meer flashbacks in staan, haha. Ik ben mijn manuscript namelijk aan het herschrijven en heb er een aantal toegevoegd. Zelf merkte ik dat het meer diepgang geeft in het verhaal. Het zijn nog steeds kleinere flashbacks, maar het helpt mij om de karakters van de personages beter uit te diepen.

Groeien in het schrijven

Schrijven is een ontwikkeling. Dat zeg je goed in jouw brief. De ene is er meer ervaren in en kan het ‘kunstje’ beter dan de ander, maar uitgeleerd ben je nooit. En dat is alleen maar goed ook. Misschien dat je wel alle regels van het schrijfproces weet, maar toepassen is ook nog een kunst. Net als de ontwikkeling volgen van je lezers. In mijn geval zijn dat kinderen en is het dus wel handig dat ik weet hoe de huidige kindertijd eruit ziet.

Je moet, zeker als je voor de moderne lezer schrijft, toch echt meegaan met de tijd. Kinderen in een boek niet met walkietalkies laten praten in de tijd van de mobieltjes. Er zullen zelfs genoeg kinderen zijn die tegenwoordig niet eens meer weten wat een walkietalkie is. Zo zijn er nog genoeg andere voorbeelden te noemen en ik weet dat dit niet alleen bij onderwerpen voor kinderen speelt.

Een verhaal ‘uitsmeren’

Jij schrijft in je brief dat je het nog moeilijk vindt om een verhaal uit te smeren over een langere periode. Ik merk dat ik daar zelf ook last van heb. Misschien komt het doordat ik een avonturenverhaal schrijf en dan gebeuren de dingen ook achter elkaar. Als ik het zou uitsmeren, zou de vaart uit mijn verhaal gaan. Denk ik. Maar ja, zeker weten doe ik het niet. Iets met beginnende schrijfster – check… Ik snap dus heel goed dat je dit lastig vindt en heb dan ook niet echt tips voor je.

Schrijftips

Op de foto bij de brief zie je de schrijfboeken die ik nog op mijn TBR-lijst (To Be Read) heb staan. Misschien dat hier nog wat goede schrijftips in staan. Het middelste boek heb jij natuurlijk ook, maar ik weet niet of je de anderen kent. Mocht ik ultieme tips tegen komen, dan houd ik je uiteraard op de hoogte. ?

Schrijfvraag

Tot slot heb ik nog een nieuwsgierige schrijfvraag. Hoe ver ben jij met het herschrijven van je manuscript? Ik vind het zo leuk dat we in dezelfde fase zitten en werd gelijk nieuwsgierig. Zelf ben ik bezig met de laatste puntjes op de i, denk ik. Ik merk dat ik het inmiddels al zo vaak gezien heb, dat ik niet veel te verbeteren zie. Niet dat alles goed is hoor, vast bij lange na niet, maar het zegt gewoon dat ik het zelf letterlijk niet meer zie. Gelukkig mag ik het straks opsturen naar mijn lieve schrijfvriendin en wil zij ernaar kijken. Ik gok dat ik daarna wel weer wat te herschrijven heb, haha.

Tot zover weer mijn verhaal. Ik ben benieuwd naar jouw antwoord.

Tot snel!

Liefs, Sandy

P.s. Ben je nieuwsgierig geworden naar de boeken op de foto?
‘Durf te schrijven’ kun je hier vinden.
‘Schrijven kreng!’ kun je hier vinden.
‘Sterke verhalen & hoe je ze schrijft’ kun je hier vinden.

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.