Musicals schrijven - een vak apart

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. In deze nieuwe brief vertel ik over musicals schrijven.

Brief 133 – 12 juli 2022

Hoi Ellen,

Ik heb vorige keer jouw brief weer met veel plezier gelezen. En na een onverwachte pauze vorige week, ben ik er weer met een nieuwe brief.

Nieuwe dingen leren

In mijn vorige brief vertelde ik over mijn nieuwe opleiding aromatherapie. En nee, de timing – zo tijdens de laatste weken van het schooljaar – is niet perfect. Maar het kost echt totaal geen energie en moeite, merk ik. En anders was ik waarschijnlijk ook pas in de vakantie echt begonnen. Het is ook niet ingewikkeld of zo, gewoon lekker lezen over een onderwerp dat ik erg leuk en interessant vind. Geen straf, hihi.

Zoals jij al in jouw brief benoemde, heb ik inderdaad keuzes moeten maken. Ik kan mijn tijd maar één keer indelen. Zoals je weet heb ik een planner die ik hiervoor gebruik. En de laatste weken stond daarin alleen maar: doen waar ik op dat moment zin in heb. Juist nu dit de laatste weken van het schooljaar zijn, merk ik dat ik wat lager in mijn fysieke energie zit – ook niet geheel onverwacht – en wil ik in mijn vrije tijd even alleen doen waar ik zin in heb. Ik heb over een week vakantie en dan komen de echt nuttige dingen wel weer. Dan kan ik van mijn oerwoud weer een gewone tuin maken, bijvoorbeeld…

Aromatherapie

En waar ik nu zin in heb, is leren over aromatherapie terwijl ik lekker relaxed op mijn bank zit. Over allerlei etherische oliën en wat je daarmee allemaal kunt doen en bereiken. En in mijn geval ook wat ik er allemaal mee kan maken… Mijn creatieve ik wil tenslotte ook wat. Inmiddels heb ik de eerste drie lessen afgerond en heb ik al kennis gemaakt met 24 verschillende oliën. Erg interessant!

Ook heb ik al mijn eerste wax melts gemaakt. Dat zijn een soort geurkaarsjes zonder lont. Je steekt ze niet aan, maar je laat ze smelten. Hiervoor heb ik mijn – tot nu toe – favoriete olie gebruikt, namelijk lavendel. Ze zijn leuk gelukt, maar ik heb er ook gelijk veel van geleerd. Grappig hoe dat werkt. Ik ga snel een nieuw setje maken.

Jij ook!

Vorige keer schreef jij dat jij ook een nieuwe uitdaging bent aangegaan. Jij hebt je aangemeld voor de opleiding ‘ervaringsdeskundige’. Wat fijn dat het gelukt is om dit te doen, dat het stap-budget is goedgekeurd. Ik ben heel benieuwd wat het je gaat brengen. Heel veel succes alvast!

Zo blijven we allebei lekker bezig. Eén van de vele overeenkomsten tussen ons. Volgens mij kunnen we allebei niet echt stilzitten en willen we ons blijven ontwikkelen. Ach, er zijn slechtere eigenschappen, vind je ook niet?

Musical groep 8

Ik had het net al over de laatste loodjes van het schooljaar. Aangezien ik groep 8 heb, hoort daar ook de eindmusical bij. Vorige week was het zover. Maanden oefenen, spullen bij elkaar zoeken, decors schilderen, attributen maken en nog veel meer oefenen… en de moeite werd beloond. De musical ging supergoed. Ik heb echt genoten achter de schermen! Bij ons op school voert groep 8 de musical eerst overdag al een keertje op voor kinderen van school, een generale repetitie eigenlijk. Dat ging al goed, maar een kinderpubliek is vaak wat tam. Het was dan ook leuk om die blije koppies van mijn groep 8 kinderen te zien, toen het publiek ’s avonds steeds moest lachen om alle grappen.

Het was ook leuk om te zien hoe het script op het podium echt tot leven kwam. Mijn collega’s en ik hadden het er al over dat het voor een musicalschrijver toch leuk moet zijn om zijn of haar harde werk ‘tot leven te zien komen’. Alleen zien ze dat waarschijnlijk nooit of bijna nooit… denk ik. Toch jammer…

Musicals schrijven

Musicals schrijven is toch echt een vak apart. Natuurlijk heb ik als schrijver de afgelopen jaren bij het lezen van de verschillende scripts wel een paar keer gedacht dat ik zelf bepaalde dingen toch net even anders zou hebben gedaan. Maar dat denk ik bij bepaalde boeken ook wel eens, haha. Echt zoiets als ‘de beste stuurlui staan aan wal’. Waarschijnlijk herken je dat wel.

Toch vroeg ik mij laatst af of ik ook zoiets zou kunnen, een musical schrijven. Heb jij daar eigenlijk wel eens over nagedacht? Het lijkt mij echt geweldig om een verhaal van mijn hand tot leven te zien komen. Mijn grote droom – oké één van mijn grote dromen ? – is een boek dat verfilmd wordt.

Musicals schrijven – een vak apart

Misschien toch eens leuk om een mini-musical of een paar scènes proberen te schrijven. Het lijkt mij interessant om te ervaren hoe dat is. Waarschijnlijk bak ik er niks van. Het is toch ook echt een vak apart, denk ik. Waar de lezer van een boek gedeeltelijk zijn eigen fantasie gebruikt over de invulling van bepaalde dingen (dat gaat bij mij tenminste geheel automatisch als ik een boek lees), ligt dat bij een musical echt vast. De spelers laten alles zien en dat moet dus ook allemaal precies in het script staan. Alhoewel ik ook heb ontdekt dat elke klas zijn eigen invulling geeft aan het script van een musical en dat personages net even anders worden neergezet.

Dat musicals schrijven een vak apart is, merk je ook wel aan de verschillende opleidingen die er zijn binnen schrijversland. Zo is er bijvoorbeeld een opleiding scenarioschrijver. Alhoewel mijn korte zoektocht op internet mij zojuist heeft geleerd dat de naam scenarioschrijver vooral gebruikt wordt voor schrijvers van films en televisieseries. Iemand die toneelstukken schrijft, noem je een toneelschrijver. En last but nog least een schrijver van musicals en opera’s noem je een librettist. Nou, ik kan je vertellen… ik heb weer wat nieuws geleerd. Tot vandaag had ik nog nooit van een librettist gehoord.

Waarschijnlijk moet ik mij toch maar niet gaan wagen aan een musical. Ik heb al genoeg uitdagingen voor mijzelf momenteel…

Bijna vakantie

En nu is het dan echt bijna vakantie. We hebben het er nog niet samen over gehad, maar waarschijnlijk gaan we weer voor een zomerstop. Hopelijk kunnen we genieten van een heerlijke, zonnige en ontspannende, maar ook inspirerende zomervakantie.

Tot de volgende brief maar weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.