Alweer een jaar voorbij

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertelt Ellen over dat er alweer een jaar voorbij is.

Brief 68 – 15 december 2020

Hey Sandy,

Wat heb jij een drukke tijd achter de rug en wat heb je jezelf uitgedaagd, super knap. Ik heb daar respect voor. Alle dingen die jij naast je werk als juf doet en van plan bent. Een echte bezige bij.

In deze brief wil ik vast een beetje terugblikken op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar een nieuw jaar, waarin hopelijk weer een heleboel leuke dingen gaan gebeuren.

PLANNEN MAKEN

Heel veel mensen maken aan het begin van een nieuw jaar een planning voor het nieuwe jaar. Ze stellen zichzelf doelen en door dat te doen, hopen ze dingen voor elkaar te krijgen. Het is namelijk vaak zo dat als je alleen maar droomt en niet in actie komt er ook niets van de grond komt.

Het wil overigens niet zeggen dat alle doelen die je jezelf stelt ook echt behaald worden. De kunst is alleen om niet teleurgesteld of boos te zijn wanneer dit het geval is. Er kunnen onvoorziene omstandigheden zijn die jouw plannen kunnen dwarsbomen. De hele Coronacrisis is daar een goed voorbeeld van.

EEN JAAR OM NOOIT TE VERGETEN

Ik weet wel dat dit jaar een onvergetelijk jaar wordt. Een jaar waarin de hele wereld op z’n kop stond en we met elkaar moesten wennen aan een nieuw normaal (wat dat ook moge betekenen). Niemand had immers kunnen bedenken dat een pandemie over de wereld zou razen en ons jachtige leven bijna tot stilstand dwong (enkele voorspellers daargelaten misschien ? ).

Ondanks dat is het een jaar waarin van alles gebeurd is; mooie en minder mooie dingen. Ik denk dat het belangrijk is dat je ook accepteert dat het leven zo verloopt. Er gebeuren altijd fijne dingen en dingen die je liever anders had gezien. Je hebt niet overal invloed op en dat is maar goed ook, hoe saai zou het leven er dan uitzien als je van alles de uitkomst zou weten?

WELKE DINGEN NEEM IK MEE IN HET NIEUWE JAAR?

Kijk, de hele crisis zou ik het liefst vandaag nog schrappen uit onze levens. Hup, voorbij met die ellende en terug naar het ‘normale’ leven. Maar dat is nog niet zo. Gelukkig wordt er met man en macht aan een oplossing gewerkt. Dus hoe graag ik het ook anders zou zien, dat neem ik mee in 2021.

Er zijn gelukkig ook nog veel andere, prettige en fijne dingen die ik meeneem het nieuwe jaar in. Zo blijf ik actief bezig met schrijfwedstrijden. Ik heb echt de smaak te pakken en iedere keer als mijn verhaal verder komt en/of gepubliceerd wordt, is dat een prestatie waar ik trots op ben. Bovendien is het een heel goede oefening. Schrijfkilometers maken is immers de beste manier om veel ervaring op te doen en van te leren.

HOOP OP EEN BOEKCONTRACT

Nu ik weer zo actief bezig ben met het redigeren van mijn manuscript over Donovan, de magiër, groeit ook weer de hoop om een goede, geschikte uitgever hiervoor te vinden en de bestseller te schrijven waar ik van droom. Ja, die droom geef ik nooit op!

Natuurlijk moet ik er dan eerst voor zorgen dat het verhaal staat als een huis en dat ik mijn manuscript perfect kan verkopen aan een uitgever. Door er veel mee bezig te zijn en erover na te denken, groeit het vertrouwen in mijn boek en de hoop dat het uitgegeven wordt.

365 DAGEN ONLINE ZICHTBAAR ZIJN

De challenge is inmiddels zo’n anderhalve maand bezig en ik heb nog geen enkele dag gemist. Ik vind het soms best een uitdaging om weer een onderwerp te bedenken om over te schrijven, maar het lukt me tot nu toe iedere dag. Dat vind ik op zich al een prestatie.

Jammer genoeg heb ik nog niet de vele volgers waar ik op gehoopt had, maar in een van mijn verhalen beschreef ik dat dit de weg zou zijn die ik moest bewandelen. Klein beginnen en groter groeien. Net als in het voorbeeld van het muzikale stel uit Amerika die na 365 dagen voor een publiek van 10.000 mensen speelde. Daar houd ik me aan vast. Je weet nooit wat de uitkomst van een genomen beslissing gaat zijn.

BLOGGEN

Waar ik ook mee doorga is de blog op mijn website. Iedere week deel ik daar mijn (schrijf)avonturen. Pas geleden vierde ik mijn 100-ste blog. Een mooie mijlpaal, al zeg ik het zelf.
Het is voor mezelf een waardevolle herinnering (een soort online dagboek, zeg maar) en leuk om over een tijdje weer eens terug te lezen. Ik denk er serieus over na om al mijn blogs in een mooie bundel te verzamelen en in eigen beheer uit te geven. Dat lijkt me een bijzonder naslagwerk.

PODCASTEN

Mede dankzij jou ben ik een maand geleden ook gestart met mijn eigen podcast. Lange tijd heb ik getwijfeld of ik dat zou doen en wist ik niet precies waarover deze podcast moest gaan. Ik heb eerst gedacht over een podcast over schrijven en welke struggles je onderweg tegenkomt en hoe hiermee om te gaan. Maar ik kon niet zoveel onderwerpen verzinnen om dit langdurig in te zetten.

Bovendien wilde ik mijn verhaal over mijn burn-out ook op een andere manier naar buiten brengen dan alleen de autobiografie die ik erover geschreven heb. Er zijn genoeg mensen die liever luisteren naar verhalen dan ze te lezen. Toen was mijn onderwerp dus geboren. Er is meer dan genoeg materiaal om over te praten, dus voorlopig kan ik nog vooruit. Het is echt superleuk om te doen en ik krijg heel fijne reacties. Daar doe ik het voor.

Zo die waren een aantal dingen die ik in het nieuwe jaar wil voortzetten. Ik ben natuurlijk erg benieuwd of jij al hebt nagedacht hoe jij het nieuwe jaar wil gaan invullen (maar jou kennende heb je daar vast al een idee over, hihi!).
Ik kijk uit naar jouw brief.

Tot snel.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.