preptober - hoe gaat het ermee?

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik over mijn voorbereidingen van Preptober.

Brief 61 – 20 oktober 2020

Hoi Ellen,

Wat leuk om jouw schrijfplannen te lezen in jouw vorige brief! Ook jij bent een heleboel van plan de komende tijd. Leuk om te lezen, zeker ook omdat de energie ervan af spat. Dat is alvast een goed teken.

Vakantie

Deze brief is een weekje later, omdat ik herfstvakantie had. Normaal gesproken zou ik dan wel gewoon brieven schrijven, maar ik was voor het eerst sinds lange tijd eens een weekje weg buiten de zomervakantie om. Heerlijk trouwens! Als het aan mijn jongens ligt, gaan we elke herfstvakantie een weekje naar Limburg, haha. Wie weet…

NaNoWriMo – Preptober

In mijn vorige brief heb ik je verteld dat ik dit jaar weer mee wil doen met NaNoWriMo. Daarom ben ik in oktober al flink aan de slag gegaan met Preptober; de maand voorafgaand aan november, waarin je je kunt voorbereiden. Ik schreef je dat ik voor een moeilijke keuze stond; een vervolgverhaal schrijven of een heel nieuw verhaal. Inmiddels kan ik je zeggen dat er een heel nieuw verhaal in mijn hoofd gekropen is. Het blijft leuk hoe dat werkt. In dit geval begon het bij mij met een personage.

Preptober: het bedenken van de hoofdpersoon

Ik had in mijn hoofd het idee dat het leuk zou zijn om een verhaal te gaan schrijven met een sterke vrouwenfiguur – in mijn geval meisjesfiguur (ik schrijf tenslotte kinderverhalen). Ik heb ooit eens een artikel gelezen over het feit dat de meeste boeken over jongens gaan die de hoofdrol spelen. En als er dan eens een meisje in de hoofdrol zit, dan wordt zij vergezeld door – jawel – een jongen. De weinige uitzonderingen daarop zijn waarschijnlijk van die paardenboeken, maar niet elk meisje houdt van paarden. Het is voor meisjes moeilijker om zich te identificeren met een jongen in de hoofdrol. Terwijl het ook heel goed is als de boekenwereld aan meisjes laat zien, dat zij ook helden kunnen zijn. Vrouwen en meisjes zijn net zo belangrijk!

Ik wilde dus een avontuurlijk boek schrijven over een meisje. En toen kroop Nova in mijn hoofd en leerde ik haar steeds beter kennen. Wie zij is? Dat ga ik nog niet vertellen, daarvoor moet je later mijn boek maar eens gaan lezen. Ik kan je echter wel vertellen dat ze een bijzonder avontuur tegemoet gaat waarbij ze dingen over zichzelf gaat leren en achter een geheim in haar verleden komt. Ben je al nieuwsgierig?

Inspiratie opdoen in de vakantie

Preptober staat voor meer bedenken dan alleen personages. Eén van die dingen is het creëren van een bepaalde setting; waar spelen bepaalde elementen van het verhaal zich af. Dat kan natuurlijk van alles zijn en in mijn geval zijn er verschillende settings nodig. Voor één van die settings kreeg ik inspiratie terwijl ik op vakantie was, zoals ik dat wel vaker heb. Een andere omgeving geeft stof tot nadenken en dus ook inspiratie.

Ik heb in de vakantie veel gewandeld door de prachtige bossen die Limburg rijk is. Deze bossen komen straks terug in mijn verhaal. Ik vind het altijd leuk om natuurelementen in mijn verhalen te verwerken. Ook heb ik in de vakantie een gebouw gezien, op zich niet zo heel bijzonder natuurlijk, maar op de één of andere manier zag ik dat gebouw in mijn hoofd opeens in zo’n bos staan. Ik zag het al helemaal voor mij – in gedachten liep Nova daar al echt rond. Waarschijnlijk gaat het grote conflict in het verhaal zich afspelen rondom dit gebouw. Iets waar ik voor de vakantie nog geen enkel specifiek idee over had. Heerlijk hoe zo’n verhaal zich in je hoofd opeens kan gaan vormen en tot leven komt.

Preptober is al bijna afgelopen

Het is al 20 oktober en daarmee is Preptober al ruim over de helft. De volgende brief die ik ga schrijven, zal in november zijn. En wie weet welke avonturen Nova tegen die tijd al aan het beleven is. Gek idee eigenlijk. En aan de andere kant kan ik niet wachten om met haar verhaal te gaan beginnen. De komende anderhalve week ga ik gebruiken om nog die laatste dingen te bedenken die in mijn verhaal horen. Ik durf nu al te zeggen dat ik goed voorbereid aan NaNoWriMo ga beginnen. En een goed begin is het halve werk!

Schrijfwedstrijd

En met het einde van oktober in het zicht, komt ook de deadline van de schrijfwedstrijd waar ik aan mee wil doen steeds dichterbij. Dank je wel nog voor de tip! Dat verhaal heb ik voor mijn vakantie al helemaal uitgedacht. Het hoeft alleen nog maar geschreven te worden, haha, klinkt makkelijker dan het is. Daar ga ik de komende dagen mee aan de slag, zodat ik mij daarna volledig op de laatste loodjes van Preptober kan storten.

En jij?

Hoe zit het met jou? Je vertelde in jouw brief dat ik je aan het denken had gezet om ook mee te gaan doen aan NaNoWrMo. Ik ben heel benieuwd wat je besloten hebt, als je al besloten hebt natuurlijk. Je hebt nog anderhalve week om erover na te denken.

Tot snel weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.