een schrijfhandleiding

Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die hetzelfde pad bewandelt. Het is dan erg mooi dat je samen op avontuur kunt gaan. In dit geval op schrijfavontuur. Op een aparte pagina op deze website kun je lezen over de schrijfavonturen die ik samen met Ellen beleef. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Dit keer schrijft Ellen onder andere over een schrijfhandleiding.

Brief 15 – 1 oktober 2019

Hey Sandy,

Ik heb heel erg genoten van jouw brief, waarin een heleboel nuttige tips stonden. Zo herkende ik een aantal dingen die je beschreef. Grappig om te lezen dat sommige dingen hetzelfde zijn. Ik kreeg in de auto tijdens onze zomervakantie, net als jij, een idee voor een verhaal. Ook ik maakte snel een notitie in mijn telefoon, bang om het te vergeten. Al denk je dat je het wel kunt onthouden, toch werkt het in de praktijk meestal net anders. Het is me dus wel eens gebeurd, dat ik een geweldig idee had, maar een aantal uren later was ik het alweer compleet vergeten en baalde ik als een stekker dat ik het niet genoteerd had. Het is dus erg belangrijk om bij die briljante ingevingen meteen een notitie te maken; in je telefoon of in een notitieboekje. Wat je het makkelijkst of fijnst vindt.

GOEDE TIPS

Ik merk dat ik het heel prettig vind om te lezen hoe jij de dingen aanpakt. Sowieso ben ik iemand die graag weet hoe dingen in elkaar zitten. Hoe processen werken. Het is toch ook zo dat de weg ergens naartoe vaak net zo mooi (of misschien soms wel mooier) is als het uiteindelijke resultaat. Vandaar dat ik mijn site ook ellens schrijfavonturen noem. Ik vind het echt een avontuur om te schrijven, te creëren en bekendheid te krijgen.

Je geeft me heel veel tips, dingen waar ik niet per se aan dacht, maar die wel heel belangrijk zijn om te vermelden. Zo zeg je dat je voor je eerste manuscript alle hoofdstukken al had ingedeeld met een korte inhoud. En de personages had uitgewerkt met karaktereigenschappen.
Ik ben het trouwens met je eens, dat het handig is om dit in een echt schrift te doen, zodat je kunt aanvullen en uitgummen.

DINGEN KUNNEN VERANDEREN

Ik moest stiekem een beetje lachen, toen je schreef dat je voor je tweede manuscript heel anders te werk bent gegaan. Dat je geen schrift hebt gebruikt om dingen in op te schrijven, maar op de computer een document hebt aangemaakt, waarin je de personages uitwerkte en het verhaalplot kort beschreef.

Zou dat zijn omdat je, nu je al één manuscript had, wat meer vertrouwen had dat het goed zou komen? Dat wanneer je dingen in je hoofd helder hebt, dat het met het schrijven wel goedkomt? Dat het als het ware vanzelf gaat ‘stromen’ (al heb ik een hekel aan het woord stromen…).

Ik herken dat wel. Ik doe de dingen nu ook veel gevoelsmatiger. Vaak wanneer er een beperkt aantal woorden mag worden gebruikt, schrijf ik het eerst uit op papier. Dan tel ik tussendoor het aantal woorden dat ik al geschreven heb. Beetje dom natuurlijk, want op de computer kan je dat precies zien. Het is gewoon iets waarbij ik me fijn voel en me het gevoel geeft de regie zelf in handen te hebben en het verhaal te kunnen sturen. Als ik op de computer typ, blijven de woorden komen en let ik niet meer op het aantal.

NANOWRIMO

Ik heb zeker ooit gehoord van deze schrijfuitdaging. Nu jij erover schrijft, denk ik er zelf ook over om mee te doen. Het is inderdaad een goede stok achter de deur om schrijfkilometers te maken en bepaalde verhalen af te krijgen. Voor jou een goede gelegenheid om de opdrachten van je schrijfcursus af te ronden en een ruwe opzet voor je volgende kinderboek te maken.
Al is 50.000 woorden in 30 dagen een pittige klus, denk ik.

Zullen we afspreken dat we deze uitdaging samen aangaan en elkaar hierin stimuleren en motiveren? Als je dit niet alleen doet, is de kans groter dat je erin slaagt om die 50.000 woorden te schrijven.
Hoe mooi zou het zijn als we eind november allebei de klus geklaard hebben?

EEN ECHTE SCHRIJFHANDLEIDING

Steeds vaker heb ik het idee om een soort schrijfhandleiding te schrijven. In mijn enthousiasme heb ik verschillende schrijvers gemaild met de vraag of ze mij van tips konden voorzien. Misschien wel in een persoonlijk gesprek/interview. Helaas heeft geen enkele schrijver zelf gereageerd, maar kreeg ik (als ik al reacties kreeg) een standaard antwoord met een verwijzing naar de website van de betreffende schrijver.

Een tikkeltje gedesillusioneerd besloot ik af te zien van mijn idee om via schrijvers aan tips te komen. Op Internet is immers veel informatie te vinden.
Toch blijft het idee om een soort werkboek of schrijfhandleiding te maken in mijn hoofd rondspoken. Wie weet heeft dit ook met mijn onderwijsachtergrond te maken. Ik blijf het boeiend vinden om mensen iets te leren. Ook omdat ik zelf heel erg geïnteresseerd ben in hoe dingen ontstaan of werken.

SCHRIJFHANDBOEKEN

Heb jij tips voor goede schrijfhandboeken? Waarin praktische en laagdrempelige tips worden aangereikt? Vaak vind ik deze boeken te langdradig of te vergezocht. Zo heb ik ooit eens gelezen dat schrijvers zich letterlijk een aantal maanden in een kelder of op een zolder opsluiten om vervolgens helemaal één te worden met het personage waarover ze schrijven. Om zo het verhaal te kunnen schrijven. Nou, dat is voor mij dus een complete no-go. Ik zie het niet zitten om mezelf überhaupt op te sluiten en bovendien heb ik een gezin met kinderen. Dat gaat dus never nooit werken.

Het moeten echt realistische en praktische tips zijn, die ook met een druk gezin uitvoerbaar zijn.
Natuurlijk snap ik ook wel dat er geen stappenplan bestaat om een goed verhaal of boek te schrijven en dat het voor iedereen anders werkt. Maar de basisbeginselen en je eigen ervaringen kunnen voor schrijvers in spé heel inspirerend zijn, lijkt me.

BENIEUWD NAAR HET VERVOLG – KOMT DIE SCHRIJFHANDLEIDING ER?

Nu ben ik aangekomen bij het laatste gedeelte van mijn brief. Zoals je kunt lezen, ben ik erg gedreven en enthousiast over het idee van een schrijfhandleiding en wil ik het ook echt gaan uitwerken. Of er een soort werkboek van maken met allerlei leuke, creatieve opdrachten.

Maar goed, ik heb ook nog heel veel andere ideeën en dingen die ik wil doen. Ik kom dus weer tijd te kort om alles uit te werken, vrees ik! 😉

Ik ben benieuwd of jij ook nog dromen/wensen hebt. Tot de volgende brief.
Liefs, Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Je kunt hier op de website nog meer brieven van onze schrijfavonturen lezen.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: van Ellen Kusters

Boeken
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.