Full speed ahead

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertelt Ellen over “in the flow” zijn en “full speed ahead”.

Brief 90 – 18 mei 2021

Hey Sandy,

Wat heerlijk om te lezen dat je zo’n fijne vakantie hebt gehad, waarin je weer even helemaal hebt kunnen bijtanken en leuke dingen hebt kunnen doen. Dat kan zoveel rust in je hoofd geven, hè? ?
Enne, die afspraak om elkaar in het echt te ontmoeten blijft staan. Nu nog een geschikt moment plannen, haha. Maar dat komt zeker goed.

DINGEN LOPEN ALTIJD ANDERS DAN GEPLAND

Ik begrijp zo goed wat je bedoelt als je schrijft dat je grootse plannen had om aan je manuscript te werken en dat dit uiteindelijk tóch een beetje tegenviel. In een vakantie leef je in de waan van de dag en lopen dingen vaak net iets anders dan je van te voren bedacht had. Tenminste, dat is mijn ervaring. Ik weet niet of dit voor jou ook geldt?

Gelukkig heb je jezelf dit niet kwalijk genomen en heb je lekker kunnen genieten van een welverdiende vakantie. Dit had je gewoon even echt nodig. Plannen kunnen of beter gezegd moeten dan maar even wachten.

ALLE BEETJES HELPEN

Bovendien moet je maar zo denken; alle beetjes helpen. En als ik het zo lees dan heb je best een grote stap gemaakt in het verbeteren van je manuscript. Het lijkt me ook erg ingewikkeld om de hele volgorde van je verhaal aan te passen. Je hebt immers een bepaald idee in je hoofd en nu moet je er flink aan sleutelen om het beter leesbaar te maken.

GO WITH THE FLOW

Ja, een paar weken geleden zat ik helemaal in de schrijfflow. Nu, na corona en de vakantie, moet ik bekennen dat die flow even wat minder is. Maar dat is ook prima. Ik denk niet dat het altijd lukt om in die flow te blijven. Dat zou heel vermoeiend zijn, denk ik.

Je schreef over Tony Robbins. Die naam ken ik inderdaad. Het is een erg indrukwekkend persoon. Op Netflix heb ik ooit zijn documentaire bekeken. Heel inspirerend, maar stiekem ook wel een beetje intimiderend. Hij is zo’n brok energie dat het beangstigend wordt. Wel erg leuk om naar te kijken, trouwens.

NIEUWE CHALLENGE

Ik vind het zo leuk om te merken dat jij ook bezig bent met persoonlijke ontwikkeling. Het is gewoon fijn om je eigen grenzen op te rekken en uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te doen en leren. Je gaf de tip van het (gratis!!!) event en ik heb daar, helaas, niet aan meegedaan. In een vakantie vind ik dat toch lastig.

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar je ervaringen en inzichten en ik hoop dat je deze in jouw volgende brief met me wilt delen. Misschien steek ik er dan ook nog wat van op! ?

MIJN PLANNEN

Op moment van schrijven, het is nu maandag, is iedereen weer naar school of aan het werk en heb ik dus het rijk weer alleen. Dat betekent in mijn geval meestal dat ik flink wat (schrijf)kilometers kan maken en kan werken aan nieuwe plannen en ideeën.

Op de eerste plaats wil ik graag mijn verhaal voor de schrijfwedstrijd van Godijn Publishing gaan afmaken. Het is een flinke klus, aangezien het een novelle moet worden. Een verhaal van 25.000 woorden. Ik vind het niet zozeer een uitdaging omdat het zoveel woorden moeten zijn, maar wel om in dat aantal woorden alles te schrijven. Ik hou er namelijk nogal van om flink uitgebreid te schrijven en kom daardoor dus nog wel eens in de knoop. Laten we hopen dat dit nu beter gaat.

EEN TELEURSTELLING VERWERKEN

Verder heb ik meegedaan aan de ZonnigeZomerschrijfwedstrijd van Lisette Jonkman. Dat was een schrijfwedstrijd waaraan jij ook graag had meegedaan. Het was een pittige klus om in zo’n korte tijd een verhaal van 10.000 woorden eruit te persen, maar het is me gelukt.

De shortlist werd afgelopen week bekend gemaakt. Stiekem had ik gehoopt dat mijn naam in die lijst zou komen. Ik was namelijk tevreden over mijn verhaal en vond dat ik een leuke twist erin verwerkt had. Helaas dacht de jury hier anders over en stond mijn naam niet in het lijstje. En ja, dat is dan best even een teleurstelling. Je hebt er tenslotte veel tijd en energie in gestopt in de hoop dat je verhaal goed genoeg is om door te gaan naar de volgende ronde. Het mocht helaas niet zo zijn.

INCASSEREN HOORT ERBIJ

Misschien heb ik de lat ook wel gewoon te hoog gelegd voor mezelf. Afgelopen jaar zijn er een aantal van mijn verhalen gepubliceerd en dat schept blijkbaar bepaalde verwachtingen (bij mezelf bedoel ik dan, hè ?). Ik heb mezelf voorgenomen om aan zoveel mogelijk schrijfwedstrijden mee te doen om zo ervaring op te doen en veel schrijfkilometers te maken.

Als bonus zou het natuurlijk erg leuk zijn als één van die verhalen zou winnen of om gepubliceerd te worden. Ik denk namelijk dat als je naam vaak genoeg gezien wordt, dat dat positief voor je werkt en je op die manier wellicht opvalt bij een uitgever. Je moet immers altijd blijven dromen en hoop houden, nietwaar?

OMGAAN MET KRITIEK

Wat ik afgelopen weken ook heb moeten verwerken was een erg negatieve recensie (alhoewel sommige mensen zeiden dat het zeer opbouwende feedback was). Nu weet ik echt wel dat er altijd mensen zullen zijn die niet enthousiast zijn over je schrijfwerk en dat dat er nu eenmaal bij hoort. Dat weet ik verstandelijk heel goed, maar gevoelsmatig is het echt iets anders. Het deed me letterlijk zeer en ik heb het echt een plekje moeten geven. Dat klinkt misschien dramatischer dan het echt is, maar je snapt wel wat ik bedoel denk ik.

Zo jammer dat de negatieve commentaren je zoveel beter bij blijven dan de positieve, want die zijn er meer dan genoeg. Toch is het net of die ene criticus meer indruk op mij maakte. Dat is een aspect aan het schrijven dat me af en toe in de weg zit. Ik weet niet of je dit herkent? Waarschijnlijk wel, want ik denk dat ieder mens het liefst positief commentaar krijgt.

LEKKER MIJN DING DOEN

Conclusie: het is een leerervaring, iets waar ik mee moet dealen en waar ik ‘harder’ moet worden. Het hoort erbij en het zal vast nog vaker gebeuren. Ik moet gewoon nog wat eelt op mijn ziel krijgen, hihi.

Voor nu ga ik gewoon lekker mijn ding doen en dat is schrijven en podcasts opnemen (want dat vind ik ook echt helemaal te gek). Ik kom mijn tijd wel door.

Ik wens jou een heel fijne week en ben benieuwd naar jouw brief.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.