Luisterboek - via een app op je telefoon

Ik ben vast niet de enige die kasten vol boeken heeft. En misschien heb je ook een e-reader waar nog wel meer boeken op staan. Maar heb je ook wel eens een luisterboek ‘gelezen’? Ik was nog niet heel bekend met dit fenomeen, maar onlangs heb ik het uitgeprobeerd.

Waarom opeens een luisterboek?

Begin maart heb ik mijn ogen laten laseren. Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik wel en niet kon zien/doen na de behandeling. Wel wist ik dat ik niet met mijn ogen dicht niks ging zitten doen. Ik bedacht mij dat dit het uitgelezen moment was om eens een luisterboek uit te proberen. Ik had er wel eens over gehoord, maar nog nooit eentje geluisterd. Tot twee weken geleden dus.

Een luisterboek via Storytel

Op het moment dat ik besloten had voor een luisterboek te gaan, begon de zoektocht. Ik kwam al snel uit bij Storytel. Nee, dit is géén reclame voor Storytel, ik krijg hier géen geld voor… maar het was gewoon wat ik tegenkwam. Wat mij aanstond was het feit dat je het de eerste 14 dagen gratis mag uitproberen. Dat was prima, want daarna hoopte ik gewoon weer zelf te kunnen lezen.

Kies een genre via Storytel

De eerste stappen

Ik had mij aangemeld en ging gelijk op zoek naar boeken. Geen idee hebbende waar ik zin in zou hebben na een ooglaserbehandeling, heb ik gewoon allerlei verschillende boeken en genres op ‘mijn boekenplank’ gezet. Naar mijn idee is er keuze genoeg; van kinderboeken tot thrillers en zelfs zakelijke boeken of boeken voor je persoonlijke ontwikkeling.

Mijn gekozen luisterboek

De middag direct na de ooglaserbehandeling was het fijn dat ik een boek kon luisteren. Kon ik heerlijk op mijn bank met mijn ogen dicht liggen. Mijn keuze viel op een boek van Jill Mansell. Ik heb alle boeken van deze chicklitschrijfster al gelezen en ze zijn stuk voor stuk heerlijk vermakelijk. Het leek mij prettig een boek te luisteren dat ik al ken, zodat het niet zo erg zou zijn als ik af en toe even wat zou missen. Dat was zeker de eerste dag een goede keuze.

Mijn gekozen luisterboek via Storytel

Verschillende stemmen

Een luisterboek wordt natuurlijk door iemand voorgelezen. Tijdens het kiezen van een boek, kun je een fragment luisteren. Dat is fijn, want ook nu; ‘smaken verschillen’. Ik merkte zelf dat ik de ene stem prettiger vond om naar te luisteren dan de andere. Niet geheel onbelangrijk, aangezien je úren naar zo’n luisterboek luistert. Ik weet niet hoe dat voor andere mensen is, maar ik heb er echt rekening mee gehouden bij het maken van mijn keuze.

Wanneer kun je gebruik maken van een luisterboek?

Ik heb natuurlijk gekozen voor een luisterboek, omdat ik niet zelf kon lezen. Alhoewel dat achteraf na die eerste dag prima had gekund, maar goed. Andere mensen kiezen hiervoor om andere redenen.

  1. Er zijn mensen die het heerlijk vinden om tijdens het huishoudelijk werk naar een boek te luisteren. Strijken wordt opeens een stuk leuker.
  2. In de auto kun je ook prima naar een boek luisteren. Wanneer je vaak in de file staat, is het een prettige afleiding.
  3. Ben jij iemand die elke dag in de trein zit? Misschien maakt een luisterboek de reis leuker.
  4. Tijdens het sporten kan het ook fijn zijn om een boek te luisteren. Dan gaat de tijd op de hometrainer toch een stuk sneller.
  5. Er zijn genoeg kinderboeken te vinden. Zo kunnen kinderen die het lezen wat moeilijker vinden, maar wel van verhalen houden, er ook van genieten. En als ze proberen mee te lezen tijdens het luisteren, pikken ze er misschien nog wat van op ook.
  6. Ook zijn er mensen bij wie het zélf lezen meer moeite kost; mensen die minder goed kunnen zien of bij wie het lezer lastiger gaat. Voor die mensen is een luisterboek een uitkomst. Op deze manier kunnen zij ook alle mooie, spannende, fantasierijke en leuke boeken die uitkomen ‘lezen’. Het zou toch zonde zijn als ze dit zouden moeten missen.

Luistertip!

Tijdens het luisteren van mijn boek, bedacht ik nog een luistertip. Luisteren op vakantie! In het vliegtuig, op je strandbedje of aan de rand van het zwembad. Lekker met je ogen dicht, in het zonnetje, liggen luisteren. Hoe relaxed klinkt dat?

Na de proefperiode

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn gekozen luisterboek niet helemaal afgeluisterd heb. Hij duurde bijna 13 uur! Zelf lezen gaat natuurlijk sneller. En misschien was bij mij de noodzaak om hem af te luisteren minder groot, omdat ik het boek al ken. Wie weet was dat met een nieuw boek wel anders gegaan. Dat kan ik niet zeggen.

Ik heb mijn abonnement na de proefperiode stopgezet. Als ik in 2 weken tijd niet 1 boek kan ‘uitlezen’, dan vind ik het met 10 euro in de maand wat prijzig worden, voor nu. Dat komt misschien ook doordat ik nog een aardige To Be Read stapel heb liggen (boeken die ik nog moet lezen) en ook al lid ben van Bookchoice. Dat is een bedrijf waarbij ik via een abonnement elke maand 8 nieuwe e-books krijg, boeken die ik ook als luisterboek kan downloaden. Voor mij nog boeken genoeg!

Kies een luisterboek via Storytel

Luisterboek ‘lezen’

Mocht je nu denken, dat lijkt mij ook wel wat… Er zijn verschillende manieren om een luisterboek te ‘lezen’.

  1. Storytel. Hier heb ik dus al wat over verteld. Het mooie is dat ze een proefperiode hebben waarbij je kunt kijken of het wat voor je is. Vergeet niet op tijd op te zeggen, mocht je toch liever niet aan een abonnement willen vastzitten waarvoor je moet gaan betalen.
  2. Bookchoice. Ook dit is een abonnementservice. Elke maand krijg je 8 nieuwe boeken die je een paar keer van de site kunt downloaden. Hiervan zijn ook audioboeken.
  3. LuisterBieb. Dat is een app voor luisterboeken. Je kunt hiervan gebruik maken als je lid bent van dé Bibliotheek.
  4. Er zijn diverse luisterboeken te koop op verschillende plekken; zowel in winkels als online. Ook een manier om ermee kennis te maken.

Ten slotte

Via mijn Facebookpagina heb ik mensen gevraagd of ze wel eens een luisterboek hadden ‘gelezen’. Het overgrote merendeel, 80% om precies te zijn, had nog nooit een boek geluisterd. En een gedeelte daarvan was/is er ook niet bekend mee. Nu waren het nou ook weer niet zoveel stemmers, dus waarschijnlijk is het niet helemaal representatief, maar het geeft wel aan dat het fenomeen luisterboeken nog niet bij iedereen even bekend is.

Daarom ben ik nu wel even nieuwsgierig. Heb jij wel eens een luisterboek ‘gelezen’? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Vertel het hieronder.

Luisterboek - via een app op je telefoon

Op de website kun je nog meer leestips vinden.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: eigen foto’s

Boeken algemeen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.