Kinderboekenchallenge 2020

Ik heb de afgelopen maand meegedaan met de Kinderboekenchallenge van Uitgeverij Lemniscaat. Vorig jaar kwam ik deze voor het eerst tegen op Instagram en heb ik ook meegedaan. Toen was het niet gelukt om hem helemaal af te maken. Dit jaar heb ik een nieuwe poging gedaan. En het is gelukt! Stiekem heb ik wel een aantal dagen met terugwerkende kracht op een later moment gepost, maar ik heb toch echt in totaal 31 foto’s gepost, die bij de opdrachten van de Kinderboekenchallenge hoorden.

Kinderboekenchallenge 2020

Dag 1 t/m dag 7 van de Kinderboekenchallenge

Dag 1: Nederlandse topper!
Ik koos voor Kruistocht in spijkerbroek. Thea Beckman was één van mijn favoriete kinderboekenschrijvers in mijn jeugd, dus die mocht hier niet ontbreken.

Dag 2: Betoverd
Toen ik dit zag, moest ik natuurlijk gelijk denken aan het boek dat ik op dat moment nog aan het voorlezen was: Harry Potter en de gevangene van Azkaban.

Dag 3: Favoriete boekhandel
Dan kom ik uit bij boekhandel Venstra. Toen ze nog op de oude locatie zaten, ging ik regelmatig lekker rondneuzen in de kelder waar een indrukwekkende collectie kinderboeken stond.

Dag 4: MONSTER!
Bij het thema monster denk ik gelijk aan de serie over de Monstersnackbar. Op de website kun je daar een uitgebreide recensie over lezen. Top serie!

Dag 5: Onderweg
De brief voor de koning is een boek wat hier goed bij past. De hoofdpersoon is niet zomaar onderweg – hij heeft een heel belangrijke missie.

Dag 6: Superspeurneus
Het duo Spekkie en Sproet verdienen deze naam. We hebben hier in huis inmiddels al een aantal boeken gelezen van deze speurneuzen en elke keer is het weer genieten van hun avonturen.

Dag 7: Wijze les
In de Gigantosaurus is er een kleine dino die elke keer zijn vriendjes in de maling neemt door te zeggen dat de Gigantosaurus eraan komt. Grapje! Maar dan komt hij echt en geloven ze hem niet meer. Tja… wijze les geleerd, denk ik zo.

Kinderboekenchallenge 2020

Dag 8 t/m dag 13 van de Kinderboekenchallenge

Dag 8: Puur Natuur
Tobie Lolness gaat over een piepklein mannetje niet groter dan anderhalve millimeter. Hij hoort bij het boomvolk en woont dus in een boom. Over puur natuur gesproken… Er gaat echter iets mis wat de toekomst van de boom en daarmee ook het boomvolk in gevaar kan brengen. Tobie moet vluchten!

Dag 9: #throwbackthursday
Throwbackthursday, de naam zegt het al, neemt je mee terug naar het verleden. Vroeger heb ik als kind erg kunnen genieten van de avonturen van Pol. Vorig jaar heb ik een hele stapel ‘jeugdsentiment’ op de kop getikt en nu kunnen mijn jongens er ook van genieten. Zo leuk!

Dag 10: De wereld rond
De wereld rond – en door de ruimte… Ik vond het boek André het astronautje op reis naar de planeten wel goed passen bij deze opdracht. Het is een leuk en ook leerzaam boek waarin je alle planeten leert kennen.

Dag 11: Do-re-mi-fa-soool
Bij muziek denk ik aan Barbalala, eentje van de Barbapapa-familie. Leon, mijn oudste zoon, kreeg toen hij nog baby was een heel leuk setje boekjes van deze familie. We hebben ze heel veel gelezen. Ook Dylan vindt ze nu helemaal geweldig.

Dag 12: Favoriet cadeau
De jongens krijgen elk jaar een boek cadeau (of eigenlijk 2 ? ) tijdens de Kinderboekenweek. Het leven van een loser werd toen door Leon uitgekozen en dat was het begin van een leesverslaving. Inmiddels heeft hij alle delen verslonden. Als dat geen goed cadeau is geweest…

Dag 13: Heksen en bezemstelen
Bij heksen denk ik toch gelijk aan De heksen van Roald Dahl. Wat heb ik vroeger zitten smullen tijdens het lezen. En iets wantrouwender alle vrouwen om mij heen bekeken, haha.

Kinderboekenchallenge 2020

Dag 14 t/m dag 19 van de Kinderboekenchallenge

Dag 14: Knutselen maar!
Mijn jongens zijn niet echt knutselfans. Toch vond Leon het boek 100 vette activiteiten voor jongens wel erg leuk. Er staan allerlei opdrachten in om te doen, maar het meest favoriet was toch echt het plakken van de stickers.

Dag 15: Lievelingsleesplek
Mijn lievelingsleesplek is de hoek van onze hoekbank. Daar kan ik echt van genieten. Kopje thee erbij en gewoon lekker lezen…

Dag 16: Geschiedenis
Ik kwam onlangs op internet een leuke boekenserie tegen: Vet oud! Voor deze opdracht heb ik gekozen voor de versie die over de Tweede Wereldoorlog gaat. Ik kreeg hem voor mijn verjaardag. Als wij het hier straks over gaan hebben op school, groep 7, ga ik deze mooie verhalen voorlezen.

Dag 17: #shelfie
Op de foto van mijn #shelfie zie je dat ik graag boeken lees die onderdeel zijn van een serie. Zoals bijvoorbeeld de wereldberoemde Harry Potter-reeks.

Dag 18: Antiheld
Artemis Fowl is toch wel een echte antiheld. In het begin van deel 1 (ja, ja, weer een serie – trouwens ook te zien op de #shelfie) is hij zelfs de schurk van het verhaal. Hij wil namelijk de elfenmagie stelen en daarvoor ontvoert hij Holly, een elf van de elfBI. Later in het boek en zeker in de andere delen van de serie, gaat hij steeds meer samenwerken met de elfBI en wordt hij daarmee de antiheld van de boeken. Het is een leuke reeks!

Dag 19: Geniale vertaler
Een geniale vertaler past in mijn ogen alleen bij een geniale verteller. En als we het over geniale vertellers hebben, hebben we het in mijn ogen over Roald Dahl. Hij heeft de meest fantastische verhalen bedacht en daarbij de meest briljante woorden verzonnen. Woorden die schitterend vertaald zijn.

Kinderboekenchallenge 2020

Dag 20 t/m dag 25 van de Kinderboekenchallenge

Dag 20: Regenboog
Bij een regenboog denk ik aan kleuren (en aan mijn manuscript, maar daar vertel ik later nog wel eens over). En bij kleuren denk ik aan Het kleurenmonster. Een mooi boek om kleuters iets over hun gevoelens te leren, omdat elke kleur voor een gevoel staat.

Dag 21: Zo zit dat…
Het boek De waanzinnige geschiedenis van de hele wereld staat al jaren in mijn boekenkast op school. Elk jaar zijn er weer kinderen die ervan genieten om te lezen. Vorig jaar heeft één leerling het boek bijna een half jaar in zijn kastje gehad en zat er elke dag in te lezen.

Dag 22: Voorleesfavoriet
Ik heb samen met mijn jongens elke keer weer vollop genoten tijdens het voorlezen van de boeken over De Gorgels. We kunnen dan ook niet wachten om het nieuwe boek straks te lezen.

Dag 23: Favoriete knorrepot
Onlangs waren de Voorleesdagen en het boek Moppereend was een cadeautje voor Dylan. Het was namelijk hét prentenboek van dit jaar. En ik zoek graag een excuus om een nieuw boek te kopen en geven. Het is een heerlijk boek over een echte knorrepot.

Dag 24: Van groot naar klein
Als kind heb ik genoten van de boeken over De kleine kapitein. Dus toen ik jaren later het boek De grote kleine kapitein tegenkwam, heb ik hem gelijk gekocht. Hierin zijn alle delen verzameld.

Dag 25: Beestenboel
Ik heb voor het boek Superworm gekozen. Het is een heerlijk boek met een wel heel speciale superheld. Van de makers van De Gruffalo.

Kinderboekenchallenge 2020

Dag 26 t/m dag 31 van de Kinderboekenchallenge

Dag 26: It’s all in the family
In het prachtige prentenboek De allerliefste knuffel van de hele wereld is de kleine luipaard alleen. Zijn moeder is jagen en nu mist hij haar en haar knuffels. Hij gaat bij de andere dieren langs, maar niemand kan zo goed knuffelen als zijn moeder.

Dag 27: Voor het slapengaan
Tegenwoordig lees ik vooral ‘gewone’ boeken voor aan mijn jongens, maar toen ze nog kleiner waren, hebben we genoten van de 1-minuut goedenachtverhaaltjes. Doen we trouwens soms nog steeds…

Dag 28: Troep!
Bij troep denk ik aan wolven. Oké, ik weet dat het een roedel is, maar ik gebruik hier even wat ‘schriftelijke vrijheid’… De boeken die ik heb gekozen gaan over Wolfling. Nee, geen wolf of weerwolf, maar een Wolfling. Nat ontmoet er eentje in deel 1 en beleeft daarmee een leuk en spannend avontuur, wat in deel 2 een mooi vervolg krijgt. Tijdens de challenge kwam ik er trouwens achter dat er ook nog een deel 3 van is. En zo is mijn verlanglijst weer een boek rijker, hihi.

Dag 29: Pareltje
Als kind heb ik het pareltje Ronja de Roversdochter met veel plezier gelezen. Toen ik hem als volwassene tegen kwam in een boekhandel, moest ik hem gewoon kopen. Zo eentje die niet mag ontbreken in de boekenkast. Niet voor niets is deze een paar jaar geleden uitgekozen voor de actie ‘Geef een boek cadeau’.

Dag 30: Favoriete auteur/illustrator
Ik koos deze dag voor een illustrator, omdat ik al genoeg auteurs had gekozen. Sinds ik Eiland voor het eerst gelezen had, ben ik fan van de prachtige illustraties van Mark Janssen. Ik vind het knap dat hij met een afbeelding zonder woorden nog steeds zoveel kan zeggen. Lees op de website de recensie over dit boek.

Dag 31: Ontdekking
De Kerstmisaurus is voor mij de ontdekking die hier niet mocht ontbreken. Ik lees hem nu voor aan de jongens en dat is echt een feestje. Vanaf de eerste bladzijde word je in het verhaal gezogen door de leuke, eigentijdse schrijfstijl.

Het einde van de Kinderboekenchallenge

Daarmee ben ik aan het einde gekomen van de Kinderboekenchallenge. Het was erg leuk om hieraan mee te doen. Tijdens mijn zoektocht naar passende boeken in mijn kinderboekenkast, heb ik een aantal van de mooiste boeken herontdekt. Ook hebben andere deelnemers van deze Kinderboekenchallenge mij diverse nieuwe pareltjes laten zien. Voorlopig heb ik genoeg inspiratie gekregen voor het komende leesjaar.

Hopelijk heb ik je ook een beetje enthousiast gemaakt en heb je nieuwe boeken ontdekt. Vertel het mij maar hieronder in de reacties!

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto’s

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.