Boekenweekgeschenk van de Boekenweek

Net zoals voorgaande jaren mag ook in 2019 de Boekenweek niet ontbreken. De 84e editie van de Boekenweek start zaterdag 23 maart en zondag 31 maart is de afsluiting. Het wordt ook wel het literaire hoogtepunt van het jaar genoemd. Wat kan je dit jaar verwachten? Lees het hieronder.

Thema van de Boekenweek

Elk jaar wordt er een thema gekozen. Dit jaar is dat: De moeder de vrouw. Het draait om het moederschap. Moeders heb je in alle vormen en maten. Van lief en zorgzaam tot kil en afstandelijk. Zo gaat dat ook in boeken; boeken waar moeders in voorkomen, boeken over moeders of boeken geschreven door moeders.

Boekenweekgeschenk

Jan Siebelink heeft het Boekenweekgeschenk geschreven; ‘Jas van belofte’. Elke klant ontvangt hiervan een exemplaar bij een minimale besteding van 12,50. Op zondag 31 maart kan je het Boekenweekgeschenk gebruiken als gratis treinkaartje, omdat NS de hoofdsponsor van de Boekenweek is. Jan Siebelink en Murat Isik maken deze dag een tour met de trein en signeren hun boek. Wie weet kom je deze dag zelfs de auteur van je ‘treinkaartje’ tegen…

Boekenweekessay

Murat Isik had de eer het Boekenweekessay te mogen schrijven. ‘Mijn moeders strijd’ is voor 3,75 te koop. Het Boekenweekessay sluit altijd aan bij het thema. Murat Isik beschrijft de strijd van zijn moeder; een vrouw die zich tegen alle gebruiken in besluit te emanciperen. Een prachtig eerbetoon aan zijn grote voorbeeld.

Boekenweekgedicht

Dit jaar is er voor het eerst ook een Boekenweekgedicht. Dit heeft alles met het thema te maken. Na de bekendmaking van het thema ‘de moeder de vrouw’ ontstond er een hoop discussie. Het thema dat bedoeld was als een soort eer, ‘een sterke vrouw aan het roer’, maar het deed veel stof opwaaien. Mensen vonden dat het meer verwees naar de vrouw aan het aanrecht en dat leidde tot weerstand.

Deze discussie heeft wel een nieuw initiatief opgeleverd; een Boekenweekgedicht. Ze hebben hiervoor een vrouw gevraagd; Ester Naomi Perquin. Het Boekenweekgedicht ‘Moeder’ is een extraatje dat elke klant krijgt, naast het Boekenweekgeschenk.

signeersessie Boekenweek

Activiteiten tijdens de Boekenweek

 • Het Boekenbal. De avond voor het begin van de Boekenweek wordt het Boekenbal gehouden in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Hiermee wordt de Boekenweek officieel geopend.
 • Tournee Jan Siebelink en Murat Isik. Gedurende de Boekenweek zullen deze auteurs bij diverse boekhandels en bibliotheken langsgaan voor interviews en signeersessies.
 • Diverse activiteiten vinden plaats in de lokale boekhandels en bibliotheken. Misschien wordt er bij jou in de buurt ook wel wat georganiseerd…
 • Gratis reizen. Zoals ik al eerder vermeldde, kun je op zondag 31 maart, gratis met de trein reizen. Hier zitten natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan, maar dat mag de pret niet drukken.

Boekenweekmagazine

In het Boekenweekmagazine kun je een overzicht vinden van de meeste actuele boeken passend bij het thema ‘De moeder de vrouw’. Verder staan er interviews en andere artikelen in. Het is verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken.

Ben je er klaar voor de Boekenweek?

Zelf vind ik de Boekenweek een mooi excuus om een boek, of twee/drie, te kopen. Dat ik nog een stapeltje ongelezen boeken heb liggen, maakt natuurlijk helemaal niks uit. Ik heb inmiddels geleerd dat dit kenmerkend is voor een boekenfan. Ik geef mij er gewoon aan over. Welk boek ik wil kopen weet ik nog niet. Er is keuze genoeg. Ik laat het je nog wel weten!

En jij? Ga je ook een nieuw boek kopen? Ik ben benieuwd welke het wordt. Laat het hieronder gerust weten. Misschien inspireren we elkaar nog een beetje…

Op de website kun je nog meer leestips vinden.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: eigen foto en van Pixabay

Boeken algemeen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

2 reacties

 1. Leuk he, de Boekenweek! Die verzameling ongelezen boeken is wel herkenbaar ja ?

  Ik heb de studenteneditie van Wetboek voor Bloggers (Charlotte Meindersma) gekocht en ben heel benieuwd!

  1. Zeker leuk die Boekenweek! Ik hou wel van een excuus om langs de boekwinkel te gaan. 😉
   Ik ben benieuwd wat je van het Wetboek voor Bloggers gaat vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.