Geef een boek cadeau – 2019 – Kruistocht in spijkerbroek

Delen is lief!

Welk kind wil er niet zo’n mooie aanvulling in zijn of haar boekenkast? Als je tenminste een boekenkast hebt. Er zijn genoeg kinderen bij wie het niet zo vanzelfsprekend is en ook hier zitten de welbekende boekenwurmen tussen. De actie ‘Geef een boek cadeau’ is een schitterend initiatief dat deze (legere) boekenkasten helpt vullen. 

Het begin

Een paar jaar geleden had je ‘Geef mij maar een boek’ en ‘Ik wil een prentenboek!’. De boekhandels steunden dit idee en het was een groot succes.

‘Geef een boek cadeau’ heeft als belangrijkste doel; alle kinderen laten opgroeien tussen de mooiste kinderboeken. Hierbij gaat het niet alleen om Nederlandse kinderen. Ook in België doen een aantal boekhandels mee. Het idee van het ‘geven’ van het boek, is dat je het dus daadwerkelijk aan iederéén kan geven. Het is zelfs mogelijk om boeken te doneren. Op deze manier kan iedereen, rijk of arm en alles wat daar tussenin zit, meegenieten van alle prachtige verhalen. Hoe mooi is dat?

Deze boeken zijn al eerder langsgekomen:

In 2016: ‘Oorlogswinter’, van Jan Terlouw.

In 2017: ‘Achtstegroepers huilen niet’, van Jacques Vriens en het prentenboek ‘De Gruffalo’.

In 2018: ‘Ronja, de roversdochter’, van Astrid Lindgren en het prentenboek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’.

2019

Dit jaar is de keuze gevallen op ‘Kruistocht in spijkerbroek’, van Thea Beckman. Dit boek stond vroeger hoog in mijn top 10 favoriete kinderboeken. En als je mij nu zou vragen welke schrijver ik vroeger graag las, staat Thea Beckman samen met Roald Dahl op de 1e plaats. Neem een kijkje in mijn huidige kinderboekenkast en ze staan er nog steeds.

Geef een boek cadeau - 2019 - Kruistocht in spijkerbroek

Geef een boek cadeau op school (even een stukje voor de leerkrachten onder ons)

Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs zijn er lessuggesties bedacht bij het boek ‘Kruistocht in spijkerbroek’. Voor mij, als juf van groep 8, is dit zeker interessant. De gemeente waarin ik woon en werk heeft ‘Geef een boek cadeau’ omarmd en vandaag mocht ik alle kinderen van mijn groep verrassen met een exemplaar. Ik hoop dat er deze voorjaarvakantie een hoop kinderen ‘op kruistocht gaan‘.

In de lessuggesties kun je informatie lezen over het boek en de auteur.

Verder wordt aangegeven hoe je het boek zou kunnen introduceren in je groep, door bijvoorbeeld een stukje van de film te laten zien.

Daarnaast staan er ook diverse werkvormen die je kunt gebruiken om de kinderen te laten praten over het boek.

Ze geven een aantal creatieve ideeën; zoals een nieuwe omslag tekenen of een scène uit het boek uit te laten spelen.

En ten slotte bieden ze tips hoe je dit boek en zijn thema kunt koppelen aan andere vakken, zoals natuurlijk geschiedenis, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Denk daarbij aan de route die de kinderen in het boek afleggen en je kunt er een topografieles omheen geven.

Waar wacht je nog op?

Vanaf 8 februari ligt ‘Kruistocht in spijkerbroek’ voor €2,50 in de meeste Nederlandse en enkele Belgische boekhandels. Wacht niet te lang, want ze zullen voor deze prijs als warme broodjes over de toonbank gaan.

Ik vind het een schitterende actie! Het is zo belangrijk dat kinderen veel lezen en hierbij ook leesplezier hebben. De actie ‘Geef een boek cadeau’ helpt hierbij. Persoonlijk hoop ik dat dit initiatief nog vele jaren succesvol zal zijn en ik ben nu al benieuwd naar het boek voor 2020.

Mocht je stiekem toch te laat zijn, maar nog wel het boek willen kopen. Kijk dan hier. Of mocht je nieuwsgierig zijn naar de film; die kun je hier kopen.

Welk boek vind jij dat ze volgend jaar moeten kiezen? Laat het mij hieronder weten.

Geef een boek cadeau - 2019 - Kruistocht in spijkerbroek

Kijk hier voor recensies van andere boeken en films.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: eigen foto’s

Boeken algemeen
Delen is lief!