Nooit klaar met leren

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertelt Ellen verder over het onderwerp ‘schrijven kun je leren’, met de wijze woorden dat je nooit klaar bent met leren.

Brief 58 – 22 september 2020

Ha Sandy

Zoals altijd heb ik weer genoten van jouw brief. En wat is het toch fijn dat we zoveel herkennen in elkaars verhalen. Omdat we met dezelfde dingen bezig zijn en dezelfde passie delen. Ik ben super blij voor jou dat jij je schrijfcursus hebt afgerond en ik proef uit je vorige brief, dat jij ook niet uitgeleerd bent.

DE BERUCHTE BOEKENLIJST!

Ik heb smakelijk moeten lachen om de vergelijking met het verplicht moeten lezen van een aantal boeken op het voortgezet onderwijs. Ook ik heb in die tijd een hekel gekregen aan lezen. Gelukkig is dat later weer helemaal goed gekomen, haha. Maar ik kan me voorstellen dat je na 48 verhalen een klein beetje klaar was met deze manier van schrijven. Gelukkig is dat voor jou een afgesloten hoofdstuk.

EEN RAAR GEVOEL OM IETS AF TE HEBBEN

Ik weet natuurlijk niet hoe het bij zit, maar ik voel me altijd een beetje raar als iets klaar is. Heel erg blij aan de ene kant, maar ook vreemd alsof het nog niet afgelopen is.
En ik denk, weet eigenlijk wel zeker, dat dat ook zo is. Dat je nooit uitgeleerd bent en dat je jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen.

De eerste periode nadat je een opleiding of cursus hebt afgerond, voel je blijdschap en misschien zelfs opluchting, omdat je ergens veel tijd en energie in hebt gestopt. Maar dan, op een bepaald moment, begint het weer te knagen. Nu weet ik niet of ik ook voor jou spreek, maar het geldt zeker voor mij.

NIEUWE PLANNEN

Je vroeg of ik al weer ideeën had voor nieuwe dingen. Ik denk dat je me in het afgelopen jaar redelijk hebt leren kennen en dat je je wel kunt voorstellen dat ik altijd bezig ben met het bedenken (en hopelijk ook uitvoeren) van plannen.

Ik ben trots op het feit dat ik na ruim tweeënhalf jaar Schrijversacademie de schrijfopleiding met een goed gevolg heb afgesloten. Het was een bijzondere, geweldige periode die ik absoluut niet had willen missen. Ik heb veel geleerd, geoefend, schrijfkilometers gemaakt, leuke mensen ontmoet, fijne en waardevolle feedback gehad en bovenal ontzettend genoten van deze stap in mijn nieuw ingeslagen weg.

EINDELIJK EEN EIND SCHRIJVEN AAN MIJN YA ROMAN

De laatste specialisatie stond in het teken van een einde bedenken (en schrijven) voor mijn YA roman over een magiër, waar ik al ruim drie jaar mee bezig ben.
Ik wist, voordat ik aan deze specialisatie begon, helemaal niet hoe ik toch tot een slot voor mijn boek kon komen en had eigenlijk de hoop al een beetje opgegeven.

Dankzij een bepaalde opdracht, waarin we brononderzoek moesten verrichten, kreeg ik een nieuwe invalshoek voor mijn verhaal en opeens wist ik hoe ik dit kon gebruiken om het eind voor mijn verhaal te schrijven.

ANDERE IDEEEN

Behalve dat ik voor het eind van dit jaar mijn verhaal eindelijk hoop af te ronden, wil ik nog veel meer dingen doen en uitproberen.
O.a. het promoten en verkopen van ons boek ‘Duistere geheimen’. De eerste exemplaren zijn al verkocht en ik heb ook al een hele leuke, positieve reactie gekregen. Niets dan goed nieuws dus.
Natuurlijk hopen wij (en dan spreek ik ook namens Kathleen) dat ons boek zijn weg vindt naar een groter publiek en niet alleen in onze netwerken blijft hangen. Dat we het naar een hoger niveau kunnen tillen. Daar droomt tenslotte iedere schrijver van, toch?

Ook wil ik me gaan richten op het geven van lezingen. Ik heb dat een aantal keren mogen doen en ik haal er ontzettend veel plezier uit. Het voelt goed om anderen met mijn verhaal te inspireren of gewoon te vermaken. Ik denk dat een combinatie van schrijven en spreken een gouden combi kan zijn en ik ben dus op zoek naar een leuke manier om deze in elkaar te kunnen schuiven.

NETWERKEN

Jij schreef in je vorige brief dat je zo ontzettend veel leert en steun krijgt van jouw schrijfmaatje (de schrijfster). Dat begrijp ik heel goed. Ik heb dat inderdaad met Kathleen ook. Van en met elkaar leren en nieuwe paden bewandelen. Een super fijn gevoel. En helemaal als je het kunt delen.

Ik heb pas ook een heel fijn gesprek gehad met Nikki Pommer (je weet wel, van multipotentials …). Zij heeft me nieuwe inzichten gegeven en zeker aan het denken gezet. Ik kan daarover nog niet teveel vertellen, want het zijn nog maar hersenspinsels, haha.
Kortom; ik heb weer genoeg stof om over na te denken en genoeg te doen.

En hoe is dat voor jou? Heb jij alweer plannen? Of ga je lekker verder om je “Sandy’s Color Creations” meer bekendheid te geven? Ik ben heel benieuwd en kijk nu alweer uit naar jouw antwoord.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto van Ellen Kusters

BoekenBoekenDelen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.