Verhaal van de maand

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. In deze nieuwe brief vertel ik over mijn schrijfinspiratie – het “Verhaal van de maand”.

Brief 191 – 26 maart 2024

Hoi Ellen,

Ik heb weer genoten van jouw brief vorige week. Altijd leuk om te lezen! Vandaag is het mijn beurt. Ben je er klaar voor? 😉

Besefmomentje

Toen ik zojuist deze brief – in wording – ging opslaan op mijn laptop, besefte ik mij dat wij inmiddels alweer bijna 5 jaar bezig zijn met brieven schrijven. Op 6 mei 2019 schreef ik brief nummer 1. We hebben straks in mei een klein jubileum te vieren, hihi. Toen ik dat besefte, bedacht ik mij dat ons avontuur via een berichtje op Facebook Messenger begonnen is. Ik ben terug gaan zoeken en heb net onze eerste berichtjes-wisseling gelezen. Zo leuk om terug te zien!

Dit eerste berichtje was van jou, op 7 maart 2019, waarin jij de stoute schoenen aantrok en contact met mij zocht. Dat is inmiddels echt alweer 5 jaar geleden. Zo grappig om terug te lezen hoe ons idee voor deze briefwisseling ontstond. Als je mij toen had gezegd dat we vijf jaar later nog steeds (bijna) elke week een brief naar elkaar zouden schrijven, had ik het misschien niet eens geloofd. En nog steeds vind ik het superleuk om te doen! Jij hopelijk ook 😊…

Nieuwe schrijfinspiratie

Ik ga van deze brief nog geen terugblikbrief maken, dat komt straks in mei wel, hihi. Wel vind ik het leuk dat we allebei in die vijf jaar een hoop schrijfinspiratie hebben gehad en ook steeds weer nieuwe inspiratie. In mijn vorige brief schreef ik dat mijn schrijfinspiratie weer was aangewakkerd, toen ik had gekozen om mij op mijn manuscript te gaan focussen. Jij deed in jouw brief een gokje… jij dacht dat het om een deel 2 ging van het verhaal van mijn manuscript. Dat was niet het geval, maar dat heb je inmiddels via Facebook of Instagram al begrepen. Niet dat een deel 2 geen goed idee is trouwens, maar ik kan je vertellen dat ik daarvan al een (hele ruwe) versie heb liggen. Geschreven tijdens NaNoWriMo een paar jaar geleden, kun je nagaan…

Verhaal van de maand

Mijn nieuwe schrijfinspiratie heeft te maken met iets wat ik al eerder heb gedaan, maar wat inmiddels alweer een tijdje stilligt. Namelijk: mijn “Verhaal van de maand”. Je kent het nog wel… Op mijn website kun je de blogpost teruglezen, waarin ik vertel over het ontstaan van het “Verhaal van de maand”. Iedereen die toen met mijn “Verhaal van de maand” meelas, was eigenlijk altijd wel enthousiast en ik vond het heel leuk om te doen. Ik ga het weer oppakken, maar dan wel in een iets andere vorm, zodat het voor mij haalbaarder is om te doen 😉…

Nieuwe opzet van mijn “Verhaal van de maand”

Mijn verhalen zullen weer, net als eerst, een maand duren. Dat vind ik leuk om te doen, zodat ik regelmatig weer iets nieuws kan schrijven en vertellen. Vorige keren kwam er elke dag een stukje online, waarin ik informatie en keuzes van mijn lezers verwerkte. Dat gaf af en toe best wat schrijfstress, kan ik je vertellen, haha. Hiermee heb ik het mijzelf toen best ingewikkeld gemaakt. Toch vind ik het heel leuk als lezers mee kunnen denken, dus dit element moest blijven. Ik weet ook dat de lezers het juist leuk vonden, dat ze op deze manier invloed op het verhaal hadden. Eén van de krachten achter het  “Verhaal van de maand”, in mijn ogen.

Doordat ik lezers mee wil laten denken, maar mijzelf de tijd wil geven om het te kunnen verwerken, moet er wel iets veranderen. De verandering zit dan ook in de frequentie van het online komen. Elke dag was uiteindelijk niet haalbaar, anders was ik niet gestopt toentertijd. Daarom heb ik besloten dat ik 1x per week een deel van het verhaal ga plaatsen. De lezers krijgen elke week een meedenkvraag, waar ze een paar dagen op kunnen reageren en vervolgens heb ik zelf nog een paar dagen om dit om een leuke manier te verwerken. Uiteraard zal ik de stukjes dan ook langer maken, wat eigenlijk ook wel heel fijn is, omdat ik dingen dan wat meer kan uitdiepen.

Starten met mijn nieuwe “Verhaal van de maand”

De start van deze nieuwe opzet van het “Verhaal van de maand” is al snel. In april wil ik mijn eerste nieuwe verhaal gaan plaatsen, maar ik heb natuurlijk de week van tevoren al meedenkhulp nodig 😉. Dat betekent dat ik morgen, op woensdag – de dag waarop de nieuwe stukjes steeds online gaan komen – al mijn eerste vraag ga plaatsen. En die is niet zo ingewikkeld, maar ik ben wel benieuwd wat iedereen gaat kiezen. Ik heb namelijk inspiratie voor in elk geval vier nieuwe verhalen, en dus ook vier maanden, en de lezers mogen kiezen met welke hoofdpersoon we gaan starten. Ik heb er zin in!

Tot zover mijn brief voor vandaag! Tot snel weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De start van de briefwisseling vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook en Instagram?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen bewerkte foto

Bol AlgemeenBol Algemeen

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.