Steeds een stapje dichterbij

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer reageert Ellen op mijn brief van vorige keer en “komt weer een stapje dichterbij”.

Brief 120 – 8 maart 2022

Hey Sandy,

Vorige week hadden de kinderen vakantie en had ik dus alle tijd om te genieten van jouw brief. Zoals altijd heb ik ervan genoten. Superleuk om te lezen hoe jij bezig bent met jouw schrijfactiviteiten en alles wat op je pad komt.

DE ERVARING VAN MIJN E-BOOK

Je vroeg in je brief hoe ik de lancering van mijn e-book “Zoutelande” heb ervaren. Het was een heerlijk moment, dat kan ik je wel vertellen. Erg speciaal om te zien hoe jouw boek voor iedereen beschikbaar is. Nog leuker om terug te krijgen dat mensen je boek hebben gekocht en/of hebben gelezen.

De eerste reacties zijn positief, dus dat is heel fijn. Al ben ik zelf helemaal tevreden en blij met het resultaat, het is toch spannend hoe de lezers erover denken. Misschien zijn zij juist niet zo enthousiast. Tja, dan komt het impostersyndroom om de hoek kijken. Onzekerheid of anderen wel net zo genieten van je verhaal als jij deed tijdens het schrijven ervan.

JOUW  MANUSCRIPT

Wat goed dat je je herschrijfwerkzaamheden weer hebt opgepakt. Ik kan me voorstellen dat het best even een drempel was waar je overheen moest. Het was inmiddels alweer een hele tijd geleden dat je ermee bezig was.

De aantekeningen van de redacteur verwerken is een hele klus, daar weet ik alles van, hihi. Maar het wordt er inderdaad alleen maar beter van en dat is nou precies de bedoeling. De eerste keer dat ik een verhaal terugkrijg vol aantekeningen moest ik echt slikken. Het lijkt wel alsof je niets goed hebt gedaan. Toch is dat niet het geval. Daarom is het ook zo fijn en belangrijk om een goede redacteur te hebben die met je meekijkt.

EEN BOEK SCHRIJF JE NIET ALLEEN

Ik heb geleerd dat je niet alleen een boek schrijft, maar dat je dat met een aantal mensen doet. Het fijne is dat je het niet helemaal zelf hoeft te doen. Je mag dingen uit handen geven. Dat geeft een fijn gevoel. Samen kom je immers verder dan alleen.

Jarenlang had ik de overtuiging dat ik het best zelf kon, dat ik niemand nodig had. Dat gaat trouwens nog heel wat verder terug, maar dat is iets anders. Het is een instelling, een waarheid die ik mezelf heb aangepraat, waardoor ik het heel lang lastig heb gevonden om om hulp te vragen.

SPANNENDE FASE

Deze laatste herschrijfronde is toch weer spannend. Er is tenslotte het een en ander veranderd aan je verhaal. Er zijn zelfs hoofdstukken verwisseld en hele scènes geschrapt. Het helpt zeker om je verhaal uit te printen en nogmaals rustig met een pen in de aanslag door te lezen. Waarschijnlijk zijn her en der toch nog wat foutjes ingeslopen, dingen die je over het hoofd hebt gezien.

Ook het proeflezen is een spannend moment. Wat vinden de proeflezers van het verhaal? Hebben ze nog tips of aanvullingen? Vinden ze het spannend? Kortom, zal het verhaal gaan aanslaan bij het publiek? (in jouw geval bij de kinderen) Allemaal dingen die nog wat onzeker zijn, maar waarvan je hoopt dat het positief uitpakt. Ik ben ervan overtuigd dat dat zo zal zijn.

GOEDE TIPS VOOR BEGINNENDE SCHRIJVERS

In jouw brief geef je veel tips voor de beginnende schrijver. Ook onderstreep je het belang van een redacteur. Ik begrijp dat heel goed, al kan ik me ook voorstellen dat het wel een grote stap is om er een in te schakelen. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan en het is de vraag of je dat wilt en kunt.

Ik vind het heel bijzonder om jouw reis hierin te mogen volgen. Om te zien hoe jij stapje voor stapje steeds dichterbij het uitgeven van je boek komt. Wie had dat gedacht? Van een idee in je hoofd naar een concreet product. Hoe cool is dat?

NIEUWE UITDAGING

Soms voel ik ineens heel sterk dat ik een bepaalde actie moet ondernemen (inspired action), daarover hoef ik jou niets uit te leggen! ?
Als het goed is, komt er waarschijnlijk in november dus een tweede e-book. Er moet nog wel een en ander veranderd worden aan het verhaal en dat is helemaal oké. Ik weet zelf ook dat er meer uit te halen is.

Ik heb wel mijn genre gevonden: YA. Het is altijd mijn ambitie geweest om verhalen te schrijven die voor iedereen prettig leesbaar zijn. Dat jong volwassenen én volwassenen mijn verhalen graag lezen. Zelf houd ik het meest van niet al te ingewikkelde verhalen.

Hoe dat allemaal zal verlopen, is dus nog niet duidelijk, maar ik vertrouw erop dat het allemaal goed komt.

Ik wens je een heel fijne week en ik kijk uit naar jouw antwoord.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.