Geniet van het proces van schrijven

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. In deze nieuwe brief vertelt Ellen meer over het proces waarin schrijvers als wij zitten en over haar eigen schrijfproces in het bijzonder.

Brief 162 – 23 mei 2023

Hey Sandy,

Goed om te lezen dat jij heerlijk hebt genoten van een relaxte meivakantie. Ik geloof meteen dat je flink moest bijtanken na zo’n drukke periode op school. Wat dat betreft weet ik als geen ander hoe je kunt toeleven na een vakantie, haha.

LUISTEREN NAAR JE LICHAAM

Doordat jij, helaas, te maken hebt met long COVID weet je hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren. Jij kunt niet anders dan toegeven aan vermoeidheid en een laag energielevel. Hoe moeilijk het misschien ook is, toch krijg jij heel duidelijke signalen van je lijf om een pas op de plaats te maken.

Dat is zeker niet makkelijk. Gelukkig heb ik geen long COVID, maar ik heb op een andere manier naar mijn lichaam leren luisteren. Het zijn lessen waar we niet per se op zitten te wachten, maar die soms heel hard nodig zijn. Fijn dat het jou lukt om je over te geven aan de signalen die je krijgt. Doe je goed.

NIKS DOEN

So what dat je niks hebt gedaan aan je manuscript, al had je wel plannen om ermee aan de slag te gaan. Het is wat het is (ja, makkelijk gezegd, hè? 😊). Door het jezelf te gunnen om rust te pakken en te doen wat je op dat moment kunt, maak je het jezelf wat makkelijker.

Bovendien loopt het manuscript niet weg. Je bent er al zolang mee bezig, die paar weken kunnen er ook nog wel bij. Dat klinkt misschien cru, maar zo is het natuurlijk absoluut niet bedoeld. Ik weet dat je niets liever wilt dan het afmaken en opsturen en hopen op een positieve uitkomst. Of nee, verwachten dat er een positieve uitkomst zal volgen!

JOUW PLANNEN

Ik vind het knap dat je in staat bent je plannen in stukken te verdelen en realistisch genoeg bent om te beseffen dat gemaakte plannen ook weer kunnen wijzigen. Je wilt een hoop, maar of het lukt is nog maar de vraag. Actie ondernemen als het kan en rust pakken als het nodig is. En dan maar zien hoe ver je komt.

Ook ik hoop dat we nog iets leuks kunnen doen met ons verhaal. Vooral omdat het zo lekker zomers is. Dat zou heel leuk zijn. Als mensen tijdens hun vakantie lekker kunnen wegdromen bij een feelgood verhaal. We gaan ervoor zorgen dat er hoe dan ook iets mee gebeurt, in welke vorm dan ook. 😊

SCHRIJFWEDSTRIJDEN

Zo fanatiek als ik eerder was, stagneert het op dit moment. Ik heb drie verhalen geschreven voor een aantal wedstrijden en loop nu even vast. Ik ben overigens wel begonnen aan een verhaal voor de schrijfwedstrijd van Schrijverspunt. Dat wil ik zeker afmaken, maar het moet nog even marineren, zal ik maar zeggen, hihi.

Het blijft lastig om mezelf niet te pushen om dan toch maar door te gaan en dat verhaal te schrijven. Ergens in mij klinkt nog steeds het stemmetje ‘Hup, hup, doorgaan.’ Ik vraag me af of ik dat ooit kwijtraak…

TWIJFELEN

Ben ik toch weer aan het twijfelen aan mezelf en mijn schrijfkwaliteiten. Betrap ik me erop dat ik mezelf vergelijk met anderen. Bij een ander ziet het er allemaal heel makkelijk en natuurlijk uit. Zelf heb ik af en toe een schop onder mijn kont nodig om door te pakken.

Of er komt iets anders op mijn pad waar ik dan weer mijn aandacht aan wil geven. Waarschijnlijk herken je dit wel. Ik zie bij jou ook vaak van alles en nog wat voorbij komen op je socials. Super leuk en tof dat je dingen probeert.

VERANTWOORDING AFLEGGEN

Eigenlijk is het ook bizar dat ik de neiging heb om verantwoording af te leggen waarom ik wel of niet iets doe. Alsof een ander goedkeuring moet geven of zo. Dat is niet zo en dat weet ik ook wel, maar het voelt niet altijd zo. Snap je mee een beetje?

Het lijkt me toch echt zalig om je helemaal niets aan te trekken van de mening van een ander. Om echt altijd te durven en kunnen luisteren naar je eigen gevoel en je eigen koers te varen. Ik doe dat al steeds meer, maar soms kost het me gewoon moeite. Dan zit mijn eigen ego me toch in de weg.

SIERADEN

Ik zag dat je bezig bent met het creëren van geurcreaties in de vorm van olie- en diffuserhangers en/of sieraden. Zo leuk om te zien hoe creatief jij bent op dat vlak en iedere keer zoekt naar manieren om je passies te combineren. Heel gaaf.

Hoe leuk zou het zijn wanneer je daar iets unieks mee kunt bedenken. Lekker prutsen en experimenteren zou ik je willen zeggen. Geniet van het proces, dat is uiteindelijk het belangrijkste.

Nou, dit was het weer voor vandaag. Ik hoop dat je weer geniet van mijn brief en ik wens je een heel fijne week. Natuurlijk ben ik benieuwd welke leuke dingen jij de volgende keer te vertellen hebt. Tot snel.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De start van de briefwisseling vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto van Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.