De wet van aantrekking en dingen die op je pad komen

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertelt Ellen over de wet van aantrekking en hoe dingen op je pad komen.

Brief 78 – 23 februari 2021

Hey Sandy,

Wat een leuke brief had je weer. Een brief vol nieuwe ontwikkelingen. Ik vind dat je heel goed bezig bent en ook echt weet door te pakken. Dat vind ik erg bewonderingswaardig. Je moet het toch maar mooi doen, tenslotte. Ik weet zeker dat het je een goed gevoel geeft om actie te ondernemen, omdat je ziet dat het echt resultaat oplevert.

EEN EIGEN REDACTEUR

Ik kan me voorstellen dat je jezelf even moest knijpen, toen je je ‘eigen’ redacteur had gevonden. Of gemanifesteerd, zoals wij dit nu ook wel noemen. Je had de wens uitgezonden en op de een of andere mysterieuze manier is je wens gehoord en vervuld. Hoe mooi is dat?

Ik weet dat het voor veel mensen inderdaad erg ongeloofwaardig zal klinken en velen vinden het misschien zelfs flauwekul, maar hé, wat maakt het uit wat ze vinden. Als jij erin gelooft en het brengt je verder, is het toch helemaal prima? Bovendien heeft iedereen een mening en je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Dat heb ik wel geleerd de afgelopen tijd. Doe wat je wilt, maar er is altijd iemand die iets anders vindt of denkt.

HOE GAAT HET NU VERDER?

Je schrijfvriendin vertelde je dat je als schrijver een dikke huid moet hebben en de nodige kritiek moet kunnen verdragen. Daar ben ik het uiteraard helemaal mee eens. Neemt echter niet weg, dat het best lastig kan zijn om feedback te ontvangen. Je hebt immers je hele ziel en zaligheid in je boek gelegd en als iemand ‘jouw kindje’ dan afkeurt, voelt dat toch alsof het over je eigen vlees en bloed gaat.

Ik vond het grappig om te lezen dat jij toen alleen maar enthousiaster werd, haha. Natuurlijk begrijp ik heel goed dat je wilt dat iemand heel kritisch naar je manuscript kijkt, want alleen aan ‘O, wat leuk en ik vind het goed’ daar heb je niks aan. Ik stel me je ook voor als een perfectionist, dus dan past dit toch ook weer heel goed bij jou. Ik ben wel heel benieuwd hoe het nu verder gaat. Is die redacteur al aan je verhaal begonnen? Heb je al afspraken gemaakt over een bepaald tijdspad? Of wat de volgende stap zal zijn? Ik ben helemaal niet nieuwsgierig ?

PROEFLEZERS

Ook schreef je over de proeflezers die je manuscript al gelezen hadden en daarover erg enthousiast waren. Daar doe je het als schrijver uiteindelijk voor. Waarom proeflezers vragen mensen zich misschien af? Op de eerste plaats omdat jij je verhaal al zo vaak gelezen hebt, dat je je eigen fouten niet meer ziet. Dat is gewoon echt zo. Op een gegeven moment heb je het verhaal tig keer gelezen en kun je het bijna dromen.

Op de tweede plaats wil je natuurlijk ook weten hoe het plot door de lezers ontvangen wordt. Vinden ze het spannend en verrassend genoeg? Is er voldoende actie? Klopt het verhaal? En meer van dat soort vragen. Kritisch zijn op je eigen verhaal is nu eenmaal best moeilijk, omdat je er zelf heel enthousiast over bent en denkt dat het perfect is (of nou ja, bijna dan ?).

GROEPEN OP FACEBOOK

Jij gaf me ook nog de tip om op Facebook te zoeken naar de groep Hangplek voor Nederlandstalige Self Pubbers, waarvoor dank. Ik ben nog geen lid van deze club, dus ik ga er ook maar eens een kijkje nemen. Zo’n groepen zijn erg handig en kunnen je flink op weg helpen of tips aan de hand doen waarmee jij vervolgens je voordeel kunt doen.

Ik heb, samen met Kathleen, ons boek in het selfpub café beschikbaar gesteld. Het is op moment van schrijven bij de eerste lezer. Heel spannend, dus. Als het goed is, komt er binnen nu en enkele weken een recensie van haar online. Een super interessante manier om je boek onder de aandacht van lezers te krijgen. Een mooie tip voor jou als je boek straks verschenen is! (ik zal je tegen die tijd een mail sturen met de informatie).

DE WET VAN AANTREKKING

Jij stipte het vorige keer in je brief al aan en ik wil daar nog even op voortborduren. Je schreef heel mooi dat je een verlangen het universum had in geslingerd en dat je vrijwel direct op je wenken werd bediend. Prachtig hoe dat werkt.

Het klinkt zweverig en als klinkklare onzin, maar ik geloof er echt in dat je dingen kunt ‘sturen’ door je gedachten. Hoe positiever jij bent, hoe makkelijker het naar je toe zal komen. Kijk, de precieze wetenschap achter de wet van aantrekking weet ik niet en ik denk dat het geen verschil uitmaakt of je dat wel of niet weet. Het gaat erom dat je erin gelooft en je op die manier je eigen leven kunt beïnvloeden. Jij hebt dit gedaan door te denken aan het vervolg van je traject boek uitgeven. Dat je het te gek zou vinden om een redacteur te vinden die je kan helpen bij het verbeteren van je manuscript. Nou, voilà, het universum heeft je geholpen door iemand op je pad te sturen. Het is vervolgens aan jou of je die kans aangrijpt. Gelukkig heb je dat gedaan en kun je weer een stapje verder zetten op weg naar je eigen boek.

SPANNENDE DINGEN OP KOMST

Ook bij mij gebeuren er momenteel magische dingen, waarover ik helaas nog niet teveel kan uitweiden. Ik heb je nu natuurlijk erg nieuwsgierig gemaakt, haha ?. Als het goed gaat, kan ik je heel binnenkort meer vertellen over de ontwikkelingen die gaande zijn. Ik kan wel vast verklappen dat ik super dankbaar en blij ben en dat het echt helemaal te gek gaat worden.

Nou, da’s een mooie cliffhanger om deze brief mee te eindigen, dacht ik zo.

Tot de volgende keer.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.