Voor iedereen die wel eens iets schrijft of heeft geschreven is het niet onbekend: inspiratie. Maar wat nou als je wilt of zelfs ‘moet’ schrijven en je bent inspiratieloos? In deze blog vertel ik je waar ik mijn inspiratie vandaan haal. En wie weet… breng ik je nog op ideeën. Laat de inspiratie maar komen!

1. Inspiratie door vakanties

Ik ben dol om op vakantie te gaan, zoals waarschijnlijk de meeste mensen wel, toch? Ik heb redelijk wat plekken op onze aardbol gezien en de ene is nog inspirerender dan de ander. Voor mijn eerste manuscript heb ik een verhaal geschreven waarbij de hoofdpersonen diverse eilanden bezoeken. Deze eilanden wilde ik allemaal een ander karakter geven, sommige natuurgetrouw en anderen fantasierijker. In mijn hoofd ben ik alle vakantieplekken langsgegaan en koos diverse landschappen en omgevingen die de basis hebben gevormd voor sommige locaties in het manuscript. Degenen die mee waren op vakantie en het verhaal lezen, zullen misschien hier en daar wat herkennen.

Eén voorbeeld daarvan is het eiland Lanzarote, waar ik in een lavatunnel ben geweest; een gegeven dat in het verhaal terugkomt. Maar ook de ‘rotssteden’ in Tsjechië zijn terug te vinden in het manuscript. En zo zijn er nog veel meer plekken; zoals de woestijn in Tunesië en de piramides in Mexico. Zoals ik al zei: zeer inspirerende plekken.

Tips over inspiratie

2. Inspiratie door de wereld om mij heen

Als je goed oplet, gebeurt er een heleboel in de wereld (om je heen). Niet alles is bruikbaar of het is wel bruikbaar, maar dan wil ik het niet gebruiken. Toen ik had bedacht dat het mij leuk leek om een blog te starten, kwam natuurlijk de vraag in mij naar boven: waarover wil ik bloggen?

Er waren twee ideeën dat van die zogenoemde ‘inkoppertjes’ waren: onderwijs en het mama-zijn. En dat waren nou net de dingen die ik niet wilde kiezen. Waarom niet? vraag je je misschien af? Nou, om een hele simpele reden. Ik wil graag een blog schrijven, maar daar hebben mijn eigen kinderen niet om gevraagd. Ik wil niet dat ze mij over een paar jaar gaan vragen, waarom ik elk, meestal gênant, dingetje op internet heb gezet. Daar zou ik zelf namelijk ook niet vrolijk van worden.

En dan dat andere idee: onderwijs. Als juf heb ik natuurlijk een heleboel inspiratie die ik uit het onderwijs kan halen, maar ik vind het persoonlijk niet kunnen dat ik (oud)leerlingen gebruik om over te schrijven. Naast het feit dat dit volgens mij ook helemaal niet mag, iets met AVG enzo, vind ik het ook niet netjes. Ook zij hebben er niet om gevraagd dat hun (oud)juf verhalen over ze gaat schrijven.

En trouwens, ik wil ook wel eens ergens anders over schrijven. Mijn wereld verbreden, zoals ze dat noemen. Alhoewel ik stiekem wel moet zeggen dat er op deze manier een mega-bron aan inspiratie verloren gaat…

3. Inspiratie door thema’s uit boeken en films

Je moet als schrijver natuurlijk oppassen met het hele copyright-gebeuren. Je wilt natuurlijk niet beschuldigd worden dat je iemands werk overneemt. Het lijkt mij dat je op eigen krachten goede verhalen neer wilt zetten. Wel merk ik dat bepaalde thema’s uit boeken of films mij als lezer en dus ook als schrijver aanspreken;

– een zoektocht naar iets. Dit gegeven gebruik ik in mijn eerste manuscript.

– een mysterie oplossen. Een thema dat ik gebruik in de detective, de naam zegt het al, die ik hoop uit te kunnen geven.

– een bepaalde periode uit de geschiedenis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Tweede Wereldoorlog of de oude Egyptenaren.

– draken. Een onderwerp dat ik gebruikt heb voor de laatste schrijfwedstrijd waaraan ik heb meegedaan. Uitslag tot op heden nog onbekend. Mijn ‘schrijfjuf’ vond het verhaal in ieder geval al leuk en spannend.

Tips over inspiratie

– een fantasiewereld. Denk aan Harry Potter. Een boekenreeks die ik verslonden heb en zo af en toe nog een keer lees, gewoon omdat ik de verhalen en de magische wereld die beschreven wordt, zo leuk vind.

– teruggaan in de tijd of juist naar de toekomst. Dit heb ik al eens gebruikt in een verhaal voor mijn schrijfcursus. Wie weet plaats ik deze nog wel eens op de website.

– een post-apocalyptische wereld. Het einde van de wereld zoals hij was, op wat voor manier dan ook, en hoe gaat het verder. Een zee van mogelijkheden.

Zo zijn er genoeg thema’s waarvan ik zeg: dat lijkt mij ook leuk om over te schrijven. Tot nu toe komt de inspiratie dan nog vanzelf. Lucky me!

4. Inspiratie door??? Inspiratieloos?

En zo kan er altijd een moment komen waarvan je denkt: ik weet het even niet meer. Bij mijn grotere verhalen, mijn manuscripten, heb ik dat nog niet echt gehad. Misschien ben ik daar nog te ‘nieuw’ voor, maar heel soms heb ik het wel voor mijn schrijfcursus. Misschien maak ik het mijzelf af en toe te moeilijk door het liefst elke keer over iets anders te schrijven. Dat wordt met 48 lessen en dus ook nagenoeg 48 verhalen, best een opgave.

Tips over inspiratie - Rory's Story Cubes

Story Cubes

Een tijdje geleden heb ik iets leuks gekocht: Rory’s Story Cubes. Als leerkracht hadden ze al eerder mijn aandacht getrokken. Het zijn dobbelstenen, alleen staan hier geen getallen op, maar plaatjes. Ik heb de Classic Story Cubes en dan zijn er 9. Doe dat keer 6 kanten en je hebt in totaal 54 mogelijkheden. Het idee is dat je de dobbelstenen gooit en dan komen er dus random 9 afbeeldingen te liggen, waarmee je een verhaal ‘moet’ maken. Er is één regel: niks is fout. Officieel kun je hier dus een spel mee spelen, maar ik gebruik het af en toe om inspiratie op te doen tijdens het maken van mijn huiswerk, voor als ik even vast zit in een verhaal.

Daarnaast vind mijn oudste zoon het ook erg leuk om zelf te doen. Hij gooit, smokkelt af en toe stiekem even, en maakt een leuk verhaal. Ze worden steeds langer. Goed voor zijn creativiteit. Niet dat ik het over mijn zoon ging hebben natuurlijk…

Mocht je trouwens denken: dat lijkt mij ook wel leuk. Ze hebben de Story Cubes in diverse uitvoeringen. Ikzelf heb alleen de Classic, maar er zijn genoeg andere leuke, waar je weer andere verhalen mee kunt dobbelen. Wat vind je van een Batman of Looney Tunes variant? Kijk hier voor nog veel meer varianten.

Tot zover mijn inspiratie, waarvan ik hoop dat ik er stiekem iemand anders ook mee geïnspireerd heb. Je weet het maar nooit.

En jij? Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Tips over inspiratie

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: van Pixabay

Miljoenen artikelen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

12 reacties

 1. Moeilijke aan inspiratie is dat het zo moeilijk te vatten is; het is er plots en opeens is het weer weg!

  1. Zeker! Ik heb ook een notitieboekje en een handige app waarin ik alles, wat in mijn hoofd opkomt en waarvan ik het waard vind om te onthouden, noteer. Op die manier hoop ik het vast te houden.

 2. Ik schrijf over wat ik doe en wat ik meemaak. Daar haal ik eigenlijk het meeste uit. Ik schrijf pas echt sinds april dus tor nu toe voldoende inspiratie. Dat zal ooit wel minder worden.

  1. Dat heb ik ook. Doordat ik ook nog redelijk nieuw ben, zeker in de blogwereld, lukt het nog makkelijk. Ik houd er rekening mee dat dit op den duur moeilijker kan worden.

 3. Uit van alles en nog wat. Uit mijn eigen leven, uit foto’s, uit de krant, uit tijdschriften etc.

  1. Dat zijn inderdaad ook goede informatiebronnen.

 4. Me too …zoals Nicole zei

  1. Dat zijn goede informatiebronnen.

 5. Ik haal ook inspiratie uit van alles en nog wat.. soms krijg ik ineens mega veel ideeen en soms staat het even stil

  1. Ik denk dat dit normaal is. Daarom noteer ik alles zolang het nog door mijn hoofd ‘vliegt’.

 6. Ik haal mijn inspiratie voor mijn creatieve uitingen uit de natuur. Kijk om je heen en ZIE. Zoals vandaag met de tuinvogeltelling; ga een half uur zitten met zicht op de tuin en kijk. Misschien komt er niet eens een vogel rusten in jouw tuin, maar zie wat er wel is. De struiken met hun knoppen klaar voor de lente, sprietjes groen van de bolletjes die in de grond wachten, etc. Leg de digitale wereld weg, kijk om je heen en ZIE.

  1. Mooi! Ik ben ook dol op de natuur en alles wat daarin leeft, groeit en bloeit. Iets wat ik, zeker in mijn verhaal dat zich afspeelt op de eilanden, graag gebruik. Ik vind het ook zo leuk om de wereld te omschrijven waarin mijn personages rondlopen. Moet er zelfs op letten dat ik het niet té uitgebreid doe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.