Deze boekrecensie gaat over Cody, het thrillerdebuut van Bernice Berkleef. Vanaf de proloog word je meteen het boek ingetrokken, omdat je als lezer gelijk een bizarre situatie geschetst krijgt, waarvan je je alleen maar kan afvragen wat eraan vooraf ging.

Samenvatting

Jelka schrikt zich dood als ze op een bloedhete zomerdag veel later dan normaal wakker wordt en het bedje waar haar zoontje Cody in hoort te liggen leeg aantreft. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op het bureau heeft gemeld met in de Maxi-Cosi hun zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze haar niks vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert terwijl Oscar op het bureau wordt vastgehouden antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand hen iets aandoen? En waarom?

Je wordt gelijk het verhaal ingetrokken

Zoals ik al zei, word je vanaf de proloog gelijk het verhaal ingetrokken. Al in de eerste alinea wordt duidelijk dat er iets heftigs is gebeurd. Als lezer beland je op een begrafenis van een baby, wat al vreselijk genoeg is, maar om onduidelijke redenen zijn beide ouders niet aanwezig. Dit gegeven maakt dat je je als lezer afvraagt wat er gebeurd is. Want waarom is Cody dood? En waarom zijn z’n ouders niet op de begrafenis?

Het verhaal zelf

Met de vragen n.a.v. de proloog in je hoofd lees je verder, hopende dat je daar snel antwoord op krijgt. De eerste vraag, waarom is hij dood, wordt vrij snel duidelijk. Maar het antwoord op de tweede vraag, waarom zijn z’n ouders niet op z’n begrafenis, laat langer op zich wachten. En ook hier ga je hem niet terugvinden natuurlijk. Daarvoor moet je toch echt het boek gaan lezen.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven; zoals Jelka en Oscar, maar ook lees je vanuit Lena, dat is de moeder van Jelka, en uit het dagboek van Nadine. Op deze manier krijgt het verhaal verschillende kanten en krijg je langzaam steeds meer zicht op wat er is gebeurd.

Het mysterie richting de ontknoping

Naarmate je verder leest, krijg je steeds meer puzzelstukjes. Maar telkens als je denkt dat je weet hoe de puzzel in elkaar steekt, krijg je weer een nieuw stukje en klopt het niet meer. Zo zet de schrijfster je steeds op een ander spoor. Dit is ook gelijk de reden dat je verder blijft lezen, want je wilt gewoon weten wat er aan de hand is. Wie is er schuldig?

Het onderwerp

Ik hou altijd wel van boeken die een pakkend onderwerp hebben. Nou, dat heeft Cody zeker. Tijdens de zomermaanden hoor je veel te vaak van die horrorverhalen over kinderen die achterblijven in auto’s. Ondanks dat iedereen weet hoe gevaarlijk het is, blijft het toch gebeuren. Hoe dan? is de vraag die dan in mijn hoofd opkomt. Zelf ben ik moeder van twee jongens en ik moet er niet aan denken dat zoiets mij zou overkomen. Ik kan me niet voorstellen dat je vergeet dat je kinderen nog achterin de auto zitten, maar sinds het lezen van Cody, kijk ik voor de zekerheid nog maar een keertje extra achterom als ik de auto bij mijn werk parkeer.

Mijn eigen leeservaring

Doordat het verhaal elk hoofdstuk van perspectief veranderd en er soms in een hoofdstuk ook nog eens een flashback beschreven staat, moest ik in het begin even wennen, maar dat duurde niet lang. Al vrij snel zat ik er helemaal in.

De hoofdstukken zijn niet te lang, dus je leest er al snel nog eentje, terwijl je eigenlijk wilt gaan slapen. Dat vind ik ook altijd een goed teken.

En dan die ontknoping… Als je aan het einde van het boek de laatste puzzelstukjes toegeworpen krijgt en je eindelijk het complete plaatje ziet, ontdek je dat je het helemaal niet zag aankomen. Althans, ik niet, en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Gelijk nadat ik Cody uitgelezen had, heb ik teruggebladerd naar de proloog en naar andere stukken in het boek, met zo’n echt  ‘aha, zit dat zo-gevoel’.  

Conclusie

Cody is een heerlijk boek om tijdens de koudere wintermaanden te lezen; liggend op je bank, deken over je benen en met een kopje thee erbij. En een lekkere chocoladereep die niet mag ontbreken, tenzij je gezonde goede voornemens hebt of niet van chocolade houdt natuurlijk… Wedden dat je hem binnen een weekend uit hebt?

Ik kijk al uit naar de volgende thriller van Bernice Berkleef!

Ben je nieuwsgierig? Vanaf 17 januari is Cody hier te koop voor 7,50 euro met een gloednieuwe kaft (maar wel hetzelfde verhaal). Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Je kunt op de website nog meer recensies vinden.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

Boeken algemeen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. Klinkt als een heel spannend verhaal waar je van het begin tot het eind helemaal in zit. Hij komt op mijn ’to read’ lijstje 🙂

    1. Ik vond het zeker een spannend verhaal. Hij staat niet verkeerd op een ’to read’ lijstje… Veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.