de wondere wereld van ideeën om over te bloggen

Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die hetzelfde pad bewandelt. Het is dan erg mooi dat je samen op avontuur kunt gaan. In dit geval op schrijfavontuur. Op een aparte pagina op deze website kun je lezen over de schrijfavonturen die ik samen met Ellen beleef. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Dit keer vertelt Ellen over de wondere wereld die bloggen heet. Het is een reactie op mijn vorige brief.

Brief 33 – 4 februari 2020

Hey Sandy,

Ik heb weer genoten van jouw brief en inderdaad, netjes op tijd, haha. Ik heb mezelf aangeleerd om meteen een antwoord terug te schrijven, omdat ik het anders wellicht vergeet.
Ik herken het wel, hoor. Ik ben ook vaak van het laatste nippertje. Het maakt niets uit, want het lange wachten wordt dan altijd beloond.

DE BLOGCHALLENGE

We hebben de blogchallenge er alweer opzitten. Je schreef dat er veel informatie werd gedeeld en iedere dag werd afgesloten met een concrete opdracht. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen, dat ik in het begin wat enthousiaster was dan de laatste dagen. Misschien lag dat ook aan de onderwerpen, dat kan ook. Ik heb nog genoeg te verbeteren en aan te passen. Gelukkig heb ik alles uitgeprint, zodat ik nu een dik boekwerk heb als naslagwerk. Binnenkort ga ik me er eens in verdiepen. Hoop ik. Herken je dat?

DE WONDERE WERELD VAN BLOGGEN (zoals jij het mooi noemt)

Waar ik tijdens de challenge wel achter ben gekomen, is dat de meeste deelnemers een stuk verder waren met hun blog. Zij hadden bijvoorbeeld al samenwerkingen of verdienden (al dan niet via affiliates) geld met hun blog. Ik kan daarover niet meepraten, want ik werk niet samen en gebruik ook geen affiliate links op mijn website.

Het is voor mij misschien raadzaam om eens na te denken over deze links om te kijken of ik dan wat geld kan verdienen met mijn blog. Al is het mij daar niet om te doen. Ik blog omdat ik het gewoon leuk vind om mijn schrijfavonturen met mensen te delen. In alle opzichten, want schrijven zit verweven in mijn dagelijks leven. Ik geef mensen dus een kijkje in mijn leven.

HET EXPERIMENT OP FACEBOOK

Ik had laatst een ingeving, waarna ik op Facebook een post plaatste. Ik wilde mijn lezer/bezoeker de kans geven om voor input te zorgen. Om onderwerpen of thema’s aan te dragen, waarin zij geïnteresseerd zijn. Om beter aan te sluiten bij hun behoeften.

Nou, ik kan je verklappen, dat dit experiment gigantisch mislukt is, haha! Oké, ik overdrijf een beetje, maar er kwam niet echt de respons, waarop ik gehoopt had.
Enkele mensen namen de moeite om mij een onderwerp te geven, waarover zij graag wilden lezen. Ik weet dat ik met iedere reactie blij moet zijn en dat bén ik ook, maar stiekem hoopte ik op meer reacties. Tot zover mijn experiment.

WELKE ONDERWERPEN OM OVER TE BLOGGEN WERDEN GENOEMD IN DE REACTIES?

Ik kreeg gelukkig wel een aantal fijne reacties, waarin mensen een bepaald thema doorgaven. Dat zijn bijvoorbeeld: blogs over transformeren, persoonlijke groei, minimalistisch leven, reizen uitzoeken in de donkere wintermaanden, beginnersfouten in het schrijfproces, enz. Leuke dingen, waar ik me in kan vinden en waar ik zeker aandacht aan ga besteden. Genoeg inspiratie voor nieuwe blogs.

ONZE NICHE

Terecht zoek je een naam voor onze niche, want ja, hoe noem je het eigenlijk waarover wij bloggen?
Schrijf Bloggers? Klinkt dubbelop. Wat te denken van ‘Alles wat je wilt weten over het schrijfambacht’. Leer hoe je een verhaal opbouwt, hoe je spanning aanbrengt, personages tot leven wekt, een conflict creëert, en meer van dat soort schrijf thema’s.

Ik vind het wel mooi dat je hierover nadenkt. Zelf heb ik ook niet helemaal helder hoe ik mijn blog kan specificeren? Welke term dekt de lading? We zijn immers beginnend schrijvers en nog geen experts. Is het dan waardevol wat wij de lezer brengen? Ik weet zeker van wel. Zelf ben ik ook enorm geïnteresseerd in het proces, de weg er naartoe, de obstakels, de successen. Wie kan dat beter beschrijven dan iemand die er zelf middenin zit?

CONTACTEN MET ANDERE BLOGGERS

Na de Blog challenge realiseer ik me dat ik te weinig contact heb met andere Bloggers. Ik leef in mijn eigen bubbel en ben vooral druk om mijn eigen weg te bewandelen. Deels uit onwetendheid, maar ook vanuit een soort koppigheid: ik kan het zelluf!

Ik verdiep me de laatste tijd veel in persoonlijke ontwikkeling en lees graag boeken en literatuur hierover. Wat heel vaak genoemd wordt, is dat je dingen niet alleen moet doen. Samenwerken is het toverwoord. Of: omring jezelf met mensen, die verder zijn dan jij. En juist dat vind ik lastig. Ik maak mezelf klein en denk dat ik geen meerwaarde heb voor Bloggers, die verder zijn. Want, wat heb ik hen te bieden?

BLOGGEN EN BOEKRECENSIES

Ik vind het super leuk om jouw boekrecensies te lezen. Ik heb er een aantal op mijn site staan, maar te weinig. Ik ben geloof ik drukker met schrijven dan met lezen, haha.
Veel lezers/bezoekers zullen dit onderdeel op jouw site erg waarderen, kan ik me voorstellen. Zeker als het mensen zijn, die graag lezen en tips voor leuke, nieuwe boeken zoeken.
Je kunt zelf ook proactief zijn en over dingen bloggen/schrijven, waarnaar mensen zoeken.

Ook hier komt mijn eigenwijsheid om de hoek kijken. Ik volg echt mijn gevoel en schrijf over dingen die op dat moment in mijn hoofd spelen. Ik heb geen jaarplanning, geen schema. Ik geniet daarom ook echt van wat ik schrijf. Het komt vanzelf. Daarom wil ik het ook op die manier blijven doen. Het is puur en echt. Snap je een beetje wat ik bedoel of filosofeer ik te veel?
Ik hoop in ieder geval met mijn blogs mensen te raken of inspireren. Daarvoor doe ik het uiteindelijk.

Ik weet dat er nog veel ongeschreven is en er dus genoeg stof om over te schrijven blijft. Mijn blog is nog lang niet opgedroogd.
Ik vind het ook knap dat Bloggers al jaren iedere week, en soms zelfs dagelijks, blogs plaatsen. Respect!

Zo, mijn brief is weer lang genoeg. Nu mag ik weer een weekje wachten, haha!
Tot snel.

Liefs, Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto van Ellen Kusters

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.