Alweer een stapje dichterbij je droom

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer reageert Ellen op mijn brief over mijn droom om mijn eigen boek uit te geven.

Brief 80 – 9 maart 2021

Hey Sandy,

Wat een superleuke brief had je vorige week weer geschreven. Ik voel hoe jouw enthousiasme met de minuut groeit, haha! ?
Ik had ook al een idee wie die redacteur zou zijn en in één van je posts op Facebook bleek mijn gevoel te kloppen. Leuk! Ik weet zeker dat je een heel kundige en fijne redacteur gevonden hebt waar je veel van kunt leren. Maar ook stevige feedback van kunt verwachten. Gelukkig schreef je zelf al dat je dat niet erg vindt en juist alleen maar waardeert. Het is nu eenmaal niet altijd prettig om kritiek te krijgen over iets waar je zelf zo enthousiast over bent.

JE EIGEN BOEK – JE DROOM – KOMT NU WEL HEEL DICHTBIJ

Nu je een redacteur hebt gevonden, die je manuscript waarschijnlijk over een paar weken heeft gelezen en van feedback heeft voorzien, ben je alweer een stapje dichterbij de droom van je eigen boek. Echt heel erg leuk en spannend. Kijk, als je droomt over iets, wil dat nog niet zeggen dat het er dan ook al is. Daar gaat meestal nog een heleboel tijd overheen.

Echter, je droom zal een droom blijven, wanneer je niet overgaat tot actie. Die actie hoeft niet spectaculair te zijn, maar in beweging komen en iets doen is wel noodzakelijk om iets gedaan te krijgen. Jou kennende pak je wel door. Zeker nu je al een behoorlijke stap hebt gezet door een redacteur aan te nemen die je manuscript gaat verbeteren. Ik vind dat echt heel moedig van je.

LASTIG OM DE VOLGENDE STAP TE BEPALEN

Het is best moeilijk om te visualiseren hoe de volgende zet eruit zal zien. Je weet dat je je manuscript terugkrijgt met een heleboel aantekeningen. Dat betekent dat er weer werk aan de winkel is. Het kost vast weer een aantal weken tijd om al die verbeteringen in je manuscript door te voeren.

Ik weet een beetje hoe het voelt, aangezien ik dat met mijn herschreven autobiografie ook aan den lijve heb ondervonden. ? Ik kan je verklappen dat je in eerste instantie het gevoel hebt dat je niets goed hebt gedaan en dat je er niets van bakt. Daar moet je echt even doorheen kijken. Ik denk dat jij dat ook kunt. Je schrijft het zelf ook al. Houd er rekening mee dat er altijd meer ‘fout’ is dan je zelf had ingeschat.

POSITIEF BLIJVEN

Door je verhaal van de maand weet je dat anderen enthousiast zijn over jouw verhalen en dat je kunt schrijven. De illusie dat iedereen van je verhalen houdt en ze geweldig vindt, moet je loslaten. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. De een houdt nu eenmaal van fantasy en de ander leest liever een feelgood-roman. Dat is ook helemaal prima. Over smaak valt niet te twisten. 

Je moet het geloof in jezelf dan ook niet opgeven. Er zullen altijd obstakels op je weg blijven komen. Daar moet je hoe dan ook mee leren omgaan. Makkelijk zal het heus niet altijd zijn. Maar dat hoeft ook niet. Vaak leer je meer van de dingen die fout gingen, dan wanneer het altijd maar voorspoedig verliep. Al voel je dat op dat moment meestal niet zo, haha.

ELKAAR TIPS GEVEN

Super dat ik jou ook weer een waardevolle tip aan de hand heb gedaan. Daarvoor zijn we uiteindelijk ook begonnen met onze correspondentie. Om van elkaar te leren en elkaar te helpen en stimuleren. Ik vind het altijd fijn wanneer ik iemand iets kan meegeven, waar hij of zij mee vooruit kan.

De eerste ervaring in het selfpub café is overigens heel positief. Dat doet een mens goed, kan ik je zeggen. Ik was best wel een beetje gespannen voor de eerste recensie. Kijk, zelf was ik dan wel super tevreden en enthousiast over mijn verhaal (en in mijn omgeving waren mensen ook blij), maar dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen geldt. Ook hierbij moet ik de kanttekening plaatsen dat ons boek waarschijnlijk niet door iedereen evenveel gewaardeerd zal worden, maar dat is nu eenmaal de realiteit. Het ligt ook heel erg aan de manier waarop mensen feedback geven. Je kunt iemand opbouwende kritiek meegeven of met de grond gelijkmaken. Daar heeft niemand iets aan, vind ik.

NIEUWE DINGEN

Je vroeg heel hoopvol of ik al een tipje van de sluier kon oplichten over mijn nieuwe project. Jammer genoeg moet ik je nog (even) teleurstellen. Het is nog niet concreet genoeg. Ik hoop natuurlijk dat ik in een volgende brief het goede nieuws met je kan delen.

Jouw nieuwe plannen zijn in ieder geval super tof. Ik ben heel erg blij voor je en hoop natuurlijk dat het een doorgaand succes zal worden. Ik weet zeker dat er veel behoefte is aan zoiets. Wie wil er nou niet leven vanuit meer zelfliefde en vertrouwen? Helemaal bij kinderen is dit super waardevol. Ze kunnen nog zoveel kanten op en zijn nog goed ‘kneedbaar’ (als je begrijpt wat ik bedoel ?).

Nou, dat was het weer voor deze keer. Ik hoop dat je manuscript al bijna bij de redacteur ligt en dat je over een paar weken al een stapje verder bent, want dat betekent dat je alweer een beetje dichter bij je droom van een eigen boek bent. Spannend!

Tot de volgende keer.
Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.