NaNoWriMo en andere leuke challenges!

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik over mijn NaNoWriMo en andere leuke challenges die op mijn pad zijn gekomen.

Brief 63 – 3 november 2020

Hoi Ellen,

We zijn inmiddels alweer twee weken verder sinds mijn vorige brief en er zijn alweer zoveel dingen die ik je wil vertellen.

Preptober

In mijn vorige brief vertelde ik dat ik Preptober gebruikte om mij voor te bereiden op NaNoWriMo. En dat heb ik ook gedaan. Alhoewel ik eerlijkheidshalve wel moet bekennen dat ik dit in de eerste helft van de maand meer heb gedaan dan in de tweede helft. Dit komt mede door het feit dat ik normaal gesproken vooral een ‘plantser’ ben, om even in NaNoWriMo-termen te blijven.

Voor degene die nu denken: waar heb je het over? Er zijn drie type schrijvers: de pantser (ik start gewoon blanco en ik zie wel waar het verhaal mij mee naartoe neemt), de planner (ik heb alles van tevoren helemaal uitgedacht – het moet alleen nog op papier) en dus de plantser (ik heb van tevoren over dingen nagedacht, maar ik laat mij tijdens het schrijven nog graag verrassen door mijn eigen creativiteit). Ik voel mij het meest comfortabel als plantser. Ik denk dat ik daarom op een gegeven moment ben gestopt met dingen van tevoren bedenken. De rest wil ik invullen naarmate de maand vordert.

Schrijfwedstrijd

Ik vertelde in mijn vorige brief dat ik ook graag mee wilde doen met de schrijfwedstrijd ‘Nevelkinderen’ van Godijn Publishing. Inmiddels kan ik je vertellen dat het mij gelukt is om mijn verhaal te schrijven voor de deadline en ik ben zeer tevreden met het resultaat. Ik heb er wel een goed gevoel bij. Het zou heel gaaf zijn als wij weer samen in een verhalenbundel komen. En mocht mijn verhaal het toch niet gaan worden, dan zal ik hem op mijn website plaatsen. Dan kan iedereen die het wilt, hem gewoon komen lezen.

365 dagen online zichtbaar zijn

Via jou ben ik terecht gekomen bij Kim Munnecom en heb ik ook de stoute schoenen aangetrokken en heb mij aangemeld bij de Weightloss Mastery. Wauw, wat voelt dat gek om nu zo online te zeggen, maar ook goed. Waarom zou ik niet mogen zeggen dat ik aan de beste versie van mijzelf aan het werken ben? Ja, toch? Voor degenen die haar nog niet kennen, zou ik zeggen, google haar eens en luistert naar één van haar podcasts. Ik heb volgens mij nog nooit iemand gehoord die met zoveel inspiratie, passie en energie ergens over spreekt als deze vrouw. Maar dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen.

In één van haar laatste podcasts vertelde ze over de challenge om 365 dagen online zichtbaar te zijn, die zij is aangegaan en dat werkte inspirerend (hoe kan het ook anders ?… ). In de eerste instantie wilde ik dat doen op zowel schrijfgebied als met mijn resin art. Gelukkig ben ik zo slim geweest om mijzelf niet helemaal gek te maken en er maar eentje te kiezen: schrijven.

Verhaal van de maand

En toen ik had gekozen om 365 dagen online zichtbaar te zijn op het gebied van schrijven, wilde ik voor mijzelf iets gaan doen waar ik energie van krijg. Iets wat ik zelf leuk zou vinden als iemand dat zou gaan doen. En dat is geworden: het verhaal van de maand.

Het houdt in dat ik elke maand een verhaal plaats, maar dat doe ik niet gelijk helemaal in één keer, maar elke dag een klein stukje. Op die manier neem ik de lezers elke dag een beetje verder mee in het leven van mijn hoofdpersoon. En het bijzondere element wat ik erbij ga gebruiken is: interactie.

Elke dag zal ik in mijn stories op Instagram iets vragen en dat kan van alles zijn. En regelmatig zal ik iets vragen waarvan het antwoord van invloed zal zijn op het verhaal. Op die manier kan de lezer een heel klein beetje meeschrijven. Dit vind ik wel spannend, want ik heb natuurlijk in mijn hoofd al een verhaallijn, maar als mijn lezers op een bepaalde vraag een ander antwoord geven, dan ik zou doen, dan moet ik het verhaal dus een andere richting in gaan schrijven.

Zou je dat nou wel doen?

Dan komt waarschijnlijk de vraag in je op: Zou je dat nou wel doen? Is het slim om lezers mee te laten kiezen? En toch kan ik je vertellen dat ik het op die manier ga doen. Het is namelijk iets wat ik zelf heel leuk zou vinden. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je een boek aan het lezen bent en dat je als lezer het helemaal voor je ziet, maar dan gaat het toch anders. Hoe gaaf zou het zijn als je daar als lezer een heel klein beetje invloed op hebt? En dat je later iets terugleest waarvan je denkt: hé, dat heb ik gekozen. Nu alleen maar hopen dat de andere lezers het met jou als lezer eens zijn… ?

En natuurlijk ga ik die vragen wel handig stellen. Zo slim ben ik nou ook wel weer, hihi. Het zullen vooral kleinere details zijn, maar ik ben benieuwd welk gevoel het mijn lezers gaat geven. En natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jij van mijn nieuwste idee vindt.

Jouw challenge

Ik weet dat jij deze challenge ook bent aangegaan en dat jij ook elke dag iets gaat plaatsen op schrijfgebied. Jouw eerste post op Instagram heeft mij de inspiratie gegeven om ook mee te doen op schrijfgebied en het voor mijzelf op deze manier in te gaan vullen. Dank je wel daarvoor! Altijd leuk als je elkaar kunt inspireren, toch? Heel veel succes met jouw nieuwe Instagram-pagina! Je hebt het jezelf niet makkelijk gemaakt door vanaf nul te beginnen, maar ik snap wel heel goed waarom je dat hebt gedaan.

NaNoWriMo

Het is inmiddels november en de bekende NaNoWriMo is begonnen. Natuurlijk ben ik op 1 november ook gelijk in de digitale pen geklommen en heb de eerste woorden kunnen noteren. Echt een heerlijk gevoel! En ik weet niet hoe het komt, maar op de één of andere manier heb ik het gevoel dat het mij dit jaar gewoon gaat lukken – ik ga die 50.000 woorden schrijven. Natuurlijk zal het niet makkelijk worden. Ik weet nog van vorig jaar dat het op mijn werkdagen erg pittig was, omdat ik in de avond moe was. Maar ondanks dit soort moeilijkere dagen, moet het gaan lukken. Die 1667 woorden per dag, want daar hebben we het over, die gaan er komen!

Ik wens jou ook veel succes met jouw plannen rond NaNoWriMo. Zo mooi om te lezen dat je het op jouw eigen manier gaat invullen. En ik ben ervan overtuigd dat het jou ook gaat lukken.

We can do this!

Tot snel weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.