Mijn redacteur gaat bijna mijn verhaal lezen

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik Ellen dat mijn redacteur bijna mijn manuscript gaat lezen en welk gevoel mij dat geeft.

Brief 79 – 2 maart 2021

Hoi Ellen,

Het is deze week mijn beurt om te schrijven en ik heb er weer zin in. Ik vond het heel leuk om jouw brief vorige week te lezen. Vandaag ga ik weer vertellen over hoe het nu met mijn schrijfproces gaat en mijn boek-to-be.

Hoe gaat het met het uitgeven van mijn boek?

Vorige keer kon ik je vertellen dat ik mijn redacteur gevonden heb. Daar ben ik nog steeds heel blij mee. Ik durf te zeggen dat ik een goede heb en ik heb er veel vertrouwen in dat dit mijn boek nog beter gaan maken. Momenteel ben ik bezig met de laatste hoofdstukken te bekijken/herschrijven en ik merk dat ik nu zelf niet veel meer ontdek wat ik anders zou willen zien. Ik ‘zie’ het dus eigenlijk niet meer – het is klaar voor een verse blik op het verhaal.

Hoogstwaarschijnlijk ga ik mijn manuscript deze week en anders uiterlijk volgende week naar haar opsturen. Iets wat ik aan de ene kant heel leuk vind en aan de andere kant echt doodeng, hihi. Ik vind het leuk dat ik op die manier verder kan met mijn verhaal en het naar een hoger niveau kan tillen. Maar zoals ik vorige keer al vertelde, heeft ze mij gewaarschuwd dat ze een strenge redacteur is. En ja, dat is zéker wat ik wil, zoals ik vorige keer al zei, maar het is toch ook wel spannend. Het is toch mijn ‘kindje’ en dat geef ik aan een wildvreemde om er wat van te gaan vinden. En ik ben veel te bang dat ik als beginner veel te veel van die stomme beginnersfouten heb gemaakt – het kan haast niet anders, ook al heb ik er erg goed op gelet.

Mijn tijdpad

Jij vroeg hoe het nu verder gaat. Ik heb natuurlijk voor mijzelf een soort tijdpad uitgestippeld, hoe lastig dat ook was. Zonder enige ervaring is het moeilijk te bepalen hoe lang elke stap zal gaan duren in het proces van het zelf uitgeven van mijn boek. In dat tijdpad had ik bedacht in april mijn manuscript naar een redacteur te sturen. En zoals het er nu naar uitziet, wordt dat dus al begin maart. Als het goed is, heeft zij ongeveer twee weken nodig om naar mijn verhaal te kijken, voordat ik het terugkrijg. Ik houd er in mijn hoofd rekening mee dat ik ongeveer eind maart mijn verhaal weer terug heb. Ver vooruit op het schema dus, maar dat vind ik prima. Dat geeft mij verder in het proces misschien wat meer lucht.

Het terugkrijgen van mijn manuscript

Dan komt straks over een paar weken het moment dat ik mijn manuscript terugkrijg. Spannend! Hoe zal ik het terugkrijgen? Waarschijnlijk vol met op- en aanmerkingen. Mijn onzekere ik is natuurlijk veel te bang dat ze zal zeggen: stop maar met schrijven – dit wordt helemaal niks.

Maar toch durf ik te zeggen dat het verhaal leuk is en naar mijn idee goed in elkaar zit. Ik heb er heel hard aan gewerkt en er hebben al meerdere mensen meegekeken. Daarnaast krijg ik ook steeds leuke feedback op mijn “Verhaal van de maand”, ook van wildvreemden, en dat is vast niet omdat ik niet kan schrijven. Die onzekerheid moet ik gewoon ver wegstoppen en niet meer tevoorschijn halen. Ik ga alleen nog maar voor de positieve gedachtes!

Het selfpub café

Ik had jou een tip gegeven over een interessante Facebook-groep en jij had een mooie tip terug. Wat leuk om elkaar zo te kunnen helpen!

En wat leuk dat het boek van jou en Kathleen nu op reis gaat langs allemaal mensen die het gaan lezen en er een recensie over gaan schrijven (als ik het goed begrepen heb ? )! Als ik zover ben dat mijn boek er straks echt is, dan houd ik mij aanbevolen voor meer informatie. Leuk! Wij moeten – als selfpubbers – toch nieuwe manieren bedenken om onze boeken onder de aandacht te krijgen. Alle tips zijn dan welkom.

Spannende nieuwe dingen

Jij vertelde in jouw brief dat jij ook met spannende nieuwe dingen bezig bent. Jammer dat je er nog niet veel over kunt vertellen. Dat heeft mij inderdaad erg nieuwsgierig gemaakt ?. Hopelijk kun je er snel meer over vertellen. Misschien in je nieuwe brief volgende week? Zei ze hoopvol…

Ik ben in ieder geval alvast weer erg nieuwsgierig naar jouw antwoord op deze brief.

Tot snel!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.