VakantieBieb mee op reir

De afgelopen weken is het erg stil geweest op de website. Daar was natuurlijk een hele goede reden voor; ik heb vakantie! Als leerkracht mag ik genieten van een heerlijk lange vakantie. Lekker even een paar weken niets moeten. En natuurlijk ben ik ook op vakantie geweest. Als echte leesfan, wil ik het liefst zoveel mogelijk boeken meenemen, maar daar is simpelweg niet genoeg ruimte voor. Ik ga jullie in deze blogpost mijn geheim vertellen… Héél veel boeken meenemen, zonder daadwerkelijk een écht boek mee te nemen? Maak kennis met de VakantieBieb!

Boeken mee in de koffer

Heel wat jaren geleden; voor de e-readers er waren; toen ik nog geen ‘mama’ werd genoemd en mijn man en ik nog niet getrouwd waren… Oei, zo klinkt het wel heel lang geleden, hihi… Toen nam ik echte boeken mee op vakantie. Het was altijd goed puzzelen in de koffer (en met het gewicht), maar ik nam altijd 3 of 4 boeken mee. Liggend op mijn strandbedje had ik deze in een paar dagen uit. Gelukkig is mijn man ook een leesfan, dus gingen er ook in zijn koffers zo’n 3 à 4 boeken mee. Op die manier had ik nog wat extra leesvoer. En hij ook, alhoewel ik denk dat hij mijn chicklits toch stukken minder interessant vond dat ik zijn thrillers. Zodra alle boeken uit waren, had ik gewoon pech. Zo ging dat.

De opkomst van de e-reader

In 2004 bracht Sony de eerste e-reader op de markt. Ik weet niet precies wanneer ik mijn e-reader kocht, maar inmiddels gaat hij al heel wat zomers mee op vakantie. Hij is in ieder geval ouder dan mijn kinderen, maar hij doet het nog prima. Die e-reader was de oplossing voor mijn boekentekort op vakantie. Ik zorgde er elke zomer weer voor dat er genoeg leuke boeken op stonden, die ik toch echt niet allemaal uit zou kunnen lezen in twee weken tijd en ik was er weer klaar voor. Zo doe ik dat trouwens nog steeds. Door mijn Bookchoice abonnement heb ik echt nog steeds keuze genoeg.

Is de VakantieBieb een oplossing voor mijn probleem?

Vorig jaar ging ik voor het eerst weer vliegen. Mijn boekenprobleem was natuurlijk al getackeld door de e-reader, dus tot zover geen probleem. Mijn oudste zoon had echter dat jaar op school leren lezen en als juf weet ik hoe goed het is, dat kinderen in de zomervakantie blijven lezen. Nu is dat geen straf, want hij vindt het leuk. Fijn! Ook wilde ik graag voor kunnen lezen, want ook dat is iets waar zowel de jongens als ik van genieten. Een nieuw probleem was geboren. Ik wilde namelijk geen echte boeken meenemen. Gelukkig ontdekte ik de VakantieBieb. Was dit dan de oplossing?

Wat is de VakantieBieb?

Ken jij de VakantieBieb al? De VakantieBieb is een app voor op je telefoon of tablet. Het is mogelijk gemaakt door de Koninkijke Bibliotheek. Het is onder andere bedoeld om het voor kinderen in de zomer makkelijk en leuk te maken om door te blijven lezen. Om de zomerleesdip te voorkomen; de dip in het leesniveau van een kind na een zomer niet of weinig lezen. Dat zou toch zonde zijn van al dat harde werk op school.

De boeken in de VakantieBieb

In de VakantieBieb kun je allerlei boeken terugvinden. Het grootste gedeelte is jeugdboeken, maar er zijn ook ruim 20 boeken te vinden voor volwassenen. Misschien niet zoveel als er op een e-reader passen, maar in ieder geval meer boeken dat er in je koffer mee kunnen. Voor ons een mooie aanvulling. En mocht je toevallig denken dat het misschien oude boeken zijn, dan heb je het mis. Het merendeel komt uit 2018 of 2019.

Toevalligerwijs zit er ook ‘Cody’ van Bernice Berkleef bij; een boek waar ik eerder dit jaar een boekrecensie over schreef. Mocht je het nog niet gelezen hebben, dan ik dit dus je kans.

VakantieBieb mee op reis

De VakantieBieb mee op reis!

Wij hebben de VakantieBieb meegenomen naar Duitsland. De eerste avond hebben we gekeken welke boeken er allemaal op stonden en toen hebben we er eentje als voorleesboek gekozen. ‘Met opa door Europa’ van Tamara Bos. Dat leek ons wel een leuke om te lezen terwijl we zelf op vakantie waren. We hebben hem met plezier gelezen. Daarna moesten we een nieuwe kiezen. Dat werd ‘Spekkie en Sproet – Wachtwoord Amigo’ van Vivian den Hollander. Deze kregen we niet helemaal uit op vakantie, dus lazen we thuis gezellig nog even verder. Ook dit was een leuke keuze.

Mijn oudste heeft zelf ook nog een paar boeken gelezen. Dat was erg makkelijk op deze manier. Zo kon hij dus toch in de ochtend, nadat hij vroeg wakker werd, lekker lezen. Zo’n vast ritueel.

Conclusie

Wij zijn heel blij met het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek en nemen de VakantieBieb graag mee op reis. Mocht je zelf nog op vakantie gaan en je bent nieuwsgierig geworden, neem dan een kijkje in de App Store of op Google Play. Misschien is het ook wel wat voor jou… Je moet alleen niet te lang wachten, want de boeken zijn nog te lezen tot eind augustus.

Even nieuwsgierig: Hoe neem jij je boeken mee op reis? Vertel het hieronder.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: eigen foto‘s

Boeken algemeen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. Ik ben nog steeds van het papieren boek, maar meestal gaan we dan ook met de auto op vakantie en dan is het geen enkel probleem. Toevallig dit jaar gevlogen en toen merkte ik natuurlijk wel dat het een stuk lastiger is om meer boeken mee te nemen, maar toch kan ik er mij nog niet toezetten om een Ereader aan te schaffen. Simpelweg omdat ik eigenlijk niet nog voor mijn ontspanning met een apparaat op de bank wil zitten.

    1. Ik snap wel wat je bedoelt. Als je het mij vraagt, gaat mijn voorkeur ook uit naar het papieren boek. In de praktijk gebruik ik mijn e-reader toch het meest als ik op vakantie ben. Misschien dat ik daarom ook nog zoveel niet-gelezen boeken op mijn e-reader heb staan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.