De Gorgels en de laatste kans - Jochem Myjer

Deze boekrecensie gaat over De Gorgels en de laatste kans. Dit spannende verhaal is het slotavontuur van de Gorgels. Een verhaal waar wij thuis erg naar uitkeken. Heb jij hem al gelezen?

Samenvatting

Plotseling ziet Melle een enorme zeearend. Op zijn rug zitten Waakgorgel Jukko en een slapende Grensgorgel uit het Hoge Noorden. Jukko slaat alarm: de Brutelaars zijn dit jaar extra vroeg onderweg naar het Zuiden. En de Paarsgestipte Groensnotbrutelaar brengt steeds meer Gorgels op een geheimzinnige manier in een diepe slaap. Wie moeten nu de Mensenkinderen beschermen? Natuurlijk heeft Melle een Plan.

Dat is het begin van een superspannende en gevaarlijke reis langs de fjorden en watervallen naar de toendra in het Hoge Noorden. Melle, Limoni en Katja zetten samen met een team van de beste Gorgels ter wereld alles op alles om de Gorgels van hun ondergang te redden…

Het slotavontuur van de Gorgels

In eerdere blogs heb ik al eens geschreven over de vorige delen van de Gorgels. Lees de recensie van deel 1 hier en de recensie van deel 2 hier. Na het lezen van deel 2 waren mijn zoons en ik erg nieuwsgierig naar het volgende deel. Toen ik begreep dat het een slot zou worden van een trilogie, vond ik dat ergens wel heel jammer. Het boek hadden we dan ook al even in huis, voordat we begonnen met lezen. Alsof ik het wilde uitstellen 😉… Als het namelijk uit zou zijn, zou dus ook het avontuur van Melle en Bobba afgelopen zijn en dat wilde ik nog niet. Toch won de nieuwsgierigheid en hebben we de afgelopen weken flink meegeleefd met Melle, Limoni, Katja en de Porroporroguggelgorgels.

Hoge verwachtingen

Een slotavontuur schept hoge verwachtingen. Het belooft bij voorbaat al dat er grootse dingen gaan gebeuren. Waar een normaal verhaal een bepaalde opbouw heeft, zo heeft een trilogie dat natuurlijk ook. Het beloofde dus vanaf het begin van het boek een geweldig avontuur te worden. Het probleem van de Gorgels, waar je als lezer direct in meegenomen wordt, sluit hier goed bij aan. Speciale Paarsgestipte Groensnotbrutelaars brengen de ene na de andere Gorgel in slaap en niemand weet hoe ze weer wakker kunnen worden. Als je daarbij optelt dat diezelfde Gorgels verantwoordelijk zijn om alle kinderen te beschermen tegen een leger Brutelaars, dan is de conclusie dat er een megagroot probleem is! Als dat niet spannend is, dan weet ik het ook niet meer. Het hele boek vraag je jezelf als lezer dan ook steeds weer af, hoe ze het toch moeten gaan oplossen…

Op reis

De oplossing voor het probleem lijkt in het Hoge Noorden te liggen. Dit is de start van een spannende reis. Persoonlijk vind ik het altijd leuk als hoofdpersonen in een boek letterlijk een avontuur beleven en mijn wens wordt met dit verhaal zeker vervuld. Mijn zoon zat bijna elke keer weer naar de binnenkant van de kaft te kijken. Voorin het boek staat daar namelijk een stukje Gorgelbasiskennis, met bijvoorbeeld alle BG-ers (Bekende Gorgels) of moeilijke Gorgeltermen. En achterin het boek kun je een tekening zien van de hele reis die Melle samen met de rest maakt. Zo konden we steeds kijken waar we waren in het verhaal. Heel leuk gedaan!

Jochem Myjer

De schrijver van dit leuke boek, Jochem Myjer, is een echte creatieve duizendpoot. Hij is onder andere een cabaretier, musicus en imitator. En daarnaast dus sinds een paar jaar ook kinderboekenschrijver. Wie weet wat hij in de toekomst nog gaat doen? Hopelijk nog veel meer kinderboeken schrijven.

Mijn eigen leeservaring

Ik heb dit boek voorgelezen aan mijn jongste zoon. Elke avond een hoofdstuk zorgde ervoor dat we langer konden genieten van het boek. En genieten was het, van het allereerste begin tot het einde. Over dit einde ga ik natuurlijk nog niks verklappen, maar ik vond het heel mooi, ontroerend zelfs. Het maakt het verhaal echt af…

Om helemaal in de sfeer van het verhaal te blijven, hebben we de gorgelterm “dommeldommeltukjedam” overgenomen. Het betekent: welterusten. Je snapt wel wat het laatste is wat we tegen elkaar zeggen in de avond.

Mijn zoon leest zelf ook graag. Hij heeft in de tijd dat ik deel 3 aan hem heb voorgelezen, zelf deel 1 en 2 nog even tussendoor gelezen. Nu is hij in deel 3 belandt, want hij vond het verhaal zo leuk dat hij deze er gewoon nog even achteraan leest. Dat zegt wel genoeg over dit boek!

Conclusie

We hebben erg genoten van dit spannende slotavontuur van de Gorgels. Het is een echte aanrader! Mocht je echter deel 1: De Gorgels of deel 2: De Gorgels en het geheim van de gletsjer nog niet gelezen hebben, doe dit dan eerst. Je zult er geen spijt van krijgen!

De Gorgels en de laatste kans - Jochem Myjer

Je kunt hier op de site nog meer recensies lezen.

Volg je mij al via Facebook en Instagram?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.