De Gorgels - boekrecensie

Deze boekrecensie gaat over De Gorgels, van Jochem Myjer. Een boek dat je meeneemt naar een ‘andere’ wereld en waardoor elk kind droomt van het hebben van een eigen Gorgel. Heb jij hem al gelezen?

Samenvatting

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij erover vertelt op school lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…

Het onderwerp – Gorgels

Het idee van De Gorgels is ontstaan toen de kinderen van Jochem Myjer bang waren om te gaan slapen als het donker werd. Hij bedacht daar iets op. Hij vertelde dat als ze gingen slapen, ze niet bang hoefden te zijn, omdat er dan een klein gorgeltje op hun bed kwam zitten naast hun kussen. En die zou ze beschermen tegen alles. Dat ze dus best konden gaan slapen. Ook vertelde hij dat deze Gorgeltjes ’s nachts een korstje maken als je ergens een wondje hebt.

Gorgels slapen overdag en zorgen ’s nachts voor hun Mensenkind. Ze beschermen het tegen enge wezens zoals Brutelaars. Als een Brutelaar in je mond blaast, kun je daar ziek van worden. Een Gorgel is hiervoor getraind en kan deze Brutelaars verslaan. Gorgels zijn klein en razend snel. Alleen een kind met superogen kan hem zien. De hoofdpersoon uit dit verhaal, Melle, heeft van die superogen. In dit boek maakt hij – samen met de lezer – kennis met Bobba, zijn Waakgorgel.

Een boek van een bekende Nederlander

Toen ik voor de eerste keer over dit boek hoorde, was ik wat sceptisch. Het was, dacht ik eerst, het zoveelste boek van een bekende Nederlander. Misschien stiekem wel een klein beetje jaloers, omdat ik dacht dat de naam de deuren bij de uitgever geopend zou hebben.

Ik ben er inmiddels achter gekomen dat dit helemaal niet zo gelopen was. Jochem Myjer heeft het manuscript anoniem opgestuurd. Het is dus niet de bekende naam die de aandacht van de uitgever heeft getrokken, maar het verhaal. En daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben.

Jochem Myjer

Jochem Myjer is niet alleen de schrijver van het boek ‘De Gorgels’, nee, hij doet nog veel meer. Hij is ook cabaretier en een komiek. Daarnaast mag hij zichzelf ook muzikant noemen. Zijn theatervoorstellingen trekken enorm veel publiek en zijn binnen de kortste keren uitverkocht. Tot op heden is het mij jammer genoeg nog niet gelukt om een kaartje te bemachtigen. Wie weet in de toekomst… Maar tot die tijd vermaak ik mij prima met de verhalen over de Gorgels.

Tekeningen van Rick de Haas

De Gorgels is een spannend avontuur en wordt heel goed verteld. In het boek staan ook mooie tekeningen die ervoor zorgen dat het verhaal nog meer tot leven komt. Ze maken het voor de jonge lezers makkelijker om zich een voorstelling te maken van alles wat er gebeurt. Een waardevolle aanvulling.

Mijn eigen leeservaring

Wat ik zo leuk vind aan De Gorgels, is dat het zó geschreven is, dat je haast écht gaat geloven dat ze bestaan. Oké, als volwassene weet je heus wel beter, maar ik denk dat er een heleboel kinderen zijn die maar al te graag ‘hun’ gorgel zouden willen ontmoeten. Dat is ook de kracht van het boek. Tijdens het lezen van het verhaal, kun je het gewoon helemaal voor je zien. En zo hoort het ook.

Ik heb het boek thuis voorgelezen en moest wel even wennen aan sommige woorden:
-of niet, of wel
-Porroporroguggelbam
-Joebelabambam
Maar gelukkig wende het vrij snel en konden we genieten van het verhaal. We hebben het met veel plezier gelezen.

Mijn conclusie over De Gorgels

Het boek De Gorgels is een heel leuk kinderboek. Zo eentje dat je meeneemt naar een ‘andere’ wereld. Zo’n wereld waarvan je kind stiekem zal hopen dat hij bestaat. Niet om de gemene Brutelaars natuurlijk, maar wel om die leuke Gorgeltjes.

Als je aan mijn oudste zoon vraagt wat zijn lievelingsboek is, zegt hij altijd hetzelfde: De Gorgels. Een mooier compliment kan je niet krijgen als schrijver.

Mocht je nog meer willen lezen over Gorgels, dan heb je geluk. Er zijn nog twee andere boeken te koop, namelijk: De wereld van de Gorgels en De Gorgels en het geheim van de gletsjer.

Heb jij dit boek al gelezen?

De Gorgels Bobba - boekrecensie

Je kunt hier op de site nog meer recensies lezen.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: eigen foto’s

Boeken algemeen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.