Soms wijzigt een plan

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer schrijft Ellen onder andere over dat een plan soms wijzigt. Lees je mee?

Brief 126 – 10 mei 2022

Hey Sandy,

Ik heb eigenlijk geen idee of jij ook vakantie hebt, maar hier is inmiddels de meivakantie begonnen. Aangezien we geen plannen hebben, of in ieder geval niet om weg te gaan (althans ik niet) schrijf ik je gewoon, zoals altijd, een brief. Mocht je lekker weg zijn, geniet ervan!

PLAN WIJZIGT

Ik vind het super stoer en goed van je dat je het eerst via de ‘ouderwetse’ weg wilt proberen, namelijk via een uitgever. Waarom zou je dat niet doen? Het is alleen maar hartstikke leuk om bij een uitgever binnen te komen en te ervaren hoe dat proces verloopt.

Plannen wijzigen soms en daar is niets mis mee. Je hebt gelukkig geen harde afspraken met iemand gemaakt en kunt dus te allen tijden veranderingen aanbrengen. Dat is het mooie eraan. Je mag en kunt het helemaal invullen op je eigen manier.

VERHAAL DAT STAAT ALS EEN HUIS

Het grote voordeel aan het inschakelen van een redacteur en het gebruiken van proeflezers is dat je verhaal alleen maar beter is geworden. Je kunt het zelf nog zo briljant vinden, maar als de lezers het niet interessant vinden, zal het niet gelezen worden. En daar is het uiteindelijk allemaal om te doen, toch?

Ik weet hoeveel bloed, zweet en tranen het schrijven van je boek je heeft gekost en ik hoop zo dat je een uitgever vindt die het helemaal ziet zitten. Ik duim voor je!! Na de zoveelste herschrijfronde is het bijna tijd om je kindje de wijde wereld in te sturen. Spannend!

ZOEKEN VAN EEN GOEDE UITGEVER

Als je straks zover bent dat je verhaal precies zo is geworden als je in gedachten hebt, komt het spannendste moment. Het opsturen naar een uitgever. Tegenwoordig zijn er zoveel uitgevers dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Juist daarom is het heel belangrijk om je van te voren goed in te lezen. Ik weet dat ik, toen ik mijn autobiografie probeerde onder te brengen bij een uitgever, ik weken bezig ben geweest met het uitpluizen van de websites van al die uitgevers. Een flinke klus. Het is echter wel heel belangrijk dat jouw boek past bij de uitgever, maar dat hoef ik jou vast niet uit te leggen! ?

WIE NIET WAAGT, WIE NIET WINT

Je moet maar zo denken. Nee heb je, ja kun je krijgen. Ik weet het, een verschrikkelijk cliché, maar wel waar. Of, om in termen van de wet van aantrekking te blijven, oké zijn met elke uitkomst. Volledige onthechting.

Nu kan ik dat makkelijk zeggen. Ik weet dat het niet zo simpel is als het nu klinkt. Je wilt het zo graag en daarom is het ook zo verdomd lastig om los te laten en erop te vertrouwen dat het goed komt. Toch moet je natuurlijk wel geloven in je verhaal en in het idee dat je boek wordt uitgegeven. Dat gaat trouwens sowieso gebeuren, want je hebt altijd plan b.

EEN GOEDE BRIEF BIJ JE MANUSCRIPT

Je hebt helemaal gelijk met het schrijven van een goede begeleidende mail. Het liefst wil je origineel zijn en de persoon in kwestie meteen omver blazen met je geweldige brief. Tenminste, dat heb ik zelf ook altijd, haha.

Jou kennende ga je er een heel goede brief uit knallen. We hebben inmiddels ook al heel wat ervaring met het schrijven van brieven, moet je maar denken. Bovendien kun je de hulp van je schrijfvriendin inschakelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat wel goed zit.

SELFLOVE MASTERY

Zo leuk dat we dit avontuur samen doen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik niet bij ben. Ik zit nog volop in de derde module, terwijl de vijfde vandaag online komt. Nu laat ik me niet opjagen, hoor. Ik neem gewoon de tijd die ik nodig heb om erdoorheen te gaan. Liever goed en langzamer, dan snel en half half.

Het is super interessant omdat je weer heel nieuwe inzichten krijgt. Dingen waar je eigenlijk niet of nauwelijks over nadenkt. Ik weet ook dat ik met die belemmerende overtuigingen nog werk genoeg heb. Zoals jij al schreef, het is niet makkelijk om een algemeen heersend beeld om te buigen naar een nieuw. Goed werk heeft tijd nodig en die neem ik dan ook.

MANIFESTATIES?

Wat ik dan een beetje jammer vind, is te zien op Instagram dat zoveel mensen grote doorbraken krijgen na het doorlopen van de modules. Dat heb ik, helaas, niet. Misschien komt dat nog, laten we het hopen.

Misschien komt het ook wel doordat ik zelf al heel veel werk heb verricht op dit vlak. Tijdens mijn burn-out heb ik natuurlijk niets anders gedaan dan mezelf opnieuw leren kennen en bepaalde overtuigingen geshift. Wat dat betreft heb ik al een hele weg afgelegd. Er is wel ruimte voor groei, dat besef ik heel goed.

Ik ben uiteraard benieuwd of jij wel al doorbraken hebt gehad of dat er bepaalde manifestaties zijn uitgekomen. Hopelijk kun je me daar meer over vertellen in je nieuwe brief.

Ik wens je een heel fijne week (en als je vakantie hebt een heel fijne vakantie) en tot snel.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.